10 най-отровни стайни растения

Има потенциално опасни растения. Бдителността е необходима, ако в апартамента има малки деца, домашни любимци и възрастни с хронични респираторни заболявания. Проблемът няма да бъде решен, ако скриете цветето високо в килера. Листата се ронят от него, плодовете или полените падат. Страшно е да си представим какво би се случило, ако здравето на детето бъде увредено. Предлагаме Ви да се запознаете предварително със списъка с опасни растения и да се отървете от най-коварните.

Адениум

Красиво дърво с месест ствол, украсен с ярки цветя. Второто име е пустинната роза. В родината на растението в Африка аборигените го мажат със сок с върхове на стрели, за да ловуват диви животни. Всички части на адениум са отровни. Препоръчително е да работите с него с ръкавици; по време на контакт не трябва да пушите и да търкате очите си, тъй като сокът прониква в лигавиците и може да причини отравяне.

Олеандър

Красиво цъфтящият и непретенциозен храст е популярен в Средиземно море. Дръжте растението само на добре проветриво място. Не можете да поставите в спалнята - това причинява главоболие. Необходимо е да подстригвате и трансплантирате олеандър стриктно с ръкавици. Опасно е дори когато е изсушено. Заедно с високата си токсичност, той притежава множество лечебни свойства, които примамват любителите на самолечението. Не се самолекувайте - употребата е забранена без специални знания! Той причинява тежко отравяне с конвулсии, нарушения на сърдечния ритъм и така нататък, до кома и смърт.

Антуриум

Сокът от растението, символизиращ мъжкото щастие, съдържа соли на оксалова киселина, оксалати, които засягат лигавиците и кожата. Дразнене и язви могат да се появят на повредената повърхност при контакт с растението. Попадайки в устната кухина, той причинява тежки изгаряния и подуване на ларинкса. Антуриумът е безопасен за дихателната система, но в състояние на цъфтеж е вреден за страдащите от алергии.

Дифенбахия

Млечният сок на Dieffenbachia съдържа иглени кристали и алкалоиди. Попадайки върху кожата или лигавиците, той причинява подуване и язви, ако попадне в очите, провокира временна слепота. За възрастен растението не е смъртоносно, но за домашни любимци контактът с дифенбахия може да струва човешки живот.

Плумерия

Млечният сок на растението също е опасен. Предпазни мерки - ръкавици.

Коледна звезда

Все същият млечен сок, опасност за кожата и лигавиците и риск от контакт с очите, което води до проблеми със зрението.

Бръшлян

Бръшлянът е по-сложен. За мнозина способността му да пречиства въздуха е привлекателна. Ефективен срещу вредни бактерии и гъбички. Но! Опасно за домашни любимци, особено гризачи. Причинява повишено слюноотделяне, подуване на устната кухина, ларинкса, задух. При тежки случаи бъбречна недостатъчност и смърт.

Амарилис беладона

Или амарилис е красавица. Опасността дебне в луковицата - много подобна на обикновения лук. Объркани - ще получите здравословни проблеми под формата на депресия, гърчове и парализа. Болката в стомаха и диарията са само върхът на айсберга.

Spurge

Млякото също съдържа отровен сок. Едно е лекарство с екстракт от полезни вещества, друго е потенциално опасно растение на перваза на прозореца ви.

Азалия

Поредната коварна красавица. Спането с нея в една стая е изпълнено с главоболие.Както вече разбрахте, дегустацията на листата не си струва - тя е опасна. Етеричните масла от азалия причиняват отравяне дори при пчелите. Медът, съответно, също не е лед.

Така че, да уредите миниатюрна ботаническа градина във вашия апартамент или не, е ваше лично решение. Но трябва да помните за отговорността към домакинството. Защитата на близките и домашните си любимци е първата ви задача.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.