10 страшни кошмарни растения, които не бива да засаждате у дома

Сега много хора се стремят да отглеждат необичайни растения на первазите си. В преследването на екзотиката обаче не бива да се забравя, че някои от техните разновидности са отровни и изключително опасни. Освен това има редица растения, които излъчват изключително неприятна миризма, така че е най-добре те да растат не в апартамент, а в ботаническа градина, където можете спокойно да им се възхищавате.

Кървене на зъба

imagetools0.jpg

Катранът на Ginellum е уникална гъба, която в народите се нарича кървящ зъб. Докато расте, на повърхността му се появяват малки капчици с яркочервен цвят. Поради това дупките на капачката му наподобяват рани на венците, които се появяват след вадене на зъб. Младата гъба има бяла капачка, така че сокът е особено забележим върху нея.

С напредването на възрастта той придобива червеникав оттенък. Тази гъба е много рядка. Среща се най-често в иглолистните гори на Австралия, Северна Америка и Централна Европа. Както пулпата на гъбата, така и сокът, който се натрупва в порите на капачката, са изключително отровни. Не се препоръчва да се опитвате да отглеждате този вид в апартамент или в селска къща. Това може да причини тежко отравяне.

Непентес

Nepentes е едно от най-атрактивните растения за производителите на цветя, но е изключително трудно да се създадат необходимите условия за него в апартамент. Работата е там, че този вид е хищник. Той получава хранителни вещества от насекоми, смилани в специален храносмилателен ензим, който се натрупва вътре в кухината. Това растение има само едно уловено листче, усукано във формата на кана. На върха му има изграден капак, който предпазва кана от отломки.

Краищата на непентесите излъчват хлъзгав нектар. Насекомите идват да им пируват и падат вътре в кана. Кореновата система на този вид е слабо развита и с нейна помощ растението не може да получи достатъчно количество хранителни вещества. По този начин, дори когато се опитвате да го отглеждате у дома, ще трябва да нахраните непентесите с насекоми, което не винаги е удобно. Освен това контактът с кожата на храносмилателния ензим, съдържащ се в стомната на това месоядно растение, може да предизвика алергична реакция.

Мозъчен кактус

Мозъчен кактус е изключително необичаен подвид на mammillaria. Той има извита структура, така че изглежда като зелен човешки мозък, обсипан с много игли. Появата на това растение изглежда грозна за много хора, така че не всеки ще го хареса. Този вид кактус е доста рядък.

Мозъчният кактус, освен необичайния си външен вид, е незабележим. Иглите му не са отровени и не отделя токсични вещества във въздуха. Външната прилика с човешкия мозък обаче го прави подходящ само за хора със стабилна психика.

Porcupinsky домат

Доматите от поркуин принадлежат към семейство пасленови, поради което са близки роднини на картофите и доматите. Това растение обаче не се препоръчва да се отглежда у дома, тъй като е отровен плевел. В природата доматът от дикобраз расте под формата на храст, достигайки 1-2 м височина. Опасността от това растение не може да бъде подценявана.

Както стволът, така и листата на това растение са покрити с остри шипове, които съдържат токсична отрова, която има нервен ефект. Опасни са и плодовете на това растение, които външно наподобяват малки домати. Те привличат птици и животни, които често умират, след като ги изядат.

Куклени очи

Очите за кукли са популярни в народите като „вълчи грозде“. Отблизо плодовете на това растение приличат на очни ябълки, нанизани на стъбло.

Не се препоръчва да го отглеждате на личен парцел. Зрелите плодове на този храст съдържат токсични вещества. Те не са фатални за възрастен, но могат да причинят силна коремна болка и повръщане. При децата яденето на плодовете на това растение може да има по-сериозни последици.

Китайска мишка

Китайското цвете на мишката е изключително рядко срещано в природата. Среща се само в ограничени райони на Югоизточна Азия. Това растение има изключително необичайни цветя. Те приличат на назъбено чудовище с дълга брада. При внимателен оглед пъпките изглеждат като прилепи, спящи с главата надолу. Това растение е включено в Червената книга. Невъзможно е да се отглежда в апартамент, тъй като е трудно да се създадат необходимите условия.

Аморфофалус титаничен

Amorphophallus титанична мечта да расте в техните оранжерии, много производители. Това растение произвежда едно от най-големите съцветия. Височината му достига 2,5 м. В същото време под земята се образуват от 1 до 5 грудки, чието тегло може да достигне 50 кг. В народа това растение се нарича трупно цвете. След отваряне той започва да излъчва най-силната трупна миризма, за да привлече опрашители.

Анато

Annatto расте под формата на храст или малко дърво. Среща се главно в тропическите гори на Америка.

В хранителната промишленост семената на това растение се използват за получаване на естествена боя. Анатото обаче има една особеност. След узряването плодовете изсъхват, избухват и навън започват да приличат на ужасна зъбна уста с много израстъци вътре.

Лотос

Цветята на лотос привличат вниманието с нежната си красота, така че много хора се опитват да отглеждат това растение в домашното си езерце. След опрашването обаче венчелистчетата падат и се образува изключително грозна семенна шушулка. Тя прилича на зелено многооко същество. Когато изсъхнат, семената се свиват. Освен това капсулата изсъхва. По този начин узрелите семена могат лесно да бъдат засети и да паднат на дъното на резервоара.

Орхидея на Дракула

Орхидеята Дракула получи името си поради факта, че не толерира излагането на пряка слънчева светлина. Тя се нуждае от сянка за нормален растеж. По време на периода на цъфтеж орхидеята произвежда големи цветя, оформени като лице на маймуна. Този вид е рядък. Изисква специални условия, така че е проблематично да се отглежда в домашни условия.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

    1. АватарИрина Уханова

      Докога ще се възпроизвеждат глупостите за Гиднелум Пек? И какво общо има отглеждането у дома? Дори и да е бил отровен, нито в апартамента, нито в страната може да расте

    2. АватарНадежда

      Има снимка на обикновена нимфа, а не на лотос.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.