Вътрешна папрат: сортове, снимки, домашни грижи

Най-старите растения, папратите, са отглеждани в оранжерии още през викторианската епоха. И досега тези невероятни ажурни храсти са много популярни. Домовете и апартаментите са украсени с домашни папрати. Растения с впечатляващи размери се засаждат в офиси, хотели и различни институции.


Повечето от тези растения са в състояние да оцелеят при различни природни бедствия и да оцелеят в най-трудните условия. Някои от тях не са трудни за отглеждане у дома. Въпреки това, за да папрат доволен от луксозния му и здрав външен вид, трябва да се запознаете с някои от правилата за грижите му.

Описание, сортове и снимки на домашни папрати

Всички папрати са многогодишни сухоземни епифитни растения. Те имат къси коренища и перисто разчленени листа. На стъблата, покрити с листа, те също се образуват земни бримки, които бързо се вкореняват при контакт със земята... Спорангиите са разположени под листата на растението.

Декоративната папрат може да се отглежда на закрито.Повече от 10 000 вида водни, сухоземни, тревисти и дървесни папрати растат в природата. В зависимост от делението те могат да растат в гори, блата или ливади. Сред тях има бебета и гигантичиито листа са с дължина повече от половин метър. При влаголюбивите растения листата са нежни, силно разчленени и имат светло зелен оттенък. Устойчивите на суша папрати се характеризират с кожести листа, понякога с восъчно покритие.

Fern Platizerium - рога на вашия перваз: https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/platicerium-uhod-v-domashnih-usloviyah.html

Видове вътрешни папрати

Днес има много култивирани видове папрат, подходящи за отглеждане вкъщи. Най-популярните от тях са:

 1. Нефролепис е най-непретенциозният и добре познат вид домашна папрат. Отличава се с ефектна розетка, образувана от ажурни листа със спори от вътрешната страна. Дължината на всеки лист достига 45-50 см.
 2. Даваллия или заек крак се отличава с червеникави рошави коренища, които висят по краищата на висящи саксии. Екзотичното растение е покрито с буйни зелени листа.
 3. Домашната папрат е малко привлекателно растениеPlatycerium е растение, чиито плоски листа растат в различни посоки и много приличат на рога. Средата му с кафяви листа наподобява глава на зеле.
 4. Асплениумът или костенецът се различават от другите видове папрат по неразделени листа, вълнообразни по ръба. Не обича много, когато листата му се пипат.
 5. Blehnum или Derbyanka е подобна по структура на палмово дърво. При възрастно растение короната достига един метър в диаметър и се състои от твърди листа.
 6. Дискония като стайно растение може да се отглежда само в ранна възраст. С течение на времето тя расте във високо дърво, чиято височина може да достигне до 3–6 m.
 7. Полиподий или многоножка се отличава с дълбоко разчленени листа, разположени на тънки стъбла. Коренището на растението пълзи и се придържа към повърхността, а самият храст е в състояние да расте във въздуха.

Как да се грижим за папрат у дома?

Активният растеж и красивият външен вид на растението пряко зависи от условията на отглеждане и спазването на правилата за грижи.

Осветление и контрол на температурата

Вътрешната папрат не изисква много поддръжка.Вътрешните папрати се нуждаят от добре осветено място, което е защитено от пряка слънчева светлина. Много производители погрешно вярват, че тези растения са устойчиви на сянка. На сянка обаче храстът ще спре да расте и дори може да умре. Следователно, за да поддържат листата големи и здравии е необходима разсеяна, но ярка светлина. Най-добре е да поставите или закачите саксията с папрат близо до югозападния прозорец.

Често растение, което е напълно различно от тях, се счита за папрат. Запознайте се с аспержи:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/vyraschivanie-asparagusa-v-domashnih-usloviyah-vidy-foto.html

Храстите се чувстват добре в помещения с температура на въздуха от + 15- + 22 градуса. но някои видове папрат принадлежат към определени групиза които е необходимо да се създадат специфични условия:

 1. За пъпчивия полиподий и пелея температурата на въздуха през зимата трябва да бъде около +12 градуса.
 2. Асплениумът, платицериумът, нефролеписът и девицата са термофилни растения, така че температурата на въздуха по време на отглеждането им не трябва да пада под +18 градуса.

Трябва да се отбележи, че всички видове папрати обичат добре проветривите помещения и не понасят студен въздух и течение. През лятото саксиите за растения могат да се поставят в градината или на балкона, защитени от пряка слънчева светлина.

Поливане и влажност на въздуха

Атрактивна папрат в саксия ще украси всеки перваз на прозореца.Когато се грижите за папрати у дома, се изисква определен режим на поливане. Растението се нуждае от много вода. Необходимо е да се полива редовно.щом горният слой на почвата изсъхне малко. Оптималният режим на поливане зависи от стайната температура. В горещия сезон растението се полива няколко пъти седмично.

Продължителното пресушаване на почвата е вредно за папратите. Трябва да знаете, че цвете, което е било в суха земна смес от няколко дни, няма да се възстанови след поливане.

Излишната влага за корените на растенията също е вредна. Ето защо папратите се засаждат в добре дренирани почви, така че излишната влага веднага да се оттича. За напояване на храсти се препоръчва да се използва мека вода със стайна температура.... Желателно е да се вари или да се остави да престои няколко дни.

Папратите много обичат високата влажност. Те реагират добре на ежедневното пръскане. При горещо време и в помещения с включени батерии, растението трябва да се пръска няколко пъти на ден или използвайте специален овлажнител. Също така се препоръчва на храстите периодично да си правят душ.

Защо върховете и ръбовете на листата в стайните растения пожълтяват:https://myflower.desigusxpro.com/bolezni-rasteniy/pochemu-zhelteyut-konchiki-i-kraya-listev-u-komnatnyh-rasteniy.html

Папрати
Папрат Нефролепис - вид декоративна папратРастението папрат може да се държи в саксия в апартамент.Грижата за вътрешната папрат се състои в модерно поливане и хранене.Папратът в стаята трябва да се държи на сянка.

Подхранване

Ако по време на активен растеж растението не получи необходимите хранителни вещества, цветът на листата му първо ще стане много блед, след това те ще започнат да пожълтяват и изсъхват... Ето защо, веднъж седмично у дома, храстите трябва да се хранят със специални сложни течни торове.

От края на октомври до средата на февруари стайното растение трябва да утрои периода на покой. Ако по това време папратът се държи в хладно помещение, тогава ще е необходимо не само да спрете храненето, но и да намалите напояването наполовина.

Трансплантация на папрат

Пресаждането на папрат изисква спазване на определени правила.Грижата за закрита папрат включва презасаждане на млади растения ежегодно. Възрастните растения се трансплантират само след като корените са напълно напълнили саксията..

Трудността се крие във факта, че храстите понасят болезнено процедурата по трансплантация и могат да се възстановят след нея в рамките на няколко месеца. Следователно препоръчително е да се използва методът за претоварванечрез пресаждане на растението от една саксия в друга, без да се изчистват корените на земята.

Най-доброто време за разсаждане е пролетта. За папрат трябва да вземете широка, ниска саксия и почва с ниво на киселинност от 5,0 до 6,6 pH... За самостоятелно приготвяне на земната смес ще трябва да смесите:

 • торф - 1 част;
 • хумус - 1 част;
 • листна земя - 1 част;
 • костно брашно - 1/5 част.

На дъното на саксията, което трябва да е с 5 см по-голямо от предишното, първо се изсипва дренаж, след което се разпространява мъх и се излива субстратът. Растението е засадено и корените му са покрити със земна смес, така че между тях да не останат кухини.

Веднага след засаждането и още две седмици растението се нуждае от обилно поливане.

Размножаване на папрат

Снимката показва домашна декоративна папрат.Растенията се размножават по два начина:

 • спорове;
 • разделяне на храста.

В природата папратите се размножават чрез спори, но това е много сложен и усърден процес. У дома храстите се размножават най-добре при разсаждане чрез разделяне на храста.

Препоръчва се да се отделят младите розетки от възрастно растение. Това трябва да се прави с изключително внимание.за да не се повредят корените в резултат на процедурата. Ако е възможно, те трябва да спестят колкото се може повече земя.

Деленките се засаждат в подготвени малки саксии и се поставят в топла стая на добре осветено място. През периода на адаптация и вкореняване трябва да се създадат всички необходими условия за младите растения... Те изискват висока влажност и обилно поливане. Липсата на това или онова върху растението ще има пагубен ефект.

Възможни проблеми при грижа за папрати

Ако растението създайте необходимите условия и се грижи за него при спазване на всички правила, тогава не би трябвало да има проблеми с отглеждането. Въпреки това, в закрити условия, храстите могат да бъдат засегнати от някои вредители:

 1. Декоративната папрат в офиса изглежда много стилна.Листни въшки, трипси и люспи могат да се появят на растението, ако въздухът в помещенията е сух. Ето защо, когато се грижите за папрат, той изисква често пръскане. Ако въпреки това се появят насекоми, тогава растението се третира със специални химически препарати.
 2. Нематодата заразява храсти, които са били напоени със студена вода с голямо количество хлор. Растенията, засегнати от това насекомо, пожълтяват и листата изсъхват. Храстът трябва спешно да бъде трансплантиран в прясна почва, след като предварително е третирал растението с инсектициди. Но тази процедура може и да не помогне на папрата.

Когато отглеждате папрат в неподходящи условия за нея, може да реагира с пожълтяване и изсъхване на листата... Препоръчва се да се проучат основните причини за изсъхване на листата:

 1. Поливане със студена вода.
 2. Поливане с вода с високо съдържание на хлор.
 3. Чернови.
 4. Отглеждане на растение в твърде студено помещение.
 5. Излагане на пряка слънчева светлина.
 6. Висока температура и твърде сух въздух в помещенията.

Трябва да се отбележи, че кафявите точки, разположени от долната страна на листата на папрата, са спори на растенията, които някои производители приемат за вредители.

Избирайки папрат като стайно растение, няма да съжалявате. Тези прекрасни храсти живеят и растат добре в различни условия.... И с подходящи грижи те изглеждат цветни и красиви, украсявайки стаята и напомняйки за гората.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.