Как да се грижим за цвете zamioculcas у дома?

Как изглежда цветето zamioculcasОпитните производители на цветя не трябва да представят стайното растение zamiokulkas, защото това цвете се появи у нас още в края на 90-те години. По това време растение с необичайно име, отглеждано в холандски разсадници, стана за първи път достъпно за домашните цветари.

Не отнема много време на Zamioculcas да спечели любовта на много производители на цветя. Това беше улеснено не само от нейната непретенциозност, но и от нейните декоративни свойства, благодарение на които изглежда страхотно както в обикновени апартаменти, така и в офис помещения.


Официалното име на това екзотично растение обаче не се е утвърдило сред обикновените производители на цветя, така че те излязоха с алтернативно - доларово дърво... Може би това може да обясни факта, че в повечето случаи zamioculcas днес украсява банки и други финансови институции. Също така често се нарича "женско щастие": хората му дадоха подобно име поради факта, че цъфтежът на това растение е рядък и много необичаен.

Характеристики на zamiokulkas

Специална грижа за цветятаДоларовото дърво, което се среща най-често в Източна Африка, принадлежи към семейство ароидни. Той обаче се откроява на фона на своите роднини с това, че е непретенциозен.

При естествени условия на растеж, zamiokulkas не се страхува нито от суша, нито от горещо изгарящо слънце. Следователно това екзотично цвете перфектно пуска корени в нашия климат.

Zamiokulkas има изразени декоративни свойства, което се проявява в ефектен външен вид и необичайна структура. Това, което прави растението уникално, е липсата на клони. Частта от растението, която изглежда на мнозина като стъбла, всъщност представлява сложни листа, които започват да се образуват веднага от грудката.

Когато отглеждат замиокулкас, клубените, които са под земята, играят важна роля за растението, тъй като те натрупват влага. В това цвете в процеса на развитие се образуват изправени, перащи големи листа, на чиято повърхност има восъчно покритие. Всички листа растат на удебелени дръжки, които произхождат от основата. Адаптивността към периодите на суша се обяснява с факта, че всяка част от растението, ако е възможно, натрупва влага.

През сезона доларовото дърво демонстрира леко увеличение на височината... Друга особеност е изключително редкият цъфтеж - подобно събитие се наблюдава само при много възрастни екземпляри. Поради това zamiokulkas, който се отглежда у дома, рядко може да зарадва собственика с цветя.

Как цъфти тропическият Zamioculcas:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/zamiokulkas/kak-cvetet-tropicheskiy-zamiokulkas-cvetok-bezbrachiya.html

Zamioculcas в много отношения съответства на своето семейство. Прилича на малко царевично класо, което заобикаля бледозелено одеяло в кръг. Zamioculcas не е много трайно растение, обикновено след 5-10 години трябва да му потърсите заместител. През целия си живот той не расте над един метър.

Трябва да се има предвид, че замиокулкасът е отровно растение и всяка част от него е опасна. Поради тази причина се препоръчва да се отглежда на места, където нито малки деца, нито домашни любимци могат да го достигнат.

Трябва да бъдете особено внимателни с отровен соктъй като контактът с очите може да се влоши. Следователно е необходимо да се спазват предпазните мерки по време на грижите за замиокулкас.

Грижа за стайни растения zamiokulkas

Домашно приготвени замиокулкасВъпреки че zamioculcas може да се чувства комфортно при всякакви условия на отглеждане, той реагира адекватно на липсата на грижи. След като донесете у дома закупеното растение, не бързайте да засаждате. Първо трябва да го оставите да престои две до три седмици, за да се адаптирате към новите условия. Освен това, след оценка на текущия сезон и характеристиките на растението, се взема решение за трансплантация на zamiokulkas.

Грижа за това растение позволява закъснения между поливките, това няма да доведе до забавяне на растежа му или други негативни явления. Проектите не са опасни за него. С настъпването на лятото можете да прехвърлите саксията с цветя на балкона, верандата или откритата тераса, където замиокулкасите ще се почувстват още по-добре.

Селекция от растения за слънчев балкон: https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-cvety/kakie-cvety-posadit-na-balkone-na-solnechnoy-storone-ih-nazvaniya.html

Осветление

Препоръчително е да поставите това екзотично растение на перваза на прозореца, разположен от южната страна, където ще бъде осигурено достатъчно слънчева светлина. Доларовото дърво расте най-добре, когато получава разсеяно осветление. Освен това, ако рядка пряка слънчева светлина достигне листата, това няма да му навреди.

Разрешено е да държите това стайно растение от северната страна, но в този случай няма да получите същия стабилен растеж, както от южната страна. В допълнение, опитът показва, че в тази част на стаята листата няма да имат такъв наситен сянка, тъй като растението няма да получи необходимото количество светлина.

Не се препоръчва отглеждането на замиокулкас в условия на пълна или частична сянка. Ако ще има недостиг на осветление, тогава това ще накара листата му да посегнат към светлината, освен това те ще се окажат тънки, слаби, с рядко разположени листни остриета. Следователно липсата на слънчева светлина може да навреди на растението, което ще повлияе преди всичко на декоративните му качества.

Температура

Условия за отглеждане на zamiokulkasКато се има предвид, че естествената среда за растението е горещ климат, цветето се чувства доста комфортно при сухо и горещо време. През лятото zamiokulkas могат да растат при температури от + 21 ... + 29 градуса. През зимата оптималната температура за него е + 15 ... + 18 градуса. Много по-малко вреда се нанася на това екзотично цвете чрез понижаване на температурата през зимата, ако по това време на годината се извършва рядко поливане.

Zamioculcas може да изпита силен стрес с резки температурни колебания... Ако температурата падне под + 12 градуса, в някои случаи това може да доведе до смъртта му.

Поливане

Заедно с осветлението е не по-малко важно за нормалното развитие на zamiokulkas и поливане. Ако това събитие бъде пренебрегнато по време на напускане, тогава в определен момент доларовото дърво ще започне да отслабва и изсъхва. Трябва да се помни, че това цвете издържа добре на дълги периоди на суша, така че това няма да наруши ритъма на живота му толкова, колкото излишъкът от влага.

Въпреки че доларовото дърво е сред устойчивите на суша култури, все пак е необходимо да се полива. В противен случай то ще доведе до падане на листата... Това е допълнителен ключ към производителя, че на растението липсва влага и то се отървава от части, за да намали консумацията му. Обикновено, ако коренът е жизнеспособен, растението ще започне да се чувства по-добре, когато поливането бъде възобновено и постепенно ще се възстанови.

 • нежелателно е да се извършва често обилно поливане, тъй като това може да донесе още повече вреда на растението. При липса на възможност за отстраняване на излишната влага, корените скоро ще започнат да гният и да отмират. През лятото е важно да се извършва умерено поливане, тяхната честота се определя от състоянието на земната кома: оптимално е, когато само горният слой има време да изсъхне между следващите поливания;
 • в случая, когато е трудно да се разбере дали растението се нуждае от влага, препоръчително е да отложите това събитие за един ден. През зимата поливането трябва да се намали още повече. Достатъчно е да поливате замиокулката веднъж на 3-4 седмици, като използвате утаена топла вода;
 • като се има предвид, че листата на растението имат естествено восъчно покритие на повърхността, върху тях бързо се натрупва прах. Поради тази причина ще трябва редовно да провеждате водни процедури. По време на топъл душ е важно да предпазите почвата от влага, за да не нарушите условията за отглеждане на замиокулкас.

Подхранване zamiokulkas

Домашно отглежданите растения, особено нужда от хранене... И zamioculcas не прави изключение.

 • Растителни вредителивъзможно е да осигурите на това стайно растение необходимите хранителни вещества по време на грижите чрез прилагане на универсални торове, които се използват в половин доза. По време на периода на растеж торовете се внасят в почвата на всеки две седмици;
 • отлични резултати дава храненето с листа. Те трябва да се извършват поне 1-2 пъти месечно, като се избира моментът между поливането. Същността на метода се състои в пръскане на листата на zamiokulkas с предварително приготвен разтвор на сложен тор или карбамид.

Бананова кора като тор в домашно градинарство: https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-cvety/bananovaya-kozhura-kak-udobrenie-dlya-komnatnyh-rasteniy.html

Трансплантация и размножаване

Като се има предвид, че zamioculcas расте доста бавно, той може да бъде трансплантиран доста рядко. Обикновено необходимостта от това възниква в момент, когато няма място за корените за по-нататъшен растеж в саксията. Зрелите растения трябва да се пресаждат на всеки пет години и млади - на всеки две години... Тази операция трябва да се извършва с голямо внимание, като се опитва да не нарани коренищата, тъй като след това им отнема много време, за да се възстановят.

 • Цъфтящи zamiokulkasнай-безопасният метод за zamioculcas е методът за трансбордиране. За това се използва стара почва, към която се добавя само липсващото количество нова. Необходимо е да се използва нова почва само в случаите, когато има спешна нужда от нея: например размножаването се извършва чрез разделяне на храста;
 • най-добре е да отглеждате доларово дърво в глинени саксии, тъй като влагата се абсорбира по-бързо и следователно вероятността от застояла вода се намалява;
 • в процеса на растеж при zamioculcas, всеки нов лист е по-голям от предишния. Следователно, за да отглеждате това растение, е необходимо да изберете стабилна саксия.

Заключение

Сред екзотичните растения има много интересни представители, които могат да се отглеждат без никакви проблеми в нашите географски ширини у дома. Затвореното цвете zamiokulkas днес не е необичайно за повечето градинари, защото за първи път се предлага у нас още през 90-те години. Следователно през това време опитни цветари успяха да получат достатъчно информация за особеностите на отглеждането на замиокулкас: как да се грижи, колко често да пресажда и т.н. Въпреки че замиокулкас е непретенциозно растение, то все още се нуждае осигурете известна грижа, което гарантира не само бърз растеж, но и устойчивост на болести.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. АватарИван Виноградов

   Всичко е наред, всичко е ясно.

  2. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.