Измамен външен вид: кои растения не трябва да се отглеждат в апартамент

Пленени от красотата на всяко закрито растение, начинаещите производители на цветя не могат да устоят да не го купят за дома си. Добрият външен вид на някои цветове обаче може да бъде измамен. Вредните вещества, съдържащи се в тях, могат да причинят значителна вреда на здравето на хората и животните.

Дифенбахия

Дифенбахията привлича производители на цветя с ярки сочни листа, величествена и разперена корона. Вкъщи той расте до 2 метра. Би било идеално за озеленяване на апартамент, ако не беше едното му качество - отровен сок.

Лист от това растение, изяден от дете или животно, може да доведе до сериозно отравяне и развитие на тежка алергична реакция от незабавен тип (ангиоедем, анафилактичен шок).

Освен това сокът от дифенбахия води до изгаряния и дразнене на устната лигавица. При контакт с кожата причинява язви. Хората, които трансплантират или режат растение без защитни ръкавици, рискуват да навредят на здравето си.

Кактус

Кактусите са популярни със своята непретенциозност, малки размери и разкошни нежни цветя. В клетъчния сок на кактуса обаче има повече от 120 алкалоида. Тези вещества имат отрицателен ефект върху нервната система на хората и животните.

Природата е осигурила растението с алкалоиди, за да предпази младите екземпляри, които все още не са покрити с тръни, от ядене от животни. Попаднали в тялото на домашен любимец или човек, провокират конвулсии, халюцинации и разстройство на функциите на нервната система.

Освен това бодлите на кактуса са назъбени. При невнимателно боравене с растението трънът се забива в тялото, като често се отчупва. Оставайки в дебелината на меките тъкани, той става причина за гнойно възпаление.

Здравец

Обичан от много домакини, вътрешен здравец или пеларгония украсява первазите на апартаментите от десетилетия. Шапки с ярки цветове, нежен аромат на зеленина я правят едно от най-любимите стайни растения. Тя обаче крие и опасността.

Етеричните масла, които придават на пеларгония характерната миризма, могат да предизвикат алергична реакция и да предизвикат астматичен пристъп.

Контактът с пеларгоний е противопоказан за бременни жени. Също така не се препоръчва на хора с ниска кръвна захар или деца да вдишват аромата му.

Дебела жена

Народните знаци приписват на дебелата жена магически свойства на привличане на пари. Популярността му нарасна напоследък. Трябва обаче да се има предвид, че арсенът се съдържа в листата на копелето. Концентрацията му е такава, че изяденото листо ще причини сериозна вреда на дете или домашен любимец. Отровата не се изпарява във въздуха. Но предвид любопитството на малките деца и животните, не ги излагайте на опасност.

Ако имате твърдо намерение да задържите дебелата жена у дома, поставете я на място, недостъпно за деца и животни.

Хортензия

Хортензията, която радва с огромните си съцветия, също не е подходяща за отглеждане в домашни условия. Всички негови части съдържат циановодородна киселина.

Ако цветя, листа или стъбла влязат в тялото, най-добрият резултат ще бъде силно изпотяване, коремна болка, гадене, нарушена циркулация на кръвта, слабост, сърбеж.

В по-сериозни случаи отровата от хортензия причинява задух, нарушаване на дейността на централната нервна система.В някои случаи може да настъпи смърт.

Циклама

Цикламата е удивително красиво растение, което радва с дълъг период на цъфтеж. Опасността му се крие в корените и семената. Съдържащата се в грудката отрова е подобна по състав на отровата кураре, която индийските ловци са използвали за смазване на стрелите си. Ако сокът попадне върху кожата, се развива дразнене. А използването на части от растението от деца или домашни любимци вътре заплашва със сериозно отравяне, придружено от нарушена дихателна функция.

Някои традиционни лечители препоръчват да се насажда сок от цикламена в носните проходи за лечение на синузит. Това обаче не може да се направи. Отровният сок ще изгори лигавиците и ще причини вреда, а не полза.

Коледна звезда

Коледната звезда, наричана „коледната звезда“, е един от атрибутите на новогодишната обстановка. Благодарение на ярките прицветници, разположени във формата на звезда, цветето украсява интериора, създава специално празнично настроение.

Но трябва да се помни, че това растение принадлежи към млечната трева, която има отровен млечен сок. При изрязването на стъблата сокът се освобождава на повърхността и след като попадне върху кожата или лигавиците, провокира изгаряния.

Частите на коледната звезда, изядени от дете или животни, могат да причинят тежко отравяне. Ето защо, желаейки да украсите къщата с това очарователно цвете, не забравяйте за неговата измама, поставяйки саксията на място, недостъпно за деца и животни.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.