8 растения, които обичат сянката

Озеленяването на апартамент се усложнява от факта, че не всички стайни растения се развиват добре без ярка слънчева светлина. Но има цветя, които растат прекрасно на сянка и полусянка. Ако прозорците на апартамента са обърнати към северната страна, тогава е по-добре да изберете точно такива сортове.

Нефролепис

Това е научното наименование на закритата папрат. В природата те растат на сянка на големи дървета, следователно у дома те не се нуждаят от ярка слънчева светлина.

Грижите за папратите са лесни. Той се нуждае само от висока влажност и често поливане, така че не се препоръчва да поставяте гърне с папрат до батериите. Ажурните висящи издънки ще се превърнат в истинска декорация на дома.

Восъчен бръшлян

Това растение, подобно на папрата, се среща в природата в подножието на дърветата или сплита техните стволове. Следователно културата не се нуждае от високо ниво на осветеност. Можете да поставите саксията с бръшлян в задната част на стаята.

В този случай листата на културата трябва редовно да се пръскат. И поливането се извършва често, така че горният слой на почвата да не изсъхне.

Сансевиерия

Това е растение с дълги тънки листа. Те са покрити с по-светли ивици, което увеличава декоративния ефект на културата. Но основната ценност на сансевиерията е нейната непретенциозност.

Расте добре както на сянка, така и на слънце. Тя не се страхува от течение, сухота или прекомерна влажност. При поливането сансевиерията също е непретенциозна, тъй като изсъхването на почвата няма да повлияе на нейното здраве. Но не трябва да се допуска прекомерна влага в почвата. От това корените на културата ще започнат да гният и тя ще загине.

Аспидистра

Аспидистра е популярно стайно растение. Ценен е заради широките си тъмнозелени листа, които ще помогнат за оживяване на всеки интериор.

Културата е изключително безкритична. Тя не се уврежда от рядко или нередовно поливане, сух въздух или липса на осветление. Под въздействието на пряка слънчева светлина обаче върху аспидистрата се появяват кафяви петна (слънчево изгаряне), така че саксията се поставя далеч от прозореца.

Aucuba

Нарича се още популярно „колбасното дърво“. Листните плочи са тъмнозелени и покрити с жълти петна. Aucuba расте еднакво добре както на слънце, така и на сянка.

Но трябва да се има предвид, че при голям дефицит на осветление листата могат да загубят първоначалния си модел. Имайки предвид тази характеристика, саксията с аукубата се поставя не на перваза на прозореца, а до нея, така че част от слънчевите лъчи все пак да падат върху цветето.

Замиокулкас

Това стайно растение се счита за най-непретенциозното. Не се уврежда от пряка слънчева светлина или липса на осветление. В допълнение, културата толерира нормално суша - храстът просто изхвърля листата си и когато възстановяването на поливането е покрито с млада зеленина.

Кливия

Има малко цъфтящи закрити култури, които обикновено понасят сянка. Кливия се счита за една от най-популярните. Има дълги, тънки, тъмнозелени листа. Въпреки че върху тях няма декоративен модел, наситеният цвят може да съживи интериора.

Кливия не обича яркото слънце. Дифузната светлина е за предпочитане за нея. В същото време кливията е непретенциозна - полива се, когато горният слой на почвата изсъхне, а веднъж седмично листата се избърсват с влажна кърпа. Подхранването се извършва само през периода на пробуждане след зимата.

Цъфтящата кливия е от особена стойност, но цветята се появяват само веднъж годишно.Отначало културата изхвърля дълъг цветонос, върху който по-късно се образуват камбановидни съцветия от червени, жълти или оранжеви нюанси, събрани по подобие на голяма топка.

Blehnum

Това е вид папрат. Има бледозелени листа с форма на палма, събрани в плътна розетка. Благодарение на това културата наистина прилича на малка палма.

Растението се развива най-добре в полусянка или при разсеяно осветление. Пряката слънчева светлина е противопоказана за културата, тъй като те оставят изгаряния по листата. По-добре е да поставите саксията на северния перваз на прозореца или на голямо разстояние от прозореца.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.