Zamioculcas: особености на присаждането на цветя у дома

Цвете ZamioculcasТакова стайно растение като zamioculcas е популярно известно като „доларово дърво". Доста е просто да се отглежда и да се грижи за него, поради което е много популярен сред начинаещите цветари. Единствената трудност, с която може да се сблъска, е трансплантацията му. Растението има обемна коренова система, поради което по време на трансплантацията трябва да бъдете изключително внимателни, за да не го повредите.


За да се пусна коренът на zamioculcas у дома, този процес трябва да спазвам всички правила и в определено време. Съставът на почвата също е от голямо значение, както и правилно подбраната саксия.

Кога е необходимо да се трансплантира замиокулкас?

Прехвърляне след покупка

Това екзотично растение идва при нас от други страни и контейнерите, в които се транспортира, се пълнят със специален транспортиращ субстрат, предназначен за временно „пребиваване“. Ако цветето не бъде трансплантирано навреме след покупката, то може да умре. Следователно, веднъж в нова оплодена почва, растението ще радва с присъствието си дълго време.

Редовна трансплантация

Кога все още се изисква трансплантация на Zamiokulkas? У дома той расте много бавно, така че младите растения се подлагат на тази процедура всяка година, докато корените растат. По-зрели цветя трансплантирани на всеки 2 - 4 години... Ако кореновата система е нараснала много, това трябва да се направи незабавно.

Тайни на успешна трансплантация на zamiokulkas

За да трансплантирате zamiokulkas у дома, е по-малко травматично за него, трябва спазвайте определени правила:

 • Как да не повредите корените при пресажданеТъй като кореновата система на растението е много чувствителна, процедурата за преместването му в друга саксия трябва да се извърши по метода на прехвърляне.
 • За да се отделят по-малко болезнено корените от контейнера, той трябва леко да се набръчка с ръце, след което самото растение се отстранява.
 • В никакъв случай корените не трябва да се освобождават от старата земя. Това допринася за тяхното увреждане и заболяване. Следователно трансплантацията на zamiokulkas трябва да се извърши по такъв начин, че кореновата система да не бъде засегната и земята да не се промени.
 • Цветето не понася излишната влага, която може да го унищожи. Преди да го пресадите в друга саксия, трябва да подготвите висококачествен дренаж. В този случай дъното на новия контейнер е покрито със слой експандирана глина с височина 3 см и върху него се изсипва земя.
 • Получените кухини след преместване на растението в друга саксия трябва да се запълнят с пръст. Не е необходимо корените да се задълбочават изцяло в почвата - те трябва да бъдат леко видими над нейната повърхност. След трансплантацията не е необходимо да поливате замиокулкаса; препоръчително е да направите това една седмица след това.

Ако по време на трансплантацията нещо отпадне от обикновена кома или се отчупи лист - не се обезсърчавайте, но опитайте да размножите растението:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/zamiokulkas/razmnozhenie-zamiokulkasa-listom-i-drugimi-sposobami.html

Как да изберем правилния пот?

Когато избирате нова саксия за екзотично растение, трябва да запомните, че размерът му не трябва да бъде много по-голям от кореновата система на цветето. Наземната част на замиокулкасите няма да се развие, докато корените не запълнят напълно почвата. Следователно, новият капацитет трябва да бъде с 10 - 15% повече от предишната и не забравяйте да имате дренажни отвори.

От какъв материал да изберете саксия - собственикът трябва да реши екзотично цвете... При глината почвата изсъхва много по-бързо, което има благоприятен ефект върху кореновата система, а при пластмасовите конвейери е по-лесно да се определи кога растението трябва да бъде презасадено. Освен това е много по-лесно да го извадите от такъв контейнер.

Нека разгледаме по-подробно процеса на трансплантация на растение у дома.

Пресаждане на zamiokulkas

Как правилно да трансплантирате цветеРастението трябва да бъде преместено на ново място в най-благоприятния за това сезон, който се счита за април. Първият път след такава процедура у дома, цветето няма да расте, но това се счита за нормално, тъй като свиква с новата почва, която трябва да е богата на хумус. За да го приготвят, те вземат горска и градинска земя в равни пропорции и добавят малко пясък и хумус към нея.

В саксия е необходимо трябва да има дренажкойто се използва за оттичане на излишната вода и подобряване на аерацията. С него пълнят около една четвърт от контейнера.

Използва се като дренаж:

 • експандирана глина;
 • чакъл;
 • вермикулит.

Последният е в състояние не само да абсорбира влагата, но и в определен момент да я върне в кореновата система.

Подробен материал за ползите от използването на вермикулит в градинарството на закрито:https://myflower.desigusxpro.com/uhod-za-rasteniyami/udobreniya/chto-takoe-vermikulit-i-kak-ego-primenyat-dlya-rasteniy.html

Веднага след като всички материали са подготвени, те започват да трансплантират растението в нова саксия. Първо, zamioculcas се отстранява внимателно от саксията. За да запазите корените непокътнати, използвайте метода за претоварване.

Дренажът се поставя в предварително приготвена саксия, отгоре се изсипва почвена смес, след което в нея се поставя растение. Останалото пространство се запълва с пръст. Необходимо е да се трансплантира замиокулкас на същата дълбочина като в старата саксия... След приключване на процедурата цветето се отстранява на полусянка.

Тъй като растението съдържа отровен сок, при работа с него трябва да се използват гумени ръкавици. У дома трябва да се пази възможно най-далеч от деца и възрастни.

Грижа за растенията след трансплантация

Доларово дървоСлед извършване на такава процедура, замиокулкасът трябва да бъде оставен сам за известно време, така че да пусне корени в новата почва и да се адаптира към нея. След това той се грижи за него, както следва:

 • редовно поливане;
 • комфортна температура;
 • хранене.

Zamioculcas се отнася до вид растение, което не обичат прекомерната влага... Трябва да се полива през пролетта и лятото умерено, а през зимата този процес е сведен до минимум. Важно е да се гарантира, че земната бучка изсъхва напълно между поливанията. Тъй като влагата се изпарява у дома доста бавно, излишната вода започва да застоява в саксията, причинявайки появата на различни заболявания.

Как да се грижим за доларово дърво у дома:https://myflower.desigusxpro.com/komnatnye-rasteniya/zamiokulkas/kak-uhazhivat-za-cvetkom-zamiokulkas-v-domashnih-usloviyah.html

Това екзотично растение се чувства комфортно при температури от +15 до +24 градуса. Основното нещо е да се избягват резки температурни промени.

Почвата трябва да бъде обогатена с торове. Те трябва да се въвеждат от пролетта до есента, т.е. по време на вегетацията. През зимата цветето почива, следователно той не се нуждае от хранене.

По този начин разбрахме кога и при какви условия трябва да се трансплантира такова екзотично растение като замиокулкас. Това е необходимо за нормалния му растеж и развитие. Не се нуждае от специални грижи, расте добре при стайна температура, зарадвайки собственика с красивия си външен вид.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. АватарПолин

   Очевидно това означаваше, че точно отблизо, отблизо, той не беше близо до хората. Например в главата на леглото.

  2. АватарКатрин

   „Вкъщи трябва да се пази възможно най-далеч от деца и възрастни.“

   От възрастни, защо?)))

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.