Тайнствен "лунен камък": сортове пахифитум и особености на домашните грижи

Pachyphytum, миниатюрен сукулент от семейството на джунглата, е често срещан в дивата природа в Мексико и части от САЩ. Специална особеност на растението са месестите листа с необичайна форма, покрити с грандиозен цвят, подобен на пудра захар. Руските производители на цветя отглеждат пахифитум като стайно цвете.

Външен вид на Pachyphytum

Пахифитум

Pachyphytum е многогодишно растение с силно разклонена коренова система и увиснало или пълзящо стъбло със странични израстъци. Последният е плътно покрит с приседнали или късочерешкови листа с кръгла или цилиндрична форма. Краят на плочата е заострен или тъп. Сукулентен цъфти от средата на лятото до есента. Сянката на цветята зависи от сорта.

Pachyphytum често се счита за разновидност на друг представител на рода мастни - serpervivum (популярно наричан млад). Листата на това растение обаче са много по-тънки, полупрозрачни и плоски. Подмладеният практически не образува стъбла, развива се легнал на почвата, образувайки плътни розетки. Пахифитумът има ясно изразено стъбло, към което последователно са прикрепени дебели, обемни листа.

Стайни видове и сортове

В природата има повече от дузина видове пахифитум, но само няколко от тях са подходящи за отглеждане в домашни условия.

Яйценосният сочен образува стъбло с височина около 15 см. Листата са синьо-бели с люляков оттенък в основите, покрити с восъчен налеп, дълги до 3 см. Цветовете са бледорозови, понякога с пурпурни петънца.

Яйценосен пахифитум

Височината на стъблото на прицветниците пахифитум достига 35 см. Листата са продълговати, покрити със слабо изразени белези и сив цвят. Звънчевидни цветя, розови или червени.

Прицветници пахифитум

Късото стъбло на компактния пахифитум е покрито с продълговати листа, плътно разположени един до друг, образувайки розетка. Цветята са жълти или розово-жълти.

Компактен пахифитум

Глутиникулата е растение, което образува базална розетка, състояща се от синкави продълговати листа. Образува изправени стъбла, когато пораснат. Цветовете са бледорозови, разположени на увиснал, дълъг дръжка.

Glutinicaule

Процедури за задържане: Таблица

Условията за отглеждане и грижа за растението зависят от сезона.

СезонОсветлениеВлажност на въздуха и почватаТемпература
Пролет лятоЯрка, но не на пряка слънчева светлина.Умерено, в горещите дни е необходимо да се проветрява стаята или да се държи растението на балкона, улицата.20-26 градуса по Целзий. Растението е в състояние да издържи краткосрочно покачване на температурата до 30-35 градуса.
Есен зимаУмерен.Ниско, в хладно помещение поливането през зимата не се извършва.Около 16 градуса, може да бъде малко по-ниско, но не по-малко от 10, в противен случай цветето ще замръзне или ще започне да гние.

Засаждане и пресаждане

Пахифитум в саксия

След закупуване на пахифитум в магазин, препоръчително е да го трансплантирате в нова почва. Процедурата се извършва 2-3 дни след покупката, когато растението се адаптира към новите условия. В бъдеще трансплантацията в нова почва и саксия с по-голям диаметър се извършва през пролетта, когато сукулентът все още не е напуснал състоянието на зимен покой.

Размерът на саксията се изчислява по такъв начин, че между стените и кореновата система да остане пространство не повече от 1 см. Невъзможно е да се засади пахифитум веднага в голям контейнер: почвата, която не е разработена от корените ще се подкиселят.

Растението се премества в нов контейнер по метода на прехвърляне, заедно с буца земя. На дъното на саксията се полага дренаж, върху него се поставя извлечената земна бучка с растението, а останалото пространство се покрива с лек субстрат. Състав на почвата за пахифитум:

  • листна и дернова почва - по 1 част;
  • пясък - 0,5 части;
  • тухлени чипове или малък чакъл - 0,5 части.

Когато пресаждате, трябва внимателно да докоснете листата на растението. Ако прахът се изтрие от тях, пахифитумът може да изсъхне.

Има ли нужда растението от подкрепа

Стъблото на пахифитума е силно и не се нуждае от опора по време на отглеждането. Удължаване се наблюдава при старите растения, тъй като докато растат, листата падат от долната част. Такива екземпляри губят декоративния си ефект, така че върховете се отрязват и се вкореняват в почвата.

Грижа

Pachyphytum изисква минимум внимание: достатъчно е да се трансплантира веднъж годишно, рядко поливане и периодично хранене.

Поливане и подхранване

Сочен пахифитум

Pachyphytum е свикнал със суха почва, докато не понася преовлажняване. Поливайте растението, след като горният слой на земята изсъхне до половината от височината. През пролетта и лятото това се прави веднъж на всеки две седмици, при екстремни горещини - веднъж на всеки 10 дни.

През зимата почвата се навлажнява веднъж на всеки 40 дни. Ако температурата в помещението е под 16 градуса, пахифитумът изобщо не се полива: от излишъка на влага при тези условия цветето ще започне да гние.

Торенето на растението е необходимо от пролетта до началото на есента. Калиево-фосфорни смеси се въвеждат под корена с интервал от 20-25 дни. Количеството азот в торовете трябва да бъде сведено до минимум. От началото на есента и зимата, през периода на покой, подхранването не се извършва.

Грижи по време и след цъфтежа

Цъфтящ пахифитум

Периодът на цъфтеж на пахифитума започва в началото на юли и продължава до септември. Растението произвежда дълъг, изправен или увиснал дръжка с форма на колос. При липса на светлина или неправилна поддръжка през периода на покой растението може да не цъфти. За да стимулира цъфтежа, пахифитумът трябва да има хладна зима и максимална светлина между март и май.

След като пъпките изсъхнат, ако събирането на семена не е планирано, дръжката се отрязва. Тази техника стимулира образуването на допълнителни странични издънки върху растението.

Характеристики на зимните грижи

Пахифитум на перваза на прозореца

През зимата пахифитумът е в покой и не расте. През този период на растението трябва да се осигури прохлада и сух въздух.

Но липсата на светлина, дори през зимата, е трудна за растението: листата губят цвета си и дори могат да започнат да падат. За да се компенсира липсата на слънце, през зимата растението се осветява с фито- или флуоресцентни лампи.

Формиране

Яйценосен пахифитум в саксия

Растението няма нужда да формира стъбло. По-добре е изобщо да не докосвате листата на пахифитума, така че восъчното покритие да не се оттърква от тях. Без защитно покритие листата ще започнат да изпитват дефицит на влага и цветето може да умре.

Грешки в грижите и методи за коригиране на ситуацията: таблица

Нарушаването на правилата за грижа за сукулент и условията за неговото поддържане води до нарастващи проблеми.

Признаци на проблемЗащотоЛекарство
Деформация и набръчкване на листаЛипса на влага в почвата и въздуха. Най-често това се случва през лятото, при екстремни горещини.Редовна влажност на почвата.
Кафяви петна по листатаРазлагане на корените поради преовлажняване.Растението се трансплантира в нова почва, поливането се намалява и стаята често се проветрява.
Издърпване на издънкиЛипса на осветление.Растението се поставя на добре осветена перваза на прозореца. През зимата те осветяват с лампи.

Болести и вредители: таблица

Pachyphytum е устойчив на гъбични заболявания и вредители, но при неблагоприятни условия на отглеждане може да възникнат някои проблеми.

Вредител, болестСимптоми на инфекцияЛечение и профилактика
MealybugБелезникав цвят в пазвите на листата, подобно на памучната вата.Плаката се почиства с памучен тампон, потопен в слаб алкохолен разтвор. След това листата се напръскват с инсектицид
Кореново гниенеЛистата стават меки, по тях се появяват кафеникави петна.Невъзможно е да се спаси растението, поради което апикалните издънки се вкореняват, за да се получат нови екземпляри.
Брашнеста манаЛистата са покрити с хлабав, белезникав цвят.Противогъбично лечение: Fundazol, Topaz.

Как се размножава

Пахифитум пониква

За да получите нов екземпляр от растение, можете да приложите генеративно и вегетативно размножаване.

Сеитба на семена

Размножаването по този начин е трудоемък и ненадежден процес, тъй като кълняемостта на семената е изключително ниска. Сеитбата се извършва през пролетта, както следва:

  1. Семената се поставят върху смес от пясък и листна пръст, леко се навлажняват с пулверизатор, покриват се със стъкло и се изпращат на осветено място. Температура на покълване - най-малко 22 градуса.
  2. Контейнерът се проветрява ежедневно. След появата на разсад, подслонът се отстранява.
  3. Разсадът се премества в отделни контейнери след образуването на 3-4 листа.

Вкореняване на резници

Pachyphytum образува много странични издънки, от които могат да се получат нови растителни екземпляри. Това се прави по следния начин:

  1. Върховете на стъблото се отрязват с остър нож или острие, сушат се една седмица.
  2. Детайлите се поставят в саксии със смес от торф и пясък.
  3. За да се поддържат слоевете във вертикално положение, под тях се поставят подпори. По време на вкореняване почвата периодично се навлажнява леко.

Pachyphytum е грандиозно стайно растение, което не изисква повишено внимание. Достатъчно е да му осигурите оптимални условия на задържане в зависимост от сезона. Дори неопитен цветар може да се справи с отглеждането на "лунен камък".

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.