Засаждане на цариградско грозде на открито и характеристики за грижи

История на цариградско гроздеЕдно от многото добре познати културни растения, които често могат да бъдат намерени в летните вили, е цариградското грозде. Родината на този представител на Смородиновите е Северна Африка. Често се среща и в Западна Европа. Дивите видове цариградско грозде са широко представени в Кавказ и Северна Америка.

Първата информация за това растение става достъпна през 1536 г., когато описанието на цариградското грозде е съставено от Ruel. Впоследствие, чрез упорита работа, американските животновъди успяха да създадат хибриди, които са устойчиви на брашнеста мана.


Днес цариградското грозде е широко разпространено, така че може да се намери в почти всяка страна.

Описание на храстите от цариградско грозде

Описание на храсти и плодове от цариградско гроздеОбикновено тази култура расте в храстова форма. Обикновено го наричат ​​средно голямо растение, като се има предвид, че може да достигне височина 120 см. Царевицата има сиво-кафява кора, клоните са покрити с тръни.

По време на вегетационния период се образуват млади издънки с цилиндрична форма, които често са украсени с тънки тръни. В същото време има известни сортове цариградско грозде, които нямат бодли.

Листата са с големи размери, те могат да растат до 6 см, характерната форма е кръгла. Още през май цариградското грозде започва да цъфти, по това време на годината стават цветята червеникав или зеленикав.

През периода на плододаване, овални плодовекоито обикновено са гладки или имат малки четина. Те са с малки размери - не повече от 12 мм. Съществуват обаче сортове, които могат да отглеждат плодове с размер до 40 мм.

Цариградско грозде узрява през юли или август. Те могат да имат различни цветове - зелено, жълто, червено и бял. Наличието на органични киселини и соли на много метали прави плодовете ценни.

За разлика от много други растения, цариградското грозде е такова самоплодна култура... Следователно, като засадите само един храст на мястото, можете редовно да събирате тези плодове в продължение на много сезони.

Кога да засаждате цариградско грозде

Както всяка друга култура, цариградското грозде предоставя определени характеристики по отношение на тяхното засаждане и грижи на открито. Можете да планирате засаждането на млади растения през пролетта или есента. В последния случай времето се избира между края на септември и средата на октомври.

 • Нюансите на времето за засаждане на цариградско гроздеТрябва да бъдете особено внимателни, когато избирате място за цариградско грозде. Това е важно, защото храстът има удължени корени. Следователно низината не е подходящо място за засаждането й. В противен случай рискувате да се сблъскате с гъбични заболявания, когато го отглеждате.
 • Експертите препоръчват поставянето на цариградско грозде на слънчеви места на равнина или хълм. Особено внимание трябва да се обърне, за да се гарантира, че мястото за цариградско грозде е защитено от вятъра.
 • Храстите на цариградско грозде са най-продуктивни, когато се засаждат на пясъчна или глинеста почва. Необходимо е обаче редовно да се разхлабва почвата.

Можете да засадите храсти от цариградско грозде през пролетта или есента... И въпреки че този процес не се различава много в селскостопанската технология, все пак е най-добре да планирате засаждането през есента.Факт е, че когато младите разсад са засадени през октомври, се увеличават шансовете те да зимуват добре и да започнат да растат през пролетта.

Засаждане на цариградско грозде през есента

Особености на засаждането на цариградско грозде през есентаЕдна от неприятните операции при засаждане и отглеждане на цариградско грозде е плевенето. Не е много приятно да се прави това поради факта, че растението има много бодли. За да се спасите от подобни проблеми, препоръчително е да премахнете плевелите в началото на есента.

Но в самото начало трябва да копаят земятакъдето планирате да засадите храстите. Това трябва да се прави много внимателно, тъй като е важно да се уверите, че в земята не остават плевели.

След това преминават към подготовката на площадката за засаждане на цариградско грозде. За да направите това, повърхността трябва да бъде изравнена с помощта на гребло. Почвата трябва да е рохкава, така че земните буци трябва да бъдат добре разбити.

Когато останат две седмици до деня на засаждане на храстите, започнете да подготвяте ямида оформя на куб. Дължината на страните на ямата трябва да бъде 0,5 m всяка. Това се прави доста предварително, за да може почвата да се уталожи преди началото на засаждането.

Наложително е да се премахне долния слой на земята и смесете го с тор... Ако в избраната област преобладава глинеста почва, тогава допълнително към сместа трябва да се добави кофа с речен пясък.

 1. Ако планирате да засадите няколко храсти от цариградско грозде, препоръчително е да ги поставите на разстояние поне 1-1,5 m. Необходимо е да се поддържа разстояние от най-малко три метра между редовете храсти.
 2. Най-добре е да засаждате храсти на възраст 1-2 години. Те обикновено вече имат добре развита коренова система, достигаща дължина около 30 см. Те задължително трябва да имат няколко силни издънки.
 3. Дори преди да засадите разсад, трябва да поставите корените в разтвор за тор за един ден. За да го приготвите, трябва да вземете три или четири супени лъжици хранителни вещества и да разбъркате 5 литра вода.
 4. Младите растения от цариградско грозде се поставят в ямата, така че да са разположени в нея с лек наклон. Корените трябва да имат естествено положение, докато кореновата шийка трябва да бъде разположена малко под нивото на земята.
 5. След това те започват да пълнят ямата със земя на малки порции. Освен това от време на време е необходимо да го уплътнявате.
 6. Засаденият храст трябва да се полива - обикновено една кофа вода е достатъчна за едно растение. Когато влагата се абсорбира, повърхността на почвата се покрива с мулч - торф или хумус. След това клоните се подрязват, в резултат на което на всеки сегмент трябва да останат не повече от 5-6 пъпки.

Ако искате да получите красив, здравословен и продуктивен храст от цариградско грозде, тогава трябва точно спазвайте правилата за кацане и се грижи за него.

Пролетна грижа

Правила за грижа за цариградско грозде през пролеттаПри първите признаци за наближаване на пролетта трябва да започнете да се грижите за цариградското грозде. Всеки градинар, независимо от опита, може еднакво успешно да се справи с тази задача. За това е важно само да знаете основните агротехнически правила и да ги спазвате.

Когато навън започне да се затопля, но на места все още ще има сняг, обработващи храсти цариградско грозде с вряща вода с помощта на пулверизатор. Такъв "душ" ще помогне да се избегне ранната поява на вредители и болести.

В началото на май те харчат разрохкване на почвата в кореновата зона. Важно е почвата да бъде обработена на дълбочина 10 см. След това тя трябва да бъде покрита със слой мулч. В същото време те започват да извършват първото хранене.

Пролетта и началото на лятото са периодите, когато дефицитът на влага е особено остър при цариградското грозде. За да се осигури растението с вода, се препоръчва да се извърши подпочвено или капково напояване.

С помощта на тези методи е възможно да се осигури притокът на влага директно към кореновата система, която се намира на дълбочина от 5 до 40 см. Около пет такива напояване трябва да се извършват на сезон. В този случай е изключително неприемливо да се използва студена вода.

Ако решите да започнете да отглеждате цариградско грозде, тогава в процеса на напускане трябва да се погрижите за създаването на опора за ниско окачените клони. Обикновено за тези цели те използват стрии или мрежи, които са зададени на височина приблизително 30 см между редовете.

Есенни грижи

В процеса на грижа за цариградско грозде през есента, градинарят е длъжен да подготви храстите за зимата. Задължително събитие по това време на годината е храненето.

В резултат на оплождането в цариградското грозде започват да се образуват плодни пъпки, за да започнат да растат през следващата година. Освен това през есента храстите се нуждаят от резитба.

Не се препоръчва тази операция да се отложи за пролетта, защото това ще направи храстите отслабени и това ги прави по-малко устойчиви на различни заболявания.

Подхранване на цариградско грозде

Описание на начините за оплождане на цариградско гроздеВсеки градинар, който реши да отглежда цариградско грозде в градината си, трябва да знае, че за да узреят плодовете, е необходимо да се грижите за растението в продължение на много години. Освен това, в процеса на напускане под храстите, редовно трябва да прилагате торове, от които той се нуждае в големи количества.

За да се запълни дефицитът на всички елементи, се препоръчва да се използва минерално и органично хранене... Ето защо, ако не искате редовно да се борите с цариградско грозде и да получавате висок добив на плодове всеки сезон, тогава трябва редовно да прилагате хранителни вещества под храстите.

Следната смес е подходяща като превръзка: трябва да вземете половин кофа хумус, да я смесите с 50 g суперфосфат, както и амониев сулфат и калиев сулфат, взети по 25 g.

Този тор е достатъчен, за да осигури хранителни вещества на храст с нормален размер. Ако храстът е доста голям, тогава ще трябва да удвоите посочените компоненти.

Зоната за оплождане се определя по периметъра на короната. Всяка горна превръзка трябва да бъде завършена чрез разрохкване на почвата.

След цъфтежа на цариградското грозде, както и две седмици по-късно, допълнителни добавете разтвор на лопен... За да го приготвите, вземете 1 част от сместа и разредете в 5 части вода. На едно растение трябва да се нанесат най-малко 5 литра разтвор.

Болести на цариградско грозде

Възможни заболявания и лечение на цариградско гроздеДостатъчно голяма вреда може да причини храстите от цариградско грозде брашнеста мана... Известен е още като сферотек. Достатъчно е тази болест да удари веднъж храста, за да може градинарят да остане без реколта.

При първите признаци на брашнеста мана трябва незабавно да вземете мерки за борба с нея, в противен случай ще минат няколко години и растението напълно ще умре. Най-благоприятните условия за брашнеста мана се случват в дните, когато времето е топло и влажно.

Характерните признаци на брашнеста мана са появата на всички части на растението, включително плодовете, хлабав бял цвят... Впоследствие се превръща в кафява кора. Ако на леторастите се появи плака, тогава с течение на времето те започват да се огъват и постепенно изсъхват.

Листата стават чупливи и падат, а плодовете, преди да достигнат етапа на зрялост, се рушат на земята. Възможно е да се избегне поражението на храстите от това заболяване, ако още преди цъфтежа те се напръскат с разтвор на препарата, съдържащ медта "HOM". За да приготвите продукта, вземете 40 g от лекарството и го разредете в 10 литра вода.

Също така, не по-малко опасни заболявания за цариградско грозде са антракоза, мозайка и чаша ръжда.

Мозайка. Това заболяване се причинява от вирусни патогени. Ако храстите имат признаци на това заболяване, това няма да помогне, за да му помогне. В такива ситуации трябва възможно най-скоро изкопайте засегнатите храсти и ги изгори.

За други растения можете да опитате следното лечение. Пръскането може да помогне за борба с мозайката “Нитрафен "или меден сулфат.

Сортове цариградско грозде

Популярни сортове цариградско гроздеКато се има предвид, че днес са отгледани много различни сортове цариградско грозде, към тях се прилагат различни методи за засаждане и грижи, размножаване и третиране.Цялото разнообразие от растения може да бъде представено като две групи.

Обичайно е да се позоваваме на първия Европейски видове цариградско грозде... Характерна особеност на храстите е по-дългият период на плододаване, през който се образуват големи плодове. Слабото място е ниската устойчивост на различни вредители и болести.

Втората група се формира от хибридни сортовекоито са известни още като американско-европейски. Те не са толкова често засегнати от болести. Различават се и други сортове цариградско грозде, в зависимост от местоположението на тръните. Най-известните растения, при които липсват тръни, са:

 • орел;
 • серенада;
 • търг;
 • крушовидна форма без шипове.

Царевицата е по право популярна сред много градинари. В крайна сметка, тя не само може да бъде много продуктивна, но и не изисква опрашване в процеса на отглеждане.

Въпреки това, за да получат много плодове от храсти от цариградско грозде, те се нуждаят осигурете подходящи грижи... Напояването е задължително, което трябва да се извършва стриктно в кореновата зона.

Също толкова важно е храната да бъде снабден с хранителни вещества, тъй като с увеличаване на добива се увеличава и нуждата от цариградско грозде от различни елементи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.