Защо стайните растения спират да се "радват на живота"

Рано или късно производителите на цветя се сблъскват с проблеми, свързани с влошаването на здравето и декоративната стойност на стайните растения. Депресивен външен вид, летаргични или жълти листа, отпадане на пъпки - всичко това показва неправилна грижа за тях. За да могат домашните цветя отново да започнат да „се радват на живота“, трябва да разберете причините за това състояние и спешно да ги премахнете.

Ако листата изсъхнат

При недостатъчно поливане листата първо изсъхват, след това изсъхват, а по-късно цялото растение загива.

В резултат на честото поливане и излишната влага субстратът се подкиселява, корените изгниват от липса на кислород, в резултат на което се нарушава жизнената дейност на растението и се проявява с първия признак - увяхване на листата.

Причината за това може да е застой на вода в саксията с лош дренаж (недостатъчна височина на слоя или неподходящ материал за нея). Независимо какъв субстрат се използва, е необходим добър дренаж, който е отговорен за пропускливостта на водата и въздуха на почвата, ефективното разпределение и изтичане на вода.

Ако изгнили листа и стъбла

Някои растения предпочитат обилно поливане, докато други, напротив, харесват по-умерената влажност на почвата. Но по различно време на годината не може да бъде едно и също.

От около ноември повечето стайни растения навлизат в период на покой. Следователно през зимата поливането е значително намалено в сравнение с летния период; умерената влага е достатъчна за тях. При прекомерна влага здраво растение придобива необичаен цвят, листата се оцветяват, а стъблата в основата започват да гният.

През лятото причините за това трябва да се търсят в различни заболявания:

  1. Сиво гниене (ботритис) - прилича на белезникав пухкав цвят по листата, който впоследствие става мек от прояви на гниене. Така че бегониите и теменужките често се разболяват от ботритис, когато красивите им листа започват да гният от излишната влага, особено в студеното зимно време.
  2. Кафяво гниене - появява се по листата с кафяво-червени петна, които с времето активно се увеличават по размер. В този случай растението изсъхва и най-често умира.

Ако растението хвърли пъпки

Най-честата причина за падането на пъпките е неправилно поливане или недостатъчна влажност в околната атмосфера. Има няколко други фактора, причиняващи това явление:

  1. Въздухът в помещенията е твърде сух. За да се увеличи влажността, въздухът се пръска около растението. В този случай проникването на влага върху пъпките и цветята е неприемливо.
  2. Пресъхнала почва в саксия поради дълги почивки между поливането или, напротив, твърде влажна. Необходимо е да се регулира режимът на поливане според вида на стайното цвете.
  3. Недостатъчното осветление забавя процеса на фотосинтеза в листата, в резултат на което стайното цвете изхвърля пъпките си. Някои растения, като домашната роза, спират изцяло да цъфтят.
  4. Наличието на вредители по растението. Ако се появят вредни насекоми: листни въшки, брашнести червеи, мащабни насекоми, тогава възникват проблеми с цялата въздушна част на растението. Не само пъпките изсъхват и падат, но цветята и листата също започват да пожълтяват, има пълно падане.

Ако листата са бледи

Малките и бледи листа показват, че за кратък период от време растението е направило рязък скок в растежа, издънките са удължени и зеленината все още не е успяла да ги настигне. Това явление се случва през зимата или началото на пролетта, когато апартаментът е твърде топъл, почвата е достатъчно влажна и, напротив, няма достатъчно осветление.

Твърде отслабените издънки са най-добре отстранени. И ако такива признаци се появят в периода на активен растеж, тогава растението се нуждае от допълнително хранене и добро осветление.

Ако листата са жълти

Увяхването на растението не бива да се бърка с естествения процес, който е пожълтяване и частично опадане на листата. За повечето стайни растения самоотстраняването на старата зеленина е част от нормалния цикъл на развитие. Такива растения включват бегония, каладиум, циклама, аредера, тоест тези, които имат пълен период на покой. Също така, частичното изливане се счита за нормално за камелии, колерия, жасмин и фуксии.

Ако листата пожълтяват при други растителни видове, тогава причината може да е течение, спадане на температурата или пряка слънчева светлина. Стайните цветя не понасят студени въздушни течения. Те не са адаптирани към постоянното движение на въздушните маси. Ако растението стои под климатик или близо до прозорец, с който се проветрява помещението, то трябва да се изнесе на друго място.

Постоянните температурни промени също причиняват жълта зеленина. Необходимо е да преместите цветето на място, защитено от температурни скокове. Ще отнеме много време, докато проблемът изчезне.

Изгарящите лъчи на слънцето могат да увредят растението, причинявайки изгаряния. По листата се появяват жълти петна. За да коригирате ситуацията, е достатъчно да преместите цветето на друго място.

Ако растението има сухи кафяви петна

Понякога върху растението се появяват сухи кафяви петна. Тази вреда може да бъде причинена от следните причини:

  1. Цветето е в стая с прекалено висока температура. Необходимо е да го намалите или да го преместите на по-хладно място.
  2. Липса на влага. В този случай трябва да започнете да спазвате режима на напояване, който е необходим за определено растение.
  3. Прекомерно торене. За да се реши проблемът, е необходимо да се трансплантира цветето в нов субстрат. Трябва да се използва само препоръчаното количество тор, както и правилният състав.
  4. Появата на кафяви петна може да се дължи на липса на светлина. Поради тази причина процесът на фотосинтеза в растението се забавя, поради което пъпките губят способността си да цъфтят. Необходимо е да прехвърлите цветето на южния перваз на прозореца или да осигурите изкуствено осветление.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.