Pereskia: домашна грижа за необичаен кактус с листа

Въпреки факта, че pereskia принадлежи към семейство Кактусови, тя е много различна от обичайните кактуси с игли. Багажникът на растението е гъсто покрит с листа и цветя. В интериора такъв зелен приятел изглежда много оригинален, затова е популярен сред любителите на флората.

Pereskia: какво е това?

Родното място на този необичаен кактус е Южна Америка. Това е едно от най-старите растения в света и е представено от големи храсти или малки дървета. Ако се вгледате по-внимателно, можете да видите дълги черни бодли между листата.

Засадете в дивата природа

Pereskia бодлив в природата

Естествениците предупреждават: по-добре е да не се засажда в топли райони на открито, тъй като с течение на времето може да заглуши всички насаждения!

В Мексико, Аризона, Тексас, Карибите и Фолкландските острови има около 20 вида от това растение. Някои представители израстват до 5-10 метра. Екземплярите, донесени в Европа, веднага завладяват градинарите в много страни, така че е решено растението да се отглежда с декоративна цел. Така те се появиха в Австралия, средиземноморските страни и в южната част на Крим.

Кой е подходящ за разплод

Развъждането на pereskii е вълнуваща и напълно неусложнена дейност, която дори начинаещ може да направи. Естетите ще оценят прекрасните му цветя, а практикуващите ще оценят ползите за тялото. Растението не е отровно. Освен това за медицински цели се ядат листата, плодовете и дори кората. Полезни елементи в състава им лекуват нервни разстройства и сърдечно-съдови заболявания, лекуват рани и изгаряния, облекчават възпалението и отоците. Трябва обаче да се има предвид, че pereskii има дълги игли, които могат да наранят малко дете или домашен любимец.

Популярни сортове за домашно развъждане: снимка и описание

В дивата природа pereskia расте силно, превръщайки се в огромни храсти. Но когато се отглеждат у дома, растенията са спретнати компактни храсти. Най-популярните сортове са представени по-долу.

Pereskia бодлив (шаркат)

Pereskia Spiny

Peresky бодлив цъфти в края на лятото и началото на есента

Кактус под формата на лиана с плътно стъбло. Издънките се придържат към опората с остри шипове. Цветовете са бели или розови със силен цитрусов аромат.

Оранжево

Pereskia Orange

Външно цветята на оранжевите pereskii приличат на малки рози или шипки.

Храст с големи листа, които могат да достигнат 15 см дължина. Листата е с наситен изумруден оттенък, цветята са оранжеви или червени, разпространяващи плодов аромат.

Грандифлора (едроцветна)

Pereskia Grandiflora

Типичният цвят на Grandiflora е розов, от мек до наситен тон

Растението е голям храст с яркозелени листа. Той обича топлината, при температури под + 10 ° C, тя хвърля зеленина. Цветята са събрани в розови съцветия.

Годсеф

Pereskia Godseff

Цветовете от този сорт са бели или кремави

Стъблото е лигнифицирано, кактусът е покрит с листа, дъното на които е боядисано в червено-лилав цвят. Перески Годсеф няма бодли. Издънките растат право нагоре, цветята са розови, миришат на лимон.

Принципи на поддръжка и грижи у дома

Въпреки екзотичната си природа, pereskija не е капризен по характер. Кактусът толерира добре сушата и температурните колебания, не изисква специални грижи. Освен това в апартамент дървото е опънато на максимум един и половина метра, поради което е много популярно сред животновъдите на закрити растения.

Процедури за задържане: Таблица

Млади pereski в бял съд

Растението е болно поради факта, че се излива, така че е по-добре да не се напръсква отново от спрей, като иска да навлажни листата

За да може кактусът да се развива активно и да не се разболява, струва си да създадете комфортни условия за живот за него.

СъстояниеТрябва да бъде
ПочватаЗа преминаване е подходяща почвена смес от няколко вида почва:

 • 1 парче листна земя;
 • 2 парчета трева с глина;
 • 2 части хумус;
 • 3 парчета пясък.

На дъното на резервоара за засаждане се полага дренажен слой от малки камъни или отчупени тухли, а под дренаж се изсипва подготвена почва, която отгоре се покрива със слой пясък. Киселинността на почвата не трябва да надвишава 6 pH

Температура на въздухаПрез лятото температурата на въздуха не трябва да надвишава 27 ° C, през зимата - 10-15 ° C. Растението не обича задух, така че стаята трябва редовно да се проветрява. Можете да поставите саксията на открит балкон
Влажност на закритоРазвитието на кактус не зависи от влажността на въздуха. Чувства се чудесно дори в апартамент, където въздухът е много сух и батериите работят. Трябва да се пръска само за отстраняване на прах и предотвратяване на вредители.
ОсветлениеPereskia обича слънчевата светлина, но преките лъчи са опасни за нея. Следователно на парещото слънце листата трябва да бъдат покрити с мрежа или полупрозрачна завеса. Ако поставите саксия с растение на тъмно място, стъблото ще бъде много удължено, а листата ще са малки и бледи, така че най-доброто място за кактус е прозорец от южната страна.

Характеристики на грижите

Растението не изисква внимателна поддръжка, но все пак има няколко препоръки. То:

 1. Поливане. Pereskia се залива с мека вода със стайна температура. През лятото процедурата се извършва, тъй като горният слой на почвата изсъхва, през зимата - 1-2 пъти месечно. Растението не обича преовлажняването, започва да боли в постоянно влажна почва.
 2. Подхранване. Органичните торове са нежелани за кактуса; по-добре е да се използват специални формулировки за сукуленти. Подхранването се прилага в корена веднъж месечно. През периода на покой (зимата) растението не се нуждае от оплождане.
 3. Прехвърляне. Кореновата система на pereski е силно развита, поради което бързо напълва саксиите със себе си. Не се препоръчва да се трансплантира растението по-често от веднъж на 2-3 години, освен ако не е абсолютно необходимо, но ако корените вече са запълнили целия контейнер, трябва да вземете по-голяма саксия. Процедурата се извършва през пролетта или лятото чрез прехвърляне на земна кома в по-голяма саксия.
 4. Подрязване. Необходимо е да се режат клони, преди да започне активен растеж. Това се прави, за да се създаде желаната форма на короната. Процедурата се извършва с помощта на стерилни ножици или нож, а резниците се поставят във вода за последващо вкореняване.

Видео за трансплантация на цветя

Решаване на нарастващи проблеми

В процеса на отглеждане на pereskia, цветарят може да срещне определени трудности. Това може да бъде:

 • спиране на активния растеж (причини - недостатъчно поливане през лятото, излишна влага през зимата или твърде малък контейнер за отглеждане);
 • разтягане на издънки, междувъзлия далеч един от друг (растението няма достатъчно светлина, трябва да изберете друго място);
 • бледи листа (прекомерно осветление, трябва да покриете саксията на растението от слънцето);
 • издънката се набръчква на върха, виждат се петна от малко гниене (стагнация на течността в почвата).

Важно! Ако растението е визуално здраво, но не цъфти, то трябва да бъде трансплантирано в по-голяма саксия, след това оплодено и хормонални препарати за растеж, приложени в корена. В този случай шансовете за цъфтеж ще бъдат по-големи.

Болести и вредители на кактуса

Необичаен кактус има доста силна имунна система, така че рядко се разболява. Но има няколко болести, на които растението е податливо:

 1. Сиво гниене. Появява се поради излишната влага, единственото решение е да се трансплантира растението на друга земя и да се полива по-рядко.
 2. Mealybug. Болестта се проявява чрез деформация на младите издънки и цъфтеж на паяжина по листата. Паразитът е много вреден за растението, така че при първите признаци трябва незабавно да изплакнете кактуса под топла вода, без да докосвате земята. След това трябва да го третирате със сапунено-алкохолен разтвор и след това да проведете курс на пръскане с невен бульон. Ако случаят се пренебрегне, растението се третира с антикокцидно средство.
 3. Щит. Той засяга горната страна на листа, поради което върху него се появяват жълти петна. Болните листа с времето падат. Вредителят се отстранява от растението с памучен тампон, напоен с алкохолен разтвор. Ако поражението е тежко, трябва да се използват химически препарати.

Най-честата причина за заболяването е прекалено влажната почва и гниенето на корените. В този случай е необходимо да се трансплантира растението, след като предварително се обработят корените с въглен.

Методи за размножаване

Необичайният кактус се размножава по два начина - с помощта на резници и семена. Всеки има свои собствени характеристики.

Резници

Pereskii резници в чаша вода

Ако е необходимо, във водата с резници може да се добави стимулатор на растежа (корен)

Резниците се отчупват от родителското растение. Те трябва да са млади и да имат поне един възел. За вкореняване те се поставят в чаши с влажна пръст или вода (последните трябва да се сменят редовно). Ако е избран методът с вода, трябва да създадете подобие на оранжерия, като покриете конструкцията с филм. Температурата под него трябва да бъде + 25 ... 28 ° С. Корените трябва да се появят след 14–20 дни. В апартамент този метод се счита за най-удобен.

Семена

Сеитбата се извършва през пролетта в контейнер с влажна почва. Разсадът трябва да покълне при температури до + 21 ° C и постоянно разсеяно осветление. Когато се появят първите листа, кълновете могат да се засаждат в отделни саксии и да се гледат, сякаш са зрели растения.

Peresky кактусът ще бъде идеалното решение за тези, които искат да украсят апартамента си със сладко и непретенциозно растение. Прекрасните му цветя ще зарадват членовете на семейството и гостите, а положителната енергия ще предпази къщата от негативизъм.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.