Грижа за жасмин гардения у дома

Съвременното видово разнообразие на цветята е представено от много групи и във всяка от тях има необикновени растения. Такава в семейство Маренови е гарденията - цвете с необикновена красота и нежност. Много производители не могат да забравят красотата му и това е напълно разбираемо, като се има предвид, че декоративната зелена зеленина е перфектно допълнена от бели двойни цветя.


Гардения е широко представена в южните райони на Африка, Китай и Индия. Родът на това растение е многобройен и включва около 250 вида. Повечето от тях са диви, с изключение на жасминовата гардения, която е успяла да се превърне в култивирано растение. Въпреки това, за да отглеждате този сорт на закрито, той трябва внимателно да се гледа.

Описание

Грижите за гардения изискват специално вниманиеВ естествени условия това растение изумява с впечатляващите си размери, тъй като може да достигне височина от 2 m. Екземплярите, които се отглеждат в закрити условия, изглеждат по-скромни., обикновено те са ограничени по височина до 50 см. Струва си да се отбележи, че гарденията може да се счита за достоен заместител на роза, тъй като има аромат и външен вид, който е възможно най-близо до нея.

Жасминът гардения може да бъде украсен само с единични цветя или цветя, представени под формата на съцветия. Тези разлики са специфични за сорта.

Най-голям интерес за животновъдите представлява жасминовата гардения, тъй като нейният цъфтеж обхваща доста дълъг период от време: първите цветя цъфтят в средата на лятото и изсъхват едва през октомври. Много, който лично е видял това растение, е забелязал силната му прилика с роза... Ето защо гарденията ще бъде много подходяща на закрито. С негова помощ можете да създадете освежаваща и красива атмосфера, а също така ще насити въздуха с приятен аромат.

Поради наличието на толкова изразени декоративни свойства в гардения, тя е широко разпространена в градините в страни с тропически климат. На места gусловията не са толкова меки, отглежда се в закрити и оранжерийни условия... И въпреки че климатът налага ограничения, тук можете да се насладите и на цветята на жасминовата гардения.

Домашни грижи

Цветята на гардения могат да бъдат бели или жълти.В естествената си среда гарденията е неизискваща към условията на отглеждане. Съвсем различен подход към нея обаче трябва да бъде, когато расте вкъщи, където трябва да отдели много време. Първо трябва да се погрижите за създаването на добро осветление през цялата година... Но по време на грижите той трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина, в противен случай може да доведе до изгаряния на листата. Ето защо е важно да изберете правилното място за отглеждане в стаята. Препоръчително е да го поставите на перваза на прозореца, разположен от западната или южната страна.

Поливане и влага

Жасминовата гардения ще се чувства комфортно, ако й е осигурена висока и равномерна влажност на въздуха. Това може да се постигне, ако саксията за цветя се държи на палета, пълна с мокра експандирана глина. Ефективните мерки са чести пръскания и топли душове.Трябва обаче да се внимава влагата да не попадне върху цветята, в противен случай върху тях ще се появят петна. По време на такива процедури е препоръчително да се предпази почвата от проникване на вода.

  • през лятото оптималната температура за отглеждане на жасминова гардения е 20-25 градуса, а през зимата - 10-15. През зимата гардения се отглежда в по-хладни условия, така че липсата на осветление няма сериозно отрицателно въздействие върху нейното развитие. Честата вентилация също е от полза, за да не се повишава температурата. Въпреки това, преди да извършите подобна процедура, се препоръчва да занесете цветето в съседната стая. Теченията са голяма опасност за гардения, тъй като това може да доведе до отпадане на цветни пъпки;
  • през цялата година трябва да поддържате почвата влажна. Тук обаче трябва да спазвате мярката, като избягвате стагнацията на влагата. Препоръчва се повърхностно напояване, за да могат солите да достигнат кореновата система. През зимата грижата за гардения изисква ограничаване на поливането до минимум; има смисъл да се извършва само ако има признаци на изсъхване. Меката вода със стайна температура е най-подходяща за тези цели. Когато отглеждате гардения в домашни условия в екологично чисти региони, чешмяната вода може да бъде заменена с дъждовна и разтопена вода;
  • Ако вярвате на препоръките на опитни градинари, е полезно да използвате солена вода между всеки 2-3 поливания. Приготвя се чрез смесване на 3 капки лимонов сок в един литър вода. Осигурявайки гарденията с този вид вода, тя може да усвоява по-добре хранителните вещества от почвата. При неправилно избран режим на поливане има вероятност от заболяване на кореновата система.

Засаждане и пресаждане

Гардения се продава в магазините за цветя в саксииКогато се подготвяте за засаждане на гардения, препоръчително е да използвате кисела почва. Този състав е най-подходящ за нея, тъй като позволява снабдявайте я с полезни вещества... Ако не е възможно да приготвите такава почва самостоятелно, тогава можете да отидете в специализиран магазин и да си купите смес за кисели растения там.

Ако се предполага, че поливането се извършва с твърда вода, тогава за поддържане на необходимото ниво на киселинност на почвата е необходимо водата да се подкислява постоянно. Цветята от това семейство се чувстват най-добре в почвата, в която влагата бързо се абсорбира и задържа дълго време.

Такива свойства могат да се придадат на почвата, като се добавят следните компоненти към нея:

  • пясък;
  • перлит;
  • сфагнум, който също подкислява почвата.

За да се определи подходящият момент за разсаждане на гардения у дома, е необходимо да се вземе предвид размерът на цветето и наличието на свободно място в саксията за кореновата система. Самата трансплантация се извършва по метода на претоварване на земна бучка в по-голям контейнер, като предварително ги е напълнил с подходящ почвен състав. Възрастните екземпляри трябва да се трансплантират на всеки три до четири години.

Подхранване и резитба гардения

Присаждането на гардения на практика не се различава от другите саксийни растения.Домашните грижи включват хранене, на което растението реагира добре. Торовете се прилагат най-добре през най-активните фази на растеж на гардения, така че това се прави през пролетта и лятото. Обикновено подхранването се планира до момента, в който са минали 30-60 дни след пресаждането или засаждането.... Това обаче не се отнася за новозакупени растения, които са останали без оплождане през първия вегетационен период. Почвата, с която се пълни контейнерът, вече съдържа достатъчно хранителни вещества. Обикновено торенето се извършва с помощта на кисели комплексни вещества, предназначени за торене на азалии.

Листният дресинг има положителен ефект върху развитието на гардения жасмин. Може да бъде решение с минерални комплексни торове. През зимата можете да използвате лекарството магнезиев сулфат или железен хелат. Внасят се повърхностно... Храненето обаче ще бъде неефективно без компетентна и навременна грижа. Поради това през целия вегетационен период е необходимо да се поддържа оптимално ниво на киселинност на почвата, в противен случай може да възникне забавяне в развитието, както и проблеми с цъфтежа.

Подрязване

Когато отглеждате гардения жасмин у дома, трябва редовно да режете. Основната цел, за която се извършва, е създаване на декоративен външен вид... Най-добре е да оформите короната след края на периода на цъфтеж. Това обаче не се отнася за наскоро закупени цветя, които са останали без резитба през първата година от живота.

Размножаване

Покълващи семена на гардения - кълновете са засадени правилно.

За получаване на нови растения обикновено се използва методът на резници. Трябва да се помни, че две или три години след засаждането гарденията започва да цъфти не толкова обидно, както в началото, което не може да остане незабелязано от собственика. Въпреки това, в тази ситуация може да се намери решение... Използвайки резници, можете да върнете загубените свойства на стария храст или да отгледате ново растение. Резниците могат да се събират, след като последните цветя са избледнели. Трябва обаче да бъдете много внимателни при избора на издънки: клоните трябва да бъдат отрязани от върховете и само добре узрели.

Най-качествените резници са тези, които имат „пета“ - така се нарича парче стара дървесина. Можете да увеличите шансовете за вкореняване на издънка, като го третирате със стимуланти на растежа - Kornevin или Heteroauxin. Можете да засадите резници в почвата за вкореняване по всяко време на годината. - през есента или пролетта. Първо обаче е необходимо да се дезинфекцират издънките, за което те трябва да се държат известно време в разтвор на калиев перманганат. След това резниците се прехвърлят в подготвен субстрат, за който се вземат пясък и торф в равни количества.

След засаждането резниците трябва да бъдат покрити с найлоново фолио и пренесени в помещение, където температурата трябва да се поддържа най-малко 25 градуса. През цялото време е необходимо внимателно да се грижите за издънките.чрез проветряване и поддържане на почвата влажна. Когато се създават благоприятни условия за издънките, вкореняването им настъпва в рамките на 30 дни. Тогава идва моментът да ги трансплантирате на постоянно място: като почвен субстрат се използва смес, която се приготвя на основата на торф, иглолистна почва и пясък.

Съдържание през зимата

Гардения може да се разболее най-често и листата започват да изсъхват.През зимата грижата за жасминовата гардения трябва да бъде не по-малко внимателна, отколкото през лятото. По това време на годината тя трябва да осигури достатъчно осветление, тъй като при недостиг на това цветето може да отслабне. Това проблемът може да бъде решен чрез поддържане на максимална осветеност на закрито и температурата е на 10-15 градуса. При условия на недостатъчно осветление се препоръчва да се извършва изкуствено допълнително осветление. Не трябва да се пренебрегва и почвата, която трябва да се поддържа леко влажна.

Времето за цъфтеж на гардения може да варира, което се влияе от сорта растения. За да се ускори този момент, е важно да се осигури стабилна нощна температура, която не трябва да пада под 16 градуса. Много сортове гардения са бели на цвят., който впоследствие преминава в жълт или кремав. Преобладаващият брой видове гардения радват не само с красиви цветя, но и с приятен аромат на жасмин.

Във всеки момент обаче това удоволствие може да бъде прекъснато от болести и вредители. Най-голямата опасност за гарденията представляват вредители като:

  • брашнест;
  • листна въшка;
  • ножница.

Ефективен метод за справяне с тях е обработката с инсектициди.

Гардения жасмин у дома: снимка на цветя
Грижата за вашата гардения вкъщи започва с избора на подходяща почва.Цъфтенето на гардения може да започне у дома през пролетта или лятото.Гардения обикновено не цъфти през пролетта.Гардения може да се отглежда от семена у дома.

Проблеми

В някои случаи опасни за нея промени могат да настъпят в държавата гардения, които изискват незабавни действия от страна на собственика.

Пожълтяването на листата е признак на болест на корените, причинена от неадекватно поливане. Ако гарденията се полива твърде често или рядко, тогава това влияе негативно на кореновата система, но се проявява върху листата... Те обикновено реагират с пожълтяване и кафяви петна. Понякога листата могат да започнат да пожълтяват, ако имат недостиг на желязо. В този случай проблемът е доста лесен за решаване - трябва да използвате лекарството Ferovit. Този тор трябва да се прилага, докато цветето напълно се възстанови от болестта.

Заключение

Една от причините, поради които много производители използват жасминова гардения за отглеждане на закрито, е това тя е единственият представител в семейството си, което е култивирано растение. И това да не говорим за декоративните свойства, които притежават неговите цветя.

Всеки цветар може да се наслади на тази красота, тъй като този вид гардения не създава големи проблеми в грижите. но въпреки това трябва да се спазват определени правила за грижи, в противен случай тази гардения не само няма да цъфти, но в определен момент може да изсъхне. И знаейки как да се грижите за гардения у дома, можете да бъдете сигурни, че ще постигнете нейния обилен цъфтеж всеки сезон.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.