Отглеждане на абутилон от семена у дома

Абутилон е роден в тропиците. Ярък представител на семейство Малцеви. Растението в топъл климат расте в цветни лехи, използва се в ландшафтния дизайн. В умерения климат е стайно цвете, но през лятото расте добре на балкона.

При подходящи условия абутилонът може да цъфти целогодишно. Това е възможно и в оранжерии. На закрито цъфти от пролетта до късна есен. Има големи цветя, кленовидни листа.


Описание на абутилон и характеристики на грижите

Описание на цвете АбутилонИма няколко десетки разновидности на абутилон. Хибридният сорт Abutilone Juliet е най-търсен от производителите на цветя.

Растението расте много бързо, обикновено до половин метър годишно. Цъфти през цялата година, не налага изисквания към осветлението.

Започва да цъфти на шестия месец след засяването. Има достатъчно големи цветя... Цветът на растението е разнообразен.

Домашен клен напълно непретенциозен в грижите... Но за да получите здраво и красиво растение, трябва да се придържате към определени правила.

Избор на почвата

Можете да използвате готово универсално съединение за засаждане на стайни цветя. Можете сами да подготвите почвата:

 1. Разбъркайте торфа, речния пясък, земята на равни части.
 2. Две части глинеста почва, една част листна земя, една част хумус, ½ част пясък.

За разсад можете да използвате хумус и торфени таблетки:

 • таблетката трябва да се напои, като се отстрани нетъканият материал от нея;
 • поставете покълналото семе заедно с таблетката във вдлъбнатината, покрийте го с филм отгоре;
 • напоявайте и проветрявайте материала редовно;
 • след появата на листата, трансплантирайте разсада в голям контейнер заедно с таблетката.

Поливане и подхранване

Правила за грижа за закрит клен у домаПо време на активен цъфтеж и растеж на клен се изисква обилно поливане. Влагата от палета трябва да се източи няколко часа след поливането. При изсушена почва растението хвърля цветни стъбла и корона.

От средата на ноември повечето сортове абутилон започват период на покой. Брой поливки трябва да се намали до началото на февруари.

Домашният клен трябва да се храни минерални торове... Това трябва да стане между март и септември. Кашата се счита за отличен тор.

Отглеждане на растение от семена

Най-добрият начин е да получите абутилон от семена. Отглеждането на растение с този метод няма да създаде проблеми. Семената могат да бъдат закупени или получени сами, те остават жизнеспособни за не повече от две години.

Когато отглеждате домашен клен от семена, имате нужда от:

 • Нюанси на отглеждане на растение абутилон от семена у домаИзберете правилния контейнер за засяване на семена.
 • Спазвайте изискванията към почвата за засаждане на семена.
 • Предварително подгответе семена за засаждане.
 • Спазвайте поливането и температурните условия.
 • Осигурете необходимото осветление за разсад.
 • Извършете своевременно избор.

Преди сеитбата горната обвивка на семената се унищожава. Това се прави с шкурка. Кълновете няма да се появят без разрушаване на черупката.

След това засадете семена за 24 часа напоена в корена, епин или друг стимулант, увит във влажна кърпа. Температурата трябва да е стайна.

Освен това покълналите семена се прехвърлят в контейнер, поръсен с пръст от 5 мм, добре навлажнен. Разсадът ще се появи след три седмици.

Кирката се прави на малки чашки.Когато се появи малък храст, растението трансплантирани в постоянен контейнер... Трябва да презасаждате растението ежегодно, увеличавайки капацитета.

Отглеждането на абутилон от семена има следните предимства:

 1. Семената могат да бъдат закупени в магазина, като изберете любим сорт.
 2. Растенията, отглеждани от семена, се адаптират към условията на дома, където са възникнали.
 3. Когато отглеждате няколко абутилона, можете да получите семената на напълно нов хибрид.

Недостатъците включват:

 • ограничен период на покълване на семената;
 • хибридните сортове често имат напълно нови декоративни свойства.

Размножаване на абутилон чрез резници

Описание на метода за размножаване на абутилон чрез резнициВсички сортове абутилон могат да се размножават чрез резници. По този начин сортовете могат да се отглеждат целогодишно, но е по-добре в началото на пролетта.

За кацане трябва да вземете полу-лигнифицирани резници... Те трябва да се нарязват на по 12 см, да се отстраняват пъпките и листата. За вкореняване е подходяща смес от торф и пясък.

Изрезките са покрити с филм, температурата на въздуха трябва да се поддържа в рамките на 25 градуса. Необходим е посадъчен материал проветрявайте, поливайте и пръскайте... Резниците ще пуснат корени в рамките на 30 дни.

След това растенията се трансплантират в отделни саксии. Техният диаметър трябва да бъде не повече от 8 см. По-нататъшното отглеждане се извършва при спазване на всички правила за грижа за абутилоните.

Стайният клен расте много бързо. През пролетта издънките трябва да се режат една трета от дължината. Подрязването на растението допринася за красивото формиране на короната, стимулира дългосрочния цъфтеж. При младите издънки прищипете върховете. Кленът трябва да се намира в стая с топъл и влажен климат.

Болести и вредители

Възможни заболявания на вътрешния клен и методи за лечениеДомашният клен не е капризно растение, но не понася внезапна смяна на обстановката. Течения, вятър, лошо осветление или температурни промени, неспазване на режима на напояване и недостатъчно торене могат да доведат до падане на листата.

При недостатъчна светлина листата ще пожълтеят. От липса на влага ще изсушете краищата на листата... Необходимо е допълнително да се напръска дървото и да се поставят купички с вода близо до растението. Когато пръскате абутилон, водата не трябва да попада върху пъпките. Те ще се развият слабо.

Листата на Abutilone често се атакуват паякови акари и листни въшки... Необходимо е да се борим с вредителите със специално проектирани готови средства.

Как да поддържате растение на открито

През лятото се препоръчва да вземете абутилон на балкона или в градината. Наложително е да се следи съдържанието на влага в земната кома и да се предотврати падането на пряка слънчева светлина върху растението. В страната може да се постави в сянката на големи дървета или храсти, където няма силен вятър.

Ако листата започнат да падат, тогава причината се крие в неправилната грижа за растението или уреждането на вредители. Растенията на улицата не понасят зимата. С настъпването на студеното време трябва да бъде вътрешен клен преместете се в топла стая.

Abutilon е растение, което дори начинаещите производители могат да размножават и да растат. При благоприятни условия за него растението увеличава влажността в жилището, подобрявайки климатичните условия на помещението.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.