Weigela - популярни сортове, особености на засаждане и по-нататъшни грижи на открито

Все по-често градинарите, оборудвайки своите парцели, използват не само плодни дървета и храсти, но и декоративни растения. Weigela е очарователен, цъфтящ храст, който ще помогне да украсите градината, да скриете грозен ъгъл или да създадете уникална композиция. Неизискващите условия на отглеждане, лекота на засаждане на открито и грижа за вейгелата, възможността за модифициране с помощта на подстригване правят това растение незаменим в ландшафтния дизайн.

Роля на weigela в ландшафтния дизайн

Вайгела е един от цъфтящите декоративни храсти, без които е трудно да си представим модерна градина. В зависимост от сорта, това растение може да бъде с различна височина от 50 см до 2 метра. Вайгела цъфти два пъти годишно. През пролетта и есента храстите са покрити с много невероятно красиви цветя от бял, розов, жълт, люляков или пурпурен цвят. Цветът на растението зависи от сорта, но всички те имат удивителна черта - в началото на формирането на пъпките съцветията са много леки, почти безцветни и колкото повече се отварят венчелистчетата, толкова по-наситени стават тоновете.

Вайгела близо до къщата

Цъфтящ храст на входа на къщата създава празнично настроение

Weigel, който е издръжлив и неизискващ към условията на отглеждане, често се използва в ландшафтни композиции. Може да расте както на слънце, така и на полусянка, освен това толерира формираща резитба, с която растението може да получи всякаква форма. Тези качества на цъфтящ храст са просто божи дар при подреждането на градина. Ако на мястото има езерце, тогава цъфтящата на брега вейгела ще съживи успокояващия пейзаж със своите цветове.

Вайгела край езерото

Вайгела край езерото - красотата и естествеността на крайградския живот

Weigela от всякакъв сорт може да бъде неотразима като единично растение, засадено на зелена морава или да се превърне в декорация на композиция. Тя е добра и в компанията на иглолистни дървета, подредени според принципа на различията във форми и цветове и като преходна връзка в ансамбъл от широколистни дървета и почвопокривни цъфтящи растения. От нискорастящи сортове weigela се получават сладки миксбордове, украсяващи градинска пътека или граничещи с определена ландшафтна форма. От високи сортове храсти те образуват жив плет, за да създадат естествено зониране на градината. Weigela също изглежда добре сред камъни, поради което често се засажда в подножието на алпинеум.

Варианти на използване в личния сюжет: снимка

Какъв климат предпочита храстът

Weigela е широколистен храст от семейство орлови нокти. В природата растението се среща в Далечния Изток и Източна Азия. Култивираните сортове се отглеждат успешно в много региони на страната ни. В райони със студена зима weigela трябва да бъде защитена, особено младите храсти, тъй като зимната устойчивост на растението се увеличава с възрастта. В сухи райони е необходимо редовно поливане за добър растеж и обилен цъфтеж.

Родът Weigela има 15 вида и повече от сто хибридни форми. Прародителите на многобройните сортове днес са цъфтящи и хибридни вейгели. Чрез кръстосване на майчините растения с корейската Weigela се получават растения с различни форми и височини с разнообразни цветови опции за листа и цветя. Всички тези храсти се отличават със своята издръжливост и относителна зимна издръжливост.

Корейски Weigela

Weigelu Korean се използва от животновъдите за получаване на нови сортове растения

Препоръчителни сортове за отглеждане в Московска област, Ленинградска област, Урал и Сибир

Сорт WeigelaОписание на сорта
РаноХраст с височина 1,5–2 m, с увиснали издънки, цъфти обилно в продължение на 10 до 30 дни в края на май или юни. Цъфти отново през септември. Цветовете са ярко розови, в гърлото - пурпурно
МиддендорфХраст с височина 1–1,5 м, с възходящи издънки, с големи ярки листа. През пролетта и есента е покрита с жълти, оранжеви петнисти тръбни цветя. Цъфтежът продължава 25-30 дни
Моето монеНискорастящ, бавнорастящ храст с височина 0,5–0,7 м, с красива зеленина - цветовете по листата се променят от зелени и бели до розови. През юни и август цъфти с ярки розово-люлякови цветя
Червен принцБързо растящ широколистен храст с височина до 1,5 м. Листата са яркозелени, през май и август се появяват аленоцветни камбановидни цветя
Нана ПурпуреяНиско растящият, широко растящ храст е много красив през пролетта, благодарение на бургундската зеленина, която става зелена до средата на лятото. Ярко розови камбановидни цветя цъфтят през юни
Нана ВариегатаБавно растящ храст с красиви листа с лек кант. Нежните розови камбани се появяват по-близо до средата на лятото
Цъфтяща АлександраХраст с лилави листа расте малко над метър. Звънчеви розови цветя се появяват в голям брой през юни - юли
Вайгела КандидаШироко растящият храст достига не повече от 2 м височина. Белите камбановидни цветя се появяват през юни. Расте добре на слънчеви места с плодородна почва
Weigela SplendidКрасив храст с височина около 1,5 м привлича вниманието с бледорозови тръбести цветя с удължени, заострени венчелистчета

Всички описани сортове могат да издържат на мразовита зима под прикритие. Ако издънките замръзнат, тогава през пролетта те се отрязват и храстът, без проблеми, се възстановява.

За вейгелата в южните райони е по-трудно, тъй като растението не понася екстремни горещини. На юг е препоръчително да засадите този храст, така че по време на обяд да е на сянка и слънцето да не изгаря издънките. При тези условия описаните сортове се отглеждат успешно в горещ климат. Тук те също имат време да узреят семена, което не винаги се случва в централна Русия, в Урал и в Сибир.

Повече за опита от отглеждането в региона на Москва през статия.

Популярни сортове weigela на снимката

Методи за размножаване

Weigela се размножава добре чрез засяване на семена, вкореняване на резници и наслояване. Струва си да се отбележи, че за да получите сортова красота, трябва да я размножавате само чрез резници или наслояване. Полученият разсад ще запази всички характеристики на майчиното растение и първият цъфтеж ще настъпи след 2-3 години. Засяването на семена се използва в случаите, когато трябва незабавно да получите голямо количество посадъчен материал, но такива разсад ще цъфтят само след 5-6 години и, вероятно, ще се различават от родителя по външен вид.

Сеитба на семена

Засяването на семена е най-добре в специално определено училище, където растенията могат да престоят три години, тъй като на постоянно място може да се засади само тригодишен разсад. Препоръчително е да оградите малко легло (училище) с брони, да инсталирате дъги и да покриете с агрофибър. Такава оранжерия ще предпази разсад от вятър, слънце и загуба на влага.

Семената на Weigela покълват добре, ако се засяват през реколтата. Сеитбата може да се извърши през пролетта, след като почвата се затопли напълно - обикновено това е втората половина на май. Сеитбата под зимата също дава добри резултати. По-често се извършва през ноември, след първата слана.

Семена от Weigela

Семената на Weigela в годината на събиране имат почти сто процента кълняемост, но с течение на времето тя намалява

Пролетна сеитба на семена:

 1. Ден преди сеитбата, разлейте обилно леглото с разтвор на фитоспорин.
 2. Разстелете семената на weigela върху изравнена повърхност.
 3. Поръсете отгоре с малък слой мокър кокос, торф или пясък и компактирайте.
 4. Затворете плътно оранжерията с агрофибър.

Ще е необходимо да се овлажнява посевите за първи път всеки ден. Най-удобно е да използвате спрей, за да не отмиете семената. Разсадът ще се появи след 3-4 седмици.

Сеитба на семена преди зимата:

 1. След първата слана върху подготвеното легло, разнесете семената.
 2. Поръсете с лек слой торф или кокос.
 3. Покрийте засаждането отгоре с дървени стърготини, слама или агрофибър.
 4. През пролетта премахнете изолацията от градината и направете оранжерия с арки.

Отгледаните разсад се изтъняват внимателно. Няма нужда да изваждате излишните издънки - по-добре е да ги отрежете с ножица.

Weigela може да се сее в контейнери и да се отглежда у дома. През лятото разсадът се прехвърля в градината, като се избира тихо, сенчесто място за тях.

Чрез резници

Успешните срокове за резници са март и май-юни. В първия случай резниците се отрязват от лигнифицирани миналогодишни издънки, във втория от полулепени млади израстъци.

За вкореняване през лятото се събират резници от дъното на младата издънка. Зелените върхове на израстъците не се използват за вкореняване.

Вкореняване на стъпка по стъпка процес:

 1. От отрязаните издънки се изрязват резници с дължина около 10 см. През летните резници се оставят два горни листа, като се съкращават наполовина, останалите се отстраняват.
 2. Кутията се пълни с 1: 1 смес от торф и пясък.
 3. Изрезките се прашат с корен на прах.
 4. В почвата се правят вдлъбнатини с пръчка на разстояние 10-15 см една от друга.
 5. Дръжката е потопена на 2/3 в отворите и притисната към земята.
Резници Weigela

Долните листа на резниците weigela се отстраняват, а горните листа се съкращават, за да се намалят загубите на влага

Ако присаждането става през лятото, контейнерът се изнася в градината и се поставя в оранжерия под агрофибър или филм, но със задължителна вентилация. При вкореняване през пролетта резниците се поставят на светло, топло, но не-слънчево място в стаята.

Когато разсадът започне да расте, можем да предположим, че вкореняването е било успешно. Те се настаняват в отделни саксии и младите издънки се прищипват.Възникващите пъпки трябва да бъдат премахнати, така че силата на растението да отиде за образуването на корени.

По-нататъшната грижа за резниците не създава затруднения. Основните изисквания са сенчесто, безветрено място, навременно поливане и подхранване. Всякакви минерални и органични торове са подходящи за цветя, които се прилагат на свой ред.

Когато приготвяте разтвор за превръзка на корени, е важно да спазвате пропорциите, посочени в инструкциите. Винаги е по-добре да подхранвате растението, отколкото да прехранвате, така че ако се съмнявате, по-добре е препаратът да се разрежда с малко повече вода.

Вкореняване на резници

Най-лесният и надежден начин за размножаване на вейгела е чрез вкореняване на резници.

В началото на пролетта, преди разпадането на пъпките, се избира издънка, която е на малко разстояние от земята. Под него се насипва рохкава плодородна почва с могила.

Наслояване на реда за вкореняване:

 1. На мястото, където клонът ще докосне земята, кората е леко надраскана, за да ускори образуването на корени.
 2. Издънката е наведена надолу, закрепена с фиби и покрита с пръст.
 3. Навлажнете леко и покрийте с филм - почвата на това място винаги трябва да е влажна.
Вкореняване на пластове

Клон на вейгела, огънат до земята, ще пусне корени и ще поникне през лятото

През лятото резниците ще пуснат корени и вече следващата пролет могат да бъдат отделени и засадени в училището.

Видео: Weigela - засаждане, грижи и описание на растението

Характеристики на засаждане на вейгели на открито

За да може храстът weigela да се вкорени и да радва собствениците в продължение на много години, е много важно да изберете подходящо място в градината. Това растение се чувства добре както на полусянка, така и на слънце, но за южните райони трябва да се предпочитат сенчести места. В райони с непредсказуем климат е по-добре да засадите вейгела от южната страна на сградата, която да я предпази от студени северни ветрове. Важно е участъкът със засаденото растение да не бъде наводнен от разтопена вода или удавен по време на дъждове.

За засаждане се подготвя яма, чийто размер зависи от плодородието на почвата. На добра, оплодена почва е достатъчно да се изкопае дупка 30х30 см, на бедна 50х50 см.

Процес на засаждане стъпка по стъпка:

 1. На дъното на подготвената яма се полага дренаж (чакъл, трошен камък или експандирана глина).
 2. Изсипва се малко количество почва, смесена с торове (Kemira Lux, Kemira floral или всяка универсална за пролетно засаждане).
 3. Ямата се запълва до половината с приготвена смес от градинска пръст, копка, компост, торф и пясък, взети в равни количества.
 4. В центъра на дупката се поставя разсад, така че след засаждането шийката на растението да е изравнена със земята, корените да бъдат изправени и поръсени с подготвена почва.
 5. Почвата около растението се уплътнява и напоява.
 6. След поливане почвата се излива, образува се кръг в близост до багажника и повърхността се мулчира.
Кацане weigela

Разсад със затворена коренова система се засаждат, без да се нарушава земната кома

Тънкости в грижите

Weigela, засадена според всички правила, няма да причини много проблеми в грижите. Младото растение ще се нуждае от малко по-често поливане по време на оцеляването. Поливането е най-добре сутрин или вечер с вода със стайна температура. Мулч със слой от 8-10 см значително ще намали разходите за труд, тъй като влагата остава под него по-дълго, което означава, че можете да поливате по-рядко. Плевене и разрохкване върху мулчирана повърхност също практически не е необходимо.

Подхранване

Ако ямата за засаждане е била запълнена с плодородна почва с торове, тогава първите две години хранене на растението не са необходими.

Допълнително торене:

 • в началото на пролетта се прилага минерален комплексен тор, съдържащ азот, фосфор и калий;
 • с началото на образуването на пъпки храстът се подхранва с фосфорно-калиеви торове, които ще осигурят дълъг ярък цъфтеж и ще подготвят издънките за зимата;
 • третият път торовете се прилагат през есента, за изкопаване, разпръскване на 150 г пепел и 250 г доломитово брашно или есенни минерални торове в количеството, препоръчано от производителя, по периметъра на кръга на багажника.

През пролетта и лятото е по-добре да прилагате торене в течна форма, разреждайки тора във вода - по този начин растението ще получи необходимите хранителни вещества по-бързо. По-добре е да правите това след поливане или дъжд, за да избегнете попарването на корените.

За термофилните растения е много важно да не се нарушава принципът на хранене, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на зимуването на храста. Азотът стимулира растежа на леторастите, така че може да се прилага само през първата половина на лятото. Освен това издънките трябва да узреят, за да не замръзват през зимата, а фосфорът и калият ще помогнат за това.

Функции за подрязване

Подобно на много декоративни храсти, weigela се нуждае от резитба. Счупените и замръзнали издънки се отстраняват от младите растения в началото на пролетта. Възрастните храсти се нуждаят от резитба след цъфтежа - всички избледнели издънки се съкращават и ако това се направи навреме, тогава младите растения ще имат време да цъфтят в края на лятото. Повторният цъфтеж няма да бъде толкова буен, колкото първия, но също така ще украси храста и ще зарадва собствениците.

Остаряващите храсти на weigela ще се нуждаят от подмладяваща резитба, при която младите издънки се съкращават с около 1/3, а клоните на възраст над 3-4 години се премахват напълно. Понякога градинарите отрязват всички издънки и храстът лесно понася такава операция.

Подрязване на weigela

Премахването на стари, удебеляващи се клони подмладява храста и насърчава цъфтежа

Подготовка за зимата

В по-голямата част от страната ни вейгела трябва да бъде защитена през зимата. Без подслон храстът ще оцелее през зимата само в южните райони, където термометърът рядко пада под 0относноОТ. Тук е достатъчно да поставите могила земя с височина 20-30 см около растението и да мулчирате.

Устойчивостта на замръзване на Weigela се увеличава с узряването, така че младите храсти са особено внимателно покрити. Преди настъпването на замръзване подгответе кръга на багажника - плевете, разхлабете и покрийте със суха почва, със слой от най-малко 20 см. Мулчирайте със слама или дървени стърготини отгоре.

Растенията започват да се подслоняват непосредствено след първата слана. Това трябва да се прави при сухо време, тъй като влажността може да доведе до загниване на издънки и поява на мухъл.

За подслон над храст, weigels конструират рамка или щайга и я увиват с агрофибър или чул на 2-3 слоя. Отгоре конструкцията е покрита с филм и надеждно фиксирана. Това трябва да се направи, така че по време на възможни размразявания и дъждове водата да не прониква вътре, но в същото време да остава достъп на въздух. Добре е да използвате хидро или пароизолация за тези цели, които се продават във всички магазини за железария. Този материал позволява на въздуха да премине през и в същото време отблъсква водата.

Ако храстът weigela е къс, можете да опитате да огънете клоните. За това растението се увива с чул или агрофибър и се накланя на земята. Слама, смърчови клони, сухи листа се поставят под клоните и се фиксират с дъги. Отгоре конструкцията също е изолирана с всякакъв наличен материал и покрита с филм.

Подслон weigela за зимата

Заслонът Weigela mixborders прилича на тунели

Възможни нарастващи проблеми

Вайгела е непретенциозно растение и не създава много проблеми при отглеждане. Понякога се случва засадено растение да се развива нормално, но да не цъфти своевременно. Трудно е да се каже каква е причината, но често след трансплантацията храстът оживява и радва собствениците с ярък цъфтеж. Може би местоположението е било лошо избрано, или съставът на почвата не е отговарял на растението.

От вредителите листни въшки, паякови акари или гъсеници могат да атакуват вейгелата. При първите признаци на насекоми е необходимо храстът да се третира с инсектицид. Днес в продажба можете да намерите огромно количество пестициди за всички случаи. Струва си обаче да се даде предпочитание на биологични лекарства като Fitoverm, Akarin, Iskra-Bio - те носят не по-малко ползи от отровните си колеги, но не вредят на околната среда. Важно е само да не пръскате растенията с тези препарати по време на цъфтежа, за да не страдат пчелите.

Отзиви за градинари

... Weigels трябва да бъдат покрити за зимата.Кръгът на багажника е покрит с листа и смърчови клони, клоните са вързани, огънати и покрити. Вайгелите се размножават най-добре в средата на юни със зелени резници. Тъй като вейгелът има противоположно разположение на листата, долният разрез на изрезката е изравнен. Долният разрез на резника се обработва с хетероауксин, засажда се в смес от торф и пясък и се покрива с буркан. Този метод гарантира 100% степен на оцеляване.

Соната

https://www.forumhouse.ru/threads/132775/

Купих днес weigela florida лилаво, с малки листа и цветни пъпки се виждат. Докато го засадих в земята и го сложих на прозореца. Сега страдам, когато ще бъде възможно да я вкарам в ОГ. Миналата година една вейгела почти се отказа, засаждайки я в ОГ през май. Вярно, не я покрих с нищо, просто го забих в земята и толкова. Тя замръзна, горкото, но през лятото отглеждаше клони точно от земята, които през октомври решиха да цъфтят. С нов храст не искам да правя повече гафове.

solka

https://www.forumhouse.ru/threads/132775/

Хваля се с вейгелка ... Буш е на 2 години, тази година просто радва с изобилие от цъфтеж. Но за това трябваше да го напълня до самия връх със сняг, накратко, направих снежна преспи от него през цялата зима. В противен случай нивото на сняг замръзва ...

Света2609

https://www.forumhouse.ru/threads/132775/page-2

И все пак, weigela weigela е различна. Има сортове, които в нашия климат ще бъдат същите като в Киев, но има сортове, които замръзват до корена в най-„невинните“ зими.

Хелга

https://www.forumhouse.ru/threads/132775/page-2

Огъвам моята Bristol Ruby от двете страни. Отнема 5 минути. Не замръзва. Единственият проблем е, че не мога да го отрежа, защото цъфти през цялото лято. Сега почти няма листа, но цъфтят ...

SElen

http://www.websad.ru/archdis.php?code=346049

След като извършите прости агротехнически техники за засаждане и грижи за вейгела, можете да получите красив цъфтящ храст. Разнообразието от видове и форми на това растение с ярки, или обратно, нежни цветя, може би някой ще предизвика желание да отглежда собствена колекция от сортови вейгели.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.