Засаждане, отглеждане и грижа за бамбук у дома, снимка

Стайното растение бамбук не е роднина на бамбука, който расте в дивата природа. Можете дори да видите това на снимката. Бамбукът, който расте в природата, се счита за билка, но расте до огромна височина, около 40 метра. У дома отглеждаме разнообразие от известното цвете - драцена (Dracaena Sander).


Как изглежда бамбукът?

Растението е напълно голо стъбло, само на върха му има няколко издънки и листа. Багажникът може да расте право или може да започне да се огъва на спирала от самото начало. Най-често вътрешният бамбук е ярко зелен, но има и сламено-златисти видове. Ако през деня растението е под лъчите на яркото слънце, тогава цветът му ще бъде тъмно зелен.

Бамбукът се счита за растение, което носи щастие и късмет. Мнозина, които се придържат към Фън Шуй, се опитват да имат този вид Драцена у дома. Според китайската философия бамбукът, разположен в югоизточната част на къщата, ще ви донесе късмет и финансова стабилност, особено ако наблизо има жаба с монети.

Как да се грижите за бамбука сами?

Растения, които носят късмет и здравеНай-добре е да поставите бамбук на прозорец, който гледа на изток... Избягвайте пряката слънчева светлина. Растението е фотофилно, но постоянно изгарящото слънце може да навреди на листата, върху тях ще се появят изгаряния. Поставете на прозорец, който никога не отваряте. Драцената не обича студените въздушни течения; вентилацията през зимата може да доведе до смъртта на бамбук.

Поливайте растението често през лятото, като се уверите, че почвата не изсъхва. През зимата влагата трябва да е умерена.

Ако изведнъж растението започне да губи долните листа, трябва да увеличите количеството светлина. Много висок бамбук е най-добре да се засажда в голяма саксия и поставете на място, където светлината се разсейва.

Опитайте се да задържите въздуха в стаята, където се намира растението. Когато въздухът е сух, Dracaena Sander се чувства неудобно.

Правилно прилягане

Има 3 начина как правилно да отглеждате Dracena Sander. Много любители на цветя на закрито спорят за това как правилно да отглеждат бамбук: в почвата или във водата. Всички методи са възможни, но всеки има свои собствени характеристики за грижа за цветята.

 1. Бамбук на щастиетоОтглеждане на закрит бамбук във вода... Изплакнете добре корените под течаща вода. Проверете за повреди или драскотини по растенията. Ако има видими нарушения на корените, тогава поне 1/3 от корена може да бъде премахнат. Водата трябва да се използва само дестилирана и винаги утаявана. Поставете растението в стъклен съд, фиксирайте корените с красиви камъни (варени) и изсипете вода в контейнера. След 14 дни водата трябва да се смени, но ако стане мътна, тази процедура трябва да се извърши по-рано. Също така е необходимо да смените течността, ако листата започнат да пожълтяват. Веднъж месечно растението трябва да се подхранва с торове, които се произвеждат специално за драцена.
 2. Засаждане на бамбук в саксия... Изберете достатъчно голяма саксия за домашното си растение, не трябва да е тясно. Напълнете със специална почва, предназначена за отглеждане на драцена. Ако не сте намерили такава почва, можете да го направите сами: смесете по 200 г глинеста трева и по 100 г торф и хумус.Трансплантирайте в нова саксия веднъж годишно, а по-старите растения веднъж на 3 години. Не забравяйте да наторявате вашето бамбуково стайно растение 2 пъти месечно.
 3. Отглеждане в хидрогел... Засега това е необичаен начин за отглеждане на Dracaena Sander у дома. Растението се засажда в стъклен съд, пълен с хидрогел и вода. Хидрогелните капсули постепенно променят цвета и формата си. Такова отглеждане не изисква специални условия. 2 пъти годишно е необходимо да се тори Драцена. Периодично, докато изсъхва, добавяйте чиста вода към съда.

Възпроизвеждане на вътрешен бамбук

Съществува 2 начина за размножаване на бамбук:

 • Резници.
 • Чрез разделяне на корена (рядко се използва).

При пресаждането на възрастно растение се отделят големи издънки и веднага се засаждат в почвата, в отделна саксия. Отначало издънката трябва да се полива обилно или да се вкоренява веднага във водата. Много слънчева светлина е противопоказана за младите растения.

Понякога можете да намерите бамбукови семена в продажба, не е необходимо да ги купувате. Това ще бъде загуба както на време, така и на пари. Отглеждането на Dracaena Sander от семена е почти невъзможно.

Торене на бамбук

Растителната храна трябва да е наситена минерали и органични вещества... Най-добре е да купите специален тор за драцена в магазина, който ще съдържа само много компоненти, необходими за храненето и развитието на растението. През есента и зимата храненето трябва да се въвежда 1-2 пъти. При топло време, поне веднъж на 3 седмици. Ако бамбукът на закрито започне да расте много бавно, това трябва да се разглежда като призив за торене на почвата.

Болести на бамбук и проблеми с растението

Най-често растението се разболява, ако е последвано от него неправилна грижа.

 • Домашно растение бамбукОбразуването на петна и ръждиви петна по стъблата. Издънката е засегната от гъбички. Необходимо е да се осигури достатъчно количество свеж въздух за цветето; за това постоянно проветрявайте стаята. Третирайте издънката с фунгициди.
 • Увреждане на цветето от вредители. Най-често акарите и листните въшки причиняват щети на бамбука. Ако видите тези неприятни насекоми на растението, тогава отстранете вредителя с мека гъба. Ако Dracena е видимо повредена, отстранете засегнатата част и обработете целия бамбук със специален разтвор, който ще унищожи вредителите.
 • Пожълтяване на издънката и листата. Може да бъде причинено от пряка слънчева светлина или твърде твърда вода, използвана за напояване. Ако растението се отглежда в земята, тогава пожълтяването на летораста показва неговото гниене поради обилно поливане. Такъв проблем възниква и когато Dracaena е измръзваща; не трябва да преохлаждате растението. Премахнете пожълтялата летораста и проверете условията на грижи и, ако е необходимо, променете.
 • Бамбукът е спрял да расте. Драцената няма слънчева светлина или не получава хранителни вещества. Трябва да проследите колко светлина получава цветето през деня, а също и да наторите с тор, съдържащ основните минерали, необходими за бърз растеж. Подхранването трябва да се извършва умерено, тъй като пренасищането на почвата също може да повлияе негативно на Dracena Sander.
 • Листата се ронят, свиват се, стават меки. Растението е замразено. Необходимо е да се увеличи отоплението на помещението.
 • Бяла пигментация по листата. Най-вероятно това не е болест, а характеристика на вида на вашия бамбук. Ако все още се притеснявате, тогава изучете снимките на растения, роднини на домашното цвете, може би всички имат едни и същи петна.

Бамбуково цвете - много непретенциозно растение... С внимателната грижа за Dracaena Sander, тя расте бързо и радва със своя ярък цвят. Ако сте любител на домашните цветя, не пренебрегвайте това растение.

Възпроизвеждане на бамбук у дома
Описание на бамбуковото растениеПоливане на бамбукЗасаждане на бамбукГрижа за дома в бамбукКак да отглеждате бамбук самиБамбук на щастиетоПравила за грижа за бамбукВъншен вид на бамбуково растениеРастения, които носят късмет и здравеКак да се грижим за бамбукаБамбук в къщатаОтглеждане на бамбукУсловия за отглеждане на бамбукБамбукова коренова системаВ какво да засадите бамбукСъдържание на бамбук

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.