Грижи и отглеждане на лимон у дома

Лимонът е вечнозелено растение, чиято родина са субтропиците, но с подходящи грижи и създаване на определени условия дървото се чувства чудесно в апартамента.

Може да се отглежда от обикновено семе, но можете да постигнете отличен вкус и нормално узряване на плодовете само от семена, закупени в специализиран магазин. Преди повече от X века лимоните бяха донесени в средиземноморските страни от Индия и едва по-късно дойдоха в Африка и Америка. Сега в дивата природа лимонът не се среща, всички лимонови горички са дело на човешките ръце.


Лимон - домашно отглеждане

Нюансите на отглеждането на стайни лимониКакто знаете, не е лесно да се отглежда причудлив лимон в закрити условия. Това изисква оптимално създаване на условия за отглеждане, близки до тропическите, както и навременна, редовна грижа... От голямо значение за отглеждането на цитрусови плодове е неговото разнообразие.

При закрити условия успехът на отглеждането на дърво е гарантиран в светло проветриво помещение и ако има редовно хранене.

Днес стана много модерно да се отглеждат цитрусови плодове у дома, включително лимони. В специализирани магазини се появи голямо разнообразие от сортове както самите лимони, така и техните хибриди.

Как да се справим с такова изобилие, как да изберем сорт, който отговаря на вашите климатични и стайни условия?

Видове и сортове лимон за домашно отглеждане
Списък и описание на сортовете стайни лимониХарактеристики на сорта стаен лимон LunarioОписание на външния вид на закрит лимон PonderosaПолзи от лисабонския лимон на закритоХарактерно описание на пъстрия лимон Eureka

Следните сортове лимон са идеални за отглеждане на закрито:

 1. Павловски. Стар сорт, популярен сред градинарите. Започва да цъфти на третата година след засаждането. Плодовете с тънка кожица, с тегло 200-400 грама, са много вкусни. Едно дърво може да дава от 6 до 15 лимона годишно.
 2. Лунарио. Най-широко разпространен е в Европа. Цъфти 2-3 години и дава 8 до 16 плода с тегло 130-180 грама. Вкусът на лимоните е среден. Сортът е много непретенциозен и не изисква специални грижи.
 3. Ponderosa. Дървото е малко (до един метър), цъфти 1-2 години. Плодовете са вкусни, тежат до 300 грама. Единственият отрицателен резултат е ниският добив (3-5 годишно). Сортът е непретенциозен.
 4. Лисабон. Сортът е устойчив на топлина, непретенциозен в поддръжката, има бодли по клоните. Плодове 180-200 г всеки с отличен вкус. Плододава 3 години след засаждането, добивът е от 6 до 16 лимона. Височината на растението може да бъде намалена чрез правилно оформяне на короната.
 5. Майер. Поради малкия си размер (0,5-1 м), този сорт е спечелил най-голяма популярност сред любителите на декоративните растения. Цъфти 1-2 години. Плодове 150-190 гр, среден вкус. Дървото произвежда 6 до 15 лимона годишно.

Също така подходящи за отглеждане в домашни условия са сортове като Новогрузински, Вилафранка, Майкоп (имат най-високи добиви), Генуа и Курск, пъстра еврика (по листата се виждат бели ивици).

Стаен лимон - домашна грижа

Правила за грижа за лимоните у домаЛимоновото дърво се засажда чрез присаждане, семена или резници. Въпреки това изобщо не е необходимо да го засаждате сами.

Готовото растение може да бъде покупка от цветарски магазин, специализирана детска градина или ботаническа градина.

Необходимо е предварително да се определи място за новодошъл. В този случай трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Пазете го далеч от отоплителните системи, тъй като топлината влияе отрицателно на растението.
 • Помислете за височината на таваните - стая лимон расте до два метра. Ако размерът на вашите тавани не позволява отглеждане на обикновено дърво, трябва да обърнете внимание на сортовете цитрофортунела или джудже (лимон на Майер).
 • Честите движения имат лош ефект върху благосъстоянието на растението, така че е необходимо незабавно да се определи постоянно място за домашния любимец.

Осветление и влажност

Основно осветление за вътрешни лимониСтайният лимон е светлолюбиво растение. Идеално място за него би било югоизточната или южната страна на апартамента, където има разсеяна слънчева светлина.

Известно време може да се държи на слънце, но не повече от два часа на ден, в противен случай дървото може да изгори.

Зимен лимон се нуждае от допълнително осветление... Тъй като цитрусовите плодове на закрито обръщат листата си след светлината, трябва периодично да разгъвате саксията, така че растението да не изглежда едностранно.

Процедурата трябва да се извършва с голямо внимание. Липсата на светлина причинява различни заболявания и води до забавяне на растежа и обратно, твърде дълго (повече от 12 часа на ден) и силно осветление забавя плододаването и провокира растежа.

Нивото на влажност играе важна роля в грижата за лимона на закрито. Идеалните стойности са 60-70% при температура на въздуха от +18 ° C. Ако в стаята е много горещо, е необходимо 2 пъти на ден напръскайте самото растение и въздуха около него.

Температура

Температурният режим играе важна роля на основния етап от грижите за растенията (през пролетта). По това време лимонът започва активно да расте и цъфти. Цитрусовите дървета могат да се справят с температури между 14 ° C и 27 ° C.

Тези стойности обаче трябва да е постоянен... Температурните колебания влияят отрицателно върху цитрусовите плодове. По време на периода на цъфтеж температурата на въздуха в къщата не трябва да надвишава + 18 ° C, в противен случай пъпките ще изсъхнат и ще се разпаднат.

През пролетта (от +12 ° C) контейнер с дърво може да се постави на балкон, лоджия или градински парцел. Това има благоприятен ефект върху растежа на лимона.

През зимата растението се нуждае по-студени условия съдържание. Изолиран балкон може да бъде идеално място. В горещ апартамент цитрусовите плодове могат да се разболеят и дори да умрат. През нощта короната трябва да бъде увита в естествен, лек плат.

Почвата

Цитрусовите плодове не понасят твърде кисела почва, почвата трябва да е неутрална. Земята трябва постоянно да се разхлабва. Приблизителният състав на почвата може да бъде както следва:

 • дървесна пепел - ¼ части;
 • пясък - 1 част;
 • широколистна земя - 2 части;
 • хумус - ½ част.

Задължително трябва да се направи дренаж (въглен, фин чакъл и др.). Към възрастните растения се добавя малко количество глина.

Поливане и торене на закрито лимон

Особености на поливане и хранене на лимони у домаЛимоновото дърво се нуждае от много вода. По-добре е да използвате естествена вода: сняг, дъжд или река. Ако се използва чешмяна вода, тя трябва да бъде сварете, престойте и подкиселете... Това ще го направи по-мек.

През лятото растението необходимо е да се полива обилно два пъти дневно. Дъното на саксията трябва да има дупки, а почвата да е добре дренирана, което ще избегне стагнацията на влагата в кореновата система.

През есента поливането трябва да се намали, а през зимата е достатъчно да се полива 1-2 пъти седмично. Не забравяйте периодично да пръскате багажника, короната и околния въздух.

Нуждата от влага може да се определи по следните критерии:

 1. Бучка пръст от саксия лесно се рони в ръцете.
 2. Младите скучни имат увиснал външен вид.
 3. Сивкава сянка на почвата.
 4. Листата на короната са свити в "тръба".
 5. Ако щракнете върху саксията с пръст, ще чуете звънене.

Поливането на закрито дърво зависи от следните фактори:

 • сезон;
 • влажност на въздуха (при ниска - по-често);
 • температура (по-ниската, по-рядката);
 • възрастта на дървото (колкото по-млада, толкова по-рядко).

Важна роля в грижите за лимоновото дърво играе горната превръзка. Растението се нуждае от хранителни вещества за нормален растеж и плод. Между март и октомври трябва да се прилага тор веднъж на три седмици.

В този случай минералните добавки трябва да се редуват с органични. През лятото торовете се внасят по време на поливане, в други периоди - 2 часа след навлажняване на почвата.

Прехранването с растение има отрицателен ефект върху растежа и развитието, така че е по-добре да не се доставят торове. През зимата цитрусовите плодове не трябва да се хранят.

Болести и вредители

Описание на болести и вредители на стайни лимониПодобно на всички стайни растения, лимоновото дърво също е податливо на вредители и нападения.

Ножницата уврежда листата... Листата са покрити с кръгли кафяви люспи, които практически не се поддават на механично разделяне. Вредителят е защитен от восъчна обвивка, така че химикалите нямат ефект върху ножницата.

След известно време от листата се отделя лепкава маса и ако не се вземат необходимите мерки - листата пожълтяват и падат... По-добре е веднага да започнете борбата с вредителя. За да направите това, е необходимо ежедневно да проверявате листовете, особено от долната страна.

Ако откриете паразит, листът трябва да бъде премахнат. В случай на широко разпространено увреждане на короната, листата трябва да се избърсват с мека кърпа, напоена със сапунена вода, след това с алкохолен разтвор. И накрая следва зеленина инсектицид за да се гарантира, че ларвите на вредителя се отстраняват (ако останат).

Паяк акари

Най-опасният вредител по растенията. Листата са покрити с малки петна от жълтеникав оттенък, по-късно стават кафяви. След това се появява мрежа, в която паразитът живее. Прилича на движещи се червеникави точки.

Сухият въздух и високите температури са идеални условия за растежа и развитието на паякови акари. Листата на растението са увити в "тръба". На насекомото му отнема само една седмица, за да снесе яйца.

Настъпва инфекция по въздух или от други растения. Тъй като е доста трудно да се премахне паразитът, е по-лесно да се вземат следните мерки за предотвратяване на щети:

 • Поставете лимоновото дърво далеч от други стайни растения.
 • Листата на короната трябва да се проверяват ежедневно.
 • Избършете листата със сапунена вода всеки месец.
 • Изплаквайте короната седмично под душа.

Ако се открият листни въшки или кърлежи, напръскайте с разтвор: 1 с.л. л. Изсипете вряща вода върху тютюневия прах (1 супена лъжица), оставете за 6 дни. Настържете домакински сапун и добавете към получената инфузия. Пръскайте веднъж седмично в продължение на месец.

Можете също да използвате запарка от чесън: накълцайте главата чесън и залейте с вряла вода (1 супена лъжица), оставете за 48 часа в тъмно запечатан съд. Щам. Използвайте същото като първата опция.

За борба с паякови акари можете да използвате химически препарат "Омите" в пропорция от 4 ml на литър вода. Пръскайте всяка седмица в продължение на 21 дни. Има и други средства, но трябва да се има предвид, че те са токсични и лечението трябва да се извършва с ръкавици, осигуряващи безпрепятствен достъп на въздух.

Цитрусовото дърво е податливо на различни видове вирусни, инфекциозни и бактериални заболявания. Първите не се поддават на лечение. Преди да се появят първите признаци, вирусът може да живее 10 години. Следователно само специалист може да определи присъствието му.

Инфекциозни заболявания

Инфекциозни заболявания на стайни лимони и методи за лечениеКореново гниене... Добре се вижда по време на масивно падане на листа. Лечение: извадете дървото от саксията, изплакнете добре корените, като премахнете изгнилите части. Трансплантирайте растението в нов контейнер, напълнен с качествена почва.

Болест Малсеко засяга младите издънки и може да бъде фатално. Първо се разболяват върховете, а след това зеленина и дърво. Болните области придобиват тухлен цвят. Крон хвърля листа. За съжаление няма специфично лечение.

Болест на Hommoz... Багажникът е засегнат. Долната част започва постепенно да се напуква и придобива кафяв оттенък. Пукнатините нарастват и от тях се отделя тъмна течност, подобна на лепило. Дървото гние.

Лечение: увредени области покрийте с меден сулфат, трансплантирайте растението в оплодена, прясна почва. Първо трябва внимателно да разгледате и изплакнете корените. При тежки случаи гомозата не може да бъде лекувана.

Основната причина за инфекциозни заболявания е недостатъчна грижа зад домашно растение. Трябва да се има предвид, че както плодните, така и декоративните видове лимонови дървета изискват внимателни грижи.

Ако следвате всички съвети и препоръки, в дома ви ще расте прекрасен ароматен лимон, който ще радва с плодовете си дълги години.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.