Рипсалис: домашни грижи и негова снимка

Rhipsalis е специален вид кактус. Това е ампелно растение с разклонени тръбни стъбла. Кактусът расте на остров Цейлон и в Южна Америка, Бразилия. Утаява се по стволовете на стари дървета или върху скали. Храни се с дъждовна вода.

Цветята му се предлагат в различни цветове и размери. Грижата за тях е проста.

Те са напълно различни един от друг. Те падат много изящно от дървета и скали, както можете да видите на снимката по-долу.


Видове рипсалис

Трансплантация и размножаванеНай-често срещаните видове рипсалис са:

 1. Барчела.
 2. Гобелиана.
 3. Заоблени.
 4. Космати.
 5. Къдрава.
 6. Дебелокрил.
 7. Пухкав.
 8. Елипсовидна.

И тези невероятни растения растат там благодарение на наличието на въздушни корени. Чрез тези корени Ripsalis получава необходимата влага. Снимка на корените подчертава красотата на културата.

Кактусите нямат тръни. Ето защо много производители отглеждат растения на первазите си.

Грижа за рипсалис у дома

В домашни растения засадени в обикновени саксии за цветяпълни с пръст за ампелни растения.

По правило това е смес от листни и дернисти почви с добавяне на торф и пясък.

Местоположение и осветление

Някои видове кактуси се развиват в дървовидна форма. Неговата саксия трябва да бъде монтирана под перваза на прозореца, така че издънките да могат да се изкачват по опорите, направени за тях.

Висящите сортове кактуси трябва да бъдат така, че гирляндите от къдрави стъбла ефективно да падат надолу. Това се вижда ясно на снимката.

Саксията трябва да се постави там, където е растението ще бъде в полусянка... Растението ще изпитва дискомфорт от пряка ярка слънчева светлина. Можете да създадете комфортни условия за кактуси, като използвате хоризонтални щори на отворите на прозорците.

Не трябва да премествате пота на друго място много често. Всяка промяна в съдържанието на цвете е стрес за него, който отнема време, за да се адаптира.

Температура на закрито

Грижа за кактус рипсолисКактусът е местен жител на Южното полукълбо. Той ще расте само при температури, близки до естествените. Това означава, че трябва да има различна температура за всеки сезон.

Но това екзотично растение, колкото и да е странно, не обича екстремната жега. От началото на пролетта до началото на есента (период на активен растеж), температурата на въздуха в помещението, където се отглежда кактусът, не трябва да се издига над +20 градуса.

Рипсалисът не трябва да се замразява през зимата. Оптималната температура за него ще бъде + 12-15 градуса.

Поливане на рипсалис и влажност на въздуха

Растението предпочита овлажнен въздух. Това се показва от въздушните му корени. Следователно при високи температури на въздуха той трябва да се напоява възможно най-често с филтрирана вода с мека структура. Но това не се препоръчва през зимата.

Но поливането на кактусите трябва да бъде умерено. Преовлажнена почва може да навреди на растението. Следователно водата трябва да се излива в картера, а не в саксията с цветя.

През периода на почивка не са необходими грижи, само умерено поливане, когато горният слой на почвата леко изсъхне.

Торене на рипсалис

Когато отглеждате рипсалис у дома, той трябва да се подхранва с минерални торове.

Необходимо е да се извършва подхранване с минерали по време на вегетацията и активен растеж на кактусите.Но трябва да избягвате превръзки, които съдържат излишък от азот. През периода на покой той не се нуждае от хранене.

Фураж за кактуси можете да закупите във всеки цветарски магазин и внимателно прочетете инструкциите, когато го използвате.

Трансплантация и размножаване на рипсалис

Честотата на трансплантация на растение у дома е пряко свързана с възрастта на растението. Младите издънки трябва да се пресаждат ежегодно. Но трансплантацията трябва да се извършва само след като цветята са напълно отпаднали.

Средно големите растения могат да бъдат презасадени след 2 години. Големи индивиди - само след 5 години.

Когато пресаждате кактуси, трябва:

 • Как правилно да оформите кактус Ripsolisне забравяйте да източите почвата;
 • дълбоките саксии не са задължителни. Те трябва да бъдат увеличени по ширина. Така че ще бъде по-удобно за повърхностните корени да растат;
 • по време на пресаждането могат да се отрежат издънки за по-нататъшно размножаване на кактуси. Резниците трябва да се подсушат малко и предприятията да се изкопаят плитко в смес от торф и пясък;
 • за по-добро вкореняване саксията може да бъде покрита с фолио. Но растението ще трябва периодично да се проветрява. С появата на корени към саксията се добавя слой от копка.

В допълнение към присаждането можете да размножавате рипсалис и семена. Но тези кактуси много рядко дават плод у дома, така че е много трудно да ги размножавате сами.

Болести и вредители

При неграмотни грижи за растението може да навреди. Прекомерното поливане ще изгние корените.

При хипотермия цветята ще отделят своите пъпки, както и сегменти. Проблемът ще бъде решен чрез възстановяване на оптимални условия на влажност и температура.

Радикална борба е пред вредителите. Тъмните лепкави плаки на рипсалиса са знак за действие на мащабното насекомо. Ръждясалото петно ​​по листата е резултат от плоски червени акари. Основните вредители на кактусите са паякови акари и гниене.

За лечение на стъблата и листата на растенията те трябва да бъдат измити старателно със сапунена топла вода и напръскани със специален състав. В градинския център можете да си купите ампула с актеллик. Разрежда се в 1 литър топла вода.

Рипсалисов кактус
Нормална грижа за рипсалисРипсалисов кактусКак се засажда рипсалисКактуси - РипсалисРазмножаване на рипсолисХарактеристики на кактус рипсалисКак изглежда рипсалисът?Нормална грижа за рипсалисРипсалис - видове и характеристики на грижитеКак правилно да се грижим за кактус RipsalisРипсалис кактус и неговите видовеРипсалис косматЦъфти ли рипсалисОтглеждане на рипсалисНормална грижа за рипсалис

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.