Отглеждане на цвете пентас

Пентасът е едно от малкото стайни растения, които цъфтят през студения сезон. Красиви ярки цветя с пет венчелистчета, подобни на звезди, биха могли да зарадват човек дори през лятото и още повече през зимата.

Какво е различното от египетската звезда

Много хора погрешно вярват, че това са две различни цветя. Египетската звезда е просто друго име за растението. Броят на лъчите върху цветята образува „пентас“ (от гръцки пента - пет). Те са оформени като звезди.

Думата "египетски" показва произхода на растението, тъй като е родом от Северна Африка.

Как изглежда пентас: снимка

Пентас цвете в саксия

При някои видове сърцевината е различна по цвят, при други съвпада с цвета на венчелистчетата

Това е малко храстовидно растение с ярко или тъмнозелено (в зависимост от вида) бадемовидни листа. Дължината им е от 5 до 7 см. Цветовете са малки, със същия размер, събрани в зонтични съцветия от 20-30 парчета. Сянката варира от бледо розово до бордо.

Изгледи на закрито

В природата това цвете расте на чист въздух, но много обича топлината и не понася студен климат. Следователно в Русия и страните от ОНД е обичайно да се отглежда на закрито. Ако засадите растение на цветна леха, тогава то става едногодишно и през пролетта ще ви трябва нов разсад. Следните видове са подходящи за отглеждане на закрито:

 • Ланцетни - цветята му могат да бъдат бели, розови, лилави, червени, бордо или лилави. Съцветието е кръгло, има диаметър около 9–10 см. Листата са осезаемо опушени, често с тъмно зелен цвят. Отдолу стъблото е твърдо. Този вид цветя е най-издръжлив.
  Lancet pentas

  Ланцетните пентас често се отглеждат в градината, въпреки че е много по-трудно, отколкото на перваза на прозореца.

 • Пеперудата е един от копиевидните подвидове. Отличава се като отделен сорт, защото е хибрид. Цъфти от пролетта до есента.
  Пеперуда Пентас

  Цветята от сорта пеперуда са бели, розови и лилави.

 • Bussei - Този вид има много гъсти съцветия. Цветята винаги са розови с лек оранжев оттенък. Листата са гладки.
  Пентас Бусей

  Бусей цъфти предимно през лятото, за разлика от други видове

Таблица: условия на задържане по различно време на годината

СъстояниеПролетЛятоЕсенЗима
Температура20-25 ° C (средна стайна температура)20-25 ° С20-25 ° С10-16 ° C (идеално за отглеждане на перваза на прозореца)
ПоливанеПодсилен (около два пъти по-често, отколкото през есента и зимата)ПодсиленНормално (когато земята изсъхне)Обичайно
МестоположениеЖелателно - на южния прозорец, с пряка слънчева светлина
ОсветлениеЦветето се нуждае от слънцето, но през лятото не трябва да е на светло през целия ден, в противен случай на листата ще се появят изгаряния
ВлажностКакто повечето стайни цветя, тя се нуждае от малко по-висока влажност (около 60%), така че пръскането на листата е задължително
ПрехвърлянеПрепоръчително е да се пресажда веднъж годишно, но по-старите растения могат да се оставят на едно място до 2 години
ВятърСилните пориви на вятъра вредят на растението, така че не трябва да отваряте прозореца, на който цъфти, но цветето не се страхува от течения

Как се засажда и пресажда

Дренаж за трансплантация на пентас

Разширената глина е идеална за създаване на дренаж

Тези два процеса не се различават по изисквания. Трябва да трансплантирате цвете всяка година, но ако растението вече е в напреднала възраст, тогава можете да го направите 2 пъти по-рядко. Трябва да се спазват следните условия:

 • Най-добре е да използвате готов субстрат като почва за засаждане. Необходимо е да се гарантира, че в състава няма соли - растението не харесва това.
 • Ако искате сами да подготвите почвата, тогава трябва да смесите листата и почвата с пясък (пропорция 2: 2: 1).
 • Саксията трябва да е кръгла. Диаметър - от 12 до 15 см. При пресаждането не е нужно да увеличавате размера на контейнера - цветето обича умерените ограничения.
 • В дъното на саксията трябва да има плътен слой дренаж, тъй като египетската звезда не понася застояла вода в почвата и вкисляване на почвата.
 • Под саксията често се поставя тава със слой мъх. Това ви позволява да поддържате висока влажност в саксията. Мъхът не трябва да докосва дъното на саксията.

Инструкции стъпка по стъпка за трансплантация

Трансплантацията се извършва съгласно следния алгоритъм:

 1. Вземете саксия със същия размер като предишната. Египетската звезда не търпи промени, но обича, когато корените й са малко тесни. Разликите от 2 см са приемливи, но не повече.
 2. Подгответе дренажния слой и почвата. Съставът трябва да бъде същият като на текущото място за кацане.
 3. Цветето се изкопава внимателно, изтръсква големи буци пръст и веднага се поставя в нова саксия. Не е необходимо да използвате никакви решения. Корените също не трябва да се мият - растението не обича стагнацията на влагата.
 4. След пресаждането цветето се пренарежда за 2-3 дни на място, където няма пряка слънчева светлина.
 5. Листата се напръскват с вода всеки ден, но само преди растението да бъде върнато на прозореца.

Цветето прилепва идеално към стъблото. По подразбиране не се нуждае от поддръжка. Но при липса на слънце стъблото отслабва с времето и тогава може да се наложи. Няма специални изисквания за поддръжка - обикновената пръчка с жартиера е идеална.

Как да се грижим за цвете

Египетска звезда

Грижата за египетска звезда е лесна

По отношение на поливането и храненето египетската звезда може да се нарече непретенциозно растение. Но все пак трябва да знаете някои функции.

Поливане и подхранване в зависимост от сезона

Цветята трябва да се поливат съгласно 3 правила:

 • Ако искате растението да цъфти през топлия сезон, тогава от началото на пролетта до края на лятото трябва да се полива доста често. Не трябва да чакате почвата да изсъхне напълно.
 • През есента и зимата, независимо от периода на цъфтеж, е необходимо да се полива само след като почвата се отърве от влагата. Но твърде рядко това също не трябва да се прави, тъй като листата могат да пожълтеят.
 • Независимо от поливането, трябва да пръскате листата на всеки няколко дни, но не позволявайте на водата да попадне върху съцветията.

Растението се подхранва с минерални състави с високо съдържание на фосфор. Няма специални изисквания - комплексът, който има във всеки цветарски магазин, е достатъчен.

Как да постигнем цъфтежа

Цъфтящи пента

Много производители прищипват стъблата преди периода на покой, но това не е задължително условие

Есен-зима е стандартният период на цъфтеж. Но ако поливането се засили през пролетта, тогава вторият етап ще започне до лятото. Именно честото напояване на земята е основното условие, за да може растението да цъфти през горещия сезон. Избледнелите пъпки трябва да бъдат отрязани.

Как да се грижим по време на почивка

След като храстът избледнее, той трябва да бъде преместен на хладно място. В частна къща това може да бъде изба или мазе, в апартамент - просто тъмен ъгъл. След месец и половина растението отново се поставя на прозореца - първо на север, по-късно на юг, като по този начин се подготвя за нов период на активен растеж.

Формиране на растения

Египетска звезда в саксия

Можете да прищипите египетска звезда само през онези периоди, когато тя не цъфти.

Египетската звезда е доста придирчива по отношение на развитието, тя често има тенденция да расте някъде встрани. Следователно те прищипват ненужни издънки. За изискан външен вид цветето също се изрязва отгоре. Оптималният инструмент са обикновените домакински ножици. Максималната височина на растението е 50 см, но ако е по-висока, то ще започне да се "разпада" и ще загуби храстовидната си форма.

Често срещани грешки в грижите

Често срещани грешки в грижите за египетска звезда и как да ги разрешите:

 • Недостатъчно поливане. Ако поливате цветето твърде рядко, листата ще пожълтеят и ще започнат да увяхват. Съвсем лесно е да решите проблема: поливайте по-често и инсталирайте палет с мъх или експандирана глина.
 • Лоша почва. Ако вместо субстрат се използва обикновена почва, тогава растението може да започне да изсъхва и да изсъхне. Решението на проблема е очевидно - просто го трансплантирайте в по-подходяща почва и поливайте по-често.
 • Има твърде много слънце. Дори едно термофилно растение като пентасите може да бъде повредено през лятото. По листата се появяват типични изгаряния. При първите признаци на този проблем цветето трябва незабавно да се отстрани от прозореца, да се отърве от пряката слънчева светлина. Силно повредените листа могат да бъдат премахнати, но не всички наведнъж.

Какво е болен от пентас

Най-често срещаните цветни болести:

 • Хлорозата на листата е единственото заболяване на вида. Основният симптом са пожълтели листа. Можете да отстраните проблема с торове, които насърчават производството на хлорофил. Те се купуват във всеки магазин за цветя.
 • Накъдрените листа са характерен признак на листни въшки. Можете да се отървете от него с помощта на специални химически съединения, както и народни средства. Последните включват разтвор на сапун за пране във вода, етилов алкохол или инфузия на лук. Това означава, че е необходимо да се обработят листата. Силно повредената зеленина трябва да бъде премахната.
 • Появата на паяжина на гърба на листата означава заразяване с кърлежи. Борбата с тях е същото като борбата с листни въшки.

За профилактика на заболявания е достатъчно редовното хранене на цветето и спазването на основните правила за грижа за него. Правилният състав на почвата също е много важен - без соли, с умерена киселинност и добър дренажен слой.

Как се размножава

Растението се размножава както чрез резници, така и чрез семена. Първият метод е по-подходящ за дома, а вторият за градината.

Пентас стрък в малък съд с пръст

Когато засаждате в саксия, ще бъде полезен дренажен слой от експандирана глина

Използване на резници:

 1. Когато цветето има висока издънка, то се отрязва. Това не само удължава живота на растението, но също така позволява да расте ново.
 2. Изрязаният резник се потапя в разтвор за растеж на корени за няколко минути.
 3. След като го извадите от състава, той се поставя в малка тенджера. Почвата в контейнера трябва да бъде същата като тази на възрастно растение.
 4. Поддържайте висока влажност на почвата, така че рязането да може да пусне корени.
 5. След 1-2 месеца израсналото растение се трансплантира в саксия с диаметър около 10 см, където ще се развие през следващата година.
Саксийни пентаса издънки

Ако под ръка няма решение за растежа на корените, тогава можете да използвате обикновена вода

Размножаване със семена:

 1. Семената се поставят в тава за разсад или отделни малки саксии. Достатъчно 1 семе на контейнер. Оптималното време за сеитба е март или началото на април.
 2. Младите издънки се развиват доста бързо и през май се трансплантират в земята.
 3. Преди да поставите растението в почвата, задръжте го в разтвора за растеж на корените няколко минути.

Поради зимния период на цъфтеж, египетската звезда набира все по-голяма популярност. Човек, който е решил да стартира такова растение у дома, трябва да проучи особеностите на отглеждането и грижите за него. Това е доста непретенциозно, но, както всяко цвете, се нуждае от грижите на собственика. Това винаги трябва да се помни, когато се занимавате както с вътрешни, така и с градински растения.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.