Грижи и размножаване на циперус у дома

По някое време опитни градинари може да искат да отглеждат някакво екзотично растение в апартамента си. Следователно те могат да насочат вниманието си към такова цвете като циперус, което е семейство осоки. Среща се главно в тропическите райони на Африка, където любимите му местообитания са блата, речни брегове и езера.


В дивата природа това растение има пълна свобода, така че може да образува големи гъсталаци. У нас за първи път с това растение производителите на цветя се срещнаха през 80-те години на миналия век. Tsiperus е интересен със своята непретенциозност, отлични декоративни свойства, така че ще изглежда страхотно в интериора на всеки модерен апартамент.

Домашни грижи за растението циперус

Това цвете ще може да зарадва собственика с цъфтежа си само ако за него се създадат най-благоприятните условия.

Температура и влажност

Циперус е спечелил любовта на много производители на цветя заради способността си да расте добре в градските апартаменти.

 • за да се чувства цветето добре през пролетта и лятото, трябва да осигури температура около 20-25 градуса;
 • през есента и зимата за нормално развитие му е достатъчна температура от 16-19 градуса;
 • когато навън е топло времето, често можете да дадете цветето на чист въздух. Ако това не е възможно, тогава можете да проветрите стаята.

Cyperus папирус е влаголюбиво растение... Може да се нуждаете от овлажнител, за да поддържате оптимална влажност във вашия апартамент. Ефективна процедура е пръскането на листата с пулверизатор, който трябва да се извършва редовно през топлия сезон.

Характеристики на осветлението на цветето на циперус

Въпреки че това растение е добро расте при максимална осветеностобаче, дори и при липса на това, тя се чувства доста добре.

 • Размножаване на циперуснай-добре е да държите саксии с циперус на прозорци, разположени от западната или източната страна, с просторни первази;
 • в някои случаи е възможно да се отглежда циперус дори при условия на засенчване, но трябва да се помни, че при такива условия той ще расте и ще се развива изключително бавно;
 • с настъпването на зимата нуждата на Cyperus от осветление се увеличава. В тази връзка има смисъл по-често да се изнася на прозореца или да се извършва изкуствено допълнително осветление с източници на светлина;
 • през лятото трябва да сте особено внимателни, когато падат горещите дни. По време на такива периоди се препоръчва да извадите саксията от прозореца, в противен случай ярката светлина може да доведе до изгаряне на листа;
 • ако cyperus се култивира върху прозорци, разположени от южната страна, се препоръчва да се осигури на цветето дифузно осветление.

Правилно поливане на домашния цветен циперус

Това растение реагира положително на влагата, поради което в процеса на грижа за него се препоръчва вода обилно... Основното правило, което трябва да се спазва от всеки начинаещ цветар, който реши да започне да отглежда циперус в градски апартамент, е постоянно да поддържа корените на цветето влажни.

Ако по време на следващото поливане в земята не остане капка влага, това ще се отрази негативно на растението. Препоръчва се саксията да се държи в сеялка, докато отгоре тя трябва да се напълни с вода. Но трябва да има достатъчно, така че само леко да покрива гърнето. През лятото, когато слънцето е особено жарко, поливането се извършва често и обилно. Това не е необходимо през зимния сезон. Освен това е най-добре да се използва отстояна вода за напояване.

Избор на почвата

За да расте и се развива добре папирусът на циперус е необходим саксията, където ще бъде засаден напълнете с лека плодородна почвасъс слаба киселинност. Ако решите да подготвите почвата сами, тогава за това ще ви трябва градинска пръст, пясък, хумус и торф. Не боли да добавите малко количество въглища или тухлени стърготини към него - тези съставки ще помогнат за задържането на вода в почвата.

Съвременно решение на този проблем е специалният хидрогел, който се предлага в много специализирани магазини. Неговата уникалност се свързва със способността да абсорбира добре водата, да я задържа, както и наличието на полезни торове в състава, от които растенията се нуждаят през вегетационния период. Въпреки че ефектът от използването на синтетични материали няма да бъде толкова значим, колкото в случая с естествените съставки.

Как да трансплантирам стайно растение циперус?

Снимка на растение перфектно показва колко красив е цъфтежът му, но това е възможно, ако трансплантацията му е извършена съгласно всички правила.

Няма специални ограничения по отношение на тази операция, така че можете да я правите поне всяка година. Във всеки случай обаче растението се нуждае осигурете подходяща грижа, тогава бързо ще пусне корени и ще започне да цъфти. За засаждане трябва да изберете контейнер с по-голям размер. Има смисъл да се трансплантира възрастен папирус cyperus само ако има спешна нужда от него.

Как да трансплантирам цвете правилно?

 • Стайни растения циперуспърво, контейнерът се поставя в наклонено положение и цветето се изважда внимателно. За да направите това, трябва да го хванете с пръсти и по това време трябва да извадите горната част на почвата с дланите си;
 • по време на пресаждането не трябва да премахвате напълно цялата земна бучка от корените на растението. Когато извадите цветето от саксията, трябва леко да го изтръскате от земята. Ако забележите, че корените са били сериозно наранени по време на трансплантацията, тогава тези области се отрязват, след което е необходимо внимателно да се отстрани старият субстрат от корените;
 • когато трансплантирате папирус cyperus, не е необходимо да пълните контейнера с дренаж. Това е една от основните му отличителни черти. Ако в саксията има дренаж, водата бързо ще напусне земята, в резултат на което няма да е възможно да се осигурят "блатни условия" за растението;
 • най-благоприятният период за разсаждане на циперус е пролетта - март или април.

Как да изберем контейнер за домашен циперус?

В процеса на развитие цветето започва да се увеличава в ширина. Поради това за пресаждането е необходимо да се подготвят саксии, в които ширината трябва да е по-голяма от височината. Но в същото време не трябва да използвате достатъчно просторни саксии, тъй като в този случай циперусът ще започне да изразходва много енергия за формирането на кореновата система.

Размножаване на циперус у дома

Корени от циперусОсновните методи за размножаване на цветя са изрязването на резници и разделянето на храста. Методът на засяване на семена не се използва поради високата му трудоемкост, тъй като тук трябва да се отделят повече време и усилия.

При използване на метода на резници се избира добре развит издънка, от която е необходимо да се отреже излаз на листа, така че малка част от ствола да присъства върху събраната част.Наложително е да отрежете листата, като намалите дължината им до 4 см. След това трябва да намерите плитък контейнер и да поставите в него чадър с цветя. След това там се излива вода, която трябва да напълни контейнера с не повече от 1-2 см. През следващите две седмици трябва постоянно да наблюдавате дръжката: в този момент ще започнат да се образуват млади издънки. Когато това се случи, трябва да изчакате до края на пълното им формиране и след 20-25 дни можете да засадите посадъчния материал в земята.

Понякога методът на засяване на семена се използва за размножаване на папируса cyperus. Първо трябва да подготвите купичките, като ги напълните с подготвения субстрат. Те се засяват със семена, след което на върха на контейнера комплект стъклен буркан... В бъдеще е необходимо да се поддържа вътрешната температура на 18 градуса и редовно да се извършва обилно поливане. След известно време първите издънки ще започнат да се появяват. Когато разсадът стане по-силен, той се бере и трансплантира в отделни саксии. Освен това трябва да има по три разсада за всеки.

За начинаещите цветари обаче най-предпочитаният метод за размножаване на циперус е разделянето на коренището. Това може да стане в момента, когато дойде времето за следващата трансплантация. Методът гарантира висока степен на оцеляване поради факта, че корените се нуждаят от минимум време, за да започнат да растат.

Болести и вредители

Какво може да навреди циперусът?Циперусът е една от малкото култури, която показва висока устойчивост на много вредители. Той обаче не винаги остава здрав. Ако в помещението се поддържа минималната влажност на въздуха, тогава рискът от паякови акари... Също така вредители като белокрилка, скални насекоми, брашнести червеи представляват заплаха за цветето.

Въпреки това, в повечето случаи причината за циперусни заболявания е неправилната грижа за растенията.

Какво да направите, ако се забележат признаци на заболяване?

Много е важно постоянно да наблюдавате състоянието на цветето и да започнете да действате при първите признаци на активност на вредителите. Това увеличава шансовете за спасяване на растението. Ефективен разтвор за борба с вредителите е сапунен разтвор, който трябва да се нанесе върху стъблото и листата. Също така, третирането на растението с разтвор на актел може да помогне за защита срещу вредители.

Заключение

Въпреки факта, че родината на Кипер е африкански тропици, това растение може да се отглежда в условията на нашата страна. Това растение е непретенциозно, но все пак е необходимо да се вземат предвид някои моменти, свързани с отглеждането му. В допълнение към приготвянето на смес за заливане, трябва да изберете саксия с правилния размер. Заедно с редовното поливане, трябва да наблюдавате състоянието на цветето, тъй като, както повечето други стайни растения, то може да бъде засегнато от различни вредители.

Домашно растение циперус
Какви вредители могат да навредят на растението циперусКак цъфти cyperusГрижа за CyperusДомашни грижи за CyperusЦиперусът е влаголюбиво растениеКак се възпроизвежда cyperusКак расте CyperusОсобености на грижите за циперусВ светилището особеността на циперусаРазмножаване на циперусКак да се грижим за CyperusРастение Cyperus и неговите сортовеКакви са видовете cyperusГрижа за CyperusОписание на растението циперусРазмножаване на циперус

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.