Видове драцени: снимки и имена, домашни грижи

В колекциите на цветари много често се срещат закрити дървета с изправени стволове и тънки падащи листа с различна ширина и цвят. Това вечнозелено растение се нарича драцена. Поради своята оригиналност и непретенциозност, драцените са много популярни и се използват за украса не само на апартаменти, но и на офиси и търговски центрове.


Растението има повече от 60 вида, които се различават по дължината или ширината на ствола, цвета и размера на листата. Някои от тях растат и се размножават добре у дома.

Драцена на закрито - общо описание, снимка

Един вид драценаРастението от семейство Драценови расте в естествени условия в тропическите и субтропичните зони на Азия, Африка и Европа. Драцените са сред най-трайните дървета в света и често се бъркат с кординини или юки. Въпреки това, за разлика от тези дървета, корените на драцената имат оранжев оттенък.

В естествени условия храстът расте доста бързо и изненадва с цъфтежа и красотата на листата си, разнообразни по ширина и цвят. У дома на практика не цъфти и има зелена маса от листа само в горната част на стъблото. Естеството на растението е такова, че с течение на времето старите листа започват да падат. Не е нужно да се страхувате от това, но трябва да подадете аларма, ако дървото започне да хвърля листата си в големи количества и рязко.

Какво да направите, ако драцената остане суха и пожълтява рязко:https://myflower.desigusxpro.com/dikorastuschie-rasteniya/dracena/pochemu-u-dracen-sohnut-i-zhelteyut-konchiki-listev-chto-delat.html

Сортове драцена със снимка и име

Драцена деремская. При естествени условия дървото може да достигне височина от 4-5 метра. Тесните му тъмнозелени ланцетни листа могат да бъдат дълги до 1,5 м. Младите листа растат нагоре, но с възрастта започват да увисват. Различни сортове драцена deremskoy се различават по цвят и форма на листата:

 1. Драцена: домашни грижиShriveriana има широка жълто-бяла граница, която минава по ръба на листната пластина.
 2. Bausei е растение с широка бяла ивица в средата на листа.
 3. Warneckii е храст със сиво-зелени листа с тесни бели ивици по ръба.

Когато отмират, листата на драцената деремская на багажника оставете характерни следи.

Драцената е ароматна. Дървото получи името си благодарение на приятната миризма, излъчвана от цветята му. Въпреки това, той не цъфти у дома, но има красиви листа, чиято ширина може да достигне 10 см. Дървото е впечатляващо по размер и има дебел, нестабилен багажник, който изисква опора. Следните сортове са популярни:

 1. Lindenii е широколистно дърво с кремаво-бели ивици по краищата.
 2. Lemon Lime е бързорастящо растение с тънко стъбло.
 3. Compacta е високо, подобно на палма растение с тъмнозелени листа.
 4. Сортът Виктория е обрасъл със светложълти листни плочи, в средата на които има зелена ивица.
 5. Massangeana е дърво с големи сводести листа с дължина до един и половина метра.В горната част на лигнифицираното стъбло те се събират на куп. Листната плоча има светло зелен цвят и жълта ивица в средата.

Драцена граничеща или Маргината. Най-популярният тип, който често се използва при проектирането на различни помещения. Различава се на височина до 3 метра и заострени листа с дължина до 70 см. Тъмнозелените листни плочи могат да имат червеникавокафяв ръб или жълта разделителна лента.

Инструкции за отглеждане на драцена у дома:https://myflower.desigusxpro.com/dikorastuschie-rasteniya/dracena/cvetok-dracena-vyraschivanie-v-domashnih-usloviyah-i-foto.html

Драцена канарче отива драконово дърво... Расте на Канарските острови и в Западна Африка, където достига височина от 10 метра. У дома височината на дървото е не повече от един и половина метра. Листата с дължина 60 см са със синкав цвят и остри шипове в края. При наличието на добро осветление ръбът на листната плоча на драконовото дърво придобива червеникав оттенък.

Драцената е екранна. Дърво с къс ствол, на върха на който има сводести ланцетни листа с широчина до 4 см и дължина до един метър.

Драцена Сандер. Видът е късо растение с тънък ствол. Тъмнозелените листа със сребристи ивици са дълги 20 см и копиевидни.

Драцена стреля... Вечнозелен храст с височина до 3 метра се отличава с голям брой клони, чиято дебелина е малко повече от сантиметър. Зелените листа с жълти петна с дължина от 8 до 16 см растат на вихри. Техният заострен, удължен връх има триъгълна форма. На върха растат бяло-зеленикави съцветия.

Драцена разгъната. Високо дърво с дължина до 5 метра може да има няколко тънки ствола. Кожести на допир, ланцетни листа достигат 15 см дължина, зелени са и имат жилки от двете страни. В средната част ширината на всяка листна плоча е до 2,5 cm.

Драцената е дървовидна. При естествени условия височината на дървото достига 12 см. Зелените листа с форма на колан се отличават с жилки, дълги 1,5 м и широки до 8 см.

Драцена главата... Дърво с овални листа с широчина до 12 см и дължина около 10 см. Светлозелени блестящи листни плочи отдолу, отгоре имат тъмнозелен оттенък и белезникави петна. Листните дръжки не са дълги, краищата са остри.

Драцена Златна. Малък храст с къс и тънък багажник много обича топли помещения и висока влажност. Листата, стесняващи се до върха, дълги до 20 см, имат бяло-кремава сянка. От двете страни плътната листна периферия е покрита с напречни тъмнозелени ивици.

Драцена Годзеф... Нисък разклонен храст с лъскави кожести овални листа. Листните плочи с дължина до 10 см имат зелен оттенък и бели петна. Някои сортове имат листа, които приличат на листа дифенбахия... Цъфти със зеленикаво-жълти цветя с приятен аромат.

Dracaena aletrimis. Растението има още няколко имена - Cordilina Rumph, Dracaena Hooker, Dracaena Rumph. Дърво с височина два метра има приседнали, кожени на допир, копиевидно-мечовидни листа с дължина до 80 см. Леко вълнообразни листни плочи се отличават с бели ръбове, тясна основа, средна жилка и ширина 5 см.

Грижа за драцена у дома

За да може едно цвете да расте красиво и здраво, трябва да знаете всички нюанси на грижите му и стриктно да ги спазвате. Най-непретенциозните сред драцените са драконовото дърво, драцената деремская и граничещи. Всички тях относително сенкоустойчив и не изискват специален график за поливане.

Осветление и контрол на температурата

Dracaena compacta - вечнозелено храстово растениеПовечето растения предпочитат топли помещения без течение. През цялата година температурата в помещението не трябва да пада под +16 градуса. Спадът на температурите до +10 градуса и внезапните им промени могат да доведат до смърт на дърво.

Драцените с тъмни листа са неизискващи към светлина и се развиват добре при разсеяно осветление.Растенията със светли и цветни листа се нуждаят от повече слънце. Но във всеки случай всеки вид драцена трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина. Оптималното разположение на тези дървета е в задната част на светлата стая срещу прозореца.

Поливане и влажност на въздуха

Влагата и честотата на поливане са основните критерии за грижи и зависи от вида на растението. Маргината и деремската драцена не могат да бъдат силно овлажнени. В противен случай листата ще започнат да падат от тях. Почвата под драцената Сандера трябва да е влажна през цялото време. Във всеки случай изцяло глинената храна не трябва да изсъхва под никое растение.

За да се премахне загниването на корените, дърветата могат поливайте по-рядко и пръскайте по-често... Също така, 30 минути след поливането, натрупаната вода от тигана трябва да се излее.

Само Dracaena Canary и Gorzefa са благоприятни за изсушаване на въздуха в помещенията. Останалите видове предпочитат висока влажност. За това листата на дърветата се пръскат ежедневно. В горещия сезон и при включени радиатори пръскането се извършва два до три пъти на ден. Особено внимателно е необходимо да се напръска драцената деремская. Необходимо е да се гарантира, че водата не се натрупва в синусите на листата ѝ. От време на време листата се избърсват с влажна кърпа.

Трансплантация и хранене

Младите растения се трансплантират ежегодно в саксии, чийто диаметър трябва да бъде с 3 см по-голям от предишните. От петгодишна възраст дърветата на практика спират да растат, така че те се пресаждат само когато корените напълно запълват саксията.

За да смесите почвата, вземете на равни части:

 • торф земя;
 • чимове;
 • листна земя;
 • торф;
 • хумус;
 • пясък.

След трансплантацията на дърво в хранителна смес, грижата за него се състои само в поливане и пръскане. В продължение на няколко месеца не може да се храни. По-късно, през периода на активен растеж, драцените се хранят на всеки две седмици със сложни торове за стайни растения. В този случай не можете да използвате торене с флуор. Излишъкът от този минерал може да доведе до изсъхване на върховете на листата, образуване на жълти петна и падане на листа.

Размножаване на драцена

Вечнозелените растения могат да се размножават по два начина:

 1. Парче стъбло.
 2. Чрез резници.

Как правилно да се грижим за драценатаС първия метод за разплод той просто се отрязва парче стъбло с дължина най-малко 5 см... Трябва да се подсуши малко и да се забие в малка тенджера, пълна със земна смес. След появата на корените и страничните издънки растението се трансплантира.

Резниците се вземат от горната част на стъблото. Те се залепват в почвата и се покриват с буркан. Те трябва да се пръскат от време на време. Корените трябва да се появят след около месец.

Как да размножавате драцена с помощта на стъблени резници:https://myflower.desigusxpro.com/dikorastuschie-rasteniya/dracena/kak-uhazhivat-i-razmnozhit-dracenu-v-domashnih-usloviyah.html

След като се запознахте с видовете драцени и проучихте препоръките за грижите им, можете лесно да изберете ефектно вечнозелено растение с красиви листа за декориране на вашия апартамент или офис. Различни видове драцена ще изглеждат добре с дифенбахия, юка, фикус и други високи дървета.

Цвете драцена
Красиво закрито цветеОбразуване на драценаКак се отглежда драценатаЛюбимата на ДраценаКрасиво закрито цветеЦъфти ли драценатаДекоративно растениеГрижа за драценаДрацена: домашни грижиДрацена видЗелена драценаУсловия за отглеждане на драценаКак да отглеждаме драценаДрацена видДрацена сортовеКак да отглеждаме драцена

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.