Отглеждане и грижа за фуксия у дома

Повечето дизайнери на цветя са единодушни в мнението си, че най-поразителното растение, което може да се отглежда от семена у дома, е фуксията. Много хора харесват това дърво с богатата си цветова палитра, което се демонстрира от неговите цветя, които се отличават с оригиналната си форма. Тя се чувства отлично не само в градината, но и на балкона, освен това е лесна за почистване. Ето защо, ако получите информация за нюансите на отглеждането му, тогава градинарят ще има повод за радост, защото той ще може да се наслади на гледката на растение, отгледано от собствените му ръце.


Интересни факти за фуксиите

Цъфтяща фуксияФуксията е един от най-ярките представители на вечнозелени многогодишни храсти, които принадлежат към семейство Киприан. Днес известни са около 100 видакоито се срещат в горите на Нова Зеландия, Централна и Южна Америка. Поради големия интерес на градинарите към това цвете, има такава ситуация, че в момента за тях са на разположение десетки хиляди различни сортове и хибриди от фуксия, цветята на които се различават по разнообразни форми и цветове.

За първи път светът се запозна с това растение, когато се появи информация за южноамериканската трилистна фуксия. Кралят на Испания беше удостоен да бъде първият, който видя това цвете, за когото това растение стана подарък от конкистадорите... Сред характеристиките на фуксията си струва да се подчертаят необичайно тесните дълги цветя. Това растение, което лесно се отглежда от семена, има свойство, характерно за всички видове от своето семейство - непретенциозност. Следователно, само една издънка е достатъчна, за да стигнете до цветната леха и в края на сезона от нея ще порасне буен цъфтящ храст.

Важно е също така, че е много лесно да се грижите за него, тъй като той изисква само наблюдение на съдържанието на влага в почвата, като се започне със засяване на семена в нея. Фуксията не се оставя в земята за зимата, така че през есента се изкопава, отрязва и изпраща във временен контейнер, който се поставя в мазе при температура от + 5-8 градуса. С настъпването на пролетта, когато отмине последната вълна от измръзване, цветето се връща отново в цветното легло.

Много оригинални видове фуксия имат много интересен цвят. Образува се от смес от лилави, алени и тухлени тонове, което е отделен нюанс, който е характерният цвят на фуксията.

Растението е съвсем различно оригинална форма на цветя: те имат чашки и венче с огънати ръбове. Ако се вгледате внимателно в чашката, можете да видите колко дълго тичинките стърчат от нея, докато венчелистчетата винаги са по-къси от чашката. Fuchsia се отличава с голямо разнообразие от видове: те могат да имат редовни и махрови, едноцветни, както и двуцветни и трицветни нюанси.

Забележително е също така, че след цъфтежа на дълги дръжки започват да се образуват ядливи плодове. Освен това те не само имат приятен сладко-кисел вкус, но могат да се използват и за медицински цели.Тези плодове често се срещат на трапезата на южноамериканските индианци, тъй като те често се използват като подправка за месни ястия.

В зависимост от формата на растението се делят на храстовидни и дървовидни... Листата им също могат да се различават: противоположни, овални, заострени. Много често имат назъбени ръбове. Като правило те не се различават по тон, тъй като той винаги е непроменен - ​​тъмно зелен. Напоследък обаче се появиха много нови сортове фуксия, с пъстър цвят.

Отглеждане на фуксия от семена у дома

Правилната грижа за растенията у дома включва като се вземат предвид основните биологични особености на фуксията.

  • Грижа за дома в FuchsiaВъпреки че са светлолюбиви растения, най-добре е да ги държите там, където ще бъдат защитени от пряка слънчева светлина. В същото време полусянката може да бъде добро място за отглеждане на фуксии. Тук обаче трябва да се спомене един важен момент: за цветя, които имат по-тъмен нюанс, трябва да създадете по-ярко осветление. Следователно нежните червени сортове ще растат най-добре в ажурна сянка, а за растения с червени и лилави цветя е по-добре да изберете слънчево място.
  • Когато се подготвяте за засаждане на растения, първата стъпка е да поставите дренаж в саксията. За да направите това, можете да използвате камъчета или експандирана глина, като я разстилате на височина не по-висока от 3-4 см.
  • Fuchsia се справя добре, ако е снабдена с достатъчно влага. В същото време поливането трябва да бъде умерено, тъй като когато водата застоява, корените ще започнат да гният.
  • Трябва да се обърне внимание и на качеството на използвания субстрат, който трябва да има хлабава и дишаща структура. Това може да се постигне чрез използване на листен хумус, взет в размер на 1/3 от обема, по време на приготвянето му. Оптималната версия на почвената смес за фуксия ще изглежда така: дернова земя, листен хумус, торф, пясък в съотношение 3: 3: 1: 1.

Температурен режим

Интензивната топлина има отрицателен ефект върху растенията. Затова най-добре е температурата да не се повишава. над марката + 18-24 градуса... Тези собственици, които отглеждат фуксия у дома, ще трябва да се постараят много, за да създадат благоприятни условия през лятото. Не се препоръчва постоянно да оставяте цветето на слънце. Fuchsia реагира положително на пръскането, но трябва да се прави, когато растението не е изложено на пряка слънчева светлина. Най-благоприятното време за тази процедура е след залез слънце. Тази процедура е от полза за растения, които се отглеждат в стаята.

През зимата за фуксия е необходимо да се създадат малко по-различни условия, които да съответстват на сегашното й състояние. В покой оптималната температура за растението ще бъде в рамките на + 5-12 градуса. По това време фуксията се полива много по-рядко, но трябва да се внимава, за да не изсъхне земната кома. Ако през зимата в помещението, където е била разположена фуксията, се поддържат по-топли условия, отколкото е необходимо, тогава е възможно за следващия сезон собственикът да не може да чака своя цъфтеж.

Грижа за цъфтежа

Когато растението започне да излиза от латентност, тогава по отношение на него те започват извършват следните дейности:

  • Период на цъфтеж на фуксияПодрязване. Тази операция е планирана за началото на март. Мащабът на резитбата се определя от качеството на тази операция, извършена през есента след цъфтежа. За да оцелеят растенията през зимата, е необходимо да се отрежат старите клони с 2/3 и новите с 1/3. Наложително е да отрежете всички листа, цветя и пъпки. В този случай, по време на пролетната резитба, ще трябва да отрежете клоните на две пъпки, изсушени клони и тези, които са насочени към вътрешността на короната. Ако тази резитба не е била извършена през есента, то през пролетта тя се извършва с изменение в този момент;
  • Също така за домашно отгледана фуксия е необходимо да се извърши резитба против стареене и образуване.Това ще ви помогне да поддържате короната чиста. Тази операция не трябва да се пренебрегва, тъй като в противен случай тя ще доведе до излагане на короната, която впоследствие ще стане хлабава и непривлекателна. По този начин, за това, през пролетта, след образуването на нови клони, се извършва две прищипвания. Това ще помогне да се избегне прекомерен растеж на короната, което със сигурност ще се отрази на нейната форма. Последното прищипване се извършва през последното десетилетие на май. Не се препоръчва тази операция да се планира по-късно, тъй като това може да доведе до отлагане на цъфтежа;
  • Прехвърляне. Тази операция се извършва всяка година. Не е нужно обаче да създавате толкова място за корените. Всъщност в този случай всички сили ще бъдат изразходвани за изграждане на издънки, което ще доведе до страдание на цъфтежа. Когато избирате саксия за пресаждане, трябва да изберете контейнер, който ще бъде с 3-4 см по-голям в диаметър и височина от предишния. Ако планирате да презасадите стари растения, преди да ги поставите на ново място, те могат да бъдат почистени от старата почва. За да не се притеснявате обаче с тази работа, е достатъчно да премахнете само слой стара почва с дебелина 3 см. Още по-лесно е да се направи с млади храсти на възраст под 3 години. Те трябва само да бъдат прехвърлени в нови големи контейнери.

Обикновено фуксиите могат да зарадват собственика с цъфтежа си. в продължение на много години... Това обаче е възможно само ако осигурява подходящи грижи за растенията. В този случай можете да се насладите на гледката на цветя от фуксия до 50 години. Обаче градинарят не може да избегне главоболия, ако ще отглежда фуксия и ампелен, тъй като те не запазват дълго своята привлекателна форма на короната. За да се избегне това, се препоръчва актуализиране на всеки 4-5 години. Няма да има особени проблеми с това, тъй като те могат лесно да се размножават с помощта на зелени резници.

Ако градинар иска да постигне буен и дълъг цъфтеж от фуксия, тогава трябва подхранвайте растенията редовно... Тази операция трябва да се извършва веднъж седмично, като се използват течни торове.

Особено полезни са специалните храни за фуксия. Можете да прилагате торове до първото разкриване на цветя. За това се приготвя разтвор, за който 1/3 от порцията тор се разрежда във вода.

Какви вредители и болести са характерни за фуксията?

Фуксиите, които се отглеждат от семена у дома, най-често са болни поради паякови акари и белокрилки. След като забележите първите признаци на заболяването, се вземат следните мерки: цветето трябва да се третира с топъл душ с температура от + 36-38 градуса, след което трябва да се остави да изсъхне.

Борба с болестта

В случай, че тази процедура се окаже неефективна, ще трябва да използвате химикали. За да направите това, можете да вземете композиции като Aktara, Agravertin или Fitoverm... От тях се приготвят разтвори, с които короната на растението се напръсква на три дози.

  • Болести на фуксиямежду леченията е необходимо да се поддържа интервал от една седмица;
  • след пръскане короната трябва да бъде покрита с найлонов плик и след това поставена на сянка, за да може да изсъхне там;
  • полезно е да се обработи самият субстрат: той се полива със същия разтвор, но за приготвянето му се използва двойна доза от лекарството. Това ви позволява да унищожите всички вредители в почвата и да изключите появата на нови.

В повечето случаи фуксията е засегната от заболявания като черен крак и ръжда по листата.

Ако има ясни признаци на прогресиращо заболяване, най-добре е да се отървете от растенията. За субстрата се препоръчва да се извърши обработката, като се използва разтвор на калиев перманганат с яркорозов цвят.

Заключение

Фуксия растениеФуксията е едно от любимите растения на производителите на цветя, които се отглеждат от семена у дома. Той привлича много хора със своята лекота на грижи и необичайни декоративни свойства. Естествено, за да получите красиво цъфтяща фуксия, трябва да се запознаете с особеностите на нейното отглеждане.Важно е не само да се запасите със семена, да приготвите висококачествена почвена смес за растението, но и да създадете благоприятни условия за растеж, така че фуксията да зарадва градинаря с цъфтежа си. Но поради естествените условия на отглеждане също е важно грижи се за защита от болести... В противен случай един ден това цвете ще изсъхне и ще умре.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.