Как да храним растенията, за да не ги отровим с химия

Ако стайните растения не се чувстват много енергични - стъблата са станали тънки, а листата изсъхват и падат, това означава, че им липсват хранителни вещества и е време да ги нахраните. За да направите това, можете да използвате не само торове, закупени от магазина, но и няколко домашни метода.

Захар

Захарната вода е подходяща не само за удължаване на живота на отрязаните цветя. Корените на саксийните растения също могат да абсорбират захар, която съдържа необходимата за живота глюкоза. Ако имате живи растения с изсъхнали листа, малко захарен разтвор често ще ги върне към живот. Но не пренасищайте растенията със захар, използвайте около 1 чаена лъжичка на литър вода. Можете също да използвате глюкоза, закупена от аптека.

Кафе

Кафето е добър източник на азот за почвата както в градината, така и в саксията. Утайката от кафе, разнесена върху земята около растенията, служи като мек тор, който повишава киселинността на почвата. Като алтернатива можете просто да смесите спящото кафе с почвата, за да стане меко и рохкаво. Ако решите да поливате стайните си растения с кафе, внимателно ги наблюдавайте. Ако зеленината започне да пожълтява или върховете на листата стават кафяви, това е знак, че кафето прекалено окислява почвата. В този случай използвайте по-слаб разтвор за кафе или изобщо спрете да използвате кафе.

Чай

Чаените листа съдържат около 4,15% азот и други хранителни вещества, които подхранват почвата. Чаят също подобрява структурата на почвата и увеличава дренажа, а таниновата киселина в състава му може леко да се промени и да понижи рН на почвата. Това е чудесен органичен начин за контрол на гъбичките, вредителите и храненето на растенията.

Бананова обелка

Банановите кори съдържат много от хранителните вещества, необходими за здрави саксийни растения. Докато се разлага, банановите кори добавят калий към почвата, малки количества фосфор, магнезий и азот, подобно на тор с бавно освобождаване. Можете да започнете процеса на торене, като поставите бананова кора на дъното на саксията, докато засаждате растението. Можете също така да излеете вряща вода върху ситно нарязаната кора, оставете за 12 часа и залейте цветята с тази настойка.

Пепел

Дървесната пепел съдържа калий, който е жизненоважен за декоративните култури. Точно както при хората, калият регулира водния баланс на растенията и участва в транспортирането на хранителни вещества в растението, за да създаде захари и нишесте. Дървесната пепел повишава рН, намалявайки киселинността на почвата. Пепелта може просто да се смеси с пръст.

Мая

Обичайната фармацевтична мая е склад на минерали, желязо и много микроелементи. Растенията, оплодени с дрожди, са много по-силни от тези, които не го правят. Трябва да се помни, че в резултат на "работата" на дрождите се абсорбира калий, поради което се препоръчва да се добави пепел заедно с дрождите.

За да приготвите подхранване, използвайте килограм мая на пет литра вода, след това разтворете разтвора с вода в съотношение 1:10 преди да пиете. Маята трябва да е прясна.

Кора от лук

Използвайте лукови кори, за да създадете органичен калиев тор за всичките си цветя на закрито или на открито. Използването на лучена вода ще увеличи тяхната устойчивост на болести, растеж, силни стъбла и производителност. Торът с лукова обвивка е богат на калций, желязо, магнезий и мед.

За готвене вземете 2-3 шепи люспи и ги накиснете в 1 литър вода за 24 часа. След това прецедете водата, която ще стане цветна и плътна, в буркан. Хранете с торен лук на вашите растения 3-4 пъти месечно.

Хумус

Той е източник на макро- и микроелементи като фосфор, сяра, азот, калций, хлор, калий, силиций, манган, магнезий, бор, кобалт, мед, цинк, молибден. Живите микроорганизми на оборския тор са основният източник на енергия за почвената микрофлора. За хранене на стайни цветя са подходящи само конски тор и лопен.

янтарна киселина

Янтарната киселина е регулатор на растежа на растенията и адаптоген на стреса: повишава устойчивостта на неблагоприятни влияния и ускорява цъфтежа. Киселината е особено полезна за растежа и развитието на младите растения; веществото се разлага в почвата и не вреди на околната среда.

За да приготвите 1% разтвор, разредете 1 g янтарна киселина в 250 ml вода. След това разтворът се оставя да престои няколко минути и водата се добавя до обем от 1 литър. Готовият разтвор може да се използва в рамките на 3-5 дни.

Препоръчително е всички дресинги да се извършват през пролетта, както и по време на пъпки и цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.