Атрактивен зигокактус: домашни грижи и снимки на растения

Домашното растение зигокактус се нарича още Коледа, Шлумбергер и Декабрист. Радва собствениците с красив цъфтеж през зимния период, който обикновено започва през декември и продължава до февруари.

Цветето Schlumberger е дошло у нас от южноамериканските и бразилските тропици. Цветовете му са много привлекателни, образуват се от висящите надолу краища на леторастите, но за тях трябва да се грижат. Освен това красивите цветя остават по стъблата дълго време, тъй като пъпките се отварят много бавно.


Сортове коледни елхи

Са много популярни следните видове декабрист:

  • Schlumberger е пресечен. Този епифитен кактус има назъбени ръбове по краищата. Дългата му цветна тръба е леко скосена. Растението има много цветове на цветя: златисто, бяло, сьомга, розово, многоцветно, малина и лавандула.
  • Бъкли. Този стар вид растения обикновено се нарича декабрист. Стъблата на Schlumberger имат заоблени издатини, а издънките му са увиснали, което е типично по правило за ампелни растения. Цветя с лилаво-розов оттенък се появяват на най-крайните сегменти на леторастите. Освен това всеки един се състои от няколко листенца.

Жизнен цикъл на зигокатус

Цъфтящ декабрист или зигокактусОт октомври до ноември растението е в латентно състояние. През този период декабристът трябва да осигури почивка, докато температурата в стаята трябва да бъде около 16-18 градуса... Освен това ще трябва да намалите поливането, веднъж седмично ще е достатъчно. Но в началото на декември растението трябва да се пръска през ден.

През ноември-декември при зигокактуса се образуват пъпки, така че той трябва да се полива обилно и постоянно, докато земята изсъхва. Оптималната температура в помещението трябва да бъде най-малко 30 градуса.

През декември и февруари цветето радва с красивия си цъфтеж. Преместването на саксията и прекалено сухият въздух обаче могат да доведат до разпадане на пъпките, така че е най-добре да не разгъвате растението по това време.

Периодът на растеж се пада на март-август. Зигокактусът през тези месеци изисква равномерно поливане, добра грижа, топлина и торене с торове на всеки 14 дни.

Правилната грижа за коледното дърво

Не е трудно да се грижите за такова цвете у дома. Това растение, подобно на всички кактуси, може дълго време без вода, но няма да цъфти.

Избор на място и осветление

За да може растението винаги да радва с красивия си цъфтеж, трябва да поставите саксията на мястото, където дифузната светлина ще падне върху него. Всъщност поради пряката слънчева светлина растежът му може да се забави значително. Най-доброто място за отглеждане на коледно дърво се счита за полусянка.

Правила за поливане

Как се полива зигокактусКактусът Schlumberger не понася добре както прекалено честото поливане, така и изсъхването на земята.Най-добре е да го пръскате у дома, когато почвата е леко суха. Ако пренебрегнем това правило, тогава може да навреди на кореновата система на растението, поради което може дори да умре.

По време на образуването на пъпки поливането трябва да се увеличи, така че почвата винаги да е леко навлажнена. Препоръчително е да запазите този режим, докато зигокактусът спре да цъфти. След това пръскането на коледното дърво се извършва само когато земната кома изсъхне.

Миксът на Schlumberger изисква период на почивка. Когато дойде, поливането се препоръчва да се намали, а самото цвете трябва да се държи в хладно помещение. По принцип растението трябва да се полива у дома с топла вода. През лятото е полезно да го пръскате често. Топъл душ може да се използва за изтриване на праха от листовите плочи. За това почвата е покрита с полиетилен и листата се измиват добре.

Оптимална температура и влажност при грижа за Декабриста

Както знаете, зигокактусът принадлежи към тропическите растения, така че се нуждае от топлина. През лятото и пролетта температурата на въздуха в стаята с цветето трябва да бъде не по-малко от 18 градуса и не повече от 25... В същото време е необходимо да се поддържа 16-18 градуса топлина на закрито през зимата.

В края на лятото се полагат пъпките на елхата. Цветя ще се появят от тях в началото на декември, така че определено трябва да поддържате температурата около 11 градуса. Термичният режим в покой на растението трябва да бъде в рамките на 6-8 градуса.

Сухият въздух е разрушителен за декабриста и по време на образуването на пъпки това може дори да доведе до тяхното отпадане. Ето защо е толкова важно редовно да пръскате цветето.

Торене на кактус от рода Schlumberger

Трябва да оплодите растението у дома през вегетационния период на всеки 2 седмици, те спират да се хранят само през периода на почивка. За тези цели е подходящ всеки тор, предназначен за сукуленти или кактуси.

Образуване на зигокактус

Характеристики на растението зигокактусЗа да подобрите формата на коледното дърво, е необходимо да откъснете сегментите на стъблата. По-добре е да направите тази работа след цъфтежа. Изберете точката на разделяне, след това затегнете долната част на стъблото между палеца и показалеца и отчупете горната част с въртеливо движение. По този начин ще се окаже, че отделя няколко части от стъблото наведнъж. Не забравяйте, че не можете да отрежете сегменти!

Оскубването помага за укрепване на стъблата и направете цъфтежа по-обилен... Правилно оформеният Schlumberger ще живее по-дълго. Добре поддържаните коледни елхи растат и цъфтят повече от 20 години, докато багажникът им потрепва.

За да подобрите цъфтежа на декабриста и да получите стандартна форма, ще ви е необходима ваксинация. В този случай кактусът peyrescia действа като запас, върхът му се изрязва с нож, а стъблото е леко разцепено отгоре и се вкарва коледно стъбло, състоящо се от няколко сегмента. За фиксиране:

  • Peioresque трън;
  • Дълъг трън.

Място за ваксинация увит с вълнен конец... След като резниците растат заедно върху подложката, всички листа се откъсват и превръзката се отстранява. Когато Декабристът формира короната, тя ще трябва да бъде вързана за колче. По този начин ще бъде възможно да се избегне прекъсването на растението. Зигокактусът расте добре в копка и листни почви с добавяне на малко количество пясък. В някои ситуации това растение се отглежда в торф.

Присаждане на коледно дърво у дома

Домашно цвете зигокактусАко растението изисква трансплантация, тогава подготвената почва трябва да е питателна. Торфената почва работи добре. Разбира се, можете сами да направите почвената смес. За това се използват малки тухлени стърготини, листна пръст и торф.

Необходимо е да се постави висококачествен дренаж в саксията, така че водата да не застоява дълго време. Иначе има вероятността от загниване на корените... Кореновата система на Schlumberger е не само слаба, но и повърхностна, така че е по-добре да използвате широки и не твърде дълбоки саксии.По принцип пресаждането се извършва, след като растението избледнее. Всяка година се трансплантират само млади зигокактуси. Възрастните растения се трансплантират само след 3 години.

Метод за размножаване на коледни елхи

Това цвете се размножава чрез резници. За тази цел използвайте онези части, които са били отделени по време на подрязването против стареене. Можете просто да отделите резниците от зигокактуса. Преди да започнете да засаждате Schlumberger, трябва да ги изсушите добре в продължение на два дни и след това да ги поставите във влажна почва, леко задълбочаване... Над засадените резници се прави оранжерия. За такива цели са подходящи обикновени стъклени буркани. След това саксията с тях трябва да се постави на топло място, най-важното, не на пряка слънчева светлина. Между другото, от време на време консервите трябва да се вдигат за проветряване, в противен случай резниците на зигокактуса могат да изгният.

Враговете и болестите на Шлумбергер

Най-често такова растение е изложено на гъбични заболявания:

  • Фитий;
  • Фузариум;
  • Фитофтора.

За лечение на фузариум се използват фунгициди, а фитофтората и фитиумът, които заразяват кореновата шийка, се изхвърлят с помощта на такива средства като Топаз, Максим и Витарос.

Бактериалните заболявания обикновено се появяват от инфекция на зигокактус с патогени на Erwinia. В такава ситуация в основата на стъблото на растението се появява тъмно петно, което започва да се разпространява с течение на времето. Случва се оцветяването на стъблото да се случи, а понякога придобива, напротив, червен цвят, необичаен за коледно дърво. Няма да работи за излекуване на цвете с антибактериални лекарства. Смъртта на Декабриста може да бъде предотвратена само чрез отстраняване на засегнатата част от стъблото и правилни грижи. В напреднали случаи е препоръчително да се извършват резници и да се отглежда здраво растение, а старото трябва незабавно да се изхвърли.

Кактусите от рода Schlumberger не са интересни за насекомите, но понякога могат да бъдат поразени от охлюви или червени акари, въпреки че това се случва много рядко при правилна и висококачествена грижа. Дори при прекомерна влажност на въздуха и земята върху листата на растението могат да се появят мащабни насекоми и листни въшки... Не е трудно да се отървете от тези вредители; достатъчно е да третирате зигокактуса със сапунена вода или специални химикали.

Проблеми със снимка на зигокактус

Отглеждане на зигокактусАко сегментите на декабриста са станали червени, тогава най-вероятно той е замръзнал. Когато вътрешната температура падне до 5 градуса, растението придобива кафяв оттенък. Трябва да се прехвърли в по-топли условия, тогава листата ще възвърнат зеления си цвят.

Набръчкването на листата най-често показва излишък на влага или липса на такава. Коледно дърво, на което липсва вода, свива сегментите, но след поливане те отново придобиват месест вид... След 24 часа растението ще изглежда здраво, лъскаво и зелено.

Понякога можете да видите, че листата на декабриста започнаха да се рушат поради излишък на вода в кореновата система. Сукулентните растения могат да понасят суха почва, но не и течна кал вместо почва. Ако се появи такъв проблем, зигокактусът не трябва да се полива няколко дни. След това трябва да се извади от саксията и да се изследват корените, ако имат гнила миризма и потъмнеят, тогава резниците на растенията трябва да бъдат засадени веднага. Разбира се, можете да опитате да го излекувате. За да направите това, трябва да промените земята и да спрете постоянно овлажняването на декабриста.

За профилактика и лечение на сочни цветя се използват фунгициди. Но трябва да използвате средства, които имат в състава си беномил или хлороталонилтъй като тези компоненти се считат за най-ефективни. Като цяло, при правилна грижа за цветята, проблеми с отглеждането не трябва да възникват.

Атрактивен зигокактус
Как да отгледаме декабрист в къщаРастение за домашен зигокактусЗигокактус и неговите разновидностиЦъфтящ декабрист или по друг начин зигокактусЗигокактус и правилата за напускане на аз нимУкраса на дома - зигокактусЦъфтящ декабрист или зигокактусКак да образуваме зигокактусОписание на зигокактусКак да накараме декабрист да цъфтиПериод на цъфтеж на декабристаКолко дълго цъфти декабристътПравила за поливане на зигокактусТова, което се нарича още зигокактус сред хоратаКак да трансплантирате зигокактусОтглеждане на зигокактусЦветове на зигокактусИме на цветеЗигокактус у дома

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.