Щастието на жените е спатифилум. Какво да търсите при избора на растение

Спатифилум е символ на женското щастие, предсказващ хармоничен семеен живот и радостта от майчинството. Цъфти дълго време и е непретенциозен в грижите. Има няколко правила, които трябва да имате предвид при избора на растение за вашия интериор.

Състояние на почвата

Почвата в саксията не трябва да е прекалено суха или прекалено влажна. Най-добре е почвата да е умерено влажна.

Важно е също така да няма жълти или кафяви петна по повърхността на почвата, както и върху самото растение. Тяхното присъствие показва поражението на спатифилум от вредители. Не си струва да купувате такова растение.

Прехвърляне

След месец, който е необходим за адаптацията на цветето, то може да бъде трансплантирано.

За трансплантация трябва внимателно да освободите корените му от почвата. На дъното на саксията можете да поставите експандирана глина и земна бучка с растителни коренища. След това цветето трябва да се поръси със земя, да се натъпче и да се полива обилно.

За да спатифилумът цъфти по-добре, препоръчително е да го трансплантирате всяка година. Освен това е достатъчно да подлагате възрастни храсти на такава процедура на всеки две години. В този случай трябва да се обърне дължимото внимание на контейнера за растението. Той трябва да е с около 3 сантиметра по-голям от предишния съд.

Защита на батерията

Това растение трябва да създаде висока влажност в стаята, в противен случай върховете на листата ще изсъхнат и ще се извият. Ако редовно поръсвате цветето и го избърсвате с влажна гъба, можете да се отървете от този проблем. Освен това избърсването трябва да се редува със седмичен душ.

Но хавлиена кърпа, напоена с вода, може да се сложи на батерията, ако в стаята е горещо. Този малък трик ще помогне на растението да се справи с прекалено сух въздух и да не се разболее.

Избор на почвата

Спатифилум обича питателна и лека почва. Най-добре е да закупите почва за него в специален магазин. За самоподготовка на почвата е желателно да се вземат еднакво торф, листна почва, хумус, пясък. В тази смес е необходимо да добавите кората на дърветата, натрошени на прах, въглен.

Също така трябва да се вземе предвид фактът, че растението за възрастни от време на време трябва да променя повърхностния слой на земята. Тази процедура може да се извършва без трансплантация веднъж на всеки две години.

Подхранване

Подхранването за това цвете се добавя към водата и едва след това растението се полива. Минералните комплекси се добавят в размер на 1 g от лекарството на 1 литър течност. Торовете трябва да се внасят 2 пъти месечно. През студения сезон, ако температурата в помещението не е по-висока от + 16 ° C, растението не се подхранва.

През лятото добавките могат да се добавят веднъж месечно. Но по време на активния му растеж - от април до септември - това трябва да се прави веднъж на всеки две седмици.

Размножаване

Цветето се размножава лесно чрез разделяне на храста. При трансплантация на възрастен спатифилум той се разделя на няколко части и се трансплантира в отделни саксии.

За по-малко нарастване на зелената маса може да се остави само една пъпка на издънки по време на трансплантацията. За да може растението да се вкоренява по-добре в земята, е необходимо първо да спуснете кълна във вода и да го оставите там за две седмици. По-късно, когато се появят корени, препоръчително е да го поставите във вече подготвена почва.

Когато избирате цвете в магазин, най-добре е да отдадете предпочитание на младите растения, тъй като процесът им на адаптация ще бъде бърз и безболезнен. Почвата в саксията трябва да е влажна на допир, а листата на цветето да са зелени, без признаци на изсъхване. Неприятната миризма от растение е причина да осъзнаете, че корените му гният и не трябва да го купувате. Всъщност, с правилния избор на спатифилум, не се изисква внимателна грижа за него и цветето ще радва със своята красота почти цяла година.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.