Platizerium: рога на перваза на прозореца

Сред любителите на закрито отглеждане на декоративни растения, специална група се състои от феновете на растящите мъхове и папрати. Тези хора могат да прекарват часове в разговори за своите зелени домашни любимци, като подчертават отделни сортове и особености на растежа. Грижата за вътрешните папрати е проста, но уникална. А самите те изглеждат привлекателни по свой начин и понякога дори оригинални. Един от тези не съвсем често срещани сортове папрат е Platycerium.

Каква е разликата между Platizerium и Platornog

Платизериум

Това е един и същ вид папрат, само Platycerium е биологичното му наименование и обикновените хора го кръщават с плод или елен рог. И не напразно: на външен вид е много подобен на рогата, по някаква причина боядисан в зелено. Това сравнение е най-подходящо за най-често срещаните видове сред цветарите - двувилата Platycerium.

Родината на това растение са тропическите гори на Австралия, Индия и Африка и навсякъде народните му имена по някакъв начин са свързани с рога.

Описание

Flathorn

Това растение, от биологична гледна точка, се счита за епифит - то не живее на земята, а на дървета, заселвайки се във вилиците между клоните. Особените му листа всъщност не се считат за такива, но се наричат ​​ваи, както всички папрати.

Vayi в растение от два вида:

 • В горните има спори, с които растението се размножава.
 • Долните са кухи, с тях растението се извива около дървото и в тях се натрупват парчета кора, мъртви малки насекоми и земята, донесена от вятъра. Всичко това се превръща в хранителен субстрат, върху който плодът расте успешно в природата.

Стайни видове и сортове

В природата има повече от сто вида Platyceria, но само 4 от тях се отглеждат у дома. Но всеки има свои отличителни качества.

Platycerium Grande

Платитериум голям

Това е наистина гигант сред папрати - дължината му достига 2 м. Освен това те са и доста широки - до 60 см. Листата изглеждат леко разчленени.

В природата Platizerium голям расте в горите на Австралия и Азия.

Platycerium angolense

Анголски платицериум

Това е африкански гост в нашите апартаменти. Споровите листа са назъбени и имат лек оранжев оттенък. Долните листа са неразделни и леко огънати по краищата.

Platycerium bifurcatum (Platycerium bifurcatum)

Платицериум двувилков

Най-популярният вид от тези папрати у нас и той е този, който най-много отговаря на наименованието на плода. Горните ресници, разширяващи се нагоре, образуват удивителна прилика с еленовите рога.

Родината на това растение е Австралия.

Platycerium Hillii

Hill Platycerium

Прилича на голям плацетариум, но много по-компактен. Листата са леко заострени в краищата. Расте в тропиците на Австралия.

Процедури за задържане: Таблица

Състояние и режимХарактеристика:
ТемператураПрез летните месеци растението е подходящо за температура от 20-25 градуса. През зимата - 18-22.Намаляването на показателите под 15 градуса сериозно забавя растежа на растението и при температури под 10 градуса то обикновено умира.
ОсветлениеТози вид папрат не понася пряка слънчева светлина: листата при такива условия се изгарят и умират. Но също така е невъзможно напълно да оставите Platizerium без светлина: той трябва да се отглежда на място, което е само леко засенчено. При липса на слънчева светлина папратът често се подчертава, особено в витрините, където изглежда много впечатляващо.
ВлажностРастението се нуждае от постоянно висока влажност. Затова трябва редовно да се пръска с вода. Не можете да използвате обикновена чешмяна вода: микрочастици варовик в нея запушват порите на wai. Препоръчително е да се използва варено. В сухи помещения с централно отопление през зимата трябва да се поставят палети с мокра експандирана глина до растението.

Засаждане и пресаждане

Платизериум в саксии

Почвата за засаждане на растение трябва да е рохкава и лека. Той задължително трябва да съдържа:

 • сфагнум (мъх);
 • торф, по-добре влакнест;
 • листен хумус;
 • парчета изгнили клони.

Желателно е Ph да се приближи до 6.

Ясно е, че е много трудно да направите сами такава смес сами, така че е по-добре да закупите готова почва за орхидеи в магазините. По състав е подобен.

Когато засаждате в обикновена саксия за цветя, на дъното на 2 части пръст трябва да се положи 1 част експандирана глина. Този дренаж ще предотврати загниването на корените.

Падналата и изсъхнала репа не бива да се отстранява в никакъв случай - те също се превръщат в хранителен субстрат, необходим за папрата.

Този епифит често се отглежда във висящи кошници или високи саксии. Расте добре и върху парче дървесна кора. В този случай самото растение, заедно с горните ресни, се привързва към опората с тел, а долните листа леко се поръсват с пръст. Докато растението расте, почвата се излива.

Някои хора отглеждат тази папрат върху парче леко изгнило дърво, което прави малка депресия в нея.

Трансплантацията на възрастни растения обикновено се извършва в случай на подмяна на съда или пълно унищожаване на хранителната кора. Това трябва да се прави с изключително внимание, като се използва методът на дъмпинг, като при необходимост се обвиват корените. Кореновата система на растението е много уязвима. Развива се слабо, така че необходимостта от трансплантация може да възникне само след няколко години.

Понякога (но рядко) издънки се появяват близо до корените. Те могат да бъдат внимателно отделени и поставени отделно.

Грижа

Платизериум в саксия

Поливайте този вид папрат обилно. Но не трябва да се увличате с това, в противен случай корените бързо ще започнат да гният. Най-добре е да се напоява, като просто се спусне контейнерът с растението в подготвената, утаена вода.

Подхранването се извършва приблизително веднъж месечно през топлия сезон с тор за декоративни цветя или специално за папрати. В първия случай концентрацията на агента трябва да бъде 2 пъти по-малка от посочената в инструкциите.

Този вид папрат не цъфти.

От около ноември до април растението започва период на покой. По това време температурата може да бъде намалена до 18 градуса, поливането се извършва рядко, само когато почвената бучка изсъхне.

Подсветката може да бъде пропусната дори при кратки дни.

Можете да оформите храст, като разделите потомството. Но подрязването и прищипването не се препоръчва.

Възможни нарастващи грешки: таблица

ПрояваПричина и характеристики на грешкатаМетод на корекция
Кафяви петна по листатаСлънчево изгаряне, неправилно отглежданеРастението трябва да се пренареди на по-слабо осветено място.
Белезникаво покритие на листаЛипса или излишък на основни хранителни вещества, неправилно или ненавременно храненеХранете растението правилно
Изсушаване на върховетеНеправилно поливане или липса на поливане в точното времеСпазване на графика за поливане. Наблюдение на състоянието на почвата, особено нейното начално изсъхване.
ИзсъхванеПрекомерното поливане, започва загниването на коренитеСпрете да наводнявате растението и проверете за дренаж

Болести и вредители

Паяк акари

Най-често този вид папрат е засегнат от ножницата, трипса и паякообразните акари.

Препоръчително е да събирате щита на ръка, тъй като не можете да избършете листата - това ще запуши порите им.

Препаратът Fitoverm облекчава трипса и други подобни вредители. Само той трябва да се напръска много фино. За да предотвратите падането на капки на земята (това е вредно), по време на пръскането трябва да се покрие.

Паяковите акари обикновено се пренасят в стаята по въздух през прозореца. Освен това е опасно, защото е невидимо за окото - толкова е малко. След известно време следите от неговото присъствие вече се виждат: белите точки се появяват по листите, след това листата изсъхват и се обвиват в паяжини. Този паякообразен се установява само на места със сух въздух, така че периодичното пръскане на растението ще го обезсърчи.

Размножаване

Платизериум в окачена саксия

Най-лесният начин за размножаване на растение е с потомство. Процедура:

 1. Избира се потомък с поне 3 клона.
 2. С остър нож се отделя така, че да има малка част от коренището и пъпка.
 3. Засаждането се извършва в малка част от местния субстрат.

Размножаването чрез спори е по-трудно. Тя работи съгласно следния план:

 1. Спорите се събират и засяват в земята - суров торф със сфагнум (растението трябва да е на възраст поне 5 години).
 2. Контейнерът за засаждане е покрит със стъкло и поставен при разсеяно осветление.
 3. Пръскането и проветряването на основата се извършва периодично.
 4. Разсадът се появява след 5-6 седмици.

Въпреки разнообразието от необходими условия, не е много трудно да се отглежда този вид папрат, по-трудно е да се размножава. Но необичайната форма на растението е много привлекателна. Често го наричат ​​цвете именно заради странния и красив wai.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.