Грижа за абутилон у дома: сортове, снимки

В семейство Malvaceae има много забележителни растения, които включват абутилон. Той привлича вниманието към себе си с видовото си разнообразие, тъй като се среща под формата на храст, дърво или тревиста култура. Най-широко разпространен е в Америка, Азия, Австралия и Африка. Неговите местообитания са тропиците и субтропиците на посочените континенти, където се срещат над 150 вида абутилон.


Абутилон известен като вътрешен клен, което може да се обясни с наличието на специални меки листа. Характерната им особеност е наличието на лопатеста форма и назъбен връх, което ги прави много подобни на клен. Също така, това растение е известно като корда. Това може да се обясни с факта, че от него се правят груби влакна, което позволява да се правят въжета и плетени изделия.

Стайният клен е познат на много производители по целия свят. Той придоби популярност благодарение на своята непретенциозност. Това растение има тенденция да набира широколистна маса много бързо, освен това цветята му имат красив външен вид. Следователно присъствието на абутилон в стаята определено ще я направи по-привлекателна.

Когато създавате благоприятни условия, цветето може да достигне височина от 2 метра... През последните години се отглеждат голям брой сортови и хибридни видове, които се различават помежду си по размер, сянка на листата и съцветия.

Как изглежда абутилон?

Абутилонови смеси от сортовеСред домашните и не само производители на цветя, абутилон (стаен клен) е широко разпространен като многогодишно дърво и храст. Тази форма на закрит клен се отличава с големи листа, както и с увиснали фенерни съцветия, които са украсени с дълги дръжки.

Още през първите седмици на пролетта, abutilon радва с цветя, които започват да избледняват едва в края на есента... Сред цялото разнообразие от абутилон има сортове, които цъфтят постоянно. Те могат да се различат по цвета на листата, които могат да бъдат зелени, пъстри или пъстри. Дръжките, съдържащи дълги тичинки и плодник, също изглеждат оригинални: те могат да бъдат бели, оранжеви, розови, червени, златни и бордо. Също така, растенията могат да се различават по формата на цветето, въз основа на което се различават прости и хавлиени видове абутилон.

Психолозите също са запознати с това растение, които го смятат за уникално растение. Според тях отглеждането на абутилон е полезно за хора, които често изпитват депресия. На първо място, положителни промени от неговото присъствие ще усетят хората, чиято работа се извършва в офиса и е свързана със стресови ситуации. Успокояващ ефект почти всеки от нас може да почувства, което преди всичко се проявява на етапа на цъфтеж на абутилон. В момента учените не са успели да разберат какво е причинило това, но повечето опитни производители на цветя са били убедени в действието на абутилона сами.

Най-често срещаните видове абутилон

Това цвете е доста разнообразно, защото включва много интересни сортове, които могат да се превърнат в достойна декорация в къщата.

Абутилон Село

Характерна особеност на този хибриден сорт е наличието на раирани листа. Домашният клен има слабо разклонено стъбло, което расте прави, леко опушени издънки. Листата имат три удължени дяла със заострен връх.

Декорацията на този сорт е светло лилави цветя с розови вени. Времето на цъфтежа започва в средата на лятото и продължава до първата слана. Когато се създадат благоприятни условия, растенията могат да достигнат 2 м височина.

Абутилон хибрид

Това е един от най-ярките представители на американските хибриди, който включва много разновидности. Най-често расте под формата на вечнозелен храст с кафеникава кора. Листата имат необичаен външен вид, които често са трилопатни или петлопастни. Опушването присъства не само в листата, но и в цветята, които са украсени под формата на камбана. Те държат на дръжки, достигащи дължина 12 см. Тяхната сянка е доста разнообразна, която може да бъде бяла, червена, златиста или бордо. Най-големите екземпляри могат да растат до 1,5 m.

Абутилон Дарвин

Вредители и болести на абутилонВъпреки факта, че този сорт има изразени декоративни свойства, той не се среща толкова често в апартаментите на цветарите. По време на вегетационния период този вид се формира големи листа с трилопастна форма, които се задържат на дълги дръжки, разположени върху копринени, пубертетни издънки, растящи до 1 м дължина. Листата, разположени в долната част на стъблото, могат да имат седемлопастна форма. Лобът, разположен в средата, обикновено е силно удължен. Звънчевидни цветя, оранжеви с червени жилки. От един синус могат да растат не повече от 3 съцветия. Този сорт абутилон започва да цъфти през първите седмици на април, а увяхването на съцветията настъпва в края на септември.

Абутилон Жулиета

Този сорт се откроява от останалите с високата си непретенциозност. Интерес представлява и заради бързия си растеж, тъй като може да нарасне до 5 см на сезон. Abutilon Juliet е идеален за отглеждане на закрито поради невзискателните си изисквания към осветлението, а цветята му се запазват през цялата година. Цветята са достатъчно големи достигайки диаметър около 6 cm... Когато отглеждате този сорт чрез засяване на семената на първите цветя, можете да изчакате само след 5 месеца.

Домашни грижи за абутилон

Почва и поливане abutilonЗа опитни производители на цветя вътрешният клен представлява интерес поради своята простота в грижите. Както при всички останали растения обаче има правила, които трябва да се спазват. Въпреки че светлината е добра за абутилон, тя не трябва да е прекалено ярка. Ето защо се препоръчва да го отглеждате на балкона през лятото, осигурявайки засенчване. Необходимо е да се извършва редовно пръскане на короната. Тази мярка ще помогне за стимулиране на растежа.

За да може бутилонът да цъфти обилно всеки сезон, ще трябва редовно да трансплантирате в подходящ съд. Цъфтежът на абутилон може да се очаква само когато кореновата система обгърне добре цялата почва. Това трябва да се вземе предвид и поради това контейнерите, използвани за трансплантация, не трябва да се различават значително по обем от предишните.

Избор на почвата

Растението се чувства най-добре в саксия, която е пълна с универсална почва за стайни цветя. В някои случаи е подходяща и домашна почва, за приготвянето на която са необходими следните вещества:

  • Листна почва, торф и пясък в равни количества;
  • Две части дернисто глинеста почва, една част хумус, една част листни земи и една част пясък.

Поливане

Пролетта и лятото са важни периоди в живота на закритото кленово дърво, тъй като по това време то активно расте и навлиза във фазата на цъфтеж.Поради тази причина поддръжката на растенията по това време на годината изисква обилно поливане.

  • след следващото поливане изчакайте няколко часа и след това източете излишната влага от тигана;
  • особено трябва внимателно да наблюдавате съдържанието на влага в почвата, защото ако тя остане без вода твърде дълго, това може да провокира падането на листата и дръжките;
  • през ноември има спад в активността на растенията, така че абутилонът се превключва на умерен режим на поливане до февруари.

Подхранване

Възможно е да се задоволи нуждата от абутилон в хранителните вещества, от които се нуждае, чрез прилагане на минерални торове. Подхранването трябва да се извършва от март до септември. Въвеждането на каша също има положителен ефект.

Размножаване и отглеждане

За да получите нови храсти от домашен клен, можете да използвате метода за сеитба на семена и резници. Първият метод е доста ефективен и може да се използва за всеки сорт със зелени листа.

Резници

Кога можете да трансплантирате абутилонМетодът на размножаване чрез резници може да се използва за всякакви сортове абутилон. Въпреки това, той е ефективен предимно за растения с пъстър цвят на листата. Трябва да се има предвид, че когато се използва методът на засяване на семена, е невъзможно да се пренесат свойствата на родителя в новото растение.

Можете да отглеждате абутилон от резници по всяко време на годината. Експертите обаче препоръчват да се направи това през март: за това те използват тревисти резници, като преди това са отрязали цветните пъпки от тях. През лятото се препоръчва тази операция да се планира през август. По-добре е, ако абутилонът ще се размножава с помощта на полу-лигнифицирани резници.

  • първо, трябва да подготвите резници, които трябва да са с дължина не повече от 12 см. След това трябва да отрежете пъпките и долните листа. Като почвена смес за вкореняване се използва субстрат на основата на пясък и торф;
  • след приключване на засаждането на рязането, трябва да инсталирате буркан върху контейнера или да опънете найлоново фолио. Наложително е да се създаде оптимален температурен режим в помещението, който трябва да съответства на температура от 25 градуса. Освен това насажденията се нуждаят от проветряване, поливане и пръскане. Най-често посадъчният материал се вкоренява дълго време, като отнема поне един месец;
  • когато резниците имат добра коренова система, те се трансплантират в отделни контейнери с диаметър до 7 см. Впоследствие при отглеждане на млади растения абутилон се спазват същите правила, както при възрастните растения.

Кога и как да отрежете абутилон?

В процеса на грижа за вътрешния клен трябва да се има предвид, че той расте изключително бързо. Ето защо през пролетта резитбата е задължителна. Тази операция се извършва дори преди растежа на издънките, като се отстраняват с три или две трети от дължината. Точното разстояние може да се определи въз основа на размера на храста или дървото. В резултат на подрязването на дървото може да се придаде привлекателен и компактен външен вид, както и да осигури обилен и дълготраен цъфтеж. За младите издънки прищипването на върховете е ефективна мярка. Впоследствие домашният клен се отглежда в стая, в която трябва да създадете оптимално ниво на температура и влажност.

Болести, вредители и начини за борба с тях

Как правилно да се грижим за абутилонВъпреки че бутилонът може да расте в доста трудни условия, обаче всяка промяна на средата влияе негативно върху неговото развитие. На първо място, говорим за колебания в температурата, промени в осветеността и силни течения, които могат да провокират падането на листата.

Забавянето в растежа може да се обясни с недостиг на хранителни вещества в почвата или неправилно напояване.

Виждайки, че листата са започнали да пожълтяват или са променили обичайния си цвят, може да се предположи, че вътрешният клен се нуждае от повече осветление. За да направите това, ще трябва да изберете друга стая за него, където има повече светлина.Не се препоръчва обаче да се правят такива драстични промени в отглеждането, всичко трябва да се случва постепенно и това ще изисква засенчване.

Заключение

Абутилон е доста екзотично растение за нашата страна. Най-често се среща в тропиците. Американски, африкански и австралийски континенти... През последните години обаче много от нашите сънародници успяха да се запознаят с това закрито растение. Флористите оценяват абутилона не само заради непретенциозността му, но и заради декоративните му свойства. Следователно всеки производител може да се наслади на тези необичайни цветя, независимо от опита.

Разбира се, най-добрият резултат може да бъде постигнат, ако се придържате към правилата за отглеждане на абутилон. Следователно трябва да бъдете внимателни към растението от момента, в който се отглежда от резници. Всъщност вече на този етап се полага бъдещо растение, грижата за което може да повлияе доколко то може да отговори на очакванията на собственика.

Цвете Абутилон
Как да отглеждаме абутилонПравила за поливане на AbutilonЗакрит цвете абутилонЦъфтящ абутилон в къщатаКак изглеждат цветята на абутилонРастителни сортове AbutilonАбутилонови смеси от сортовеСортове от сортове абутилонПериод на цъфтеж на AbutilonОписание на стайното растение abutilonВидове цвете абутилонКак да следите цвете на абутилонТрансплантация на цвете AbutilonГрижа за вътрешен абутилон

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.