Цвете Zamioculcas: домашни грижи

Женското щастие е необичайно домашно цветеТова екзотично цвете първоначално от Тропическа Африка. Интересното си име дължи на южното растение на замия. Известен е по целия свят благодарение на холандските производители, които в края на миналия век за първи път отвориха за клиентите ново растение, отглеждано в разсадник.


Тъй като zamioculcas е непретенциозен в поддръжката на помещенията и има оригинален външен вид, той бързо придоби популярност сред любителите на домашните растения. Растението има много различни имена, например в Китай се смята за „златно дърво“, а в нашата област се нарича „доларово дърво„Или„ цветето на безбрачието “.

Домашни грижи

Zamiokulkas изглежда страхотно в интериора на модерен апартамент, създава комфортна и уютна атмосфера. Но трябва да запомните необходимите условия за задържанев които растението ще се развива добре. Следователно, грижата за zamioculcas у дома трябва да включва следните стъпки.

Правилна влажност на почвата

Един от важните аспекти на грижата за замиокулкас е правилното поливане. Дотолкова доколкото ако изсушите или напълните растението, то ще се разболее и ще умре... Начинаещите производители трябва да имат предвид следните нюанси:

 • Замиокулкас в разцвет -Много растения, растящи в южните ширини, са в състояние да съхраняват вода за бъдеща употреба, което естествено им помага да оцелеят през сухия период. Тропическите растения понасят добре суша, което не може да се каже за излишък на влага. Затова е по-добре да се полива обилно, но рядко.
 • Поради излишната влага растението ще изсъхне, тъй като корените ще изгният и цветето не може да бъде спасено.
 • Също така е невъзможно да се остави без поливане за дълго време, което ще доведе до жълти листа и тяхното отпадане. Но корените на цветето са здрави и издръжливи, те са приспособени да оживяват, когато се появи влага, така че след поливането растението ще се „стартира“ и ще пусне нови листа.

Как да се отървете от комари, които растат в саксии от излишната влага:https://myflower.desigusxpro.com/bolezni-rasteniy/kak-izbavitsya-ot-moshek-poselivshihsya-v-cvetochnyh-gorshkah.html

Как да поливам цвете? Домашните грижи трябва да се извършват съгласно следните правила:

 • Не може да се използва чешмяна вода. В рамките на 12 часа такава вода се защитава, като през това време тя ще стане стайна температура.
 • В тигана не трябва да има вода. След като измине около час след поливането, излишната влага, която цветето не е изпило, се излива и тиганът се избърсва на сухо.
 • Субстратът с растението трябва да изсъхне старателно преди следващото овлажняване.
 • Не забравяйте, че екзотиката в тесен съд има по-голяма нужда от вода, отколкото в голям съд. В първия случай трябва да се полива около 1 път седмично.
 • В топлия сезон тропическо цвете се полива по-често, през периода на покой влажността на почвата се намалява.

Осветление и температура

Грижите за Zamiokulkas трябва да включват правила относно необходимото ниво на осветление и оптимална температура на въздуха. Това екзотично цвете не изисква високо съдържание на влага във въздуха... Той обича топлината, така че най-лекият перваз на прозореца ще бъде най-доброто място за него да живее.

Zamioculcas толерира добре слънчевите лъчи, но в самата жега е по-добре да го предпазите от пряка слънчева светлина. В самата жега е по-добре да му уредите разсеяна светлина. Растението може да съществува дори при липса на осветление, но растежът му няма да бъде толкова активен. През пролетта, когато се появи топлото слънце, трябва да се внимава растението да не изгори.

Жълтеникавостта на замиокулкаса признак на заболяване ли е или е нормална?Най-благоприятната температура за отглеждане на цвете през лятото е 19-26 градуса. Поддръжката през зимата е около 17 градуса. Растението се нуждае от поток чист въздухтака че не го дръжте в задушна стая.

Влажността на въздуха не трябва да се увеличава, не е необходимо растението да се пръска, но все пак ще трябва да се почисти от прах, в противен случай ще загуби цялата си привлекателност. Избършете екзотичните листа с влажна гъба и той ще ви благодари.

Почва за замиокулкас

Този тропически домашен любимец се нуждае от добър дренаж. Продава се в магазини за цветя, но можете да го направите сами, ще ви трябва керамзит и пясък. На дъното се поставя разширена глина, тогава трябва да излеете слой пясък. Добрият дренаж отнема около една четвърт от капацитета. Обикновено в магазините това растение се продава в саксия, неподходяща за по-нататъшно развитие, следователно, заедно с екзотиката, незабавно закупете обемен контейнер, дренаж и субстрат. Как да изберем почва?

 • Почвата за замиокулкас се избира рохкава, което позволява на кислорода да премине. Следователно глината няма да работи.
 • В субстрата трябва да присъства пясък, който ще осигури достъп на водата до корените.
 • Растението не се нуждае от специална, много питателна почва, съвсем подходяща е обичайната за стайни растения или специална за кактуси и сукуленти.

Как да засаждаме замиокулкас?

Не забравяйте, че растението замиокулкас е отровно! Ето защо, когато работите със замиокулкас, трябва да се внимава сокът му да не попадне върху кожата. Трябва също така да гарантирате, че домашните любимци и децата нямат достъп до него.... Това цвете се размножава по няколко начина:

 • Zamioculcas расте у дома в саксииМетодът на листата се основава на вкореняване на малки малки листа на замиокулкас. Натрошеният активен въглен се изсипва върху листен разрез, след което се оставя да изсъхне за 8 часа. След това те веднага се засаждат в подготвен субстрат за сукуленти и кактуси.
 • Чрез клони и резници. Това е най-бързият и най-ефективен начин. Трябва да нарежете стъблото на растението на парчета. Всеки материал трябва да има лист и пъпка. Преди да засадите zamiokulkas в саксии, той се суши за около час. Изрезката се вкоренява един месец след манипулацията.
 • Чрез разделяне на корена. Zamioculcas се разделя на няколко части и се настанява в контейнери в подготвената почвена смес.

Подробности за методите за възпроизвеждане на замиокулкас:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/zamiokulkas/razmnozhenie-zamiokulkasa-listom-i-drugimi-sposobami.html

Хранене на растенията

Почвата за цветето се нуждае от торене със специален течен състав за сукуленти и кактуси. Подходящ е и обикновен тор, използван за декоративни листни растения.

Какви са правилата за хранене на цвете?

Когато купувате тор, трябва да проучите инструкциите за употреба. Необходимо е да се знаят пропорциите на разтвора.

Торовете за zamiokulkasu се прилагат само върху влажна почва, тъй като растението може да получи изгаряне на корена... Също така е необходимо да се гарантира, че разтворът не попада в земната част на растението.

ОТНОСНОразрешено е пръскане на листа с торконцентрацията обаче трябва да бъде 10 пъти по-слаба от стандартния метод за торене. Тъй като с листата и корените се работи по различен начин.

През периода на покой, който настъпва през зимата, цветето се спира да се храни. По време на активен растеж, тоест през пролетта и лятото, те се хранят не повече от два пъти месечно.

Проблеми с болести и вредители

Ако листата на zamiokulkas пожълтяват, тогава не трябва да се притеснявате.Тъй като това е нормален естествен процес, при който старите отмират и се появяват пресните... Струва си да разгледаме по-отблизо младите листа, тъй като тяхната жълтеница е свързана с началото на болестта, която се нарича гниене на корените.

Цветето на доларовото дърво не се вижда честоВ този случай трябва да проверите почвата. Ако земята е много мокра, тогава страховете се потвърдиха. Поливането трябва да се спре и да се подготвят нова почва и съд. В същото време всички изгнили части от корените се отстраняват, изсушават и поръсете корените с активен въглен, след което може да се засади в прясна почва. Ако, напротив, земята е много суха, тогава растението е жадно, което означава, че поливането се извършва по-обилно и често, това не е свързано с гниене на корените.

Какво да направите, ако върху растението се образуват капки? „Доларовото дърво“ плаче много рядко. Това често се дължи на отстраняването на излишната течност от кореновата система. Капките по листата възникват поради преовлажняване на субстрата, което може да доведе до пожълтяване и загниване на листата. А също и поради влажността на въздуха в помещението.

Zamioculcas рядко е засегнат от вредители. Често срещаните паразити са: листни въшки, паякови акари, мащабни насекоми.

Как да се справим с паякови акари на стайни растения, ние написахме тук:https://myflower.desigusxpro.com/bolezni-rasteniy/pautinnyy-klesch-na-komnatnyh-rasteniyah-kak-borotsya-v-domashnih-usloviyah.html

 • Най-често срещаният вредител е паякът. Може да се намери на гърба на листата, върху които се появяват бели паяжини. Можете да се отървете от него, като измиете листата с вода, както и с тютюнев разтвор.
 • Капакът на люспите плътно покрива растението, което забавя развитието му. Ларвите са податливи на унищожаване със сапунено-тютюнев състав.
 • Листните въшки се хранят с растителен сок, което ги кара да изсъхнат. Той се унищожава с разтвор на никотинов сулфат и сапун.

Не бързайте да изхвърляте растение, което е повяхнало и е хвърлило листата си по време на борбата с вредителите. Все още може да бъде спасен чрез отрязване на стъблото и засаждане на корена в друг контейнер. Ако кореновата система е непокътната и в добро състояние, тогава с подходящи грижи растението ще възвърне силата си и ще расте както преди.

В заключение трябва да се каже, че растението е на върха на популярността не само заради декоративните си качества, но и поради непретенциозното си съдържание, за което е лесно да се грижи. Zamioculcas са любимите растения на фитодизайнерите, които се използват за украса на различни интериори. Поставя се не само на леки прозорци, но и в задната част на стаите, където има само изкуствено осветление.

Чувства се чудесно както в големи саксии на открито, така и в малки контейнери. Високи адаптивни способности, съчетани с неизискваща грижа правят цветето популярно не само в жилищни помещения и офиси, но и в залите на обществени места като болници и хотели.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.