Пролет на перваза на прозореца: 6 стайни растения, които цъфтят през студения сезон

Всяка стая изглежда по-удобна, ако в нея се усеща ароматът на цветя. Но при ежедневната покупка на букети можете да се счупите и всъщност не искате да гледате колко бързо изсъхват красивите цветя. Най-правилният изход е да засадите стайни растения в саксии. Изберете сортове, които ще ви зарадват с цъфтеж дори през студения сезон.

Коледна звезда

Със сигурност мнозина са обърнали внимание на това ярко червено цвете, което се смята за символ на Коледа. Коледната звезда често е наричана „Коледната звезда“. Но противно на общоприетото схващане, това цвете съществува не само в червено или алено. Листата му могат да бъдат бели, розови, кремави и лимонови. Така всеки ще намери подходящ цвят за своя вкус и за интериора на апартамента си.

За да може коледната звезда да цъфти по времето, през което се нуждаете, през есенния период (в рамките на два месеца), ограничете я до светлата част от денонощието. Трябва да продължи не повече от 10 часа. За това можете да поставите растението в килер или просто да го покриете с нещо за известно време. В периода от юни до октомври прилагайте само универсални превръзки върху почвата.

Хипеаструм

Друго необичайно закрито цвете, което изглежда много елегантно. Големи цветя на хиппеаструма цъфтят на дълго тънко стъбло. Започва да цъфти точно по време на новогодишните тържества, така че растението ще бъде отлична декорация за вашия апартамент по време на празниците.

Лилиите на закрито се предлагат в различни нюанси. Най-често производителите на цветя се стремят да закупят червен хиппеаструм (класически), но колекционерите избират оранжеви, жълти, розови и дори бели цветя, които изглеждат не по-малко впечатляващи в цветна градина.

Цъфтежът в хиппеаструм започва през декември и завършва през април. За да провокирате появата на цветя, трябва да съхранявате растението самостоятелно за 2-3 месеца при температура не по-висока от 15 градуса. След такова излагане стайните лилии се трансплантират в нова почва и контейнерът с тях се прехвърля на топло място. Поливането за това време се увеличава.

Декабрист

Това закрито цвете има много имена. Нарича се пресечен зигокактус, горски кактус на Шлумбергер, коледно дърво. Но повечето го наричат ​​Декабрист, тъй като това растение цъфти по време на зимните празници.

Съцветията на декабристите имат формата на фенери, които висят от дълги стъбла. Цветята могат да бъдат пурпурни, розови или червени. За да постигнете цъфтеж на коледно дърво, трябва да го поставите на хладно място за три месеца и да намалите поливането. След започване на цъфтежа, поливането е донякъде често (но не е нужно да бъдете твърде ревностен) и започнете да подхранвате на всеки 14 дни (с изключение на периода от септември до март).

Гузмания

Екзотично, състоящо се от зелени листни мечовидни листни плочи, сред които се образуват яркочервени, оранжеви или розови цветя. Гузмания цъфти за дълъг период. Оформя пъпки още в началото на есента и дава цветя до средата на зимата.

Следете стайната температура, докато това стайно растение цъфти. Не трябва да пада под 20 градуса. По време на периода на почивка нивото на температурата трябва да се поддържа около 18 градуса (и повече). Избършете периодично цветните листа и напръскайте с пулверизатор.

Фаленопсис

В противен случай се нарича орхидея (фаленопсисът е най-често срещаният тип от тях). Тази екзотика е много обичана от много производители на цветя. Въпреки това не може да се нарече лесен за грижи, така че е по-добре за начинаещи да отложат придобиването му и да натрупат опит.

Обикновено орхидеите цъфтят през есента. За да се удължи периодът на цъфтеж, е необходимо да се създадат най-благоприятните условия за цветето. Тъй като фаленопсисът обича топлината, температурата в стаята не трябва да пада под 18 градуса. Пръскайте редовно листата на фаленопсис, но се уверете, че водата не попада в розетките на цветето. Мястото, където стои контейнерът с орхидеята, трябва да бъде добре осветено, но светлината трябва да бъде разсеяна.

Японска камелия

Това нежно спретнато цвете ще цъфти само ако са изпълнени всички необходими условия. С подходящи грижи камелията ще ви радва със своите цветя от ноември до май. Венчелистчетата на съцветията са гладки, двойни и полу-двойни. Цветът може да бъде бял, розов, червен.

За да може камелията да цъфти навреме, трябва да регулирате стайната температура до 10-15 градуса. Ще ви е необходимо и допълнително разсеяно осветление, за да удължите изкуствено дневните часове на камелията.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.