Стефанотис: струва ли си да се отглеждате у дома и как да го направите?

Стефанотис (латински Stephanotis) е цъфтящо лианоподобно растение, принадлежащо към семейство Ластовневи. Екзотичното цвете е представител на флората на Япония, Малайзия, Китай и остров Мадагаскар, във връзка с което често се нарича мадагаскарски жасмин. На територията на Русия той все още не е широко разпространен, което е несправедливо, тъй като се чувства чудесно в апартамент и е подходящ за съставяне на празнични букети. Но не забравяйте, че това растение е капризно и изисква специално отношение към себе си.

Какво е Стефанотис

Стефанотисът е епифитно растение, което естествено расте на големи дървета или храсти, прилепвайки към стволовете си с упоритите си издънки. Стъблата могат да бъдат с дължина до шест метра, така че специалната опора е важен аксесоар при отглеждането на това цвете.

1553099822_5c926c28c67d0.jpg

Клоните на Стефанотис са покрити с овални, тъмнозелени листа, заострени в края, които растат до 9 см дължина и до 5 см ширина. По дължината на целия летораст се образуват съцветия, включително около седем снежнобяла фуния - оформени пъпки. Цветята растат до 5 см в диаметър и излъчват приятен аромат. Цъфтежът продължава от май до юли, след което на мястото на цветята се образуват дребносеменни шушулки.

Важно е да знаете, че стефанотисът е отровно растение, поради което е необходимо да се изключи контактът на деца и домашни любимци с него.

Любопитни свойства на цвете и свързаните с него признаци

Смята се, че лозите изпомпват положителна енергия и са в състояние да накарат двойките да се разведат. Но в случая със Стефанотис всичко е точно обратното. В европейските страни растението е символ на щастлив семеен живот и често се използва в сватбени церемонии като декорация или за съставяне на булчински букет. Нищо чудно, че се нарича още воал лоза или цветето на булката.

1553101398_5c927252892cb.jpg

Стефанотис има специално влияние върху жените, като им помага да намерят щастието си и да се оженят. Според поличбата цъфтежът на стефанотис в къщата на неомъжено момиче показва близък брак. Растението помага да се поддържа красота и младост, а също така подобрява женската енергия, правейки любовницата си по-привлекателна за мъжете.

Друго положително свойство на стефанотиса е способността да абсорбира отрицателната енергия в къщата. Благодарение на това всякакви конфликтни ситуации и разногласия се разрешават по мирен начин.

Мадагаскарският жасмин играе важна роля по въпросите на парите. Той осигурява финансова стабилност и помага за изграждането на кариера.

Основните видове и разновидности със снимка

В естествени условия има около 16 вида Stephanotis. Само няколко от тях са подходящи за отглеждане в домашни условия:

 • Обилно цъфтящ.
 • Пъстра.
 • Грандифлора.
 • Акумината.

Обилно

1553104005_5c927c7dc6d6a.jpg

Това е най-често срещаният тип стефанотис, второто име на който е флорибунда. Има слабо разклонени дълги стъбла и големи бели съцветия.

Пъстра

1553104158_5c927d1befd06.jpg

Това е разнообразие от обилно цъфтящи видове. Основната характеристика е светлозелени, бели или жълти петна по краищата на листата.

Грандифлора

1553105018_5c928077c2dd1.jpg

Растението се отличава с по-буйни съцветия, които включват до 30 малки пъпки. В този случай кракът на всяка пъпка е оцветен в зелено.

Акумината

1553105080_5c9280b529fbc.jpg

Много взискателно растение за грижи, което може да се отглежда само от професионални производители на цветя. Различава се от горните видове с цветя в кремав цвят.

Характеристики на грижите

1553169241_5c937b56a180c.jpg

Стефанотисът е причудливо растение, така че е доста трудно да се грижите за него. Това се дължи на необходимостта от промяна на условията на задържане в зависимост от сезона.

Таблица. Необходими условия за задържане в зависимост от сезона

КритерийПролет лятоЕсен зима
Осветление
 • Ярък.
 • Разпръснато, без пряка слънчева светлина
 • Липсата на светлина води до разтягане на издънките и липса на пъпки, така че е необходимо да се осигури на цветето допълнително осветление.
 • Мощността на флуоресцентната лампа трябва да бъде 30 вата.
 • Лампата трябва да е на разстояние 25 см от растението
Температура на въздуха
 • 18 до 25 ° C.
 • Без внезапни промени и течения
 • Не по-висока от 16 ° C
Влажност и поливане
 • Обилно поливане при условие, че земната кома е напълно суха.
 • Пръскане или избърсване на листата ежедневно с влажна кърпа
 • Поливането е умерено, веднъж седмично.
 • Премахване на застоя на вода в тигана.
 • Пръскане с топла вода два пъти седмично при висока температура и сух въздух в помещенията.
 • Ако е необходимо, можете да използвате овлажнител, за да поддържате влажността в рамките на 80-85%

Идеалното място за цветето е северозападният прозорец, тъй като се нуждае от ярка слънчева светлина до обяд. Южният прозорец също е подходящ за задържането му, но подлежи на засенчване през лятото. Важно е да откажете да преместите растението по време на цъфтежа или бутонизирането, за да избегнете изпускането на пъпките.

С пристигането на октомври растението започва период на покой, който продължава до февруари. През този период поливането се намалява максимално, а саксията с растението се пренарежда на хладно и светло място.

Трансплантация и избор на почвата

1553169395_5c937befc3242.jpg

След закупуването на Stephanotis в цветарски магазин, той трябва да бъде трансплантиран. За това се използва специална глинена смес, която съдържа:

 • чимове - 1 част;
 • торф - 1 част;
 • хумус - 1 част;
 • речен пясък - 0,5 части.

Киселинността на почвата трябва да бъде от порядъка на 5,5–6,5.

По време на трансплантацията трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Диаметърът на новата саксия трябва да бъде с 2 см по-голям от старата, докато е по-добре да изберете глинени или керамични изделия с дренажни отвори в дъното.
 2. На дъното на саксията се излива дренажен материал, състоящ се от тухлени чипове или експандирана глина. Този слой трябва да заема 1/5 от капацитета.
 3. Цветето се трансплантира по метода на трансбордиране, тоест заедно със стария глинен бус.
 4. Свободното пространство между стените на саксията и коренището се покрива с готова земна смес.
 5. Отгоре е инсталирана висококачествена опора, способна да издържи значителното тегло на стъблата.

Младите храсти се нуждаят от ежегодна трансплантация през март. Зрелите растения процъфтяват в тесни условия, докато просторната саксия може да бъде причина за спиране на цъфтежа. Ето защо презасаждането на храстите е достатъчно веднъж на 3-4 години.

Подхранване

1553171857_5c93858c7e8b0.png

След пресаждането Stephanotis не се нуждае от допълнително хранене, тъй като новата почвена смес съдържа всички необходими вещества за растеж и цъфтеж. Трябва да оплодите цветето, ако не е било трансплантирано дълго време. Трябва да започнете да се храните от момента, в който растението се събуди - през март, и да продължите до края на август. През есента и зимата тя трябва да бъде напълно спряна.

За богат цъфтеж си струва да се даде предимство на готови торове с високо съдържание на фосфор и калий. Азотното торене стимулира растежа на зелената маса и влияе негативно на пъпките.

Торовете се внасят веднъж на всеки десет дни, два часа след поливане.

Формиране на Буш

1553172279_5c938733a1b4f.jpg

Подрязването на мадагаскарския жасмин е важна и необходима дейност.Това се дължи на образуването на пъпки само на млади издънки. Подрязването се извършва в началото на пролетта преди започване на пъпките, докато старите голи издънки се отстраняват. През лятото, за да се осигури дълъг цъфтеж, те се ограничават само до прищипване.

Младите стъбла трябва да бъдат завързани на опора, без да се чака тяхната дървесност. Най-добрият вариант за това е арка, тъй като растението изглежда луксозно върху нея.

Трудности и проблеми по време на напускане

Липсата на знания за грижите или неспазването на важни правила може да доведе до много нежелани явления. Елиминирането на провокиращите фактори обикновено води до корекция на ситуацията.

Основни проблеми:

 • Липса на цъфтеж. 1553176574_5c9397fc48e88.jpgПричините за това явление се крият в грешките в грижите. Те включват:
  • рязка промяна в температурата;
  • липса на период на почивка;
  • торене с азотни торове;
  • липса на слънчева светлина.
 • Пожълтяване на листата.1553176982_5c9399936237e.jpgОсновни причини:
  • нараняване на корена по време на трансплантация;
  • поливане с твърда вода;
  • липса на хранителни вещества;
  • продължителна липса на осветление;
  • ниска температура на съдържанието (под 13 ° C);
  • застой на влага в саксията.
 • Падаща зеленина.1553177526_5c939bb3b469d.jpgС кратки светлинни часове през есента, опадането на листа може да бъде реакция на растението на липсата на осветление. Ако това се случи през пролетта, тогава това обикновено се дължи на влиянието на течения.

Влошаване на външния вид на стефанотис може да възникне поради инфекция с различни вредители - листни въшки, паякови акари или краста. За да коригирате ситуацията, трябва да третирате растението с инсектицид съгласно инструкциите.

Размножаване

Има два основни начина за размножаване на Стефанотис: чрез семена и резници.

Размножаване със семена

С метода на отглеждане на семена можете да използвате както ръчно събрани от възрастни растения, така и закупени посадъчен материал.

Инструкции за сеитба стъпка по стъпка:

 1. В началото на пролетта поставете семената в топла вода за два дни.
 2. Разпределете ги по повърхността на почвата, без да я поръсвате със земя, а леко да я притискате в нея.
 3. Навлажнете почвата с пулверизатор.
 4. Покрийте контейнера с прозрачно стъкло или фолио.
 5. Поставете го на светло място с температура на въздуха най-малко 26 ° C.

1553174368_5c938f5cc595c.jpg

Може да отнеме от 2 седмици до 2 месеца, за да покълнат семената. През този период оранжерията трябва да се проветрява всеки ден и почвата трябва да се напоява, ако е необходимо, от спрей бутилка. След като първите листа се появят на разсад, те се трансплантират в отделни контейнери. Отгледаните и узрели разсад се поставят в постоянни саксии и им осигуряват подходящи грижи.

Резници

1553174500_5c938fe124350.jpg

Нарязването е най-бързият и най-ефективен начин за възпроизвеждане. Това изисква:

 1. В началото на пролетта отрежете апикалните резници с няколко листа.
 2. Поставете ги в разтвор на Epin или Kornevin за един ден, за да стимулирате образуването на корени.
 3. Задълбочете се в подготвената почва с 2 см и покрийте с фолио.
 4. Поставете контейнера с резници на светло място с температура на въздуха най-малко 25 ° C и проветрявайте редовно.

1553175480_5c9393b688398.jpg

Корените ще се появят до месец. Можете да трансплантирате млади растения след появата на млади издънки върху тях. Те се настаняват на няколко парчета в саксия и се прехвърлят на място, защитено от пряка слънчева светлина с температура на въздуха 16-18 ° C. След като лозата порасне повече от метър на дължина, тя се отрязва с 1/3, за да се подобри разклоняването.

Стефанотис е красиво растение за катерене, което според знаците облагодетелства жените. Но точно като представителките на нежния пол, той е капризен и изисква повишено внимание.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.