Отглеждане на фрезия на открито, домашни грижи

Родината на красивата фрезия е Южна Африка. Градинарите от френския двор се занимаваха със засаждане, грижи и избор на цвете. Ето защо цветята на фрезия се считат за символ на аристокрацията. Свеж и невероятен аромат, порцелановата структура на венчелистчетата придава на кошницата на фрезия чувствена нежност. Той символизира младостта, спокойствието и жизнеността.


Характеристики на фрезия

Цветовата схема на растението има всички нюанси на дъгата... Кошовете от фрезия имат гроздовидна форма, която е завършена от грациозен дръжка, обрамчена от листа с мечовидна конфигурация.

Ароматът на фрезия е подобен на кехлибара от момина сълза.

Растението принадлежи към луковични трайни насаждения от семейство ирисови. Тя много обича топлината. Преди това фрезиите се отглеждат само в затворени условия с цел рязане. Животновъдите получиха нови сортове фрезия, които се развиват добре на открито в южните и западните райони на Руската федерация.

Специфични характеристики на фрезията:

 • ароматът на аромата продължава дълго време, така че се използва в козметичната индустрия;
 • успешно се използва в ландшафтния дизайн;
 • растението се поддава идеално на отглеждане както на открито, така и у дома;
 • червено-жълтите нюанси на цветето растат по-бързо от другите.

Типове фрезия

Има около 20 вида фрезия и много вариации, но култивирани - три.

 1. Сортове сортове фрезияФрезия Армстронг. Това е декоративна гледка, висока 0,7 м. По-известният сорт е "Кардинал", който се отличава с богатия си цвят. Цветовете му са розови или алени, събрани в метли - съцветия. Листата растат от издънки.
 2. Счупена фрезия. Той е доста малък по размер (максимум 0,4 м). Кошници в жълти, бели и оранжеви цветове. Пискюлът съдържа 4-5 цветя. Ако погледнете снимка на счупена фрезия, можете просто да се възхищавате на нейните вариации. Растението цъфти през април.
 3. Фрезия хибрид. Растението се получава чрез селекция. Двата вида, описани по-горе, бяха кръстосани помежду си. Разклонителен храст със 7-10 цветя. С помощта на хибридна фрезия в цветните лехи се образува дъга чрез засаждане на фрезийни цветя от този сорт в реда на цветовия спектър на дъгата.

Хибридна фрезия цъфти дълго и има прекрасен външен вид. Трите основни разновидности на този вид са:

 1. Червен лъв. Цветовете са червени, текстурата на венчелистчето е махрова.
 2. Vinita Gold. Жълто или оранжево.
 3. Кралско синьо. Кошницата е синя.

Кацане

Факти за фрезияФрезията се отглежда както в градината, така и у дома. Растението расте добре и в двата случая.

За засаждане на открито място вземете грудки. Подготовката за засаждане на луковици започва в началото на пролетта. Те се засаждат в вещество, което се приготвя, както следва: чимове / торф / хумус / пясък.

Тор с костно брашно, калиеви соли се добавя към сместа от почвата, приготвена за самостоятелно засаждане.

Луковиците се поставят в саксията за засаждане на определен интервал, за да могат кълновете да растат свободно.

Необходимо е да се рационализира режимът на напояване, така че земята да не пренасити, но и да не остане суха.

Ако климатът позволява, клубените могат да бъдат засадени директно на открито, след като предварително са изследвали състоянието на клубените.

Засаждането е най-добре след пролетната слана, около средата на април до началото на май.

Мястото за засаждане трябва да бъде избрано предварително, като се вземат предвид особеностите на грижите за фрезия. Въпреки че е от Южна Африка, тя не понася топлина и пряка слънчева светлина. Затъмнена зона, спокойна, без течение - това е всичко, което обича едно привързано цвете и което осигурява нормалния му цъфтеж.

Торфът се добавя към земята преди засаждането. Почвата се разхлабва и предварително се вкарват колчета, за да се използват за връзване на растението.

За засаждане на грудки подгответе дупки с дълбочина приблизително 6 см, с интервал от 5 до 12 cm... След засаждането торът се разпределя равномерно върху дупките.

За да се възхищавате на цветя от фрезия у дома, те също се отглеждат в саксии.

Обобщаване на изискванията за кацане, може да се подчертае следното:

 1. Фрезията трябва да осигури дълги светлинни часове.
 2. Цветето е чувствително към течение.
 3. Почвата, където е засадено цветето, трябва да е рохкава, с отличен дренаж.
 4. Широколистните сортове фрезия се нуждаят от повече пространство, теснолистните сортове могат да бъдат засадени по-компактно.
 5. Изрязването на цветя е разрешено, след като първите две цветя са се появили в кошницата.
 6. Изсъхналите цветя трябва да бъдат премахнати, за да не се губят хранителни вещества върху тях.
 7. Цветето обича влагата, трябва да му се осигури редовно пръскане. Не позволявайте на водата да попадне в листата и разтварянията.

Грижа за фрезия

Необходимо е да се организира грижа за цветя, спазвайки следните правила:

 • Грижа за фрезияНавременно отстраняване на сухи цветя.
 • Хранене на растението два пъти месечно.
 • Умерено, но последователно поливане.
 • Завързване на стъблата.
 • Третиране на растенията от вредители.
 • Обработка на луковиците преди засаждане.

Трябва да се има предвид, че първото хранене се извършва с амониев нитрат.

Отглеждане на фрезия у дома

У дома, отглеждането на фрезия е насочено към зимно - пролетен цъфтеж. За да се предотврати появата на плесен през януари, грудките се засаждат в почвата в края на август.

Луковиците се навлажняват предварително в азотобактерин, приготвен с изчислението на 0,5 g на 10 литра вода, с продължителност половин час. Дренажното вещество и дървеният ъгъл се утаяват върху палета на контейнера, след което почвата се излива с добавяне на калиево-фосфорно торене... Поставете 5 лука в саксия на дълбочина 6 см. По-добре е да поставите контейнер с фрезия в добре осветено помещение, с умерена температура. До появата на листата растението не се полива. След появата на първите листа цветето се прехвърля на по-топло място и поливането започва.

Поддръжката на фрезия у дома е по-лесна, отколкото в градината или оранжерията.

 1. През зимата, когато отглеждате фрезия у дома, е необходимо да я осигурите със светлина; за това се използват лампи.
 2. За да отгледате стройно цвете, не забравяйте за подпорите. Те ще помогнат на фрезията да се изправи и да расте нормално. В грижите за растението важно място заема режимът на поливане. Водните процедури трябва да се извършват с утаена вода, когато горният слой на почвата стане сух.
 3. Когато се грижите за фрезия, не трябва да забравяте, че тя обича влагата и е необходима процедура за пръскане.
 4. Цветето трябва да се храни 2 пъти седмично, докато листата изсъхнат.
 5. След цъфтежа на домашна фрезия листата и стъблото се отрязват и луковицата продължава да се грижи, така че в нея да се появят други луковици. След това грудките се отстраняват от почвата, обработват се с калиев перманганат, изсушават се и се поставят на съхранение.

Придържане на крушките

Правилно съхранение на клубените - гаранция за отглеждане на здрави и красиви цветя за следващата година.

 1. Как да засадите фрезия във вашия дворЛуковиците на фрезия се съхраняват в мрежи, в помещения с влажен въздух (80%). Температурен режим - 20 градуса.
 2. При липса на подходящо помещение мрежата с крушките се поставя над съда с вода.
 3. Посадъчният материал изисква отделни грижи. Веднъж месечно трябва да се ревизира, като се отделят развалените грудки. Месец преди слизането те се поставят на по-хладно място.

В тези климатични зони, където са изключени студените зими, луковиците могат да бъдат оставени в земята, покрити с лапотник.

Както всяко растение, фрезията е податлива на вредители. Тук списък на най-опасните паразити за цвете:

 • трипс;
 • листна въшка;
 • паяк;
 • краста;
 • гниене.

Ако засегнатите участъци бъдат открити на цветето, те трябва да бъдат отстранени незабавно.

Крушките трябва да бъдат дезинфекцирайте с разтвор на калиев перманганат. Процедурата трябва да се повтори преди засаждането. След като отглеждате този разкош в градината, на перваза на прозореца си, можете да се наслаждавате на възхитителните му цветя всяка година, вдишвайки нежния и благороден аромат на фрезия.

Красиво цвете фрезия
Трансплантация на цвете фрезияФрезия в саксия у дома Отглеждане и грижиУсловия за отглеждане на фрезияКак се засажда фрезияГрижа за фрезияФакти за фрезия Отглеждане и грижиГрижа за фрезияТрудности при отглеждане на фрезияХарактеристики на нарастващата фрезияКак изглежда цветето фрезияФрезия вредителиБолести на цветето фрезияКак изглежда едно цветеЛесен начин за отглеждане на фрезия

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.