Отглеждане на гузмания в апартамент, какво носи къщата?

Условия за отглеждане на гузманияТропическите епифити са много интересни растения, което ясно се демонстрира от гузманията. Местообитанието му са горите на Америка. Най-често може да се намери върху кората на мъртви дървета. Следователно корените му се използват в малко по-различен смисъл от този на традиционните растения. Растението задоволява нуждата си от влага от въздуха.


Гузмания е класическа билка с дълги листа, ярки прицветници и миниатюрни цветя... Вътрешните екземпляри са с компактни размери, растат на не повече от 0,5 м височина. Причината за това се дължи на факта, че в естествени условия им липсва влага и осветление. Въпреки това, дори при такива условия, гузманията може да се развие доста добре.

Декоративният характер на гузмания се придава от прицветниците, които могат да имат най-различни цветове: ярко червено, оранжево, кафяво, бордо и оранжево. Те изглеждат много красиви на фона на ярко зеленикави листа, украсени с шарки, което прави гузманията още по-привлекателна. Когато белите цветя изсъхнат, шушулките, които съдържат много малки семена, започват да узряват. Впоследствие те могат да служат като посадъчен материал за размножаване на гузмания.

Виждайки това растение за първи път, много производители може да си помислят, че няма да е лесно да го отглеждате у дома. Това обаче съвсем не е така, защото ако спазвате правилата за отглеждане на гузмания у дома, дори и начинаещ цветар може да попълни зеления си ъгъл с гузмания.

Домашни грижи за гузмания

Независимо от култивирания сорт, когато се грижите за гузмания у дома спазвайте общи правила, което дава възможност да се осигурят за това растение условия, които практически не се различават от естествените.

Осветление и температура на въздуха

Как да се грижим за гузманияКакто всяко домашно растение, гузмания е много зависима от осветлението. Затова е най-добре да го отглеждате на перваза на прозореца, обърнат към западната и източната страна. Не се препоръчва да се поставят растения от южната страна, където тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина. Това няма да донесе на растението нищо добро. Не е най-доброто решение за отглеждане на гузмания от северната страна, тъй като липсата на светлина ще попречи да цъфти. Гузмания се чувства най-комфортно при температури не по-ниски от 25 градуса през лятото и 18 градуса през зимата.

Също така е необходимо поддържа оптимално ниво на влажност, което трябва да бъде най-малко 85%. Правилната грижа за гузмания включва и редовно проветряване на стаята. Тук обаче е необходимо да се гарантира, че не се появяват течения, тъй като те могат да причинят забавяне на цъфтежа, както и да създадат благоприятни условия за развитието на някои заболявания.

Поливане

За цветето гузмания поливането също е много важно, което трябва да се извършва с помощта на топла, утаена вода. Той трябва да бъде насочен директно към изхода, където ще остане през лятото. Зимното поливане е различно в това отношение, тъй като е необходимо да се контролира излишната вода, която не се абсорбира от растението, и да се източва след всяко поливане. За да се осигури на гузмания необходимото количество влага, тя трябва да се полива всеки ден през лятото, а през зимата поливането се намалява до 2 пъти седмично.

Преди да поставите саксия с цветя в палета, в нея полагат чакъл или мъхкоито трябва да се поддържат влажни. В горещите дни може да се наложи да се полива почвата. За да поддържате оптимални нива на влага, трябва да пръскате растението всеки ден.

Торене на Гузмания

Домашните грижи не предвиждат храненето като задължителна мярка. Те обаче не трябва да бъдат напълно изключени. Експертите препоръчват нанасяне на тор за орхидеи върху почвата всеки месец през лятото, добавяйки приготвения разтвор към изхода. Това ще помогне на цветоносите да се образуват по-рано, както и да увеличи периода на цъфтеж на гузманията.

Болести, вредители и начини за борба с тях

Правилната грижа за гусманията предполага стриктно спазване на условията на отглеждане. В противен случай може причиняват появата на някои заболявания:

 • Гъбични заболявания (брашнеста мана, сиво гниене и др.). Причината за появата им е свързана с висока влажност и температура на въздуха. Ефективен метод за борба с тях е използването на фунгицид;
 • паяк акари, мащабни насекоми и брашнести бъгове. Благоприятни условия за появата на описаните по-горе вредители са ниската температура на въздуха, прекомерната влажност на почвата и използването на замърсена почва. При първите признаци на наличие на вредители растението се третира с инсектицид.

Размножаване на гузмания у дома

Guzmania - правилна грижа у домаМожете да получите нови храсти на гузмания с помощта на странични процеси и деца, образуването на които се случва след смъртта на майчиното растение, както и семена.

Особености на възпроизводството от деца

По време на периода на цъфтеж на основното растение се формират деца. Когато достигнат височина от 15 см, те започват да се разделят и трансплантират в отделни контейнери. По това време основното растение изсъхва напълно, докато децата имат четири листа, както и добре развита коренова система. Това обикновено отнема два до четири месеца от момента, в който се появят издънките.

Препоръчително е да планирате трансплантацията на деца от Гузмания през пролетта. Първо, трябва да извадите растенията от контейнера, внимателно да отделите издънките с остър нож, след което можете да се отървете от майчиното растение.

Подготовка на почвата за гусмания

Агротехнологията на засаждане на гузмания включва използването на почва с подходящ състав. Много е важно той да има разхлабена структура. За целта може да се приготви от следните компоненти:

 • Содена земя;
 • Торф;
 • Сфагнум мъх;
 • Груб пясък.

За бързо вкореняване на леторастите можете да използвате следния почвен субстрат:

 • Листна земя - 3 части;
 • Борова кора - 1 част;
 • Едър пясък - 1 част.

В случаите, когато е трудно да подготвите собствена почва за засаждане, тя може да бъде заменена подготвена почва за орхидеи и бромелии... Самата трансплантация на деца се препоръчва да се извършва в ниски контейнери с малък диаметър. Преди полагане на почвата контейнерите се пълнят с дренаж. В процеса на трансплантация трябва да бъдете много внимателни с младите издънки поради крехките им корени. Всяко най-малко нараняване може да доведе до смъртта на растението.

Когато децата са в саксията, те се покриват с найлоново фолио. След това те се прехвърлят в помещение, където е необходимо да се поддържа температура от поне 28 градуса.Ако това условие е изпълнено, децата започват да растат доста бързо и грижите за тях ще бъдат подобни на възрастните растения. Първите цветя се появяват едва след 3 години. В същото време можете да ускорите този момент, ако не отделите децата от майчиното растение, а ги оставите да растат по-нататък в стария контейнер. Тогава фазата на цъфтеж ще започне след една година. В този случай ще трябва внимателно да отрежете растението майка.

Как да отглеждаме гузмания от семена?

Как да се грижим за растението гузманияОще преди сеитбата семената трябва да бъдат обработени... За целта те се поставят за дезинфекция в слаб разтвор на калиев перманганат. След това засаждането се извършва директно в почвата, приготвена на базата на торф и пясък, взети в равни количества. Не е необходимо да се поръсват семената със слой пръст отгоре. Контейнерите с кацания са покрити със стъкло или найлоново фолио. След това те се прехвърлят в осветена стая, където е необходимо температурата на въздуха да се поддържа на 25 градуса. Семената покълват след около три седмици. След месец разсадът ще достигне състояние, достатъчно за гмуркане в отделни саксии с диаметър 7 cm.

Присаждане на закрито цвете гузмания

Това растение може да се отглежда в един контейнер за засаждане през няколко години... Необходимостта от присаждане на цветя може да възникне само след покупка. Всъщност, като правило, в магазините гузманията се предлага в транспортна почва, в която това екзотично растение не може да расте нормално. Следователно, веднага щом е в апартамента, той ще се нуждае от нова хранителна почва, която има по-разхлабен състав.

Като се има предвид, че гузманията е тропическо растение, начинаещите производители могат се сблъскват с определени трудности по време на развъждането:

 • Специални грижи за гузманиялипса на цъфтеж. Една от причините за това може да бъде липсата или излишъкът от осветление, както и липсата на хранене и ниска влажност. Следователно първата стъпка е да се определи какво точно е причинило това състояние. След това се предприемат мерки за стимулиране на цъфтежа. В това могат да помогнат ябълки или банани, които се поставят до растението и покриват цветето с пластмаса. Процесът на производство на етилен ще започне след няколко дни. Този газ е много ефективен при бромелии, които цъфтят доста бързо. Необходимо е обаче постоянно да се следи състоянието на плодовете, тъй като е важно да се предотврати гниене и образуване на мухъл;
 • увяхващи листа. Най-често това се причинява от стагнация на водата в изхода, която е изпълнена с гниене на кореновата система. Тази ситуация може да бъде коригирана чрез намаляване на броя на напояванията. В някои случаи активността на определени вредители може да доведе до това;
 • бавен растеж или липса на такъв. Най-вероятните причини са ниското плодородие на почвата, липсата на хранителни вещества и осветление.

Уникалността на растението гузмания се крие във факта, че неговият положителен ефект се разпростира както върху хората, така и върху цялата атмосфера в къщата. Ето защо хората, живеещи в стая с това цвете бързо излезте от депресивно състояние, получавате заряд от жизнена енергия. Такива къщи често имат атмосфера на мир, хармония и спокойствие. Култивирането на гузмания ви позволява да концентрирате мощни енергийни потоци в околното пространство, а също така допринася за увеличаване на благосъстоянието и носи щастие в къщата.

Когато се отглежда в дивата природа, това цвете обикновено се свързва с мъжка сила. Затова често се използва в спалнята, където демонстрира свойствата на естествен афродизиак.

Заключение

Сорт ГузманияНяма толкова много сред домашните градинари, които са добре запознати с гузмания. Това тропическо растение е много интересно за отглеждане в нашия климат. Не само цветя, различаващи се в разнообразна цветова палитра, могат да привлекат в него.

Гузмания представлява интерес заради уникалната си способност да влияе положително на благосъстоянието на хората, които бързо подобряват настроението си и също така преминават депресията си. И дори фактът, че естествените местообитания на растението са тропиците, не може да попречи на производителите на цветя у нас да се радват на това растение. Осигурява прости правила за отглеждане у дома, следователно с точното им спазване дори това екзотично растение може да се чувства нормално по нашите географски ширини и да има положителен ефект върху хората.

Цвете Гузмания
Сортове гузманияНяколко съвета за отглеждане на гузманияДомашна гузманияКултивиране на гузманияПравилна грижа за гузманияКак да украсим къща със стайна гузманияДомашна гузманияНяколко съвета за отглеждане на гузмания Как да се грижим за гузмания у домаВидове гузманияТрансплантация на ГузманияКак расте ГузманияДомашна гузмания Как да се грижим за гусмания у дома

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.