Вечнозелен чемшир: снимка, засаждане, размножаване и грижи

Вечнозеленият чемшир е широко разпространен и много популярен в почти всички страни от Северна Америка, Азия и Европа. Този вечнозелен храст е ценен заради гъстата си, красива корона, която е лесна за оформяне. С помощта на чемшир (кутия) се оформят тревни площи, създават се завеси, бордюри, живи плетове.


Собствениците на домакински парцели широко го използват като декоративен елемент на градина, предна градина или лятна вила. Това се дължи на факта, че храстът е устойчив на замръзване, понася добре подстригването и е непретенциозен в отглеждането и грижите.

Описание, видове и снимки на чемшир

Чемширът е вечнозелен храст, който може да бъде от 2 до 10 метра... Той се превърна в незаменим елемент от интериорния дизайн поради своята декоративна корона и бавен растеж. За една година храстът може да нарасне само с 5-6 сантиметра.

Самшитът се отличава със своите тъмнозелени овални листа. Като ги втривате в ръката си, можете да усетите доста силна миризма. Еднополовите цветя на растенията са много малки и незабележими по размер. От тях през октомври се образуват плодове, които представляват кръгла кутия. С възрастта на сиво-жълтата кора на чемшира се появяват малки пукнатини.

Самшит сред природата има повече от 30 вида, всеки от които има уникални качества и намира свое приложение в ландшафтния дизайн.

 1. Чемширът е вечнозелен.Buxus Faulkner microphylia има естествена сферична корона. Предпочита плодородна почва, наситена с микроелементи, редовно поливане. Расте добре на слънчеви и полусенчести места.
 2. Чемшир Winter Gem микрофилия е бързорастящо растение с малки листа, което се поддава добре на формиране. Обича полусянка и слънце, редовно поливане, плодородна почва. Идеален за кантиране на цветни лехи и топиарни работи.
 3. Arborescens има месести, яйцевидни, тъмнозелени листа и гъста корона. Чувства се добре на сянка върху дренирани варовити почви.
 4. Buxus Blauer Heinz е клекнало, бавнорастящо растение със синкави листа. Различава се с нарастващи нагоре издънки и устойчивост на замръзване. Използва се за оформяне на къдрави орнаменти, ниски граници, „килими“.
 5. Чемшир Suffruticosa има яйцевидни листа и изправена корона. Сортът е устойчив на замръзване. Подходящ за оформяне на средни живи плетове.
 6. Семпеята е най-разпространеният вид чемшир у нас. Понася добре студените зими и е лесен за подстригване. От него могат да се оформят различни форми.
 7. Buxus colchica е включен в Червената книга на Руската федерация. Този кавказки сорт се отличава с бавен растеж, малки месести листа и висока устойчивост на замръзване.

На закрито вечнозеленият чемшир може да се отглежда като бонсай. Перфектен за това сорт "Buxus harlandii Hance"... Бавният растеж на храста и малките му листа правят възможно създаването на истински миниатюрни шедьоври.

Засаждане на чемшир

Характеристики на чемшир.Не са необходими специални знания и умения за засаждане на букса. Младите растения се препоръчват да се засаждат през есенния сезон.Храстите на възраст над три години се трансплантират от ранна пролет до късна есен.

Когато купувате разсад, най-добре е да изберете опция за контейнер. Издънките и листата трябва да са зелени, короната е буйна. Листа с жълти петна казват, че растението е болно и скоро ще умре.

Засаждането трябва да се извършва в облачен ден в предварително подготвени ями, които трябва да са два пъти по-големи от обема на конната система. Дъното на ямата трябва да бъде покрито с тревна почва, листен хумус и пясък (2: 4: 1). Може да се добави калиев тор.

Разсадът се поставя в дупката много внимателно. Корените се изправят, прикриват и уплътняват. Около ствола се образува вдлъбнатина и растението се разлива. Препоръчва се почвата около насажденията да се мулчира с агрофибърна или иглолистна кора.

Така че храстите да растат силни и гъсто листни, почвата за тях трябва да бъде:

 • добре дренирани;
 • дишаща;
 • хлабав;
 • питателна;
 • с неутрална киселинност;
 • глинест.

Вечнозеленият чемшир може да расте на бедни почви. При това короната ще бъде плътна и дебела, но растежът му ще се забави забележимо. Поради това се препоръчва към такива почви да се добавя компост и хидратирана вар.

Най-добре е временно да се погребват разсадът от букс, закупен през ноември, на сенчесто подветрено място на градината, като се поръсва със светлопропусклива почва. През зимата ще трябва да бъдат покрити със сняг. Храстите се засаждат на постоянно място през април.

Правилно засадените растения се вкореняват в рамките на три седмици. След това можете да започнете да режете храстите. Това е необходимо не само за получаване на красива форма, но и за увеличаване на растежа на корените и добро увеличение на зелената маса.

Характеристики на грижата за чемшир вечнозелени

Поддръжката на храсти обаче е достатъчно лесна има свои собствени характеристики и нюанси.

 1. Засаждане и грижи за чемширТемпература. Растението понася добре слана, но при температури под -20С може да умре. Ето защо в края на есента се препоръчва храстите да се увиват с материал, който ще може да ги предпази от слънчева светлина и вятър в мразовити дни. За региони със сурова зима е по-добре да изберете устойчиви на замръзване сортове и да ги засадите на полусенчести места.
 2. Осветление. Чемширите трябва да бъдат защитени от слънчева светлина. За дървета, засадени на открити слънчеви места, се създава изкуствена сянка, която да предпазва листата от изгаряния. Buxus дървета понасят добре сянка и растат добре до други дървета.
 3. Поливане. Засадените на мястото дървета се нуждаят от поливане само през лятото. При сухо време те трябва да се поливат всеки месец. В този случай, около растението, трябва да разхлабите земята възможно най-често. По време на всяко поливане се препоръчва храстите да си вземат душ, за да отмият утаения прах от листата си. Кратък душ също ще има благоприятен ефект върху вкореняването на разсад.
 4. Тор. За добър растеж и развитие на чемшир се препоръчва да се използват специални формулировки за вечнозелени растения. През пролетта растенията се подхранват със сложни торове, съдържащи фосфор, калий и азот, а през есента - със суперфосфат и калиева сол. Концентрираните торови разтвори могат да увредят кореновата система, затова е най-добре да ги прилагате сухи, равномерно разпределени около багажника.
 5. Прическа. За да се даде на храстите необходимата форма, подстригването се извършва два до три пъти годишно. Това трябва да се направи с резачка или градински ножици. Колкото по-често се подрязват дърветата, толкова по-добре ще трябва да се поливат и торят, за да се попълни загубата на хранителни вещества.

Грижа за чемшир у дома

Buxus като стайна култура е доста капризна. Следователно е необходимо да се грижите за него у дома. следвайки някои правила.

 1. Мястото за растението трябва да бъде избрано светло, но без пряка слънчева светлина. Най-добре е да отглеждате чемшир близо до западните и източните прозорци.
 2. Поливането трябва да бъде редовно. Растението се полива в малки дози и се пръска от аератора.Уверете се, че водата не се събира в тигана. Това може да доведе до разпадане на кореновата система.
 3. През зимата оптималната температура за кофата е 6-10C. За това саксията с растенията може да се постави до остъклената балконска врата или да се постави между двойните рамки. Поливането през зимата се свежда до минимум.
 4. Чемширът се трансплантира на всеки 2-3 години. Това трябва да се прави внимателно. За да не се повредят корените, растението се взема от старата саксия с бучка пръст.
 5. Можете да подрязвате вътрешни храсти през цялата година.

Размножаване на чемшир

Как да трансплантирате чемширЧемшир възпроизвеждат се чрез резници, които се събират от края на юни до средата на юли. За това се избират млади издънки с три междувъзлия, лигнифицирани в основата.

Изрезките, нарязани на две междувъзлия с две горни листа, се потапят в смес от торф и градинска почва. На повърхността трябва да останат само листа. За да се създаде парников ефект, резниците се покриват с фолио или стъклени буркани. Контейнерът се поставя на топло, светло място, но не на пряка слънчева светлина. Поливането трябва да е често, но не обилно.

След около седмица резниците започват да се вкореняват и покълват... По това време те ще трябва да се настанят в отделни контейнери. Младите растения се засаждат на открито в първите дни на септември. Преди измръзване те трябва да имат време да се вкоренят добре. За зимата разсадът е покрит с покривен материал, тъй като младите дървета се страхуват от студове под -15C.

Чемширови болести и вредители

От голямо значение при грижата за букса е неговата защита от вредители и профилактика на болести. При правилна грижа не трябва да има проблеми, но трябва да се изследват най-често срещаните опасности.

От вредители, чемшир може страдате от молци, листни бълхи или жлъчни мушици.

 1. Молецът е молец, който може да зарази големи площи със зелени храсти. Неговите гъсеници заплитат издънки и листа с паяжини, причинявайки изсъхване на части от растение или цял храст. Когато зеленината променя цвета си, чемширът трябва да бъде проверен за гъсеници от молци. Заразените дървета се третират със специални препарати.
 2. Листната бълха придава на листата бял цвят и ги огъва. Засегнатите листа трябва да бъдат отстранени, а короната трябва да бъде обработена с минерално масло.
 3. Жълтата мушица се проявява с възлови подутини под листа и жълти петна отгоре. Листата изсъхват и отмират. В този случай се изисква редовно подрязване и химическа обработка.

Сред най-често срещаните болести от чемшир са загубата на листа Cylindrocladium buxicola и издънката некроза Volutella buxi. И в двата случая необходимо е подрязване на заразени клони и стреля. Лечението с фунгициди не се справя със заболявания. Но може да се използва като превантивна мярка.

Чемшир в ландшафтен дизайн

Каква е особеността на грижите за чемширВ ландшафтния дизайн буксът е много популярен като жив плет, зелени завеси, рамкиращи хребети и цветни лехи. От храстите му можете да правите геометрични фигури и всякакви форми.

Растенията могат да бъдат оформени като пирамида, топка, конус или овал. Те могат да се използват за украса на предни градини, пътеки и цветни лехи.

Високи сортове чемшир, които включват "Rotandifolia" и "Latifolia", използвани за образуване на жив плет... Сортът "Handorthiensis" се отличава с необичайната си сила. Изглежда оригинално и красиво като зад кулисите, на фона на които цъфтят розите.

По-добре е да засадите букс за жив плет през пролетта. За това се подготвят ями, разстоянието между които трябва да бъде 30-40 сантиметра. Кълновете се изваждат от контейнера, поставят се в подготвена дупка, покриват се с пръст и се поливат.

Самшитовото дърво в цветна леха в комбинация с гейери ще изглежда добре. Поставяйки храст с червени листа в централната част, чемширът може да бъде засаден около краищата. На фона на своята зеленина, Heuchera ще контрастира и ще се откроява благоприятно.

Ако оформете форма от чемшир или вие сами не успявате в състава, тогава винаги можете да използвате услугите на професионалисти или да си купите готово, оригинално растение.

При спазване на всички правила за засаждане и грижи за чемшир, растението ще ви радва със своята красота в продължение на много години. А оградите, формите и фигурите, образувани от него, ще украсят личния ви парцел за завист на всички съседи.

Вечнозелен чемшир
Характеристики на растението чемширЧемширът е вечнозелен.Форми от растение от чемширКак да засадите храст от чемширУпотреба на вечнозелен чемширЧемшир вечнозеленЗасаждане на чемшир във вашата градинаКак се използва чемширът в дизайнаЗелено чемширово растениеГрижа за чемширКак да засаждаме чемширФигури от растението чемширСамшит у домаКак правилно да режете храст от чемширДекоративна декорация с чемшир

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.