Кактус ребуция: дори начинаещ може да се справи

Ребуция е миниатюрен вид кактус с красиви съцветия с различни цветове. Растението е непретенциозно, така че дори начинаещ може да се справи с грижите и размножаването си у дома.

Особености на нарастващата ребуция

Ребуцията не изисква специално внимание, когато се отглежда в домашни условия. Но все пак трябва да се спазват някои от характеристиките на грижата за това растение.

Обща информация за растението

Кактус ребуция с оранжеви цветя

Обикновено всички цветя се отварят едновременно по време на ребуция.

Ребуцията е джудже растение от семейство кактусови. В природата има повече от 100 негови вида. Родината на този кактус е Аржентина, но се среща и в сухите райони на Америка, Австралия, Африка и Азия. При естествени условия Rebutia се установява на скалисти или песъчливи почви.

Ребуцията се нарича кактус за начинаещи заради способността му да расте при почти всякакви условия. С минимално внимание, това растение дава изобилие от деца и цъфти великолепно.

Кактусът не принадлежи към отровни растения, но не се препоръчва да го поставяте в детската стая, тъй като детето може да се нарани върху остри шипове. Растението не е опасно за животните.

Единственият начин да се използва ребуция в ландшафтния дизайн е да се засади в земята с гърне. Преди първите слани, растението се довежда до топлина.

Знаци и суеверия

Ребуция с розови цветя

Външно ребуцията изглежда като сочен аилостер

Кактусите се считат за силна защита срещу отвъдни сили и всякакъв негатив. Когато се постави в кухня, ребуцията ще поеме раздора между членовете на семейството. Много е добре кактусът да се държи в коридор с добро осветление. В този случай тръните ще отнемат цялата негативна енергия от посетителите на къщата.

Не трябва да държите кактус в спалнята, особено непосредствено до леглото: многобройните тръни могат да причинят кошмари и безсъние. Според суеверието не можете да вкарате растение за възрастни в къщата. По-добре да вземете малка издънка и да я отгледате сами. Такъв кактус се счита за чист и има благоприятен ефект върху атмосферата в къщата.

Популярни сортове за домашно развъждане

От цялото разнообразие от видове ребуции, само няколко от тях са най-популярни в домашното отглеждане.

Малка ребуция (минускула) е растение с миниатюрно, сплескано стъбло с диаметър не повече от 5 см. Цветята са пурпурни или яркочервени. След цъфтежа кактусът образува малки плодове.

Ребуцията е мъничка

Малката ребуция започва да цъфти през юни

Ребуцията на марсонера има сферично стъбло с диаметър и височина 4 см, радиално покрито с малки бодли. Цветовете са кървавочервени или жълти, до 4 см в диаметър.

Укор на Марсонер

Препоръчително е да поставите саксията с ребуса на Марсонер на первазите на прозорците от южната страна

Сенилната ребуция има стъбло с диаметър до 7 см с много сребристи радиални бодли.Цветовете са наситено червени с белезникав фаринкс.

Сенилна ребутия

Сенилната ребуция започва да цъфти през пролетта

Ребуцията от Крайнза има сферично стъбло с диаметър до 5 см с туберкули по ребрата, украсени с бели ареоли. Бодлите са къси, белезникави, а цветята са червено-виолетови, с диаметър до 4 см.

Ребузия от Крайнза

Ребуцията от Крайнза започва да цъфти през май или юни

Heliosis rebutia е леко удължено растение, което расте бързо. Цветята са ярко оранжеви.

Ребутация на хелиози

Друго име на растението е слънчевата ребуция

Rebutia Fibriga е интересна с контраста на ярко оранжеви цветя и снежнобели тръни.

Rebucia Fibriga

Растението е кръстено на немския биолог Карл Август Густав Фибриг

Ребуцията на Рауша има тъмнозелено сферично стъбло с гладка повърхност и леко изпъкнали туберкули. Бодлите са къси, черни. Цветовете са червено-люлякови.

Rebution на Rausch

Възрастното растение може да има до сто пъпки, а цъфтежът при благоприятни условия продължава няколко месеца

Домашни грижи

Ребутия

Кактусът обикновено процъфтява както на южните, така и на северните первази на прозореца.

Ребуцията не създава проблеми на производителя, когато се култивира у дома. Основната задача е да се осигури на растението оптимално осветление, влажност и температура в зависимост от сезона.

Грижи в зависимост от сезона: таблица

СезонОсветлениеВлажностТемпература
ПролетЯрка, без пряка слънчева светлина.Умерен+ 20 до + 25 градуса
ЛятоЗа предпочитане естествено.Умерен+ 25 - +35 градуса
Есен зимаРазпръснати, за предпочитане изкуствени.Намалено+10 до +12 градуса

Особености на поливането и храненето

Кактус ребуция

Можете да използвате органични торове, но само закупени.

Rebutia не понася наводнена почва, така че се полива само след като горният слой изсъхне с 2-3 сантиметра. През зимата, през периода на покой, кактусът практически не се нуждае от вода. Когато се съхранява в хладно помещение, е достатъчно да се навлажнява почвата на всеки 30–40 дни.

Подхранването на растенията се извършва на всеки две седмици от началото на април до края на септември. Торовете се избират с намалено съдържание на азот и повишен процент калций. С излишък на органични вещества в почвата имунитетът на растението намалява и броят на цветята намалява. Оптималното съотношение на хранителните вещества в тор за възстановяване:

 • фосфор - 18%;
 • азот - 8-9%;
 • калий - 25%.

Подхранването се прилага изключително в течна форма. През зимата растението не се опложда.

Формиране и трансплантация

Ребуция с бяло цвете

Ребуцията не се нуждае от презасаждане, ако саксията е с правилния размер

Ребуцията образува изобилно деца, които трябва редовно да се отстраняват. Придатъците се отстраняват на ръка, без използването на остри инструменти. Ако това не бъде направено, стволът на майката ще започне да изсъхва и след 3-4 години ще умре, което ще се отрази негативно на декоративността на растението. От всяко дете можете да получите пълноценно растение, което цъфти вече на третата година след засаждането в отделен контейнер.

За трансплантация използвайте специален готов субстрат или самостоятелно приготвена смес от пясък, копка и листна почва. Почвата за възстановяване е необходима възможно най-лека, дишаща и пропусклива.

Кактусните саксии са избрани миниатюрни. Максималният диаметър е 8 сантиметра. Предпочитаният контейнерен материал е керамика. Но при спазване на нормите за поливане и добър дренаж, пластмасовите саксии също са подходящи.

При пресаждането на дъното на саксията се поставя дренажен слой (експандирана глина, фин чакъл) с 1/3 от капацитета. Без подходящ дренаж водата в почвата ще застоява и корените ще започнат да гният.

Различия в грижите по време на цъфтеж и покой

Ребуция с люлякови цветя

Ако растението зимува при температура от +22 и по-висока, то няма да влезе във фаза на покой и няма да има цъфтеж през пролетта или лятото

Поддържането при ниски температури и ниска влажност е важно условие за бъдещия цъфтеж на кактус. Приблизително от края на януари до началото на март ребуцията полага цветни пъпки. Ако почвата е подгизнала през този период и температурата е твърде висока, растението няма да цъфти през пролетта.

По време на цъфтежа важно условие за благосъстоянието на растението е редовното поливане. Почвата в саксията винаги трябва да е леко влажна, но не мокра. За дългосрочен цъфтеж е важна светлината, но не и излишъкът от слънце. През този период ребуцията се пази на източните, западните прозорци или балкона.

Решаване на нарастващи проблеми

Ребуция с бледорозови цветя

Ако кактусът изглежда безжизнен, може да му липсва влага

Основният проблем на отглеждането на ребуция у дома е загубата на декоративност поради отглеждането в сухо и прашно помещение. От натрупването на прах сукулентите спират да дишат и започват да изсъхват. За да се предотврати това, кактусът се пръска редовно с чиста вода.

Когато почвата се намокри, кактусовото стъбло започва да гние. Първо, в основата се появяват кафяви петна, след това процесите на гниене се издигат по-високо. Спазването на нормите за поливане на растенията помага да се предотврати този проблем, особено по време на покой.

Ребуцията реагира на липсата на осветление, като дърпа стъблото. При излишък на пряка слънчева светлина на повърхността на кактуса се появяват тъмнокафяви петна - изгаряния.

Болести и паразити

Ребуция с оранжеви цветя

Паразитите рядко заразяват ребуция

Преовлажняването на субстрата в саксията води до поражение на гниенето на стволовите ребуси. На повърхността на кактуса се появяват омекотени кафеникави петна. Засегнатите от гниене части на стъблото се изрязват внимателно с остър нож, раната се поръсва с натрошен въглен.

Ако се отглежда в твърде плътен субстрат и прекомерно поливане, растението може да бъде засегнато от гниене на корените. Невъзможно е да се спаси кактус в тази ситуация. Остава само да изкорени децата и да изхвърли майчиното стъбло.

Основните вредители на ребуцията:

 • брашнест червей;
 • паяк;
 • ножница.

При първите признаци на инфекция на кактус с тези паразити, повърхността на стъблото и почвата се обработва с инсектициди: Aktara, Aktellik, Fitoverm.

Методи за размножаване

Ребуцията се размножава по вегетативен и генеративен начин, всеки от които има свои собствени характеристики.

Вкореняване на бебета

Кактус ребуция с розови цветя

През нощта ребуцията навива листенца

Всеки вегетационен период стъблото на майката на ребуцията образува 4-5 потомство или повече. Бебетата лесно се отделят от основното растение и бързо се вкореняват в рохкав субстрат. Всяка издънка се притиска леко в почвата, малко се напръсква с вода на повърхността и контейнерите за засаждане се поставят на добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина.

Можете да размножавате ребуция от деца от ранна пролет до средата на есента. Образците, отгледани от леторастите, цъфтят на третата или четвъртата година.

Сеитба на семена

Малка ребутия

Обемът на коренната система на ребута е приблизително равен на стъблото

Плодовете на ребуцията, образувани след цъфтежа, съдържат много малки семена. Те могат да се използват за размножаване на кактус. Сеитбата се извършва в началото на март и се състои от следните етапи:

 1. Семената се дезинфекцират за 10 минути в топъл бледорозов разтвор на калиев перманганат. След това се изсушават.
 2. За сеитба подгответе ниски, широки съдове и ги напълнете със смес от пясък, пръст и малки камъни в равни пропорции.
 3. Семената се разстилат по повърхността на субстрата на разстояние 3 см едно от друго.
 4. Културите се напръскват леко от спрей бутилка, покриват контейнерите с фолио и се поставят на светло място. Температура на покълване - 22-23 градуса.
 5. Когато се появят първите издънки, филмът се отстранява.
 6. Разсад, отглеждан до височина 1,5–2 cm, се поставя в отделни саксии с пинсета.

Видео: Цъфтящ кактус ребуция (timelapse)

Миниатюрната, обилно цъфтяща ребуция изглежда добре в отделни контейнери, във флорариума и като допълнение към висшите видове кактуси и други стайни растения.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.