Rhipsalidopsis (великденски кактус): домашни грижи

Кактусите са изключително популярни домашно отглеждани растения. Те са много красиви, особено през периода на цъфтеж. В природата има повече от три хиляди вида. Тяхната разлика е във формата, размера на стъблата, структурата на цветята, наличието на бодли или косми. Горските кактуси растат в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Външният им вид е напълно различен от бодливите им събратя от пустинята. Тези растения имат листни, висящи стъбла.


Класификация

Горски кактуси се подразделят на следните родове:

 1. Епифилуми.
 2. Рипсалис.
 3. Рипсалидопсис.
 4. Schlum berger.

В съвременната класификация няма ясни разграничения и често е възможно да се намери едно и също растение в различни родове. А в различни публикации на практика изобщо няма разделение и всички имена могат да се виждат последователно. Ние се интересуваме от Рипсалидопсис, така че нека се опитаме да стигнем до дъното на истината. Преди това специалистите ги отнесоха към седем рода, но най-често се наричат ​​епифилопсис.

Към днешна дата всички рипсалидопсис или великденски кактуси принадлежат към рода Gatiora.

Описание

Rhipsalidopsis е великденски кактус.Страната на произход на тези растения е Бразилия. Те растат в горещи и влажни условия и могат да се видят на пънове, в хралупи, в купища хумус от листа. Rhipsalidopsis процъфтяват в сянката на високи дървета и ще страдат под пряка слънчева светлина. Те нямат дебела кожа и тръни като другите кактуси. Това не е необходимо, тъй като няма нужда от кондензиране на пари от въздуха, където има постоянна влажност.

Стъблата на рипсалидопсис адаптиран да абсорбира влагата от въздуха, за това върху тях се развиват голям брой въздушни корени. Те могат по всяко време да се превърнат в коренова система, само в контакт с хранителната среда.

Ако въздухът е наситен с влага и няма пряка слънчева светлина, този великденски кактус може да процъфтява у дома при температури, вариращи от 17 до 20 градуса през лятото и от 15 до 17 градуса през зимата. Тъй като месестите му стъбла са добре приспособени да съхраняват хранителни вещества и влага.

При благоприятни условия Ripsalidopsis образуват цветя в краищата на леторастите. Цветът им не е много разнообразен, но винаги ярък и сочен. Цветята са бели, розови и червени с различни нюанси. Цъфтящи в началото на пролетта, растенията радват с красотата си за около два месеца.

Видове и сортове

Има няколко вида и разновидности на рипсалидопсис. In vivo, Ripsalidopsis на партньора е най-често срещан с ярко оранжеви цветя. Розовият вид е кръстен на цъфтящия си цвят, хибридът Ripsalidopsis има люляково-розови цветя и ярко жълт център на тичинките.

Сортен рипсалидопсис се отличават с по-изискана красота на цветята.

 • Защо това се нарича цветеАндромеда произвежда големи цветя с фантастичен пурпурен цвят,
 • Арника може да се похвали с почти червени пъпки, които се разгръщат в прекрасни розово-пурпурни цветя.
 • Касторът има големи червени цветя,
 • Ярко оранжевите се образуват от Аурига.
 • При Торано се образуват ефектни яркочервени съцветия, в центъра на които се развява широка жълта ивица, образуваща осветление на всяко цвете.
 • Венчелистчетата на Fonix са ярко розови и тъмно черешови,
 • Cetuse се отличава със своите кадифени почти бели цветя,
 • В Сириус те са люспести и светещи.

Тъй като цъфтежът на рипсалидопсис започва на Великден, той се нарича великденски кактус. Но мнозина го бъркат с Шлумбергер, които се наричат ​​декабристи и напразно чакат цъфтежа през декември. Тези растения са сходни, но формата на стъблото е малко по-различна.

Листовидните сегменти на Рипсалидопсис, снимката на които виждате по-долу, са по-заоблени, формата им почти няма издатини, но бодлите остават по върховете, напомнящи повече на дебели четина.

Шлюмбергерите имат остри зъби вместо четина по краищата. Размерите на сегментите и в двата са еднакви, максимум 3 см в ширина и 6 см в дължина. Великденският кактус, подобно на декабриста, расте чрез образуване на сегменти, които се образуват в краищата на леторастите и се навеждат към земята.

Rhipsalidopsis може да се различи от Schlumberger и формата на цветята. Рипсалидопсисът произвежда цветя, симетрични с равномерен венец, а при неговите роднини венците са забележимо скосени. Също така, розовият сорт Ripsalidopsis цъфти, излъчващ аромат.

Rhipsalidopsis: грижи

Тъй като в естествената среда растенията се развиват при висока влажност на въздуха, тогава домашните условия трябва да бъдат създадени възможно най-близо до естествените. Горските кактуси имат деликатни и слабо развити корени, така че не се нуждаят от почва, богата на микроелементи и обилна влага в саксия, това ще има пагубен ефект.

Почва и засаждане

Сортове от сорта RipsalidopsisГорският кактус се нуждае от рохкав, груб субстрат, състоящ се от едър пясък, натрошен камък без прах, натрошена тухла без прах, глинесто-дерниста почва с бучки без трева и корени, въглен. Преди употреба сместа се приготвя на пара във фурната, добавете 3-4 литра всяка една чаена лъжичка суперфосфат и натрошен креда или гасена вар. Почвата трябва да има слабо кисела реакция, нейният показател е от 6 до 4,5. Приготвеният суперфосфат ще подкисели почвата.

Домашният рипсалидопсис се нуждае от грижи с ежегодна трансплантация след цъфтежа. то настъпва в края на май, началото на юни... Трябва да се има предвид, че кореновата система на растението е малка и е взискателна към въздуха, поради което купата трябва да бъде избрана плитка и малка. Старата почва трябва внимателно да се отстрани от корените с четка, те се почистват старателно, докато не се допускат повреди и счупвания.

Кореновата система трябва да бъде оценена за развитие. Ако са пълни със здраве, тогава обемът на саксията може да се увеличи с 1,5 пъти. По-малък размер се взема при недоразвитие. По време на засаждането корените на растението се разпределят равномерно върху саксията и внимателно се поръсват със земя отново и отново.

Можете да направите това: първо, задълбочете стъблото, след това го повдигнете и го напълнете, като набиете субстрата, като почукате по стените на контейнера.

Тогава почвата лесно се уплътнява на ръка... Уверете се, че зелената част на растението остава непокрита, в противен случай то ще изгние. След това горският кактус се напоява и поставя извън слънцето.

Поливане

Rhipsalidopsis цъфтят в началото на пролеттаПо време на периода на цъфтеж, Ripsalidopsis се нуждае от обилно поливане, но без застояла вода в саксията. Вода може да се излива директно върху стъблата, с изключение на зоната на цветята. Те също обичат, когато подстригването включва често пръскане и измиване с топла вода преди пъпка.

Растението се нуждае от поливане целогодишно, но то се намалява от октомври до февруари, както и торене, тъй като това е латентно време. От февруари до март - времето за развитие на пъпки - правилните грижи се възобновяват чрез увеличаване на поливането. Доставяйте растението веднъж или два пъти месечно коренова и листна превръзка... Придържайки се към инструкциите, използвайте хумус и съдържащи азот готови смеси за горски кактуси.

Важно! Органичните торове не могат да се използват за подхранване на тези растения.

Ако грижите са организирани правилно, изчакайте цъфтежа през април-май. Ако на храста има много клони, тогава се образуват достатъчен брой цветя. По време на периода на цъфтеж тропическият кактус също е защитен от слънцето и се храни. Кажете на всички членове на семейството, че саксията с това растение не може да се пренарежда и премества през периода на цъфтеж, дори е нежелателно да се обръща, тъй като може да изхвърли всички пъпки. През периода на покой тропическият кактус се нуждае от температура 15-17 градуса, за да полага пъпки, веднага щом растението цъфти, температурата се повишава до 18-20 градуса.

Размножаване

Веднага след като рипсалидопсисът избледнее, той може да се размножава и трансплантиракато навлезе в лентата на растеж. Възпроизвеждането е много просто: просто трябва да увиете сегмента около собствената му ос и той лесно ще се откъсне. След това трябва да се изсуши в продължение на 3 дни и след това да се постави изправен, облегнат на пръчка, без да се рови в навлажнената почва.

След известно време ще се появят корени, след което дръжката се задълбочава в земята. Ако грижите са направени правилно, вече следващата пролет могат да се очакват няколко цветя.

Болести и вредители

Великденски кактусРастението е податливо на вредители и болести. Симптомите на нежелани състояния могат да бъдат абцизия и изсушаване на сегментите. Проверката започва отгоре, ако се открият ръждясали отлагания и ивици, тогава кърлежите могат да започнат... Те се борят с гореща вода или 70% алкохол. Достатъчно е да обработите сегментите с едно от средствата. Нищо няма да се случи с растението, но се отървете от кърлежите.

Рипсалидопсисът може да изсъхне и да загуби голям брой сегменти поради лоши корени. Потискане на корените възниква в случаи:

 • Застояла вода и излишна влага.
 • Изчерпана почва.
 • Изгаряния на корен с лошо разредени превръзки. Те се използват само след поливане.
 • Поява на червеи в почвата - бели червеи.

При такива симптоми растението трябва да се извади от саксията и да се изследват корените и почвата. Болните корени се отстраняват, а здравите трябва да се заливат с гореща вода, за да може ръката да издържи малко, да се отстранят остатъците от земята в разтвор на тъмночервен манган, да се изсушат и да се засадят в нов субстрат. За намаляване на стреса върху корените на горната част на растението може да се съкрати леко с ножица.

Сегментите могат да отпаднат от липса на влажност на въздуха, от стрес, причинен от честото пренареждане на саксията, ако растението се чувства студено.

След закупуване на Ripsalidopsis, растението у дома може да изхвърли всички пъпки поради стрес. Не се разстройвайте от това, защото догодина за Великден, с добри грижи, той ще представи цяла фойерверка от ярки и нежни цветя.

Rhipsalidopsis - великденски кактус
Колко дълго цъфти Rhipsalidopsis?Период на цъфтеж на RhipsalidopsisКак да се грижим за цвете след цъфтежаИнформация за цветето RhipsalidopsisRhipsalidopsis цъфтят в началото на пролеттаВеликденски кактусЯрък букет от рипсалидопсис.Начинът за отглеждане на рипсалидопсисСтайно растение рипсалидопсисРипсалидопсис букетВеликденски кактусRhipsalidopsis на перваза на прозорецаКак да се грижим за RhipsalidopsisОписание на цветето RhipsalidopsisКак изглежда цветето Rhipsalidopsis?Как правилно да трансплантирате RhipsalidopsisRhipsalidopsis или великденски кактус

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.