Scindapsus - декоративни лозя и домашни грижи

Сциндапсус - особености на растениетоПрез последните десетилетия процесът на създаване на домашен уют е силно свързан с озеленяването на помещенията, често с използването на декоративни тропически растения, които растат диво с умерени грижи дори в закрити условия. Все по-често сциндапсус (род Сциндапсус) - многогодишни, вечнозелени лози, които за първи път се появяват в горещите гори на Югоизточна Азия и се приписват на семейство Ароидни (Araceae).


Правила за грижа за сциндапсус у дома

Scindapsus е доста непретенциозно растение, което не се нуждае от торове и е лоялно към лошо осветление, което значително опростява грижите в дома. Независимо от това, трябва ясно да се разбере, че изброените свойства на сциндапсуса не премахват необходимостта от грижи като такива..

 Epipremnum aureum - стайно растение на снимкатаСтаята трябва да поддържа нормална стайна температура, най-малко 15 0 С и не повече от 25 0 C, без силни промени, във въздуха - адекватна влажност (за това достатъчно е растението да се пръска от спрей поне и не по-честоотколкото веднъж на всеки няколко дни през лятото и веднъж седмично през зимата), а дългият престой на сянка може да не повлияе на издръжливостта на сциндапсуса, но ще повлияе на цвета на листата, правейки изразителния петнист модел по-блед.

Точно както в случая с грижата за други домашни растения, не бива да се забравя и за възможността за поява на вредители, които живеят от тялото и в замяна му причиняват болести; за сциндапсус, паяк акари е опасност.

Любителите на ярки големи съцветия трябва да знаят, че в закрити условия сциндапсусът, като правило, не цъфти, но това обаче не пречи на растението да радва външния вид (сребристо) - със зелена гама.

Декор на стаята със сциндапсус

Epipremnum златен - отличителни чертиScindapsus може да се отглежда по различни начини (снимка по-долу), в зависимост от интериорните характеристики и въображението на собственика на растението. Обикновено това лозата се оставя да се навие около вертикална опора, която може да служи като обикновен стълб, крак на подова лампа или дори ствол на малко закрито дърво, което създава усещането за истинска тропическа гора.

Често сциндапсусът е прикрепен към декоративна решетка, вкопана в земята или закована в стената, както и окачен като ампелно растение в лека пластмасова саксия, кошница или ваза, позволявайки на дългите издънки да висят свободно надолу или просто поставете в саксия на перваза на прозореца, непретенциозно разстилайки яркозелена зеленина върху бяла повърхност.

Сортове сциндапсус за отглеждане на закрито

Най-популярните видове за отглеждане в домашни условия са Scindapsus боядисани (Scindapsus Pictus), известен също в руската традиция под името Scindapsus spotted и Scindapsus golden (Scindapsus aureus), които преди са принадлежали към рода Scindapsus, но в новата класификация вече са посочени като Epipremnum golden (Epipremnum aureum). В допълнение към споменатите видове, сиамският сциндапсус се използва като стайна култура. Снимките по-долу илюстрират разликите между тези растения.

Сциндапуси
Scindapsus Pictus е вид сциндапсус.Scindapsus golden - растение за възрастни на снимкатаEpipremnum golden расте добре у домаEpipremnum се размножава много добре чрез издънки

Сциндапсус златен. Сортове

Scindapsus golden (вижте снимката по-долу) е най-често срещаната култура, силно разклоняващо се растение с дълги, стегнати дръжки, който има големи (от 20 до 50 см дължина и от 20 до 60 см ширина) кожести тревисти зелени листа, изпъстрени със златисто жълти ивици и петна с различна (в зависимост от сорта) интензивност на цвета. В момента са отглеждани, наред с други, следните сортове:

  1. Златен потос
  2. Мраморна кралица
  3. Неон

"Златният Pothos" се отличава с ярко жълти петна по листата и е най-класическият представител на вида; "Мраморна кралица" - сорт, при който петна заемат такава площ, че по-голямата част от листата се оказва боядисани в мек сребристо-златист цвят (най-доброто оцветяване се получава, ако поставите този сциндапсус на светло място, но не под прякия натиск на слънчевата светлина), само от време на време се прорязва с ярко зелено; "Неон" - петна практически липсват, вместо това целият лист придобива нежен лимоненозелен цвят, който леко потъмнява, докато растението расте.

От рода Epipremnum, към който този вид започва да принадлежи, те също растат у дома или в офиса Epipremnum перисто (Epipremnum pinnatum) и гората Епипремнум (Epipremnum silvaticum).

Сортове от рисуван сциндапсус

Рисувана сциндапсус - висока лиана с къс връх с брадавично (по-силно с възрастта) стъбло и ъглови плътни листа, характеризиращ се с много наситен тъмнозелен цвят, на фона на който са обилно разпръснати ярки белезникаво-сребристи петна малък размер. Листата обикновено са 5 до 7 см широки и 10 до 15 см дълги. Такива сортове на това растение са много разпространени като:

  1. "Exotica", широки, широки сребърни щрихи преобладават в цвета на листата,
  2. "Scindapsus Pictus argyaeus", представител на вида с по-малки листа, губещи на дължина, но не и на ширина, и разкъсани, малки бели петна, неравномерно разпределени върху тъмен лист.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.