Грижа за чудовище у дома, снимка на растение

Монстера - домашни грижиМонстера е доста голямо растение, характеристика на което са разчленени листа и особени въздушни корени. Произхожда от тропическите гори на континента Южна Америка, но може да се намери дори в Азия. Цветето се вкоренява добре в апартаменти и къщи и поради своята непретенциозност и красота е много популярно.


За да го отглеждате правилно, трябва да знаете как да се грижите за чудовище у дома. Това ще бъде обсъдено в тази статия, а представената снимка ще даде представа за това луксозно растение.

Характеристики на екзотично цвете

Съществуват доста различни митове, свързани с това растение, които карат някои производители да се съмняват дали си струва да ги закупите. Но трябва да знаете, че монстерата има голям брой полезни свойства, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло и микроклимата в стаята. Следобед големите й листа отделят много кислород и насърчават изпарението на влагата, като по този начин овлажняват въздуха. Освен това това тропическо растение абсорбира добре вредните електромагнитни вълни, абсорбира изпаренията от формалдехид и йонизира въздуха в помещенията.

На енергийно ниво монстера помага на хората да вземат важни решения. Той подрежда мислите, абсорбира хаотични вибрации и има най-благоприятен ефект върху нервната система, привеждайки душевното състояние в хармония. Развива интелектуални способности и укрепва човешкия имунитет. Благодарение на това монстерата е незаменима в офиса и кабинета, хола и библиотеката. Помага ви да се успокоите, да се съсредоточите и да се настроите за работа.

Единственото място, където не трябва да го поставяте, е спалнята. През нощта от завода процесът на фотосинтеза не се извършва, следователно тя започва да абсорбира голямо количество кислород и това е неприемливо за спалня.

Монстера: домашни грижи

Това растение е лесно да се отглежда и размножава у дома. За да расте здраво, е необходимо да се създадат определени условия за цветето.

Осветление и пространство

Цъфтяща монстераВ природата монстерата обича сенчести, но достатъчно осветени места. Изгарящото слънце може да изгори листната му плоча, а твърде дълбоката сянка не позволява на цветето да расте, дори да спре развитието му напълно. От това той няма да умре, ще загуби красотата и привлекателността си. При недостатъчно осветление зеленина губи своя декоративен ефект, придобивайки плътен зелен цвят.

Монстера расте много бързо и расте силно. Може да достигне височина от 5 метра, затова е необходимо да се намери помещение за него, за да не е тясно. Растението не обича, когато се мести от място на място, дори може да спре растежа си.

Температурен режим

Грижата за цвете включва спазване на температурния режим, който трябва да бъде в рамките от +10 до +24 градуса... Монстера понася резки температурни промени доста лесно. Високите нива допринасят за интензивното му развитие, най-важното е, че въздухът е достатъчно овлажнен.Твърде ниската температура на въздуха води до факта, че монстерата спира да расте и ще остане в латентно състояние, докато градусите се покачат до определена точка.

Поливане и подхранване

Грижата за цвете също включва поливане и хранене. Растението предпочита влажен тропически въздух. Тъй като листата му са способни да изпаряват много влага, те трябва редовно да се навлажняват. За целта избършете листните плочи с влажна кърпа и за да заблести лъскавата им повърхност, добавете малко мляко във водата.

По време на растежа на цветето трябва да бъде вода достатъчно твърдаза да не изсъхне земята. В покой този процес трябва да бъде сведен до минимум.

За да може монстерата да расте добре у дома и да не губи своя декоративен ефект, периодично трябва да се подхранва с торове, състоящи се от органични и минерални вещества. През лятото храненето се извършва веднъж седмично, а през зимата - веднъж на 2 - 3 седмици.

Въздушна коренна грижа

Характеристика на това растение са неговите въздушни корени, които са необходими за допълнителното му хранене и хидратация. Тъй като не изглеждат много привлекателни, те се събират и завързват за багажника или се увиват в мокър мъх. Поливайки цветето, корените също трябва да бъдат навлажнени. Благодарение на това допълнително хранене, растението започва да расте добре.

Трансплантация и подмладяване

Чудовища с цветеДо 4-годишна възраст чудовището се препоръчва да се трансплантира всяка година, с по-старо цвете, този процес се извършва веднъж на 2 - 3 годиникато използвате по-голяма тенджера всеки път. Корените му са доста мощни, изискват много място, така че контейнерът трябва да е широк и дълбок. Тесното пространство води до смъртта му.

1/3 саксията е покрита с висококачествен дренаж и за почвата използвайте смес от следните компоненти:

 • чимове;
 • торф;
 • хумус;
 • пясък.

Можете също да използвате готова смес за заливане.

Тъй като цветето монстера, чиято снимка може да се види в тази статия, започва да губи предишната си привлекателност с възрастта и изхвърля всички листа от долната част на багажника, е необходимо да го подмладите. За целта през пролетта от растението се отрязва връх с дължина около 30 см, което дава тласък за растежа на страничните издънки. Отгоре се спуска във водата, така че да дава корени. Веднага след като контейнерът бъде напълно напълнен с тях, той се трансплантира в саксия и в бъдеще се извършва грижа като за обикновено цвете.

Развъждане на монстера

Размножавайте това растение у дома по три начина:

 • Семена. За целта те се засяват в почвата и се оставят в светла и топла стая. След месец те вече трябва да поникнат. След 2 години цветето има около 9 листа.
 • Резници. За тази цел вземете стъбло или странични процеси, засадете резника в саксия и покрийте със стъкло. Препоръчително е да го поливате два пъти дневно. След като цветето израства корени, то се трансплантира в по-голям контейнер.
 • Въздушно наслояване. Този метод на разплод се счита за най-простият. За това се взема слой с лист и въздушен корен, който се засажда като самостоятелно растение.

Болести и вредители

Най-често това цвете е у дома са засегнати следните вредители:

 • Как расте чудовищетоТрипс. В този случай на листата отгоре се появяват множество светли точки и този вредител може да се намери на обратната страна. Те се борят с него чрез пръскане на растението с инсектицид.
 • Щит. На цветето се появяват малки кафяви плаки, листата започват бързо да изсъхват и да падат. За унищожаване на този вредител стъблата и листата се избърсват със сапунена кърпа, след което се напръскват с 0,15% разтвор на актеллик.
 • Паяк. Това насекомо насърчава появата на паяжини, в резултат на което листата стават летаргични и безжизнени. Разтриването на листата със сапунена гъба и пръскането със специални разтвори помага да се справите с нея.
 • Mealybug.В този случай младите листа и издънки започват да страдат - те се огъват, свиват, изсъхват и падат. Те се борят с този вредител по същия начин, както с ножницата.

Основните заболявания на монстерата са свързани с прекомерна влага във въздуха и грешни температурни условия... Ако листата започнат да изсъхват, това показва липса на тор или влага. Силно навлажнена почва може да съсипе корените на растението и листата започват да пожълтяват. При недостатъчна светлина листните плочи започват да се развиват слабо и стават малки.

По този начин разбрахме какво е монстера, чиято снимка може да се види в статията. Доста лесно е да го размножавате у дома, както и да се грижите за него. В резултат на правилната грижа цветето става луксозно, зарадвайки собственика с великолепните си листа.

Грижа за чудовище у дома
Условия за отглеждане на монстераКак да отгледате чудовищеСтайно растение монстераМонстера - домашни грижиКакви условия харесва монстерата?Външен вид на МонстераКак да отгледате чудовищеРазвъждане на монстераМонстера - домашни грижиЛистна монстераЧудовища с цветеРазвъждане на монстераВъншен вид на МонстераКак да отгледате чудовищеМонстера - домашни грижиСтайно растение монстера

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.