Как и кога можете да трансплантирате стайни цветя?

За да процъфтяват любимите ни растения, те трябва да създадат благоприятни условия. Винаги трябва да се поливат, да се хранят навреме и, разбира се, не забравяйте да актуализирате почвата, да смените саксията с по-просторна. От време на време трябва да се трансплантират стайни цветя, но когато е необходимо да се направи това, ще се опитаме да разберем по-подробно.

Присаждане на цветя на закрито

Всяко растение постепенно расте и неговата коренова система се развива. С течение на времето тя се превръща в най-голямата, като абсорбира всички полезни вещества от почвената смес. Докато корените растат, те става тясно в същия контейнер... Дори ако "домашните любимци" бъдат хранени и държани в една саксия в продължение на няколко години, пълното им развитие ще спре.

Често можете да наблюдавате кога цветето се полива често и почвата в него изсъхва много бързо. Така че, това се случва поради интензивния растеж на кореновата система. Друг фактор е, че през дренажната дупка можете да видите някои от корените, които избиват. Ако това се случи, е време да смените тесния съд на по-просторен.

Някои екзотични растителни видове не се нуждаят от презасаждане ежегодно. Смяната на гърнето им се отразява негативно, те изпитват стрес. Те трябва да бъдат презасадени само когато кореновата система е изцяло преплела целия съд.

Трансплантацията помага за решаването на различни проблеми, каквито са често възпрепятстват пълното развитие:

 • няма достатъчно свободно място в пота;
 • ако се появят вредители, болести;
 • липса на хранителни вещества в почвата.

Растенията трябва да имат достатъчно време, за да се вкоренят добре преди цъфтежа, така че латентността е най-доброто време.

Кога да трансплантирате цветя?

Как правилно да трансплантирате домашно цветеСлед зимата, латентно време, жителите на гърнето започват процес на активно развитие. Те се нуждаят от обновена почва, тя може да осигури необходимото хранене. Експертите смятат, че най-благоприятното време за разсаждане е пролетта. Ако се появят пъпки, те се подготвят за цъфтеж, тогава процесъттрябва да се отложи за следващата година.

Препоръчва се трайните насаждения да се трансплантират поне веднъж на 2 години. Стайните цветя, които растат много бавно, се нуждаят от тази процедура веднъж на всеки три години. Кактусът и сукулентите могат лесно да се развият в това си качество до 6 години.

Препоръчително е да се запознаете с лунния календар, за да изберете най-благоприятните дни. Достатъчно е да закупите лунен календар за една година, за да разберете кои лунни дни да трансплантирате. Смята се, че те не трябва да бъдат обезпокоявани по време на пълнолуние. Най-добре е да правите това в дните, когато луната изгрява. Много добър период, когато Луната е в плодородни знаци - Риби, Телец, Рак. Тези знаци имат прекрасен ефект върху развитието на растенията, дори и при намаляваща луна.

Как е правилно?

Първо трябва да определите към кой вид принадлежи цветето, което се нуждае от трансплантация. След това вземете нов контейнер за него... Тя не трябва да е твърде голяма, само с 2-3 см в диаметър по-голяма от предишната. Нов или стар съд трябва да бъде добре обработен с вряща вода. Ако гърнето е глинено, поставете го във вода за няколко часа, така че всички вредни вещества да излязат от там. На дъното на контейнера е необходимо дренажът да се постави на слой от 3 см. Като дренаж е подходящ:

 • въглища;
 • експандирана глина;
 • чакъл;
 • парчета.

Някои имате нужда от по-дебел слой, той може да заема 1/3 или половината от пота. Сместа за заливане трябва винаги да отговаря на следните критерии:

 • бъдете питателни;
 • пропускат въздух към кореновата система;
 • съдържат необходимия% киселинност за определен вид;
 • без вредители и патогени;
 • не задържайте излишната влага.

Как да проверите дали е необходима трансплантация?

Кога да трансплантирате цветеАко има съмнения относно подновяването на контейнера, те могат да бъдат проверени, като го извадите от саксията на обитателя му. Това трябва да се прави внимателно и винаги заедно със земята. Ако цялата почва е заплетена в кореновата система и на практика няма видима земя, тогава е време да преместите растението в по-просторен контейнер.

Когато корените не са оплели напълно контейнера, тогава все още има свободно място за по-нататъшно развитие струва си чакането... Цветето лесно се връща на първоначалното си място и продължава да расте по-нататък.

Ако растението няма нови издънки, то не изхвърля пъпки, листата пожълтяват, а също така може да стърчи земна топка с корен от саксията - трябва да се трансплантира.

Описание на процеса

Избраното за преместване растение трябва да се полива на ден, за да е по-лесно да се извади от старата саксия. По-добре е да купите почва за засаждане в магазин, като вземете определена почвена смес. В такава почва е избран най-подходящият състав за пълно развитие. По-добре е да не вземате земята от собствената си градина, тъй като там често се прилагат различни торове, такъв състав може да навреди на цветето.

Изваждайки корена с бучка земя, трябва обърнете внимание на наличието на вредители... Ако има такива, тогава ще трябва да се отървете от земята и да изплакнете корените. Изгнилите корени трябва да бъдат отстранени, обработени с разтвор на калиев перманганат и поръсени с пепел.

След дренажния слой в саксията трябва да се излее малко почвена смес със слой от около 2 см. След това растението се прехвърля в нова саксия и свободното пространство се покрива с пръст. Почвата трябва да бъде леко смачкана, напоена и поръсена с лек слой рохкава почва, за да се осигури въздух за корените. С течение на времето почвата ще се утаи от поливане и след това можете да добавите още малко прясна почва.

Правилна грижа

Правилната грижа за стайните цветяВеднага след преместването в нов контейнер обитателят не може да бъде поставен на слънчево място. По-добре поставете гърнето в сенчестата страна на стаята за пет дни, докато новият му „наемател“ се адаптира. След това, ако всичко е наред, върнете се на обичайното място... Растението не трябва да се полива през първата седмица. В бъдеще ограничете и поливането, така че корените поради липса на влага да са склонни да го търсят, като растат в нов субстрат.

Стайните цветя не се нуждаят от хранене веднага. Торовете могат да се прилагат не по-рано от 4-8 седмици след трансплантацията. Препоръчително е да се пръска широколистната маса почти ежедневно. Опитните любители препоръчват прищипване или подрязване на краищата на стъблата. Това подобрява храненето на цветето и неговото развитие се засилва.

Всички тези прости правила вероятно ще бъдат полезни при знанието кога да се пресаждат растенията. Те ще помогнат да се създадат по-удобни условия за тяхното презаселване и развитие. Любимите ни цветя ще ни изненадат с изобилие скоро след това, ако цялата процедура се извърши внимателно, своевременно и правилно.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.