5 причини за лош растеж на стайни растения

Много хора мечтаят да имат красива цъфтяща „зимна градина“ на перваза на прозореца си. Но понякога растенията започват да изсъхват. Ако не установите и отстраните причината за влошаването на тяхното „здраве“, те дори могат да умрат.

Липса на светлина

Дори цветята да са на перваза на прозореца или пред прозореца, може да им липсва светлина. Много апартаменти са обърнати към северната, сенчеста страна, така че слънчевите лъчи не навлизат в стаята в достатъчно количество. Растенията, които трябва да живеят при липса на естествена слънчева светлина, се нуждаят от допълнително осветление. Опитните градинари препоръчват да си набавите специални лампи и да ги поставите над цветята. Желателно е продължителността на светлинните часове да е поне 10-12 часа.

Честота на поливане

Някои градинари-любители правят грешката да поливат всички цветя с еднакво количество вода и с еднаква честота. Някои растения обичат обилното, често поливане, някои се нуждаят от много малко. Най-добрият вариант би бил да разберете предпочитанията на всяко растение и да се подпишете на саксията.

Също така, поливането се влияе от сезона. Пролет-лято за растенията е период на активен растеж, така че те се нуждаят от повече влага. Но през есента-зимата процесите се забавят и се изисква много по-малко влага.

По всяко време на годината е важно да се гарантира, че почвата не изсъхва напълно в саксията, но също така и да не се наводнява растението, като се прави "езеро" в саксията.

Липса на хранителни вещества

Липсата на хранителни вещества не само забавя растежа на стайните растения, но и ги прави уязвими към болести. Стайните растения имат ограничен запас от минерали в почвата си и този запас бързо се изчерпва. Минералните торове ще решат този проблем с липса на хранителни вещества.
Подхранването се извършва през лятото и пролетта, както и по време на цъфтежа и активния растеж.

Наличието на болести и вредители

Ако цветята започнат да губят красотата си без видима причина, те може да са станали жертви на болести и вредители. Мудните, умиращи растения трябва да бъдат проверени за тъмни петна. Най-вероятните причини за появата им са заболявания като брашнеста мана, мозайка, антракноза и септория. Тези заболявания се причиняват от гъбички и вируси. За борба с тях се използват специални препарати, които могат да бъдат закупени в магазин за цветя. Ако не се вземат необходимите мерки, растенията могат да умрат.

Вредителите са не по-малко опасни, те причиняват появата на слуз по листата, петна, дупки и летаргия на стъблото. По такива признаци е лесно да се разпознаят трипс, листни въшки и кърлежи. Ако на едно от растенията са били наблюдавани насекоми, то трябва да бъде изолирано от останалите и да се опита да го излекува. Новопридобитите цветя също не могат да бъдат поставени веднага в обща цветна градина, първо трябва да наблюдавате новодошлия и неговото „здраве“ (карантина).

Във всеки случай цялата цветна градина трябва да се проверява периодично и да се извършва превантивно пръскане.

Замърсен въздух

Стайните растения филтрират въздуха в къщата, превръщат въглеродния диоксид в кислород. Замърсеният въздух може да наруши процеса на фотосинтеза, дишането на растенията.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.