Отглеждане на цвете на гацания: сортове, снимки

Предвид ограничените познания за света на флората, най-вероятно не всеки начинаещ цветар ще може да отговори на въпроса какво представлява растението гацания. Ако обаче видите това цвете поне веднъж, ще бъде трудно да го забравите. Основното му предимство са много ярки, красиви съцветия, гледката на които е удоволствие.


Много хора отбелязват, че gatsaniya силно прилича на голяма лайка. Това е едно от най-популярните стайни растения, благодарение на богатата си цветова палитра и непретенциозната грижа. Въпреки това, така че това растение да не създава проблеми в процеса на отглеждане в цветна леха, все пак трябва да вземете предвид характеристиките на това растение, както и да спазвате определени правила за грижи.

общо описание

Газания е един от най-ярките представители на семейство Asteraceae, което обикновено се отнася към групата на многогодишните растения Asteraceae. Родът gatsania включва повече от 30 вида... При естествени условия най-често може да се намери в Африка. У нас е по-известен като „африканска лайка“.

Европейците, които го познават като „следобедно злато“, също измислиха името му. И за това има логично обяснение, тъй като на обяд растението отваря цветята си. След залез слънце, както и по време на лошо време, gatsaniya крие своите цветя от другите.

 • Хибридът Gatsania е много необичаенхарактерна черта на gazania е малък растеж: като правило, той не расте над 30 см. Листата се образуват от розетка, която произхожда от корените. Следователно само няколко сорта имат стъбло, но имат и доста малко стъбло. Листата, които имат зеленикав оттенък и назъбени ръбове, се различават по различни форми. Те са доста плътни, а на дъното им има сребърни вили, които помагат на растението да се справи със студа и да задържа влагата. През целия си живот той образува корен, който е необходим за получаване на влага от дълбините на почвата;
 • периодът на цъфтеж на gazania започва през юли и продължава до първата слана. На този етап в нейната розетка се образуват цветни дръжки с дължина 25 см, които се издигат над листата. В най-високата точка са цветя, които приличат на кошница. Съцветията Gatsania са малки и имат диаметър около 4–10 см. Култивираният сорт е определящият фактор, който влияе върху цъфтежа;
 • жизненият цикъл на едно съцветие не надвишава три седмици. Имайки предвид, че растението има от 6 до 9 съцветия, които се отварят едно след друго с интервал от няколко седмици, се оказва, че гацанията ще даде красотата си в рамките на 100 дни. Съцветията се състоят от тръстикови цветя, които са разположени по краищата, а центърът е украсен с тръбни цветя, където семената впоследствие узряват.

Газания има богата цветова палитра, която варира от бяло до наситено червено. Повечето цветята изглеждат ефектно благодарение на тъмните петнаразположен в основата на тръстиковите венчелистчета, при вида на който има асоциация с шарката, присъстваща на опашката на пауна. Необходимо е редовно да се наблюдава моментът, когато цветята започват да избледняват.По това време те трябва да бъдат премахнати, тъй като новите пъпки ще заемат тяхното място.

Най-често срещаните видове

Преди да засадите гацания, няма да навреди да вземете решение за сорта, защото има много от тях и всеки има свои собствени характеристики.

Сурово пропукване

Сред всички разновидности се откроява суровата Газания, благодарение на своя ярък дизайн. Въпреки че принадлежи към трайни насаждения, често се отглежда като едногодишно растение.

 • Гацания - как да се грижим за нея?сортът е доста малочислен, достигайки височина не повече от 30 см;
 • стъблата имат тъмнозелени листа, които растат директно от основата на стъблото;
 • съцветия се образуват в единични кошници: те не надвишават 3-6 см дължина;
 • цветята, образувани в основата, са жълти, оранжеви или червени с петна;
 • характерният цвят на тръбестите венчелистчета е лилаво-черен.

Хибридно затваряне

Също така в рода gazania е известен хибрид. Появи се поради кръстосването на група сортове: воднисти, дълги пушки и др. Отглежда се и като едногодишно... От особеностите на вида си струва да се подчертаят по-големи цветя с диаметър 8 см. Усилията на животновъдите, които бяха предприети за развъждане на нови сортове, бяха увенчани с успех: днес двойни сортове са на разположение на местните производители на цветя, които не образуват семена през вегетационния период.

Поради това техните може да се размножава само вегетативно... Хибридните съцветия на гацания имат богата цветова палитра, която включва нюанси от жълто и розово до бронзово-червено.

Дълги пушки

Основната характеристика на дългата пушка гацания е компактността. Възрастните екземпляри не са по-високи от 20 см. Достатъчно неговите съцветия също са миниатюрни, достигащи дължина 5 см. Петната, които се образуват в основата на езичестите цветя, обикновено са кафяви, характерният цвят на цветята е жълт и оранжев. Независимо от сорта, тръбните цветя са украсени изключително в жълто.

Гацания
Разстоянието от далечен изстрел е показано на снимката.Паунът гацания има яркочервени цветя.Хибридната гацания цъфти много оригинално.Газания (гацания) е растение, много обичано от много летни жители.

Паунова гацания

Принадлежи към групата трайни насаждения, основната характеристика е закърнело стъбло, удължени листа, които имат твърдо мъх на върха. По време на вегетацията се образуват големи цветя, чийто диаметър е 8 см. Тръбните цветя имат жълт оттенък, езичести венчелистчета, в основата на които има черни петна - ярко оранжеви.

Размножаване и грижи

Gatsania принадлежи към светлолюбивите растения, поради което при засаждане в сенчести зони е трудно да се изчака нейният цъфтеж. Не забравяйте да обърнете внимание на плодородието на почвата, както и наличието на дренаж. Важно е да запомните, че гацанията е устойчиво на суша растение, за което застоялата вода може да бъде изпълнена със смърт. Цветето е студоустойчиво и издържа на температури до -5 градуса по Целзий. Освен това толерира добре натоварванията от вятъра.

Гацания се отглежда от семенаЗа да се увеличи устойчивостта на цветовете на gazania към болести, се препоръчва редовно торене с минерални торове на интервали от 4-5 седмици. В почви, които съдържат по-малко хранителни вещества, торовете се прилагат още по-често. Не се препоръчва да се избират глинести почви за отглеждане на гацания, тъй като съществува голям риск тя да бъде засегната от различни заболявания.

Основният метод за отглеждане на гацания е засяването на семена. Но първо трябва да подготвите почвата, в качеството на която използвайте смес от пясък и торф с добавяне на необходимите торове към него. Препоръчва се младите растения да се поставят в шахматна дъска, не по-близо от 2-3 см едно от друго. Трябва да бъдете особено внимателни, когато отглеждате гацания в региони със суров климат.

 • преди да се появят първите издънки, семената трябва да са в почвата под стъкло, за да се поддържа температурата в градината на 18-22 градуса по Целзий. На места с по-мек климат сеитбата може да се извършва директно на открито. Семената започват да покълват още през втората седмица.Впоследствие е наложително да се берат разсадите, като за това се избира моментът, когато в разсада се формира първият истински лист. По време на трансплантацията е наложително да се отреже върхът на корена;
 • всеки подходящ контейнер може да се използва за отглеждане на разсад, като контейнери или отделни саксии. След около 10 дни разсадът се трансплантира на постоянно място. От този момент нататък грижите за гацания ще се сведат до поддържане на почвата влажна. Поливането трябва да бъде редовно и да се извършва на интервали от три пъти седмично;
 • възможно е да се отглежда гацания в закрити условия, като се използват саксии за тази цел. Не по-малко често срещана е опцията, когато се засажда в зеленчукови градини, за да се получават букети, както и за дизайнерски цели при декориране на улици и паркове. В последния случай те се засаждат в цветни лехи. След изрязването цветята на гацания запазват декоративните си свойства за не повече от пет дни.

Gazania брилянтен расте добре в цветни лехиГорните правила за отглеждане, грижи и размножаване се прилагат за всички видове растения гацания, тъй като всеки сорт реагира положително в света, обаче, прекомерната влага е разрушителна за тях... Ето защо е достатъчно да следвате тези препоръки, когато отглеждате това непретенциозно растение, и тогава гацанията ще може да ви доставя удоволствие всеки сезон със своите ярки цветя.

Заключение

Всеки начинаещ цветар трябва да се запознае с гацания, защото благодарение на нейните необикновени качества си струва да започнете да я отглеждате. На първо място, заслужава внимание поради причината разнообразен дизайн на техните съцветия... Но това не е основното, тъй като всеки цветар може да има такава красота, защото Garcinia се отличава с непретенциозните си грижи. Ето защо, за да можете да се възхищавате на тези цветя, е достатъчно да се запознаете с основните правила за отглеждане и грижи за гацания и да ги спазвате точно.

Трябва веднага да запомните, че gatsaniya е светлолюбиво растение, така че решението да го засадите под короната на дърветата или на друго място, където ще бъде осигурена сянка, ще бъде голяма грешка. В крайна сметка тогава тя няма да може да угоди с обилен цъфтеж. Режимът на поливане е не по-малко важен за затваряне на цветя, тъй като с излишък на влага, той ще започне да се чувства неудобно и скоро може да умре. В същото време гацанията е студоустойчива култура, поради което лесно понася леки студове до -5 градуса. Следователно, той може безопасно да бъде засаден на цветна леха още в средата на април, когато дневната температура непрекъснато ще остане над нулата, без да се притеснявате твърде много за повтарящи се студове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.