Грижа за панданус у дома: сортове, снимки

Най-вместимото описание на пандануса е името му, спиралната длан. За първи път е открито в тропиците, така че това растение процъфтява, когато е снабдено с достатъчно светлина, вода и влажен въздух. Можете да отглеждате панданус по нашите географски ширини, просто трябва да закупите семена от растения и да спазвате правилата за селскостопанско отглеждане и грижи у дома точно.


Растителни видове Pandanus

Снимка на растение дава само повърхностна представа, следователно, преди да започнете да го отглеждате, ще бъде полезно да се запознаете с неговите характеристики.

Pandanus у дома - как да отглеждате растение правилно?Панданус веднага заявява своите изключителни декоративни свойства, тъй като в естествени условия може да нарасне до 2-4 м височина. Ясно е, че дори и с най-внимателната грижа за винтовата палма, ще бъде трудно да отгледате такъв гигант... По-компактните екземпляри обаче ще ви доставят много удоволствие. Експертите препоръчват да се отглежда панданус в райони с високи тавани, където има много свободно пространство.

На възраст 10–12 години растенията достигат такива размери, че площта на обикновена стая за тях не е достатъчна. INнеобходимо е да се отглежда винтова палма в просторна саксия или вана. Родът панданус включва повече от 600 вида, които всички са представени в тропиците. Те се чувстват доста добре в нашите географски ширини:

  • Панданус Веич. При естествени условия това растение се среща в Източна Азия. Расте под формата на дървоподобно растение, в което се образуват съкратен ствол и корени. След известно време долната част на ствола завършва жизнения си цикъл и от този момент нататък базовите корени на растението осигуряват подкрепа за растението. Следователно, виждайки спираловидно палмово дърво в такова състояние, на мнозина изглежда, че дървото се носи над земята. Растението е декоративно с гъсти зелени листа, образуващи плътни тъкани близо до основата. Когато се отглежда на закрито за една година, този сорт осигурява най-голямо увеличение на височината. За да отгледате образец с височина 1,5 м, трябва да изчакате около 10 години;
  • Пандан се обади на Сандера. Този сорт е най-разпространен във влажните гори на Тимор. Възрастните екземпляри имат скъсен ствол и дълги листа с размер до 90 см. Въпреки че този вид спираловидна палма е подходяща за отглеждане на закрито, първо трябва да подготвите място, така че след появата на дълги листа, растението да не се чувства сковано .
  • Полезен Панданус. Характерна особеност на този сорт е винтовото разположение на листата. Поради това те често могат да образуват три до четири етажа на багажника. Повечето представители на този вид се срещат в Мадагаскар и на остров Мавриций. Уникалността на полезния панданус се дава от факта, че само той може да се отглежда от семена, за разлика от всички други сортове.В зряла възраст може да достигне височина 2–3 m, въпреки че размерът му може да бъде ограничен от площта на растежната площ.

За разлика от други растения, панданусът образува въздушни корени, независимо от условията на отглеждане. С развитието на палмата те стават все по-силни, понякога се оплитат около долните клони на дървото... Впоследствие те се превръщат в опора за растението, което помага на спиралната палма да изглежда още по-впечатляващо.

Ползи от Pandanus: всичко за плодовете му

Панданусът не е взискателно растение.В естествени условия панданусът цъфти редовно, така че такива екземпляри представляват интерес не само за техните листа и цветя, но и за плодовете им. За жалост, при стайни условия чакането на пандана да цъфти няма да работи, колкото и внимателна да е грижата за растението. Само палмово дърво, което расте в естествени условия, може да цъфти. По това време панданусът става особено красив поради разнообразието от нюанси. Те дават представа за пола му. При мъжете, като правило, се образуват колоски, докато женските могат да бъдат разпознати по техните цветчета с форма на камбана.

Плодът панданус изглежда доста оригинално, което много прилича на ананас. Въпреки това е по-кръгло. Плодовете се считат за узрели, когато придобият наситено червен цвят., и до този момент те са зелени или червени. Въпреки че в зависимост от мястото на отглеждане, плодовете на панданус могат да се различават: на някои места могат да узреят плодове, които имат жълт, син или оранжев цвят.

Пандандус
Отглеждането на растение пандандус в саксия изисква минимални умения.Pandanus Veicha е голямо растение, понякога наричано палмово дърво.Панданус Сандера е тропическо растение, което се отглежда в домове и офиси като декоративно растение.Пандеус е красив и също полезен, ако ще даде плод.

Сред сортовете панданус има такива, върху които растат плодове, подходящи за храна. Затова често те не презират много видове животни: раци, слонове и прилепи. Местното население също не им отказва, използвайки плодовете за приготвяне на различни ястия. Освен това плодовете на панданус са интересни не само заради приятния си вкус, но и заради полезните си свойства:

  • витамин Ц;
  • целулоза;
  • фолиева киселина, от която бременните жени се нуждаят толкова много;
  • съдържа голямо количество калий, фосфор и ензими, които подобряват дейността на нервната система.

Този плод не се предлага за продажба; не е добра идея плодовете панданус, отглеждани в оранжерии и у дома, да се използват за храна, тъй като по вкус и полезни свойства се различават от плодовете, отглеждани в естествени условия.

Как да отглеждаме панданус от семена?

Подходящ за отглеждане на закрито от семена е pandanus pandanus. Речен или морски пясък може да се използва като почва за засаждане.... В някои случаи той може да бъде заменен със специален субстрат, който е направен от торф (80%) и обикновен пясък (20%).

Младият панданус се нуждае от своевременно поливане и качествена почва.Много производители практикуват метода за засаждане на семена на панданус на открито през пролетта или лятото. Освен това се изисква място след сеитбата трябва да бъдат защитени с буркан или друг стъклен съдза да се осигури парников ефект. В стайни условия се препоръчва да се използва пясъчно-торфена смес за засяване на семена, а контейнерът, където са засадени, трябва да бъде покрит с плътен полиетилен. След това мини-оранжерията трябва да бъде преместена на топло място, ако е възможно, тя трябва да бъде осветена от слънцето.

Възможно е да се ускори моментът на поява на разсад от полезен панданус, ако са насажденията да бъде осигурено изкуствено или естествено осветление до 10-11 часа на ден... Първите издънки обикновено се появяват в края на четвъртата седмица. Трябва обаче да мине много време, преди да дойде благоприятният момент за трансплантацията им на постоянно място.

Как да трансплантирате млади разсад и трайни насаждения

Признак, че разсадът е готов за разсаждане, е когато достигнат височина най-малко 10 см. Тук обаче трябва да бъдете много внимателни, тъй като корените на панданус са много крехкитака че те могат лесно да бъдат повредени.За да се избегнат наранявания, се препоръчва използването на метода за претоварване, като се уверите, че улавяте значителна част от старата почва в нови контейнери за засаждане. Експертите препоръчват тази процедура да се прави през пролетта.

Примери на възраст 2-3 години обикновено имат време да образуват въздушни корени, те се нуждаят от повторно пресаждане, когато пространството на саксията стане недостатъчно за тях... По време на трансплантацията горните въздушни корени не трябва да се потапят в земята. Не бива да се притеснявате твърде много за това, тъй като панданусът расте в същото състояние в естествената си среда.

За да се сведе до минимум рискът от увреждане на растението, се препоръчва да се трансплантират млади разсад в големи саксии.

Домашни грижи: как да отглеждате и поддържате декоративно растение?

Снимка на панданус в саксия - растението расте красиво у домаКултивирането на фалшива палма у дома не винаги е успешно. Има ситуации, когато растенията имат промени, които карат собственика сериозно да мисли за тяхното премахване:

  1. Листата пожълтяват. Това състояние показва, че в растението присъстват паразити.
  2. Кафяви връхчета на листата. Най-вероятната причина е твърде горещ и сух вътрешен климат.
  3. Малки листа с бледо оцветяване. Това се случва, когато на растенията липсва светлина.

Местоположение и перспективи за растеж

Когато отглеждат панданус у дома, те спазват същите правила, както при обикновената палма. На първо място, трябва да създадете достатъчно място за растенията да растат.... За пандануса това е особено важно, тъй като листата веднага ще спрат да растат, когато се блъснат в мебели или завеси.

Обикновено повечето начинаещи животновъди на етапа на засяване на фалшива палма у дома не мислят за това колко място ще й трябва след 5-6 години. Възрастните екземпляри имат бодливи листа.което може да създаде дискомфорт при допир. В допълнение към това, няма да работи, ако поставите такъв гигант на перваза на прозореца. Ето защо, ако условията у дома не позволяват да го отглеждате до максималните си размери, тогава се препоръчва незабавно да изберете по-компактни сортове палми.

Отглеждане на панданова палма: осветление през лятото и зимата

Pandanus не понася условия на слаба светлина, поради което напълно очакваната реакция в този случай ще бъде увяхване, а понякога и изсъхване на листата. Те губят своята гъвкавост с течение на времето.губят своята привлекателност. Ако отглеждате пъстър сорт панданус, той определено ще промени първоначалния си цвят.

За нормалното развитие на пандануса е необходимо да се осигури ярко разсеяно осветление. Пряката слънчева светлина е вредна за растенията. Затова се препоръчва да държите саксията в сенчестия ъгъл на стаята., чиито прозорци са разположени от слънчевата страна. Също така ще трябва да вземете мерки за правилно оформяне на короната и багажника. За да направите това, трябва да разгъвате пота на всеки два до три дни. Ако това не бъде направено, тогава листата ще се простират само в една посока и това ще доведе до дисбаланс в развитието.

Pandanus в апартамент може да пусне корени с подходящи грижи.С настъпването на есента цветето може да се инсталира на осветено място, така че меките студени слънчеви лъчи да падат върху него. В някои случаи това не е достатъчно, за което растението реагира чрез смяна на листатакоито избледняват и потъват. В този случай ще трябва да извършите допълнително осветление с осветителни устройства. Преди това се изискват обикновени флуоресцентни лампи, които трябва да бъдат монтирани над пандана на разстояние 60–70 см от короната и включени за 6–8 часа.

С честота веднъж на ден е необходимо да се проветри стаята, като се уверите, че няма силно течение.

Описание на поливането и влажността на въздуха

Как да отглеждаме панданус в саксия - полезни съветиПанданус може лесно да понася ниска влажност на въздуха, но може да бъде сериозно повреден от проникване на влага в пазвите на листата.Когато се грижите за растение, трябва да се помни, че утаената вода трябва да се излива само стриктно под корените. По този начин уреждането на душ за него е неприемливо. За напояване се препоръчва използването на утаена вода.загрята с 2-3 градуса над стайната температура. Важно е да поддържате почвата влажна през цялото време. Ако използвате студена течаща вода за напояване, тогава растението ще изпита силен стрес, което е по-добре в случай на забавяне на развитието му.

Когато панданусът се отглежда в условия на ниска влажност на въздуха, върховете и ръбовете на листата, които започват да изсъхват, първи реагират. Този проблем може да бъде предотвратен чрез избърсване на листата с влажна кърпа два до три пъти седмично.Ю. Декоративният характер на пандануса се придава от големите му листа, така че е необходимо да се поддържат чисти. Трябва да ги избършете много внимателно, защото поради наличието на остри шипове по тях те могат да създадат много неприятности.

Заключение

Панданусът е доста оригинално тропическо растение, което веднага привлича вниманието поради впечатляващите си размери. Това не е случайно получи името "спирална длан"... Дори въпреки факта, че той се чувства най-комфортно в тропиците, той може да се отглежда в суровите климатични условия на нашата страна.

Първо обаче трябва да вземете предвид някои от характеристиките на тази палма и най-важното е, че това, което трябва да запомните, е, че панданусът се нуждае от достатъчно пространство, тъй като докато расте, се образуват големи листа, които изискват място. Също толкова важно при отглеждането му у дома осигурете оптимален режим на температура и влажност, тъй като за нормалното развитие на панданус е необходимо да се създадат условия, максимално близки до естествените.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.