Отглеждане на аспержи у дома: видове, снимки

Опитните производители едва ли ще се изненадат да чуят за аспержи. Много любители на цветята са запознати с това растение. Струва си да се каже, че това цвете се е появило на европейския континент много отдавна - в края на миналия век.

През последните години той се разпространи доста широко у нас. Ето защо, дори и днес той е достоен конкурент на много новомодни екзотични растения.


Какво е аспержи?

Снимка на растение може да заинтересува всеки изтънчен цветар, но можете да разберете истинските причини за популярността му, като се запознаете с неговите характеристики.

Като класическо многогодишно растение това растение може да расте под формата на коренищна лоза, трева или храст, образуващи малки цветя, представени под формата на единични или събрани в съцветия.

Обичайните местообитания на аспержите са тропическите райони на Южна и Източна Африка, както и Южна Америка и Азия. Повечето сортове аспержи нямат обичайните зелени листа. Те са заменени от плоски игленовидни клони, на които са възложени функциите на листа. По време на края на цъфтежа започват да се образуват плодове с червен оттенък.

Аспержите са един от най-ярките представители на семейство аспержи, но много хора често го бъркат с папрат, което не е изненадващо предвид външния му вид. Родът на това растение съдържа около 300 видакоито се различават на външен вид. Освен това сред тях има много малко видове аспержи, които могат да се отглеждат на закрито.

Аспержите успяха да станат популярни благодарение на непретенциозните си грижи, поради което днес са представени на почти всеки континент.

В рода на аспержите има и видове, които образуват ядливи плодове. На първо място, те включват аспержи. В същото време има видове, представляващи интерес като декоративни растения. Затова те се използват за украса на интериора или служат като елемент за създаване на цветни аранжировки. Аспержите обаче изглеждат най-впечатляващо, ако се отглеждат у дома във висяща кошница или саксия.

Изгледи

Това растение предоставя много различни сортовекоито правят характеристиките им уникални.

 • Този аспержи има иглени листаАспержи аспержи или аспержи (Asparagus asparagoides). Този сорт е храст с катерещи се стъбла, които имат светло зелен цвят, по време на вегетацията се образуват гъвкави тънки издънки. Растението е доста високо, може да нарасне до 1,7 метра. Следователно може да се отглежда само с подкрепа. Стъблата са с форма на листа, овална форма, с лъскав ефект, характерният цвят е ярко зелен. Цветовете са малки и бели. След цъфтежа се образуват оранжево-червени плодове;
 • Аспержи перисто (Asparagus plumosus). Този сорт расте като силно разклонен храст, образува голи издънки от тип катерене. Листата са много малки и достигат дължина 0,5 см. Има кафяви люспи, украсени под формата на триъгълник.Модифицираните стъбла много приличат на нишковидни листа, представени под формата на снопчета от 3-12 парчета. Те са много миниатюрни: достигат 0,5-1,5 см дължина и до 0,5 мм диаметър. Те имат леко извита форма, светло зелен цвят, поради което растението придобива ажурен вид. Цветята са малки, представени под формата на единични или 2-4 съцветия, са бели. След цъфтежа узряват плодове със синкаво-черен цвят, съдържащи 1-3 семена;
 • Най-тънките аспержи (Asparagus benuissimus). Този сорт показва силна прилика с пералните аспержи. Разликата се крие във филокладите (променени издънки), които са по-тънки, удължени и имат рядко разположение в сравнение с пералните видове. Издънките от този сорт аспержи растат до 1,5 метра;
 • Аспержи на Шпренгер (Asparagus sprengeri). Расте под формата на полухраст с изкачващи се издънки. Като културно растение се отглежда като тревисто многогодишно растение. Възрастните екземпляри имат голи, набраздени или гладки стъбла, които образуват много клони, които достигат дължина 1,5 метра. Листата са шишевидни люспи, които растат до 2-4 мм. Стъблата имат листовидна плоска форма, растат на дължина до 3 см, на ширина - 1-3 мм. Може да е прав или леко извит със заострен връх. Те растат както единични, така и събрани на гроздове от 2-4 см. По време на вегетацията те образуват малки цветя с бял или светлорозов оттенък, изтъняващи ароматния аромат. След цъфтежа узряват червени плодове, съдържащи едно семе;
 • Аспержи медиолоиди (Asparagus medioloides). Характеристика на този сорт е не само височината, но и тенденцията да образува голям брой клони, върху които се образуват вечнозелени филоклади. След изрязването клоните могат да останат свежи в продължение на много дни дори без вода;
 • Аспержи рацемози (Asparagus racemosus). Този сорт в културата е представен под формата на полухраст, в който се образуват изкачващи се издънки, достигащи дължина 2 метра. Кладодиите имат линейна шиловидна форма и са представени под формата на гроздове. Цветовете са яркорозови на цвят, изтъняват характерния аромат и са оформени под формата на четки.

Домашни грижи

За да може аспержите перисто да започнат да цъфтят своевременно и е по-малко вероятно да бъдат засегнати от болести, то се нуждае осигуряват подходящи условия за отглеждане.

Осветление

Аспержите пожълтяватАспержите перисто се чувстват най-удобно на места с добро осветление, но трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Най-подходящите места за отглеждане на аспержи са прозорците, разположени от западната и източната страна. С настъпването на лятото се препоръчва отглеждайте растение на открито - балкон или градина. В този случай не трябва да се забравя за напускането: аспержите можете да държите навън само в полусянка, където могат да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Ако екземплярите са закупени за засаждане през пролетта, те постепенно трябва да свикнат с новите условия на осветление и не трябва да забравяте за напускане.

Температура

Най-благоприятната температура на въздуха за отглеждане на аспержи у дома е 20-25 градуса по Целзий... Аспержите не могат да издържат твърде дълго на високи температури, което впоследствие води до смъртта му. През зимата грижата за растението изисква поддържане на температурата на 12-15 градуса. По това време на годината поливането трябва да се намали, но трябва да се внимава земната топка да бъде постоянно влажна.

Аспержите растат при по-високи температури на растеж през зимата, стъблата могат да станат голи и сухи. Излизането от латентност настъпва вече през февруари, както показват новите млади издънки. По това време зеленият цвят се връща към растението. Затова вече през този период започва по-умерено поливане.

Влажност на въздуха и поливане

Поливане на аспержиТова растение реагира положително на пръскането.Тази процедура е най-ефективна през зимата, когато въздухът става сух поради работещи радиатори. Следователно редовен душ, докато си тръгвате зад растението е добре за него.

С настъпването на лятото растението трябва да осигури обилно поливане, избягвайки застояла вода. Интервалите на поливане трябва да са достатъчни, за да позволи почвата да изсъхне. Когато температурата на отглеждащите аспержи намалява през зимата, е необходимо да се намали поливането, но трябва да продължите да поддържате почвата влажна.

Почвата

Възможно е да се осигури най-добрият растеж и развитие на аспержите, ако се отглеждат у дома. в почва, приготвена от следните компоненти:

 • хумусна земя;
 • листна земя;
 • едър пясък.

Всички компоненти се вземат в съотношение 1: 1: 0,5.

Можете също използвайте следната почва:

 • копка земя;
 • хумусна земя;
 • листна земя;
 • пясък.

Препоръчителното съотношение е 2: 2: 2: 1. Почвата трябва да се получи с леко кисела реакция (pH5,5-7,0).

Подхранване на аспержи

Домашните грижи изискват осигуряване на растението с хранителни вещества. Торовете се внасят в почвата веднъж седмично през целия вегетационен период. Изключение е зимното часово време, когато храненето се намалява до веднъж месечно... За тези цели използвайте слаб разтвор на органичен тор или минерални торове за закрити култури.

Прехвърляне

Как правилно да се грижим за аспержиПоради факта, че това растение показва много бърз растеж, то трябва да се трансплантира всяка година през пролетта. За тази цел използвайте по-просторен контейнер, всеки път, когато подрязвате кореновата система. Преди да преместите растението в нов контейнер, трябва да подрежете откритите стари клони. Тази мярка стимулира образуването на млади здрави издънки. За по-стари растения трансплантирайте провежда се на всеки 2-3 години.

Характеристика на декоративните аспержи е, че има голям брой корени. В тази връзка той трябва да се отглежда в контейнер с подходящ размер. В противен случай ще има нужда от чести трансплантации. Аспержите не могат да растат твърде дълго в тясна саксия. Тъй като корените му растат по размер, контейнерът лесно може да се спука.

Размножаване

За да получите нови растения, можете да използвате метод на засяване на семена, разделяне на коренището, размножаване чрез стъблени резници. В първия случай сеитбата се извършва през януари-март. За това се приготвя влажна почвена смес, за която се използват пясък и торф. По време на сеитбата е необходимо да се създаде температура от поне 21 градуса, редовно да се пръска и проветрява. Отнема около месец, за да покълнат семената. Важно е да не пропуснете момента, когато разсадът достигне дължина 70 см: в това състояние се извършва бране. В началото на лятото се създават благоприятни условия за разсаждане: по това време растенията се прехвърлят в саксии с диаметър 10-12 cm.

Заключение

Този аспержи има иглени листаАспержите са едни от непретенциозните трайни насаждения, благодарение на които днес го често може да се намери в много домове... Уникалността на растението се придава от издънките му с форма на лиана. Поради това се използва широко като декоративно растение. Аспержите обаче могат да покажат всичките си най-добри качества само с подходящи грижи. Това важи особено за осветлението. Важно е да запомните, че това е тропическо растение, поради което е особено взискателно към осветлението и поливането.

Аспержи у дома
Отглеждане на аспержиИме на сортовете аспержиСортове аспержиКак расте аспержитеАспержи на закритоВъншен вид на аспержиТрансплантация на аспержиГрижа за аспержиОтглеждане на аспержиОписание на растението аспержиТози аспержи има иглени листаВидове аспержиКак изглежда цветето на аспержиГрижа за аспержиСортове аспержиРазвъждане на аспержиКак се използва аспержите

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.