Отглеждане на гацания от семена и резници у дома

Не всеки начинаещ цветар може да назове поне десет от най-ярките представители на семейство Астер. Съдържа обаче доста интересно растение, известно като gazania или gatsania. В обикновените хора се нарича африканска лайка или обедното слънце. Да се ​​обясни това е съвсем просто, тъй като точно по обяд това растение започва да отваря цветя. Гацания е дом на Мозамбик, откъдето се е разпространил в европейския континент. През последните години това цвете стана широко разпространено като едногодишно и многогодишно растение.


Но във всеки случай всеки градинар трябва да знае характеристиките на отглеждането на гацания на открито, както и правилата за грижа за нея. Това знание ще бъде ценно за всеки начинаещ цветар, защото те ще ви позволят да украсите района си с това цвете, което ще се преобрази през лятото благодарение на цветни петна и ефектни щрихи.

Сортове и сортове гацания

Сортове цвете на гацанияСнимка на растение няма да остави никого безразличен, но тези, които искат да го засадят на своя сайт, няма да навреди първо да се запознаят с неговите характеристики.

Това растение може да бъде отнесено към маломерно, тъй като на височина може да достигне само 30 см... Стъблата му са украсени с много плътни листа, които имат тъмнозелен или сивкав цвят. Те са необходими не само за предпазване от студ, но и за намаляване на изпарението на влагата по време на топлина. Съвсем лесно е да се разграничи гацания от другите растения, защото тя се откроява на фона на своите роднини с ярки, слънчеви цветя. Неговите съцветия обикновено имат оранжев, жълт, червен оттенък, който ефективно допълва затъмнената зона близо до основата. На един храст на гацания могат да растат до 30 съцветия на сезон.

Род африканска лайка включва около 40 вида... Ние обаче се интересуваме от най-популярните.

  1. Брилянтно затваряне. Неговата украса са тръбни цветя с червено-черен, оранжев или жълт цвят. В близост до основата винаги има черни или бели петна.
  2. Гацания Потси. В много отношения този сорт е много подобен на брилянтен, с изключение на размера на цветята, които са по-големи. Диаметърът на съцветията от този сорт гацания е приблизително 11 cm.
  3. Дълга пушка. Това цвете се отглежда като едногодишно и е украсено с цели ръбови листа. Сортът може да нарасне на височина не повече от 20 см. Кошницата е оформена от тръбести и тръстикови цветя с жълт оттенък, които имат кафяви основи.
  4. Паунова гацания. Оригиналността на растението се придава от необичайно тесни и дълги листа. Те са украсени с тръбни жълти или оранжеви цветя с черни основи.

Други сортове също са представени в рода на това растение: едноцветни, пера и хибрид gazania. Снимки на тези видове могат лесно да бъдат намерени в мрежата.

В него има много хибриди, които са резултат от кръстосването на суровите (лъскави) и дългострелни сортове.За разлика от оригиналните сортове, хибридите по-добре понасят неблагоприятни метеорологични условия и болести. Сред хибридите най-голяма популярност са спечелили следните сортове гацания:

  • "Министър". В процеса на растеж има бели и оранжеви кошници;
  • Червена ивица на разсъмване. Стъблата на тази гацания са украсени с жълти цветя, допълнени от яркочервени ивици. Още при изгрев слънце цветята започват да се отварят и остават в това състояние до залез слънце;
  • „Талант“. От характеристиките си струва да се подчертаят декоративни листа и цветя, които остават отворени през дневните часове. Следователно можете да съзерцавате красотата на Газания много дълго време.

Засаждане и грижи на открито

Как да трансплантираме gatsaniya в открита земяКойто и да изберете затвор, независимо дали е годишен или многогодишен, така или иначе няма да ви създаде проблеми. В действителност, в процеса на отглеждането му, няма да срещнете трудности в грижите и през лятото можете да се насладите на невероятен изобилен цъфтеж.

За да предотвратите увреждането на младите храсти от пролетни студове, трябва да знаете кога е най-добре да ги засадите в земята. Препоръчително е да планирате това събитие в края на май-началото на юни... Но първо трябва да подготвите подходящо място за засаждане, където да преобладава почвата, която е плодородна и има лека структура. Гацания е устойчиво на суша растение, така че ще издържа на пряка слънчева светлина без последствия.

Трансплантацията на гацания от саксии на постоянно място трябва да се извършва заедно със земна топка, което ще помогне да се избегне нараняване на кореновата система. Растенията трябва да се поставят на разстояние най-малко 20 см. Първите цветя на гацания се появяват в началото на лятото и ще радват градинаря до първите зимни студове.

Добре развитите храсти на гацания ще могат без проблем да издържат на първите есенни нощни студове, ако през деня все още е топло, както през лятото.

Грижи

Грижата за Гацания включва редовно разрохкване на почвата, борба с плевелите, както и навременното отстраняване на изсъхналите съцветия. Много е полезно да се мулчира почвата, тъй като това намалява изпарението на влагата и освен това предотвратява растежа на плевелите.

Някои градинари отглеждат гацания като едногодишен. В този случай, след цъфтежа, останалата въздушна част ще трябва да бъде унищожена. Ако искате гацанията да ви зарадва с обилен цъфтеж през следващия сезон, тогава ще трябва да направите следното: през есента храстите внимателно се изкопават от земята, трансплантират се в кутии и се поставят на съхранение в стая, където постоянна температура се поддържа в рамките на 10 градуса. През зимата на затвора не трябва да липсва светлина и поливане, което по това време на годината трябва да е умерено. Задължително е да изрежете издънките на половината от дължината. През пролетта успешно презимувалите храсти на гацания се връщат на мястото си.

Размножаване и хранене на гацания

Сортове ГацанияМожете да получите нови храсти от гацания чрез засяване на семена или вегетативно.

Ще отнеме много време да се изчакат първите цветя - около три до четири месеца от момента, в който се появят първите издънки. Можете да използвате семена за сеитба само през следващите две години, тъй като след това те губят кълняемостта си. По време на сеитбата семената се поставят на разстояние 3 см едно от друго. След това семената трябва да се поръсят с малък слой почва, внимателно да се поливат с тънка струя вода и след това върху контейнера с насажденията да се изтегли прозрачен филм.

За покълване кутиите трябва да се държат на светло място, където трябва да се поддържат температура при 20 градуса... Също така трябва редовно да проветрявате насажденията. Семената обикновено покълват за една до две седмици. За да се избегне нараняване на кореновата система, се препоръчва да се използват торфени чаши за отглеждане на разсад.Можете да планирате трансплантация на постоянно място само след отминаване на последните студове и това обикновено се случва през май-юни.

Размножаване чрез резници

Юли е подходящ момент за получаване на нови храсти на гацания от резници. За да направите това, избраните стъбла трябва да се режат с остър нож, докато петата трябва да присъства на дръжката. Издънките, събрани за размножаване, трябва да имат дължина не повече от 10 cm... Листата в долната част трябва да бъдат откъснати, а мястото на среза трябва да бъде обработено с корен. След това се подготвят контейнери с почвена смес за резниците, където се трансплантират, поливат и се изтегля филм отгоре. До март те са формирали достатъчно силна коренова система, която им позволява да започнат да мислят за пресаждане на постоянно място или в просторна саксия.

След трансплантацията на гацания в открит терен, тя се нуждае от хранене. Обикновено е достатъчно да се прилагат минерални торове под формата на разтвор поне веднъж месечно върху плодородната почва. Ако gatsaniya се отглежда на камениста или претеглена почва, тогава броят на превръзките трябва да се увеличи до два за един месец.

Опасни болести и вредители

Появата на опасни вредители и болести най-често е резултат от нарушения по време на грижите или ненавременното им поведение. Едно от сериозните заболявания е сиво гниене... Борбата с него включва пълно отстраняване на заразените растения, след което е наложително здравите храсти да се третират с фитоспорин.

Най-голяма вреда цветя от gazania прилагат се охлюви, листни въшки и акари. Ефективните средства, използвани за унищожаване на листни въшки, са:

  • Fitoverm;
  • Акарин.

За да се отървете от кърлежа, използвайте фуфанон, дитокс.

За борба с охлювите не се използват инсектициди, те просто се събират на ръка.

Приложение в ландшафтния дизайн

Използване на gazaniaПодходящо е да се използват нискорастящи сортове газания за декорация на алпийски пързалкикъдето те буквално трансформират този елемент от ландшафтния дизайн със своя незабравим цъфтеж. Често с тяхна помощ те извършват озеленяване на граници, както и рабаток. Те придобиват впечатляващ вид, когато се използват като част от сложни флорални композиции, където допълват такива растения като урсиния, лобелия, диморфотека, арктотис, иберис и др.

Заключение

Газания е малко познато растение за много начинаещи производители на цветя, но си струва да го видите само веднъж и след това те няма да могат да забравят красотата му. Но тези от тях, които имат лятна вила, могат всеки сезон да получават естетическо удоволствие от цветята на гацания, за които просто трябва да ги засадите на подходящо място и правилно да определите времето кога да засадите разсад в градината. Това растение е един от непретенциознитеследователно не трябва да възникват проблеми в процеса на отглеждане от семена и грижи за него у дома.

Газания расте най-добре в слънчева зона, докато е неизискваща към торовете. Въпреки че ако е засадено в зона, доминирана от скалиста почва, тогава ще трябва да се снабдява с хранителни вещества поне два пъти на сезон. Газания обаче ще ви благодари за тези усилия с обилен цъфтеж, който ще продължи до първото студено време.

Как да отглеждаме гацания
Как цъфти гацанияОтглеждане на разсад на гацанияСортове и сортове гацанияЦъфтяща гацанияПериод на цъфтеж на ГацанияКак да засадите правилно gatsaniyaКак се използва гейтингКрасиво цвете на гацанияКак правилно да се грижим за гацанияКак да отглеждаме гацанияСемена от ГацанияСортове гацанияСемена от ГацанияВид цвете на гацанияКацане на Гацания

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.