Сортове и имена на закрити палми, правила за грижи

Колко е приятно да бъдете заобиколени от собствените си вечнозелени тропически растения през студения зимен сезон. А през лятото, в жегата, се насладете на почивката си под сянката на лозя и палми. Тези, които желаят да организират свои собствени тропици на балкона или в стаята, могат да обърнат внимание на палми, подходящи за това. Съвсем по силите на всеки е да го отглежда, но е необходимо да се спазват редица условия за създаване на микроклимата, необходим за нормалното развитие на.


Домашна палма: създаване на условия

От латински думата "длан" се превежда като "палма". И това е напълно оправдано, тъй като листата му са подобни на човешка четка. Има две разновидности на растението, те се наричат ​​ветрило и пернато. В естествени условия те живеят там, където е топло и влажно - в тропиците и субтропиците... Ако климатът, в който живеете, е подобен на вашия роден или ако можете да създадете необходимата атмосфера на закрито, отглеждането на палми няма да донесе много проблеми. Необходимо е внимателно да се проучат условията на отглеждане на тези растения в природата, така че по-късно, въоръжени със знания, грижата за тях да стане проста.

Растението се размножава чрез семена, които могат да бъдат намерени в специализирани магазини. Въпреки това, за да отгледате закрито палмово дърво до впечатляващи размери, ще трябва да се постараете много. Палмата е дърво, така че ще отнеме няколко десетилетия, за да достигне максималния си растеж. Но има изход, така че възрастна палма да се появи във вашата стая, достатъчно е да я закупите в специализиран магазин, където те ще осигурят богат избор.

За да може едно тропическо дърво да се превърне в домашно и да е удобно, трябва да следвате правилата за грижи. Вътрешните палми обичат просторни стаи и много пространство, те не понасят, когато други растения са разположени близо до тях.

Домашни палми: сортове

Най-често в условията на апартаменти и къщи можете да намерите следните типове:

 • Как се полива закрита палмаДатата е най-често срещана сред закритите палми. Тъй като на мнозина им идва наум идеята за засаждане на семе от фурми с надеждата да се отглежда цяло дърво. Въпреки това у дома палмово дърво с името Robelena date расте по-добре, при което плодовете са негодни за консумация. Дървото има рошав ствол, расте до 2 метра височина с образуването на буйна корона, листата му са красиво извити.
 • Драцената е друг вид палмово дърво, което се използва широко за озеленяване на апартаменти от няколко десетилетия, тъй като се вкоренява добре в стаите. Тази палма в горната част на багажника събира листа в метлица на гроздове. Цветът на листата е светло зелен, тъмно зелен и райе. Често образува няколко ствола от корена, простира се до два метра височина. Може лесно да се размножава чрез резници.
 • Areca има гъвкав ствол, в края на който се събира мощен сноп от перални листа. В помещенията достига два метра, докато листата могат да достигнат до метър.
 • Сред най-приспособените към домашните условия се откроява палмата Trachikarpus. Багажникът му прилича на бутилка, а листата са като ветрило, растат огромни. Тя е в състояние да разтваря пъпките на бели или жълти цветя с приятен аромат, както и да дарява плодовете със синьо-черен цвят.
 • Външният вид на Кариота е малко по-различен. Листата приличат на удължена шарена шапка, чиито широки краища изглеждат откъснати.Различава се от колегите си с по-бързия си растеж, живее около 20 години.
 • Най-популярната палма за домашно отглеждане е Hovea Foster. Лесно е да се грижите за него. Много вредители като паякови акари и брашнести червеи не го харесват. Кожестите му листа са тъмнозелени на цвят. Най-близкият й роднина, Хови Белмора, е по-взискателен към поливането.
 • Справя се добре със сухи периоди Rapis, има нужда от добро осветление. Трябва обаче да внимавате за липсата на пряка слънчева светлина, той също не обича засенчването. Расте в храст с ветриловидни листа.
 • Справя се добре с липсата на достатъчно осветление за Хамедорея. Може да понася и суша, но нежните му листа много обичат вредителите.

Грижа за закрити палми

Име на закритите палмиТъй като едно дърво естествено расте в тропиците, най-важните условия за развитието на растението са достатъчни влажност и правилно осветление... За съжаление в апартаментите с централно отопление въздухът, макар и топъл, често е сух, което води до смъртта на растението.

Основният принцип на поддръжка е честото пръскане, което е не по-малко важно от поливането. Вътрешно палмово дърво ще може да се справи с липсата на поливане, ако сте забравили да го направите, но определено няма да толерира сухия въздух в стаята. Лятна палма пръска се 2-3 пъти седмично топла вода, през зимата, с работещи батерии, всеки ден. По-добре е да вземете дестилирана вода за това, тъй като хлорираната вода оставя бели следи по листата. Закупува се в автокъщи или се събира на капки от собствения климатик. Филтрираната вода също е повече или по-малко подходяща. Листата се напръскват от двете страни.

По време на вегетационния период, който продължава от март до октомври, палмата се полива ежедневно. Това обаче трябва да се прави умерено, така че основата да остане леко влажна през цялото време. През зимата полива се 2-3 пъти седмично... Не се използва вода директно от крана. За поливане на стайни растения се използва утаена вода, която се оставя за 1-2 дни в отворен съд, така че ненужните минерали да се утаяват и хлорът да се изпарява. Водоразтворимите соли имат отрицателен ефект върху почвата, което води до спиране на развитието на палми и болести.

Палмата не понася преки лъчи, се нуждае от ярка, но разсеяна светлина... Ако растението е на перваза на прозореца, тогава е необходимо да се гарантира, че пряката слънчева светлина няма да падне, така че трябва да засенчите. Това тропическо растение се нуждае от топли условия на закрито. Сортове като: хамеропс, трахикарпус, брахея, вашингтония се държат в по-хладни условия през зимата с температура около 15 градуса. Всички се страхуват от течения и корените трябва да бъдат защитени от студа, затова е по-добре да не поставяте вани с растение на студен перваз или под.

Грижата за стайна палма включва презасаждането й. Млад дърветата трябва да се пресаждат ежегодно, зрялото дърво е по-рядко срещано. Общото правило за пресаждането на домашни растения е, че трябва да изберете саксия, малко по-голяма от предишната. След тази процедура храненето не се използва за около шест месеца. Възрастните растения, които не са подновени, се торят веднъж седмично от март до септември. За да направите това, съгласно инструкциите на опаковката, използвайте обикновени торове за цветя.

Болести на палмите

Ако грижите са правилни, тогава ще забележите, че палмата расте добре, има огромни зелени листа и свеж вид. Понякога обаче растението е болно. Ако дървото не се чувства добре се появяват характерни симптомипоказва, че нещо не е наред с палмата:

 • Разновидности на закрити палми.Върховете на листата са сухи или кафяви. Това означава, че въздухът, където стои дланта, е сух и корените не получават влага. Грижата се състои в подрязване на повредени краища и редовно поливане и пръскане.
 • Вътрешната палма не расте. Така че на мястото, където тя стои, влажна или студена, липсва храна. Трябва да се нахраните и поставите на топло място.
 • Жълтите листа се наблюдават при недостатъчно поливане.Поливайте често.
 • Младите листа изсъхват, когато пряка слънчева светлина удря дланта. Тя трябва да бъде засенчена.
 • Ръждивите петна се появяват, когато почвата е подгизнала, твърда вода или рязък спад на температурата. Необходимо е да се намали интензивността на поливането, да се използва утаената вода, да се следи температурата в помещението.
 • Долните листа изсъхват. Това е нормално за палмите и трябва внимателно да се отреже от ствола.

Има много разновидности на палмите, но каквото и да отглеждате във вашата тропическа градина, не забравяйте, че те са живи същества и имат тънко чувство за отношение към себе си. Те също реагират на психологическата атмосфера в стаята. Ако дърветата се развият в благоприятен микроклимат, получат много внимание и висококачествени грижи, са заобиколени от положителна емоционална среда, те ще започнат да растат енергично, създавайки истински домашни тропици, които ще накарат всички да се възхищават на красотата.

Вътрешни длани
Как да проследите растежа на закритите палмиВидове закрити палмиОтглеждане на закрити палмиТова е вид закрита палмаКак да се грижим за палмово дърво у домаПалмово дърво в апартаментаИмена на закрити палмиБолести на закрити палмиПалмови вредителиКакво расте на палмово дървоДомашна дланВътрешна дланНачини за грижа за палмитеДомашни дланиКак расте палмово дърво в апартаментРазновидности на закрити палми

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.