Какви цветя могат да живеят през зимата без постоянно поливане

Растенията, особено красиви и добре поддържани, не само създават уют у дома, но и пречистват въздуха и го насищат с кислород. Има зелени домашни любимци, които изискват постоянни грижи и внимание, а има и непретенциозни. Всички те обаче се нуждаят от поливане както през лятото, така и през зимата. Някои растения са в състояние да оцелеят през зимата без постоянно поливане. Нека да поговорим за тях в нашата статия.

Алое

Това е полезно, непретенциозно растение, което не изисква трудоемка поддръжка. Чувства се чудесно на перваза на прозореца през всеки сезон. Алоето принадлежи към сукулентите - вид, който има големи месести листа, в които растението съхранява влагата. Продължава дълго време, така че цветето се чувства добре през отоплителния сезон, лесно се адаптира към сухия въздух, търпеливо изчаква да бъде напоено и оплодено. Единственото нещо е, че без влага алоето няма да расте. Но и той няма да избледнее - може да съществува без влага до 6 години. През зимата вода за напояване се излива в тиган, като се опитва да не полива растението от лейка. Влагата се издига през капилярите, насищайки цветето. След 30 минути водата се излива от тигана. Пръскането в студено време не се извършва, но ако алоето е прашно, листата му просто се избърсват с влажна кърпа.

Замиокулкас

Това е екзотично и много непретенциозно растение. Не е взискателен нито към светлината, нито към количеството влага. Чувства се чудесно в малка саксия, без подхранване и често поливане. Ако замиокулкасът остане дълго време без влага, той просто ще отдели листата си, губейки декоративния си вид. Останалата в почвата грудка обаче се чувства чудесно по това време. Веднага след като земята се насити с влага, от нея ще се появят нови издънки. Единственото изискване за успешната поддръжка на замиокулкас не е твърде питателна и уплътнена почва. Подходяща е почва, смесена с пясък, както и специален състав за теменужки или кактуси.

Spurge

Това е тревисто многогодишно растение с произход от Мадагаскар. Запазва декоративния си вид при ярка светлина, но е защитен от пряка слънчева светлина - изгаря. Дори в студения сезон, през периода на покой, той се нуждае от ярка светлина. Растението не е взискателно за поливане както през лятото, така и през зимата. Euphorbia се нуждае от влага само няколко пъти месечно. През зимата дори намаляват количеството до веднъж. Препоръчва се растението да се изплаква под топъл душ на всеки шест месеца. Ако млечницата няма достатъчно влага, тя изпуска листата, губейки декоративния си вид. След поливане обаче веднага оживява. Излишъкът от влага често води до факта, че зеленият домашен любимец е засегнат от гъбични заболявания.

Epipremnum

Epipremnum принадлежи към многогодишни лозя. Това е непретенциозно растение за грижи, способно да украси всеки дом. Той е неизискващ към състава на почвата и трансплантацията се извършва не повече от веднъж на всеки три години. Epipremnum понася добре сухия въздух през зимата и не се нуждае от допълнителна влага. Поливането по това време се извършва 1 път на 10 дни. Водата се избира мека, утаена. Не забравяйте да се уверите, че горният слой на почвата изсъхва.

Каланхое

Друг непретенциозен сочен, способен да зарадва собствениците си с ярки, малки цветя от различни нюанси. Освен това е лечебно растение.Каланхое се чувства чудесно на всякакви прозорци. Поливането се извършва рядко, тъй като растението има достатъчно количество влага в листата си. Толерира внезапни промени в температурата и сенчести зони. Каланхое се характеризира с дълъг, обилен цъфтеж дори през зимата.

Подокарпус

Podocarpus или podocarp е бавнорастящо многогодишно растение. Това е малко, непретенциозно, но много красиво дърво. Предпочита светло петно ​​на прозореца. Устойчив на суша, но е по-добре да не позволявате почвата да изсъхне напълно. През зимата се нуждае от умерено поливане с мека вода. Като правило се използва или утаена чешмяна вода, или филтрирана вода. Те също се опитват да поддържат влажността на въздуха най-малко 40% чрез пръскане от спрей бутилка. През зимата те също поддържат температурата - не позволяват тя да падне под 6относноОТ.

Сансевиерия

Сансевиерия е известна още като „език на свекърва“ или „щука опашка“. Растението има прави, дълги листа, оформени като мечове. Цветето е непретенциозно нито към светлина, нито към режим на поливане. Въпреки това, на място, където има голямо количество светлина, той има по-ярък и наситен цвят. В отоплителния сезон сансевиерията се чувства чудесно и не се нуждае от допълнително овлажняване на въздуха. В гъсти листа той задържа достатъчно количество влага. През зимата растението има период на покой, така че изобщо не се полива. Това цвете не се страхува от ниски температури и течения, поради което често се използва за украса на северни прозорци, балкони или зали.

Дебела жена

Дебелата жена е известна още като „дървото на парите“. Растение, което е непретенциозно в количеството светлина. Отглежда се както на первази, така и на сянка. Дебелата жена се нуждае от минимални грижи. Той има плътни месести листа, които натрупват влага вътре и я задържат дълго време. През зимата е подходящо място за нея, където температурата не пада под 10относноВ. Ако зимата е топла, растението се полива веднъж месечно. С настъпването на тежко студено време те напълно отказват да поливат.

Спазват се следните правила:

  • използвайте мека вода, стайна температура;
  • полива се строго в корена;
  • абсолютно невъзможно е да се позволи на растението да се намокри.

Избирайки непретенциозни зелени растения за дома си, не ви трябват много време и труд, за да се грижите за тях. Въпреки това, домашните любимци ще зарадват с външния си вид, създават допълнителен комфорт по всяко време на годината.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.