Ние отглеждаме миниатюрна роза у дома, без излишни главоболия

Миниатюрна (закрита) роза, с подходящи грижи, може да радва с красиви, ярки пъпки и приятен аромат за дълго време. Въпреки ниския си растеж, цветето се отличава с пищност и обилен цъфтеж. Има много разновидности на миниатюрни рози, които се отглеждат у дома на перваза на прозореца с минимум усилия.

Избор на цвят и разнообразие

Ключът към красивия цъфтеж на стайна роза е засаждането на здрави храсти. За да може растението да се вкорени успешно, е необходимо да се изберат храсти със силни зелени, все още не lignified стъбла. Те трябва да са без петна или видими повреди. Тези рози имат по-голям шанс за развитие и ранна поява на зелени пъпки. Най-благоприятният период за закупуване на цвете е наличието на пъпки, които скоро ще се отворят.

Има много разновидности на миниатюрни рози, отглеждани са в различни страни по света, но тяхната родина е Китай - оттам са дошли в Европа. Всички сортове се различават по цвета на цветята и тяхната структура. Много от тях са подходящи не само за отглеждане у дома на перваза на прозореца, но и за отглеждане в градината.

Най-популярните сортове:

  1. Клементин - храсти с двойни рози, образуващи големи съцветия. Цветът на цветята е от бледорозов до наситено оранжев.
  2. Пепеляшка е хибриден сорт чай, венчелистчетата са бели до бледорозови (цветът се променя с напредване на възрастта на растението). Има изключителен ябълков вкус.
  3. Машарите са храсти с височина до 45 см, имат листа с ярко зелен цвят с блясък. Цветята са двойни, изпъстрени с оранжеви, розови и червени маркировки.

Има огромен брой цветове на венчелистчета. Всяка домакиня избира растение за къщата по свой вкус.

Процес на адаптация

Първият път след закупуване на роза са необходими специални грижи, за да се адаптира към ново място и да не умре. По-добре е да държите цветето на хладно място, което ще удължи цъфтежа му. Трябва да се има предвид - през този период тя може да изхвърли всички пъпки и листа. С подходящи грижи, след 1-1,5 месеца, той отново ще събере зелените и ще започне да цъфти.

Ако при покупка розата не е цъфнала или вече цъфти, препоръчително е да я трансплантирате в по-голяма саксия. Бучка земя с корен не трябва да се разпада. Предварително подгответе почвата с неутрална или слабо кисела реакция. Поставете дренаж на дъното на саксията - слой от експандирана глина. Уверете се, че сте направили дупки отдолу.

Препоръки как да улесните процеса на адаптиране на миниатюрна роза:

  1. Веднага след покупката измийте цветето под топъл душ
  2. Третирайте за профилактика на паякови акари с Aktara.
  3. Поставете саксията на южния прозорец.

След трансплантацията се препоръчва храстът да се третира с лекарство за стимулиране на растежа - Epin, Zircon.

Характеристики на грижите

Основните грижи за миниатюрна роза включват осигуряване на оптимални условия за развитието на растението.

Поливане

Не трябва да се допуска суша, така че храстът се полива редовно, тъй като почвата изсъхва. Честотата зависи от условията в помещението: температура, количество слънчева светлина и размера на саксията. Обилното поливане е противопоказано. Не се допуска саксията да е в тиган, пълен с вода, в противен случай почвата ще започне да вкисва.

Един прост метод ще ви помогне да определите времето за поливане: натиснете пръста си на земята. Ако е сухо, време е да се овлажнява.

Подхранване

В закрити условия розата се нуждае от допълнително хранене, в противен случай се развива бавно, не цъфти.Препоръчва се торене със сложни органични торове за цъфтящи стайни растения. Периодът за хранене е от март до октомври, с честота 1 път седмично или 10 дни. Използвайте тора стриктно в съответствие с инструкциите.

Подрязване

Необходимо е да се отреже храстът преди зимуване. За това всички неразвити, слаби издънки се отрязват и всички клони се съкращават. Можете да оставите само 2-4 долни бъбреци. В никакъв случай не трябва да се докосват млади коренови издънки, тъй като те показват здравословно състояние на розата.

Сезон на цъфтежа

Продължителността на цъфтежа на роза зависи от грижите, поради което е необходимо да се определи предварително: дали искате тя да цъфти през цялата година или с периоди на почивка. С правилния режим на поливане и достатъчно осветление, той може да цъфти на всеки 2 месеца. За целта поддържайте комфортни условия през зимата - организирайте допълнително осветление, редовно торете и поддържайте оптимална температура.

За да улесните грижите, можете да оставите розата сама за един месец през зимата. За да направите това, трябва да се изреже и да се пренареди на хладно място. Процедурата трябва да се извърши след цъфтежа. В края на февруари можете да се върнете на постоянно място и отново ще стартират нови издънки.

Няма нищо трудно в отглеждането на миниатюрна роза. Основното е да й обръщате голямо внимание по време на адаптационния период, да се грижите редовно. Тогава в къщата ще има приятен аромат през цялата година. Храстите ще ви зарадват с обилен, многоцветен цъфтеж.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.