Размножаване на замиокулкас: лист и по други начини

Размножаване на листаВсяка година местните производители на цветя придобиват все повече и повече нови стайни растения. Zamioculcas, който спечели любовта с изящния си външен вид, вече не е рядкост. Родината на това растение се намира на скалистите планински плата в Източна Африка и остров Мадагаскар.


Това растение прилича на розетка, от която произхождат сложни дълги листа с тъмнозелен цвят с лъскав ефект. От всяка страна на рахиса, която е централната част на листната плоча, превръщаща се в дръжката, има миниатюрни месести листа, украсена със заострен връх. Възрастните екземпляри изглеждат по-впечатляващи, при които листата могат да достигнат 1-1,5 m.

Ако създадете благоприятни условия за zamiokulkas, тогава всеки сезон ще зарадва собственика с обилен цъфтеж. Въпреки факта, че декоративните свойства са по-изразени в листата, отколкото в цветята, повечето специалисти по цветя също се радват на цъфтежа на своите домашни любимци. Цветята на Zamiokulkas са елегантно скрити в пазвите на листата, които образуват сложни съцветия: те са представени под формата на комбинация от кремав кочан и зеленикав прилистник.

Всеки, който е виждал поне веднъж възрастен замиокулкас, го е отбелязал декоративни свойства... Това растение обаче е интересно не само заради привлекателността на сочните си листа. Във връзка с това трябва да се спомене легендата, според която това цвете може да донесе просперитет и да увеличи финансовото състояние на собственика. Тази вяра доведе до появата на друго име за замиокулкас - "доларово дърво". Следователно, това цвете често може да се намери в банкови помещения. Мнозинството обаче обяснява подобното име на zamiokulkas с необичайно високата му цена.

Вярвате или не, тази легенда е работа на всеки. Това, в което можете да сте сигурни, е, че като донесете zamiokulkas в дома си, ще получите ефектна декорация, в процеса на отглеждане, която няма да има нужда да отделяте много време и усилия. Ако обаче искате да започнете да отглеждате замиокулкас, тогава няма да ви навреди да се запознаете първо с основните характеристики на това растение.

Методи за размножаване на Zamiokulkas у дома

За да получите нови храсти на zamiokulkas, първо трябва вземете решение за подходящ метод за разплод.

Разделяне на растение за възрастни

Как да трансплантирате ZamioculcasАко ви предстои планирана трансплантация на това закрито растение, тогава можете да се възползвате от тази възможност и да я разделите на отделни фрагменти с точка на растеж, за да получите нови храсти. Размножаването на замиокулкас грудка изглежда доста просто събитие. Всичко, което трябва да се направи, е разделени на отделни части майчино растение.

Тук обаче трябва да бъдете максимално внимателни, опитвайки се да не нараните кореновата грудка. След приключване на операцията по разделяне на растението, получените фрагменти трябва да бъдат поставени във въздуха, така че да могат да изсъхнат. В този случай секциите трябва да бъдат обработени с въглен или активен въглен.

За пресаждане използвайте контейнери, пълни с лека почва. Тя може да бъде и универсална почва, в която няма да навреди да се добави малко вермикулит, защото това ще помогне на субстрата да получи по-разхлабена структура. В рамките на три дни след засаждането спазвайте режима "сухо", след което те могат да се напръскат със стояща вода от пулверизатора.

Относно ползите от използването на вермикулит за пресаждане на стайни растения и в градинарството:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/chto-takoe-vermikulit-i-kak-ego-primenyat-dlya-rasteniy.html

Лист

Този метод на развъждане включва извършване на определен набор от действия с лист, заимстван от възрастно растение.

 • първо трябва да го отрежете и след това да го оставите да изсъхне за няколко часа;
 • след това мястото на среза трябва да се третира с въглен или стимулант на растежа на корените „Корневин". Това завършва подготвителните операции и листът може да бъде трансплантиран в подготвената универсална почва. Може да се замени и с почвена смес за сочни растения;
 • три дни след засаждането, почвата може да се напръска, без да се забравя да се навлажни листата.

След това трябва да бъдете търпеливи, тъй като образуването на корени върху грудка е доста дълъг процес, който ще отнеме около 2-3 месеца. Zamioculcas е едно от онези редки растения, които растат изключително бавно. За да можете да оформите нови листа, ще трябва да изчакате около 6-7 месеца.

Резници

Методи за трансплантация на цветяСред наличните методи за размножаване на zamiokulkas у дома, резниците са най-предпочитани. Като посадъчен материал се използват издънкизаимствани от възрастен екземпляр от замиокулкас. Размножаването на листа не позволява да се приготвят толкова много резници, тъй като тук се използва един възрастен лист от майчиното растение.

Не се препоръчва размножаването на замиокулкас с млади листа, тъй като поради недоразвитие, както и факта, че все още не са образували пълноценна листна плоча, тук шансовете за успех са изключително ниски. Младите листа съдържат с ниско съдържание на хранителни вещества, без които е невъзможно да се получат пълноценни растения от резници.

 • за прибиране на резници се използва добре развит лист на средна възраст върху възрастно растение;
 • след това трябва да бъде разделен на отделни резници, така че всеки да има две противоположни листа;
 • изрезка от горната част на листа може да има три листа. След рязането, резниците трябва да се оставят да лежат във въздуха за няколко часа, така че да се появи ветровитият слой. Не трябва да бързате да трансплантирате резниците директно в универсалната почва, защото поради висока влажност те могат да изгният и да умрат;
 • краищата на клоните трябва да бъдат обработени с активен въглен или друг стимулатор на растежа на корените - Циркон или Корневин. В резултат на тази операция те ще бъдат защитени от болести;
 • за засаждане на резници у дома, трябва да използвате универсална лека почва, в която първо трябва да добавите вермикулит. Това вещество ще помогне да се разхлаби сместа за заливане. За да могат клоните да се вкоренят възможно най-скоро, те могат да бъдат прехвърлени в микропара, която трябва да бъде затворена със стъкло или пластмасова капачка. Като се има предвид, че възпроизвеждането на zamiokulkas чрез резници рядко завършва с неуспех, повечето производители на цветя често ги трансплантират директно в пластмасови чаши, без да ги прехвърлят в оранжерия;
 • първото поливане на резниците се извършва само след два до три дни. Това става чрез пръскане на почвата с помощта на пулверизатор. През следващите 1-2 месеца в почвата на клоните ще започнат да се образуват големи възли с корени. През следващите 5-6 месеца цветарят ще трябва да се запаси с голямо търпение, тъй като след това време могат да се появят първите листа.

Листа

Как да трансплантираме Zamioculcas у домаМожете да получите нови храсти от zamiokulkas у дома не само от клон, но и с помощта на отделни малки листавзето от голям лист от растение. В този случай е необходимо да се подготвят листа, които са подготвени за вкореняване от лист. Но първо те се поставят във въздуха за няколко часа, за да може изрезката да изсъхне. Долната част на листа трябва да се третира с лекарства, които стимулират образуването на корени.

В допълнение към всички налични активирани или въглища, можете да използвате съвременни лекарства - Корневин, Циркон... Когато използвате последните, можете да приготвите смес, като добавите въглища към тях.

Как да използвате правилно биостимулатора Kornevin:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/instrukciya-po-primeneniyu-biostimulyatora-kornevin-dlya-rasteniy.html

Това завършва всички основни подготвителни дейности с листата. Можете да продължите към вкореняване. За да направите това, трябва да поставите долната част на листа във влажен субстрат, приготвен на основата на пясък и торф. Стъклото трябва да се постави върху контейнера, като по този начин се създава ефект на микропара. Преди поникването е необходимо периодично да се проветрява.

Също така е възможно да се размножава замиокулкас чрез засаждане на листа без оранжерия. В този случай универсална почва или почва, подготвена за отглеждане на сукуленти, може да се използва като субстрат за вкореняване на листата. След два до три дни от момента на засаждането листата и почвата се поливат чрез пръскане от пулверизатор. И месец по-късно могат да се наблюдават първите промени: където се намира калусът, който се разбира като листна тъкан, която се появява на мястото на отрязване, ще се образуват малки грудки... Впоследствие те активно ще растат, с течение на времето върху тях ще се появят бели корени.

Размерът на посадъчния материал, използван за размножаване на zamiokulkas вегетативно, пряко влияе върху това колко време е необходимо да се изчака образуването на нови листа в растението. Поради това се препоръчва да се използват възможно най-големи копия. Ако използвате малки листа, има моменти, когато нови листа се образуват едва след една година.

Размножаване във вода

Методи за размножаване на ZamioculcasВ допълнение към горните методи, ново растение zamiokulkas може да бъде получено чрез поставяне на лист във вода, в който ще се образува кореновата система. Но първо, мястото на среза на листа трябва да се третира с коренообразуващи стимуланти. Това могат да бъдат лекарства като:

 • Корневин;
 • Циркон;
 • Хетероауксин.

Те ще помогнат ускорете процеса на вкореняване... Ако обаче разчитаме на опита на производителите на цветя, тогава най-предпочитаният вариант за размножаване е вкореняването на замиокулкас в земята.

Какво е циркон и как да се използва правилно, за да не навреди на растението:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/preparat-cirkon-instrukciya-po-primeneniyu.html

Заключение

Zamioculcas може да разнообрази зеления ъгъл в апартамента на всеки изтънчен цветар. При желание той може да придобие няколко представители на това растение, за които трябва само да знае как да размножава замиокулкасите и да избере подходящия метод. Несъмнено най-простото и успешно е размножаването чрез резници, което в повечето случаи гарантира успеха на това събитие. Въпреки това, любителите на цветя веднага трябва да бъдат търпеливи, тъй като zamioculcas принадлежи към групата на бавнорастящите растенияследователно ще са необходими средно шест месеца, за да се изчака образуването на първите листа.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.