Домашни грижи за кралска пеларгония, снимка

Ако се обърнете към специализирана литература, можете да разберете, че кралската пеларгония е известна и под редица други имена - царски здравец, елармиран пеларгоний. За учените по-познатото име на растението звучи като - Regal Pelargonium, Pelargonium grandiflorum. Пеларгонията е представител на семейство Geraniaceae и може да нарасне до 25-50 см височина.


Това растение обаче е най-известно като стайно цвете, което може да се обясни с дългия му период на цъфтеж и непретенциозната грижа. Размножаването на кралската пеларгония е просто и ефективно, тъй като за нея най-често се използват резници.

Характеристика и описание на цветето

Характеристики на Royal PelargoniumДо средата на 18 век Европа не е била запозната със здравец, но всичко се е променило, когато първите проби от това растение са донесени от Южна Африка. Той стана основа за отглеждане на нови сортове от резници.

Заедно с други видове животновъдите успяха да създадат Пеларгония кралска едроцветна, чиято основна украса са големите им цветя.

 • Тези растения обикновено растат като компактни храсти, които са предимно хибриди. Когато се отглеждат у дома, те идват под формата на малки, гъсти храсти и крехки, силно разклоняващи се стъбла.
 • В зависимост от сорта, пеларгонията може да има различни форми и размери на листата. Дръжките на здравец не се различават по дължина от листните остриета. Много разновидности на пеларгония растат кръгли листа, украсени с леко лопатеви ръбове.
 • Гераниеви цветя растат на удължено тънко стъбло, което е покрито със сферични чадъри. Често има единични, големи по размер цветя с ярки цветове.
 • Култивираният сорт пеларгония влияе върху цвета на цветята, който може да бъде бял или да има всякакъв нюанс на розово и червено.
 • Когато се отглеждат на закрито, можете да получите доста ниско растящи пеларгонии, които не надвишават 25-50 см височина. Горната част на листата е назъбена и има груба текстура, а краищата имат остра вълнообразна форма.
Видове и сортове цветя от кралска пеларгония
Сортове кралски здравецСорт Пеларгоний кралски РомеоВид цвете на пеларгония от сорта кралски КармеПеларгониеви цветя от сорта кралски ангелВид цветя от сортовете кралска пеларгония Mona LizaОписание на хибридния сорт кралска пеларгония

Цветята са различни семпли, с форма на фуния, достигащи диаметър 5-8 см. В краищата на стъблата или младите клони растат около 10 цветя, които приличат на конус.

Венчелистчетата обикновено имат по-тъмен нюанс във вътрешната област, често отпред образуват се тъмни линии... С подходяща грижа за растенията можете да се наслаждавате на пеларгониеви цветя от началото на пролетта до края на лятото.

Характеристики на грижите

Правила за грижа за кралския пеларгоний у домаПри отглеждане на кралска пеларгония у дома е необходимо да се създадат благоприятни условия за нея, без които е невъзможно да се осигури нейното нормално развитие.

Това растение се чувства най-комфортно в белите дробове, въздушните пространства... Отделните собственици не се ограничават до отглеждането на здравец у дома.Ако е необходимо, те могат да бъдат засадени в градина, на балкон или на тераса, защитена от валежи.

Често те се инсталират на перваза на прозореца. Но в този случай трябва да се погрижите за създаването добра вентилация, тъй като растението се нуждае не само от оптимален температурен режим, но и от влажност на въздуха.

Като цяло здравецът има следните основни изисквания за осветяване:

 1. Осигурявайки максимално осветление, през лятото се изисква частично засенчване.
 2. Ако растението се отглежда извън дома, тогава на избраното място е необходимо да се направи подслон от валежи.
 3. Задължително е да се осигури защита от пряка слънчева светлина.
 4. През зимата пеларгонията трябва да се отглежда на осветено и хладно място, където се поддържа ниска температура - не по-висока от 10-14 градуса по Целзий. В този случай тя ще може да образува пъпни яйчници.

Поливане на царски здравец

Характеристики на поливане на кралска пеларгония у домаЗа нормалния растеж на кралската пеларгония трябва да осигурите редовно и правилно поливане... През лятото трябва да се прави два пъти на ден - сутрин (около 10 часа) и вечер, когато слънцето залезе. През зимата е достатъчно поливането на растението веднъж на ден.

Налични са някои функции, когато се грижите за хибридите на кралската пеларгония. Тъй като те са по-свикнали с по-високи температури в сравнение със зоналните здравец, те леко увеличават консумацията на вода по време на напояването.

Когато поливат възрастни храсти, те се придържат към схемата - не повече от 50 ml наведнъж. Количеството консумирана вода трябва да е достатъчно, за да може почвата да бъде леко навлажнена.

Трябва избягвайте излишната влага, тъй като при такива условия се увеличава вероятността от развитие на гниене и проникване на инфекция. Това често обяснява нежеланието на кралската пеларгония да цъфти у дома.

Необходима температура

При отглеждане на кралска пеларгония е необходимо осигурете оптимална температура в рамките на 18-25 градуса по Целзий.

Не се препоръчва температурата да надвишава посочения праг. Също така, някои щети могат да бъдат причинени на растението от течения, нагреватели, рязко застудяване.

За да се избегнат тези неприятни ситуации, не пречи на всеки цветар да има влагомер, термометър и метеорологична станция.

Период на сън на растенията

Нюансите на грижата за кралската пеларгония по време на сънВ латентния етап, който продължава за царската пеларгония от октомври до март, е необходимо да не се оставя земната кома да изсъхне. Същите грижи по това време на годината, растението почти не се изисква.

Още преди пеларгониумът да влезе в етап на покой, имате нужда отрежете цветята по него, пъпки и слаби листа. При резитбата е необходимо да се отстранят издънките една трета от дължината.

Подобна мярка не само дава на растението повече свобода, но и му помага да получи повече въздух. Друго предимство на резитбата е повишената устойчивост на болести и вредители. Поливането трябва да се извършва само в онези моменти, когато е необходимо, като се вземе предвид ситуацията.

В стадий на покой кралската пеларгония се отглежда при температура от 15 градуса по Целзий. Въпреки това може да е трудно за отделните производители да се грижат правилно за растението през зимата поради липса на място или време за това. В този случай действайте по следния начин:

 • растенията се отстраняват от саксиите, след това водещите издънки се съкращават, кореновата топка се почиства от мръсотия и корените също се отрязват;
 • на този етап от жизнения цикъл всяко растение се увива във вестник и се увива във фолио;
 • в крайна сметка остава да го завържете и окачите в мазето.

Този метод несъмнено ще се хареса на мнозина, тъй като през цялата зима няма нужда да се грижите за цветето... Пеларгонията се помни през март, когато се изважда от опаковката и се трансплантира обратно в саксиите.

Подрязване и торене на здравец

Начини за подрязване на кралска пеларгония у домаПрез целия вегетационен период, веднъж на две седмици, е необходимо да прилагайте течни торове... От октомври до февруари растенията са в състояние на покой, така че по това време на годината не се изисква подхранване.

Още веднъж искам да повторя, че компактните храсти на кралската пеларгония цъфтят най-обилно в сравнение с обраслите. Нови клони често се образуват в стари, вече лигнифицирани издънки.

Ако здравецът се отглежда в продължение на много години, тогава подрязването веднъж годишно е достатъчно за него. И времето няма значение.

Как се размножават здравецът

Описание на метода за размножаване на пеларгония чрез резници у домаНезависимо от сорта на кралската пеларгония, от която искате да получите нов храст у дома, се препоръчва използвайте метода на присаждане... За да направите това, трябва да подготвите резници през първите седмици на лятото или през есента, които се изрязват под междувъзлията под ъгъл от 45 градуса.

Ако издънката принадлежи към сорт джудже, тогава тя трябва да бъде разделена с около 5 см, а за големите - 10 см. След като имате готови резници на ръцете си, трябва да отрежете долните листа и цветя от тях.

Процесът на възпроизвеждане на цветя от кралски здравец у дома протича по малко по-различен начин, отколкото при другите сортове. Не се препоръчва да се допуска повишена влажност на почвата, тъй като това може да доведе до гниене на растенията.

Поради тази причина трябва да бъдете много внимателни с резниците: когато останат няколко дни преди засаждането, трябва да се въздържате от поставянето им във вода.

По-ефективна мярка е да ги изсушите за два часа. Първо обаче се нуждаете от точка на изрязване дървени въглища и "Корневина".

За да получите нови храсти от здравец у дома, първо трябва да се подготвите малка саксия... Като дренаж можете да използвате парченцата, които запълват дъното на саксията.

Освен това, почвена смес на основата на торф и пясък, взета в равни количества, се поставя в саксия и се полива обилно. След това се засаждат събраните резници.

Не се препоръчва засаждането на резника във влажна или прекалено суха почва, поради което в такава ситуация, веднага след засаждането, поливането може да се извършва само по ръба.

Какво да правим след кацане

Популярността на метода за изрязване на кралски здравец може да се обясни с факта, че събраните издънки бързо се вкореняват. Обикновено са достатъчни 3-4 седмици, за да се появят първите издънки. Това е сигурен знак, че е време да увеличите малко поливането си.

Тук обаче ви трябва бъдете максимално внимателнитъй като съществува опасност от накисване на основата.

Когато изминат още 4 седмици, започват младите храсти на кралската пеларгония втвърдяват се на слънце, и впоследствие грижата за тях се извършва по същия начин, както за възрастни екземпляри.

След като изчакате образуването на добре развита коренова система в тях, можете да трансплантирате здравец в почвата, която се приготвя от компост.

Трансплантация на пеларгония

Характеристики на трансплантацията на царски здравец у домаДори на фона на появата на много цветя и листа, самият кралски здравец често остава доста компактен. Получените коренови издънки търсят допълнително място за растеж в дренажната дупка и когато успеят, го запушват.

Това е една от честите причини, поради които пеларгонията не цъфти у дома. По отношение на здравец, трансплантацията може да се извършва не повече от веднъж на всеки две години, като се използва пресен глинен субстрат.

Първо, трябва да почистите коренището от старата почва, като внимателно разклащате. Освен това се извършва резитба на дълги, дебели корени и издънки, за да се премахнат половината от тях. След това здравецът се връща в старата саксия, която е била преди напълнете с прясна почва.

Препоръчително е да се трансплантира през пролетта, въпреки че, ако е необходимо, е позволено да се прави това по всяко време по време на вегетационния период на кралската пеларгония.

Вредители и грешки в грижите

Списък на възможните заболявания на кралската пеларгония и методи за лечениеНай-голямата опасност за царския здравец е болестта "черен крак". Може да се определи от факта, че стъблата са боядисани в черно в нивото на земята.Но трябва да бъдете много внимателни, тъй като това заболяване може бързо да засегне цялото растение.

Обикновено се случва поради преовлажнена почва или висока влажност. За да се предотврати това, за кралската пеларгония е необходимо създават оптимални условия и предполагат осигуряване на относително сух въздух.

Ръждата също е проблем за здравец. Вредата от него се проявява в пожълтяването на листата и последващата им смърт. Издънките и цветята на здравец не са защитени от това заболяване.

Следователно, след като забелязват потенциални признаци на ръжда по листата на цвете, те незабавно трябва да се отреже, което е ефективна превантивна мярка срещу това заболяване.

Кралската пеларгония за мнозина не звучи много познато, въпреки че това не е изненадващо, защото това е официалното име на здравец.

Под него е скрито доста красиво растение, което може да се превърне в ефектна декорация не само в апартамент, но и в градинска зона. Правилната грижа за нея обаче изисква създаване на благоприятни условия за растеж, в противен случай дори няма да е лесно да изчакате цъфтежа на пеларгония.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.