Грижи за коледната звезда у дома: сортове, снимки

Сред вечнозелените храсти има много забележителни растения. Това е коледната звезда, която представлява семейство еуфорбия. Името му звучи много необичайно - в превод от латински означава "най-красивата еуфорбия". Той има и неофициално име - Коледната звезда. Това растение е открито за първи път в Мексико и Централна Америка.


Като се има предвид, че коледната звезда расте в тропиците, тя има доста впечатляваща височина, която е три метра... Образците, отглеждани в закрити условия, изглеждат по-скромни - те не надвишават 40 см височина. Растенията имат елипсовидни листа с назъбени ръбове с тъмно зелен цвят.

Що се отнася до цветята на коледната звезда, те приличат на компактни жълти розетки. Около тях са разположени червени прицветници. През последните години животновъдите успяха да разработят нови сортове от най-красивите млечни водорасли, така че днес не е необичайно да намерите в магазина растения, които имат жълти, розови, бели, двуцветни прицветници.

Въпреки това, когато отглеждате коледна звезда у дома, трябва да вземете предвид някои нюанси и препоръки, следвайки които можете да постигнете обилен цъфтеж на най-красивата коледна звезда.

Как да се грижим за стайна цветя на коледната звезда

Снимка на растение лесно привлича вниманието. Но не само цветето е необичайно, но и името му. Доста е просто да го обясним, защото растението започва да цъфти по Коледа, така че му е дадено името "Коледна звезда". Въпреки това, по време на края на цъфтежа, растението губи не само съцветия, но и листа, на този етап от своето развитие съществува риск от пълната му смърт. Въпреки това е в силата на всеки производител да запази това красиво растение, за което просто трябва да запомните някои моменти относно отглеждането му:

 • Саксийни цветя коледна звездапри първите признаци на падане на листа, трябва да се откажете от поливането и обличането. Наложително е стъблата да се подрязват на височина 15 см от нивото на земята.След това растението се прехвърля на тъмно място, където трябва да бъде до края на пролетта;
 • в края на пролетта коледната звезда трябва да бъде върната на слънчево място, където от този момент те започват да извършват обилно поливане и торене;
 • при първите признаци на растеж най-красивата млечка се трансплантира в нова почва;
 • Ефективна мярка, която стимулира процеса на образуване на пъпки, е да поставите растението на тъмно място от октомври или вместо това то е покрито с кутия. Подобна операция с коледна звезда трябва да се извършва поне до 14 часа на ден;
 • забелязвайки, че прицветниците вече са се образували, можете да спрете да държите цветето на тъмно място. От този момент нататък трябва да му осигурявате редовно поливане.

Трябва да се обърне голямо внимание на перфектната коледна звезда, като същевременно ги подчертава сок, който е много отровен... Всеки контакт с него може да бъде опасен за здравето: ако сокът попадне върху кожата, той може да предизвика алергични реакции, когато взаимодейства с очите, може да настъпи слепота, с устната кухина - рефлекси. За да се предотвратят подобни негативни явления, се препоръчва всички дейности по грижата за коледната звезда да се извършват в гумени ръкавици.

Подходяща температура за отглеждане на растение на коледна звезда

Това растение ще боли по-малко и ще цъфти по-дълго, ако е така растат при благоприятни температурни условия... За да направите това, трябва да вземете предвид следните точки:

 • най-благоприятен за цветето на коледната звезда е температурният режим от 18 до 25 градуса по Целзий;
 • в момента, в който цветята започват да се образуват, се препоръчва да се намали температурата до 14-16 градуса;
 • през студения сезон, когато коледната звезда е в покой, препоръчително е температурата в помещението да се поддържа не по-висока от 14 градуса по Целзий;
 • препоръчва се да отглеждате коледна звезда на тихо място, което трябва да бъде защитено от течения.

Осветление

Коледната звезда се чувства най-удобно, ако е така растат на перваза на прозореца... Трябва да има добро осветление, но трябва да се избягва пряка слънчева светлина. Неспазването на тази препоръка може да доведе до негативни промени: много скоро листата ще станат кафяви и ще започнат да падат.

Поливане на закрито растение на коледна звезда

Как да се грижим за домашната си коледна звездаПрез зимата цветето се полива според нуждите: можете да определите момента по това как почвата започва да изсъхва напълно. Съвсем различно е да се гледа през лятото, кога напояването се извършва всеки ден в малки количества.

На етапа на цъфтеж е полезно да се допълва напояването с пръскане, което се извършва на всеки три до четири дни. За целта използвайте леко топла вода, която трябва да се влива поне 1 ден.

Ако следвате тези прости правила за поливане, вече няма да се налага да наблюдавате как коледната звезда изпуска привлекателните си листа.

Подхранване

Торове се внасят в почвата под коледната звезда два пъти месечно. Първото хранене се извършва през пролетта, а последното - през есента. Препоръчва се за тази цел прилагайте минерални торове... Когато най-красивата еуфорбия започне да цъфти, се използват торове, богати на калий. Но по този резултат има мнение, че коледната звезда може да се справи и без хранене. Смята се, че цветята с най-високо качество се получават само когато не се вземат специални мерки по отношение на растенията на този етап от жизнения цикъл.

Коледна трансплантация на цветя в саксия

Когато коледната звезда излезе от спящото си състояние, което обикновено се случва в края на април или началото на май, тя може да бъде трансплантирана. Това може да се определи от началото на образуването на зелени листа по стъблата. При подготовката за засаждане на красива коледна звезда, дъното на саксията трябва да се запълни с дренажен слой. Трябва да се обърне внимание и на почвата, която трябва да има некисела реакция.

За подготовката на почвата за засаждане се използват листни почви, торф, глинеста трева и пясък. Всички тези компоненти се приемат в съотношение 2: 1: 3: 1.

Възможно е да увеличите шансовете за коледна звезда за оцеляване на ново място и да я направите по-устойчива на болести, ако проявите максимално внимание при пресаждането в нова саксия. Тук е много важно да се уверите, че максималното количество стара почва остава в корените. В противен случай грижите се извършват по обичайната схема.

Как да режем цвете на коледна звезда?

Поливна коледна звездаДомашни грижи предвижда подрязване, което се извършва по време на пожълтяване на листата, стъблата се отстраняват на ниво 15 см от нивото на почвата. Необходимо е тази процедура да се извърши отново в края на трансплантацията, когато започват да се образуват нови издънки. Тази операция осигурява максимална привлекателност за растението и правилната форма.Положителният ефект от подрязването на коледна звезда е, че растението ще цъфти повече от веднъж в бъдеще.

Също така е възможно да се намери полезна употреба за слаби, подрязани издънки, които могат да служат като посадъчен материал за размножаване.

Период на покой

Този етап може да се определи от образуването на листа в коледната звезда. Това се наблюдава най-често в началото на април. В този случай растението трябва да бъде пренесено на тъмно, хладно място, където трябва да бъде до началото на май.

Размножаване на коледната звезда у дома

Методът на сеитба не е подходящ за производство на нови растения от коледна звезда у дома. Следователно тук е възможна само една опция - възпроизвеждане с помощта на резници. За да направите това, ще трябва да подготвите издънки в края на пролетта. Резниците, които трябва да се режат, трябва да са с дължина не повече от 70 см. Също така трябва да се уверите, че резниците имат поне 4 или 6 големи бъбрека.

Също така, по отношение на резниците, се извършва операция за отстраняване на отровния сок. За тази цел те трябва да бъдат поставени в топла вода, задържайки в нея за 25-35 минути. Накрая върху среза се нанася специален агент, който ускорява образуването на корени. За засаждане се приготвят контейнери, напълнени с пръст, за подготовката на които се използват следните компоненти:

 • пясък;
 • сух тор;
 • хумус.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че почвата трябва поддържайте мокри... След засаждането на резниците контейнерът трябва да се пренесе на светло място, да се разтегне филм върху него и да се поддържа температура от 24-28 градуса по Целзий в стаята. Много е важно почвата да не плесенясва. За тази цел е необходимо редовно да се проветрява, като леко се отваря защитното фолио. Поливането се извършва на всеки три до четири дни. Това може да стане по обичайния начин или чрез пръскане с помощта на спрей бутилка.

Когато измине месец, след като резниците са напълно вкоренени, полиетиленът може да се отстрани и температурата да се понижи до 16 градуса по Целзий. С настъпването на есента младите растения се трансплантират в саксии с диаметър 20 см. Обикновено при подходящи грижи разсадът навлиза във фазата на цъфтеж след една година.

Болести и вредители

Вредители по коледна звездаНа коледната звезда има много вредителиот което тя може да бъде сериозно наранена. Този списък включва мащабни насекоми, брашнести червеи, трипси, белокрилки и акари. Често по време на заболяване можете да видите как листата се покриват с бяла маса, подобна на восък. Те също могат да имат белезникави, неприятни петна.

За борба с вредителите може да се използва заедно с химическия състав и народни средства... От последните може да се предложи следното:

 • сапунен разтвор показва добри резултати в борбата срещу насекомите и листните въшки. За целта те трябва редовно да обработват заразените листа веднъж седмично. След всяко триене растенията трябва да се изплакват с чиста вода;
 • минералното масло може да се използва за борба с глистите.

Въпреки това не винаги е възможно да се справите с проблема с помощта на народни средства. В този случай има смисъл да се обмисли възможността за закупуване на специално защитно оборудване, за да започнете своевременно да се борите с болестта и да избегнете пожълтяването на коледната звезда.

Достатъчно опасни болести за растенията са следните:

 • Сиво гниене. Благоприятни условия за появата му възникват при обилно поливане и висока влажност. Може да се идентифицира по сив, гъбичен цвят по стъблата и кафяви петна по листата. За борба с него можете да използвате лекарствата "Skor", "Celandine" и "Fundazol";
 • Фузариум. Това заболяване е опасно, защото може да провокира пълната смърт на леторастите;
 • Гнойно гниене. Когато се появи на цветята, можете да забележите характерен цъфтеж на бяло. Това заболяване обикновено води до смърт на растението. Възможно е да се справите с него с помощта на препарати Topaz и Fitosporin-M.
 • Често, когато се отглеждат в закрити условия, листата започват да пожълтяват в коледната звезда. Най-вероятните причини за това са твърде много поливане и хладни условия за отглеждане. Тези фактори провокират загниването на корените, на което листата, които променят цвета си, реагират първи. Това обаче може да се дължи и на много лошо поливане. В този случай най-красивата еуфорбия може да привлече кърлеж, в резултат на което листата започват да пожълтяват.

Заключение

Грижи за коледната звездаДори като се вземе предвид фактът, че коледната звезда е тропическо растение и то у дома по нашите географски ширини може да се отглежда успешно... Това растение е силно декоративно, както се вижда от листата и цветовете му. Можете обаче да се насладите на тази красота само ако спазвате правилата за грижа за нея.

Особено внимание трябва да се обърне на температурния режим, като се има предвид, че тропиците са естественото му местообитание. Следователно на всеки етап от развитието на растенията трябва да се поддържа определена температура. Също толкова важно е по време на грижите и поливането на коледната звезда. Освен това само това може да не е достатъчно. Затова освен него се препоръчва и пръскане, което ще спомогне за поддържане на оптимално ниво на влажност.

Коледната звезда у дома
Как изглежда коледната звезда?Саксийни цветя коледна звездаКак изглежда коледната звезда?Коледна звезда за разплодСтайна коледна звездаЦвете на коледната звезда - домашни грижиОтглеждане на коледна звездаУсловия за отглеждане на коледната звездаСортове коледна звездаЦвете на коледната звезда - домашни грижиКрасиво цвете на коледната звездаРазмножаване на поинсентияОписание на цветето на коледната звезда

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.