Грижа за растенията за кафе на закрито Арабика

Въпреки че днес има много интересни декоративни растения, много производители на цветя не отказват възможността да имат такъв необичаен представител на флората като кафето в дома си. Не всеки обаче се осмелява да приложи тази идея, защото погрешно вярва, че няма да може да расте и да се грижи за това растение. В действителност всичко е различно, защото с подходящия подход можете успешно да отглеждате кафеено дърво у дома.


Родината на кафевото дърво е Африка и по време на своето съществуване кафето е успяло да се разпространи по цялата планета. Днес не се отглежда само в онези региони, където климатът е твърде суров. Ако му осигурите подходящи грижи, ще минат няколко години и ще можете да опитате ароматна напитка, направена от зърнени култури, които сте отгледали със собствените си ръце.

Характеристики на семената

Ако най-накрая сами сте решили, че искате да опитате напитка, получена от домашно отгледано кафено дърво по всякакъв начин, тогава бъдете подготвени за факта, че трябва да работим усилено... Но на първо място, трябва да бъдете търпеливи, тъй като ще мине много време, преди плодовете да се появят. Освен това трябва да създадете подходящите температурни условия за кафевото дърво, за да може то да расте и да се развива добре.

Когато зърната на това растение са в земята, саксията трябва да бъде преместена на осветено място, където температурата трябва да се поддържа на ниво от поне 20 градуса. Създавайки такива условия, ще ускорите процеса на покълване на семената.

Когато отглеждате кафе, имайте предвид, че всяка външна намеса е само вредна. Следователно трябва да сведете до минимум количеството подрязване. Най-добре е да пропуснете тази операция напълно, освен ако растението не е надвишило вашите очаквания за размер. Трябва да се има предвид, че кафеното дърво цъфти по съвсем различен начин от обичайните за обикновения производител растения. Уникалността на кафевото дърво е тази за образуването на плодове цветята не изискват опрашване.

Преди да посеете узряло зрънце, трябва да го подготвите, като премахнете пулпата и го изплакнете с вода. След това се нуждаете от слаб разтвор на калиев перманганат, в който се поставя за половин час. След това трябва незабавно да засеете зърното в земята.

Характеристики на почвата

Дори опитните производители на цветя не винаги могат да отговорят на въпроса какви трябва да са грижите за едно кафено дърво. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, сред които качеството на почвата е от особено значение. Най-добре е да използвате смес, съдържаща много различни елементи, които ще повишат естествената му киселинност.

В зависимост от фазата на жизнения цикъл на растението, използвайте почвени смеси с различен състав:

 • Как да отглеждаме кафеено дървоСубстрат за засяване на семена и кълнове. За да го приготвите, трябва да вземете листна пръст и речен пясък, благодарение на което влагата може лесно да се абсорбира в почвата. Преди засаждането е наложително да се стерилизира субстратът.Това става чрез поставянето му на водна баня, където трябва да престои поне 5 минути. По време на сеитбата семената се полагат на повърхността на почвата. Ако бяха спазени всички препоръки, след около 1,5 месеца семената ще започнат да се излюпват. След като изчакате образуването на първите листа, трябва да помислите за трансплантация на разсад в по-подходяща за растеж почва. Имайте предвид обаче, че в началния етап от живота на растението трансплантациите ще трябва да се извършват всяка година, докато растението достигне възраст от 3 години. В бъдеще честотата на трансплантациите се намалява до веднъж на всеки две до три години.
 • Почва, предназначена за трансплантация на възрастно растение. Прави се на базата на кисел торф, пясък, листна пръст, хумус, въглен и мъх, които се вземат в равни количества. За да се спасите от досадното търсене на горните съставки, можете да ги купите в специализиран магазин за цветя. Ако искате млада издънка бързо да се превърне в пълноценно дърво, препоръчително е да я трансплантирате в голяма саксия. Тогава кореновата система ще се формира в дълбочина, в резултат на което растението ще може да поеме максималното количество хранителни вещества от почвата.

Засаждането на кафеено дърво по вегетативен начин включва подготовка на отрязани резници... За целта се държи 1-2 часа в специален разтвор. Можете да започнете да засаждате само след като сте подготвили всички необходими компоненти. Освен това те вече пристъпват директно към трансплантация на растението в земята, в която то трябва да бъде заровено не по-дълбоко от 3 см. В момента, в който се образуват първите листа на растението, може да се извърши нова трансплантация, при която всички Извършват се същите действия, както в случая с кълнове, отглеждани директно от семена.

Кафе арабика: домашни грижи

Как да отглеждаме кафеено дървоКогато се подготвяте за засаждане на саксийно кафе растение Арабика, трябва да запомните, че то ще се чувства най-удобно, ако е предоставено достатъчно светлина... В горещите тропици кафето винаги се отглежда със засенчване. При отглеждането на кафе у дома трябва да се възприеме малко по-различен подход: необходимо е да се създаде максимално осветление за него, в противен случай дефицитът му ще забави растежа на растението и в някои случаи може да има забавяне на плододаването.

През зимата се препоръчва цветето да се държи на най-топлата южна страна. Въпреки че тук трябва да се помни, че температурата не трябва да пада под 15 градуса. Особено трябва да бъдете внимателни в студените и облачни дни, когато трябва да използвате близо до растението флуоресцентни лампи... С негова помощ можете напълно да задоволите нуждите на кафето от светлина и топлина.

Капризността на едно цвете се проявява във факта, че оптималният режим на осветление за него трябва да се поддържа постоянно за дълго време. Ако се опитате да обърнете дървото, това само ще ви помогне да получите красиви листа. В този случай най-вероятно ще останете без дългоочаквана реколта. Препоръчва се кафеното дърво да се предпазва от пряка слънчева светлина; не е препоръчително да се държи от северната страна, където ще получава минималното количество светлина.

През топлия сезон, когато слънцето е особено жарко, ще трябва редовно да поливате кафето си отделена вода при стайна температура... За да поддържате оптимална влажност, ще трябва да се погрижите за листата, за които е желателно да се пръска.

Когато планирате да преместите саксията на друго място, първо трябва да се подготвите за операцията.

Растението трябва да расте увито в марля в продължение на няколко седмици. Това ще осигури разсеяно осветление за него. Благодарение на това ще може по-добре да свикне с новото осветление. В процеса на разработване на кафевото дърво ще трябва да се извършат трансплантации, което е доста просто събитие и не изисква специални умения.Основното нещо е да следвате точно препоръките за грижа за растенията.

Поливане

Поливането е много важно за кафевото дърво.

 • трябва да се обърне специално внимание на качеството на водата: съставът й да не съдържа примеси от вар, които могат да причинят сериозна вреда на кореновата система;
 • също така трябва да следите нивото на киселинност на почвата. За да се поддържа, е полезно да се добавят няколко капки оцет или кристали от лимонена киселина към утаената вода, която се използва за напояване. Въпреки че кафето реагира положително на влагата, нивото на влажност не трябва да се надценява;
 • превръзките също са ефективни, които се препоръчва да се извършват поне веднъж на всеки 1,5 месеца. За това най-подходящи са минералните течни торове, които стимулират образуването на нови издънки и с това растението ще получи всички хранителни вещества, важни за нормалното развитие.

Храна

Кафе арабика в гърнеЗа нормалното развитие на кафето не е достатъчно за хранене през пролетта. Особено трябва да бъдете внимателни с растението на етапа на формиране на цветя, тъй като в тази фаза кафето се нуждае от повече азот и фосфор. Можете да ги предоставите на растението, като използвате обикновени стърготини от рог или костно брашно.

Имайте предвид, че обикновеният човек, без специални инструменти, не може да разбере какво ниво на киселинност има почвата, използвана за отглеждане на кафе. Ето защо, за да се избегнат затруднения в грижите за кафето, се препоръчва да се потърси помощ от специалист в цветарски магазин, за да може той да предложи най-подходящото хранене. Ако сте ограничени във финансовите ресурси, тогава можете да използвате наличната опция за торене. Може да бъде обикновен мъх, открит в горските райони.

Прилагането на точния тор в точното време ще помогне да се стимулира растежа на кафето, което е много важно за вас, тъй като очаквате кафеното дърво да израсте. За да направите това, ще трябва редовно да прищипвате страничните издънки. При първите признаци на изсъхване на част от растението е необходимо да ги премахнете в основата на покриващата листна дръжка.

Трудности за справяне

Грижа за кафетоПравилната поддръжка на кафе включва контрол на нивата на киселинност в почвата. В противен случай растението ще реагира на това, като загуби обичайния си тъмнозелен цвят на листата, лъскава сянка, в резултат на което те ще се обезцветят. Постепенно можете да наблюдавате как листата започват да пожълтяват и след известно време растението може напълно да изсъхне, ако не му бъде осигурено необходимото количество чист въздух. Не е добре за кафе и висока влажност в помещението, тъй като това провокира загниването на листата, често причинявайки сериозно заболяване, което впоследствие отнема много време, докато кафето се възстанови.

Преди да отглеждате кафе у дома, е полезно да обсъдите важни моменти с професионалист, който може да говори за начини за защита срещу най-често срещаните болести и вредители:

 • паяк;
 • ножници;
 • брашнест;
 • листни въшки;

С тази информация можете лесно да създадете най-много оптимални условия за отглеждане, и това ще увеличи шансовете ви да получите ароматни плодове след няколко години.

Заключение

Кафе в гърнеСлед като са натрупали известен опит в отглеждането на прости декоративни растения, някои от цветарите вероятно са имали желание да отглеждат кафе у дома. Не си струва да се отказваме от тази идея, тъй като тя е напълно осъществима. Въпреки че това процесът ще отнеме много време, обаче, с подходяща грижа за дървото, след няколко години можете да получите ароматни плодове от кафе, отгледани сами. Ето защо, ако не се страхувате от трудностите и сте готови да се борите с болести, след като сте получили теоретично обучение по основите на отглеждане на кафеено дърво в закрити условия, можете да се захванете с бизнеса.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарСаня

   благодаря на разработчиците на статията

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.