Защо готовата торфена почва всъщност е неподходяща за стайни цветя

Стайните растения, за разлика от градинските, се развиват в ограничен обем субстрат, така че подборът на почвата трябва да се вземе сериозно. Сред готовите състави най-често в продажба се намират почвени смеси на основата на торф с висока влажност. Именно от него се прави лека транспортна почва, в която растенията пристигат на рафтовете на цветарските магазини. Такъв торф бързо губи плодородието си след екстракция, не е богат на минерали и има редица други недостатъци.

Изсъхва бързо

Земните смеси с преобладаване на торф с висок конус бързо изсъхват и поради това изискват често поливане. В резултат на това се увеличава рискът от преовлажняване в почвата, което може да доведе до гниене на корените. За да се избегне този проблем, към почвената смес се добавя ниско разположен торф, той е по-тежък и по-добре задържа влагата. Пластмасовите саксии ще помогнат донякъде да се намали изпарението: те не са толкова порести, колкото керамичните.

Подхранването се измива

Честото обилно поливане, необходимо за торфена почва, има и друго неприятно последствие - те измиват тора от земята. Торенето става неефективно, тъй като те напускат саксията, преди корените на растението да имат време да ги усвоят. Ако производителят, според състоянието на цветето, забележи липса на микро- и макроелементи и увеличи количеството на хранене, съществува риск от предозиране и химически изгаряния на корените.

Изостава зад стените на гърнето

Скоро след засаждането торфеният субстрат се уплътнява, започва да изостава от стените на саксията, образувайки кухини. Това се дължи на високите характеристики на свиване на всички видове торф. Средната скорост на свиване на торфа е 40-50%, тоест обемът на почвата в саксия с течение на времето може да бъде намален наполовина! Водата, попадайки в такива кухини по стените, с лош дренаж, остава там дълго време, торфът не може да я абсорбира.

Слабо мокри

След пълно изсъхване торфът при никакви обстоятелства няма да може да придобие първоначална влага и обем. Това се дължи на факта, че изсъхвайки, торфът променя качествата си и вече не е в състояние да ги възстанови в бъдеще. Ето защо, ако цветето не се полива навреме, следващия път водата просто ще премине през субстрата, без да се бави. Ако този проблем не бъде решен веднага, цветето ще умре. Ако забележите мигновено изтичане на вода от дренажните отвори при поливане, сменете тактиката си. Земната бучка с растението трябва да се извади от саксията и да се постави в купа с вода. В бъдеще се препоръчва смяна на основата.

Готовата торфена почва е лесна и удобна за използване, евтина е и е лесно да я намерите дори в супермаркетите. Но поради естествените характеристики на торфа за стайни цветя той не е подходящ. За да избегнете разочарование, купувайте почвени смеси, в които торфът с висок конус е допълнителен, а не доминиращ компонент. Проверете препоръките за състава на субстрата специално за вашето растение. Ако е необходимо, разредете магазина с допълнителни компоненти - пясък, вермикулит, хумус.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.